Sök:

Sökresultat:

1259 Uppsatser om Kommunal nivć - Sida 48 av 84

Specialistsjuksköterskors upplevelse av professionell handledning

Specialistsjuksköterskor, exempelvis distriktsjuksköterskor och barnmorskor, arbetar sjÀlvstÀndigt. De behöver ofta göra avancerade bedömningar och fatta snabba beslut utan tillgÄng till lÀkare. Syftet med examensarbetet var att undersöka specialistsjuksköterskors upplevelse av att delta i professionell handledning. Denna studie utgÄr frÄn en kvalitativ ansats med en konventionell kvalitativ innehÄllanalys. För att uppnÄ ett brett urval kontaktades verksamheter inom intensivvÄrd, akutsjukvÄrd, ambulans-och psykiatrivÄrd samt Àven verksamhetsansvariga inom den kommunala vÄrden.

LÀrares interaktion med elever i behov av stöd : En observationsstudie

Studien undersöker vilken uppmÀrksamhet elever i behov av stöd fÄr av sina ordinarie lÀrare under vanliga lektioner. Med hjÀlp av klassrumsobservationer studerades interaktionen mellan lÀrare och elever i och utan behov av stöd. Studien Àr huvudsakligen kvantitativ och bygger pÄ strukturerade observationer av 11 lektioner i Ärskurs fem pÄ en kommunal skola. I studien ingick 23 elever och tvÄ lÀrare. Det Àr framför allt den enskilda kommunikationen mellan lÀrare och elev som studerats.

Musikundervisningen : En intervjustudie om upplevelser, erfarenheter och minnen frÄn musikundervisningen i grundskolan

Syftet med denna undersökning Àr att ta reda pÄ vilka upplevelser, erfarenheter och minnen informanterna, som Àr i 19 till 22-ÄrsÄldern, har med sig frÄn musikundervisningen i grundskolan. Intresse ligger Àven i om uppleverlserna, erfarenheterna och minnena skiljer sig hos de informanter som valt att studera musik vidare pÄ folkhögskolenivÄ och de informanter som har valt att arbeta eller studera med nÄgot som inte har med musik att göra. Undersökningen har genomförts genom intervjuer med fyra personer, tvÄ som valt att studera musik vidare pÄ folkhögskolenivÄ och tvÄ som inte gjort det. Informanterna har alla gÄtt i kommunal grudnskola samt att de i tioÄrsÄldern utövade musik i nÄgon form pÄ fritiden. Resultatet visar att musikundervisningen under lÄg- och mellanstadietiden hos samtliga informanter upplevdes som rolig och inspirerande.

AnstÀlldas upplevelse av förÀndringsarbete: En fallstudie om byte av affÀrssystem i kommunal sektor

FörÀndringar sker i alla typer av organisationer och Àr ofta en svÄr uppgift att genomföra eftersom det Àr en komplicerad process som pÄverkar alla individer i en organisation och de behöver i sin tur skapa mening och förstÄelse av förÀndringen. Lagen om offentlig upphandling Àr den lag som reglerar hur kommuner hanterar upphandlingar och det Àr denna lag som ligger till grund för den studerade kommunkoncernens förÀndringsarbete med att byta affÀrssystem. Syftet med denna studie Àr att öka förstÄelsen för institutionella mekanismer och anstÀlldas meningsskapande processer under ett förÀndringsarbete i en kommunkoncern. Syftet Àr Àven att identifiera viktiga faktorer vid en förÀndring samt att utveckla en analysmodell för att förstÄ den process en kommun genomgÄr i ett förÀndringsarbete. FörstÄelsen för institutionella mekanismer och anstÀlldas meningsskapande processer ökas genom institutionell teori och litteraturen om sensemaking samt av de berörda aktörernas upplevelse av förÀndringsarbetet.

Avfallsförebyggande arbete i Norrbottens lÀns kommuner : En studie om kommunal avfallshantering och avfallsdirektivets pÄverkan

This study aims to evaluate the waste management in Norrbottens municipalities in key areas such as possibilities to reach the two national waste goals, information to the public, the effect of legislation, future of waste management and differences in geographic- and demographic areas. The Waste Framework Directive (WFD) issued by the EU and incorporated into Swedish law plays a major part in waste management by defining a hierarchy in five steps how waste should be treated. Interviews conducted with each of the fourteen municipalities aimed to find out what step in the hierarchy they are at and what effect the implementation of EU-legislature into Swedish law has had. Based on the interviews a diverse range of answers was found in relation to the questions asked, generally the more populated municipalities saw a more positive future of waste management, mainly because more developed infrastructure to handle waste is already in place. However the smaller the municipality is the harder it is to allocate resources for waste management and problems arise in the form of expensive transports of waste.

Handlingsutrymmets förutsÀttningar och konsekvenser : En studie om mellanchefer i kommunal omsorg

Syftet med denna studie Àr dels att utifrÄn mellanchefernas beskrivningar förstÄ vilket handlingsutrymme mellanchefer inom Àldre- och handikappomsorgen har i sitt arbete och dels att beskriva hur de uppfattar sitt handlingsutrymme. Under de sista 30 Ären har den kommunala Àldre- och handikappomsorgen genomgÄtt stora förÀndringar. Ansvaret för verkstÀllandet av insatserna har delegerats till mellanchefer som nu driver fristÄende, resultatstyrda enheter. Nya managementidéer frÄn USA och Storbritannien började under 90-talet slÄ igenom i Sverige och tanken var att mellancheferna skulle föra ett sjÀlvstÀndigt ledarskap och att de skulle ha tillgÄng till de resurser som behövdes för att driva verksamheterna effektivt. Resultatet i denna studie pekar pÄ att mellancheferna uppfattar att de har ett stort handlingsutrymme, Ätminstone i att bestÀmma över sin egen tid och hur politikernas och handlÀggarnas beslut ska verkstÀllas.

Ombyggnad med kvarboende : Studier av bullerstörningarna vid ombyggnad av intilliggande lÀgenheter

Syftet med studien var att belysa skolsköterskors uppfattning om orsaker till elevers psykiska ohÀlsa samt vilka resurser skolsköterskor har för att bemöta psykisk ohÀlsa hos barn och ungdomar. Studien genomfördes som en intervjustudie med beskrivande design vid grundskolor i Mellansverige. Sex skolsköterskor valdes ut utifrÄn geografisk spridning och typ av skola (fristÄende eller kommunal) för en semistrukturerad intervju. Intervjuerna analyserades med kvalitativ innehÄllsanalys. I resultatet framkom nio kategorier: Skolsköterskornas uppfattning var att de vanligaste orsakerna till barns psykiska ohÀlsa Àr relaterade till kategorierna hemförhÄllanden, neuropsykiatriska problem och inlÀrningssvÄrigheter hos barnen, brister i kontakten med BUP, prestationskrav att leva upp till, mobbing, konflikter och egna funderingar.

MĂ„lstyrning i Gymnasieskolan

Sammanfattning Titel: MÄlstyrning i gymnasieskolan Författare: Kent Hemberg , Oskar Hermansen , Roger Pettersson Kurs: Kandidatarbete i företagsekonomi Handledare: Carina Svensson och Henrick Gyllberg Institution: Institutionen för Ekonomi och Management (IEM) Syfte 1: Syftet med vÄr uppsats Àr att undersöka om mÄlen frÄn regeringen och Skolverket bryts ner till mÀtbara och utvÀrderingsbara mÄl i gymnasieskolan. Syfte 2: Vi vill ocksÄ se om skolans organisation frÄn kommunala skolpolitiker ner till lÀrare kommit sÄ lÄngt i sin omorganisering att man kan sÀga att mÄlstyrning fungerar. Metod: Kandidatarbetet Àr utformat som en kvalitativ fallstudie och för att samla in det empiriska materialet har vi anvÀnt oss av öppna intervjuer. I vÄr avgrÀnsning, att pÄ kommunal nivÄ se och tolka hur mÄl formuleras för gymnasieskolan, har vi valt att intervjua personer inom gymnasienÀmnden, utbildningsförvaltningen och gymnasieskolan. Slutsatser: Idag fungerar den mÄlstyrda skolan efter mycket slit av de ansvariga politikerna, förvaltarna, skolledningen och lÀrarna.

Om möjligheten att arbeta med familj- och barnperspektiv inom vuxenpsykiatrisk öppenvÄrd

Studien har som syfte att undersöka hur vuxenpsykiatriska öppenvÄrdsmottagningar bedriver familjearbete och tar tillvara barnperspektivet. Vidare att ta del av goda erfarenheter och exempel pÄ nÀr ett familjearbete blivit bra och nÀr det finns ett barnperspektiv och tankar kring hur detta arbete kan förbÀttras. Det Àr en kvalitativ intervjustudie. Det empiriska materialet Àr sex intervjuer med enhetschefer. Genom intervjuer med personal vid en kommunal verksamhet och en BUP mottagning belyses barnperspektivet ytterligare.Undersökningen utgÄr ifrÄn fem frÄgeomrÄden: struktur/organisation, behandling/inriktning, behandlare, patient samt framtid/förbÀttringar.

Budgetstyrning i den kommunala grundskolan : En intervjustudie

Det finns idag en osÀkerhet över hur budgeten bör anvÀndas och hur den pÄverkar den offentliga sektorn. I den kommunala grundskolan Àr det rektorerna som fördelar resurserna inom deras skola och Àr ansvarig för att inte gÄ med underskott. Samtidigt mÄste rektorerna ta hÀnsyn till det uppdrag de har frÄn staten dÀr elever ska fÄ det stöd de behöver. Studiens har som syfteatt undersöka budgetens anvÀndning och utförande inom den kommunala grundskola. I den teoretiska referensramen sÄ förklaras budgeten och vilka skillnader som förekommer mellan offentlig sektor och privat sektor.

Kulturkrock eller samarbete? : en analys av en organisationskultur

Syftet med studien Àr att beskriva och förstÄ hur chefer upplever samarbetet mellan enheterna inom den organisationskultur de Àr verksamma i. Analysen baseras pÄ semistrukturerade intervjuer med 11 chefer inom en sektor i en kommunal vÄrd- och omsorgsförvaltning, som utifrÄn LEAN önskar samla sin personalstyrka mot gemensamma mÄl för att bÀttre kunna klara sitt uppdrag. Studiens frÄgestÀllningar syftar till att undersöka hur cheferna upplever kulturen inom sin organisation och enhet samt hur de vÀrderar samarbetet mellan enheterna. Undersökningen, som tillÀmpar en kvalitativ metod med hermeneutisk fenomenologisk ansats, analyserar intervjudata utifrÄn kulturteori och symbolisk interaktionism, med fokus pÄ gemensamma symboler och mönster.  Studien fann att cheferna har nog med sitt och deras upplevelse av samarbetet Àr att det prÀglas av konkurrens, revirtÀnkande och oförenliga perspektiv. Arbetet med att stÀrka organisationens gemensamma kultur har Ànnu inte uppnÄtt nÄgon mÀrkbar effekt och de gemensamma symbolerna Àr fÄ.

Att identifera förÀndringsproblem vid processbaserad e-förvaltning

Denna studies syfte Àr att synliggöra vilket förÀndringsarbete som sker inom den kommunala verksamheten nÀr organisationer gÄr frÄn en hieraktiskt organisationsstruktur till en processinriktidad organisation. Studien genomfördes i en svensk kommun och fallstudie anvÀndes som metod. Den data som samlades in bestod av intervjuer av individer involverade i projektet, dokumentation och egna observationer. Analysen som gjordes pÄ fallstudien utgick frÄn fyra olika förÀndringsperspektiv. Genom perspektiven kan djupare förstÄelse skapas för det som hÀnder i en organisation i förÀndring.

JÀmstÀlldhet ? en otydlig vision med svenskhet som norm : en genusvetenskaplig fallstudie och intersektionell analys av jÀmstÀlldhetsarbete i en kommunal kontext

This is a case study of work for gender equality, performed by the Employment and Competence Centre (Arbets- och kompetenscenter) in the municipality of Botkyrka. The aim of the study is to explore how gender equality is understood in the context of a municipality, and what underlying assumptions this understanding is based upon. The questions raised are; How is gender equality understood by the personnel? How do they understand gender? To what extent are women and men seen as homogeneous groups and what differences are (un)visible? What other power hierarchies besides gender are seen as important when working for gender equality? The analysis show that gender equality is a blurry vision, mainly understood in terms of equal conditions and rights, equal results for male and female participants and equal amount of women and men employed. Gender is seen as a binary system and differences between the genders are highlighted.

Kommunal rekrytering i praktiken- platsannonsens betydelse vid tjÀnstetillsÀttningsÀrenden

This Paper examine how a municipality hire employees and in what way they use relevantlegislation in the recruitment process. The purpose of this paper is to clarify one specific municipality and their recruitment process, where the selection of the candidates is in focus of the process.The premiss is that municipalities can hire whoever they want, although some legislation needs to be considered. The principle of objectivity, the precedence and prohibition against discrimination are some restrictions municipalities must be aware of and not contravene.Further on candidates have an opportunity to require probation of the legality if they experience that mistakes have been made with the recuritment. However, only members of the municipality can emphasise this request.The municipalities job advertisements conformation and demands will be clarified in the paper. Job advertisements has a validity regarding disputes refering to discrimination because only the advertisement can justify employers procedure and choise.

HÄllbar utveckling : Begreppets utveckling och anvÀndning pÄ kommunal nivÄ

This thesis concerns how local governments use the concept sustainable development, and what the concept means. The concept of Agenda 21 and local Agenda 21 will also be discussed in this essay, because it's an instrument for local governments to specify their work towards sustainable development. I have interviewed civil servants in leading positions in the municipalities? work with environmental questions and sustainable development. In the choice of method for this thesis, I use the qualitative method and for the interviews I chose the ?semi structure way of interviewing?.This thesis shows that local governments? implementation of sustainable development and Agenda 21 differ between the municipalities.

<- FöregÄende sida 48 NÀsta sida ->