Sökresultat:
5084 Uppsatser om Kommun - Sida 58 av 339
Befolkningsutveckling och dess följder
Befolkningstillväxt har blivit någon form av ett ideal som Kommuner anstränger sig för att öka genom att försöka attrahera nya invånare till sina orter och städer. En förutsättning för detta kan vara att till exempel kunna erbjuda attraktiva boendemiljöer med nybyggda och fräscha bostäder. Frågan är dock vilka är förutsättningarna för att en stad ska vara attraktiv? Det finns en mer eller mindre omfattande etnisk segregation i olika delar av samhället i de flesta länder som har en etniskt blandad befolkning. Sverige är inget undantag för detta fenomen.
Cirkulationsplats Moråsleden/Garnisionsgatan
Vägverket och Bodens Kommun har planer på att förbättra korsningen väg 356 Garnisonsgatan - Moråsleden. Trafiksignalutrustningen som ägs av Vägverket börjar bli föråldrad och är i behov av upprustning. Detta har lett till att Kommunen och Vägverket vill ha förslag på åtgärder för att förbättra trafiksituationen. Detta sågs som ett bra examensarbete för oss studenter på YTH. Korsningen är idag inte olycksdrabbad, men trafikanterna tycker att framkomligheten är dålig och skulle olyckan vara framme är risken för allvarliga personskador stor eftersom hastigheten i korsningen ofta är hög.
GC- och skidport, Svartudden, Piteå kommun
De boende på området Svartudden har uppmärksammat Piteå Kommun på gång- och cykeltrafikanternas problem att korsa Svartuddsvägen på ett trafiksäkert sätt. Gång och cykelvägen trafikeras frekvent av framförallt barn till och från skola. I nuläget finns ett obevakat övergångsställe och en trång GC- port som sommartid används av motionärer. Vintertid är tanken att porten ska fungera som skidport men eftersom en för bred pistmaskin används som spårdragare skapas en riskfylld trafiksituation. Projektgruppen förordar att skoter används som spårdragare.
Multikriterieanalys för identifiering av lämpliga områden för etablering av vindkraftverk
Idag fokuseras det politiska intresset på klimatfrågor och det visade sig inte minst när Nobels fredpris tilldelades Panel of Climate Change och Al Gore år 2007. Klimatfrågor med fokusering på bland annat energifrågan, biologisk mångfald och hållbar utveckling kommer att vara nyckelfrågor under andra halvan av 2009 när Sverige är ordförandeland för EU.Bidragande orsaker till klimatförändringar är mänskliga utsläpp av växthusgaser. Arbetet med att minska utsläppen sker bland annat genom Kyotoprotokollet, där 160 stater deltar, innehållande bindande åtaganden att minska utsläppen med 5 % fram till 2012. I och med arbetet med att minska växthusgaser är främjandet och utvecklandet av förnyelsebar energi en viktig del, särskilt i form av vindkraft. Kommunernas fysiska planering spelar en viktig roll i detta, t ex i framtagandet av lämpliga områden för etablering av vindkraft.Gävle Kommun används som fallstudie och detta arbete ska underlätta förfarandet att ta fram bra beslutsunderlag som varje planerare behöver göra.
En stuide om utvecklingssamtal i grundskolan
Stuiden fokuserar på utvecklingssamteln i grundskolan. Syftet är att undersöka elevers och lärares upplevelser och uppfattningar om utvecklingssamtalen i förhållande till de statliga styrdokumentens ambitionsnivåer vid en grundskola i en mellanstor skånsk Kommun..
Hälsa & ledarskap : projekt FOU i Vänersborgs kommun
I Vänersborgs Kommun bedrivs ett projekt som heter FOU (Forskning och Utveckling). Det handlar om att främja hälsan för anställda ute på de Kommunala arbetsplatserna. Projektets deltagare består av förstalinjeschefer, d.v.s. de chefer som är närmast verksamheten. Projektet är ett samarbete mellan Kommunen och Högskolan Väst och det leds av Jan Winroth och Mona Wallin från högskolan.
Simkunnighet i skolans regi
Syfte och frågeställning. Syftet med denna studie har varit att kartlägga hur Kommunala grundskolor arbetar för att nå upp till målen i kursplanen för momentet simning. Vi har även undersökt simkunnigheten hos barn i grundskolans tidigare år. De frågor som vi har fördjupat oss i är följande:
? Hur definierar läraren innebörden av att vara simkunnig i grundskolans tidigare år?
? Hur mycket tid lägger skolan ned på simundervisningen i skolans tidigare år?
? Hur bedrivs simundervisningen i skolan?
? Hur kan simundervisningen öka säkerheten vid och i vatten?
Metod Vi har använt oss av adekvat litteratur samt kvalitativa intervjuer i undersökningen.
Mötesplatser för kommun och universitet ? samverkan genom nätverk
Offentliga aktörer styrs allt mer mot att tillsammans möta och finna lösningar på framtida utmaningar. Samverkan blir ett sätt för berörda parter att samordna resurser, dela kompetenser och formulera gemensamma plattformar och åtgärder. Exempel på sådana aktörer är Kommuner och universitet eller högskolor, som bl.a. samverkar kring kompetensförsörjning, forskning och regional utveckling. Den här typen av samverkan ligger utanför aktörernas formella beslutsordning, vilket gör att de tillsammans måste komma överens om former för hur samverkan kan organiseras och styras.Syftet med denna studie är att undersöka hur samverkan mellan universitet och Kommun organiseras och styrs.
Elektronisk identifiering vid 24-timmarsmyndighet - en fallstudie i Karlskrona kommun
Användningen av Internet och antalet nya tjänster ökar mer och mer. Internet är
ett öppet system och för att Internet i högre utsträckning skall kunna användas
även vid hantering av känslig information krävs bättre säkerhet.
Syftet med denna rapport är att utifrån Karlskrona Kommuns säkerhetspolicy samt
medborgarnas åsikter om säkerhet, undersöka vilken eller vilka
säkerhetslösningar som lämpar sig bäst vid den planerade 24-timmarsmyndigheten.
I denna rapport undersöks vilken eller vilka av de alternativa
medborgarcertifikat som myndigheter får använda sig av. Målet är att komma fram
till en möjlig lösning för elektronisk identifiering inom den framtida,
24-timmarsmyndigheten inom Karlskrona Kommun.
För att genomföra denna utredning har vi använt oss av intervjuer, enkäter och
litteraturstudier. Rapporten innehåller även bakgrundsfakta för att få en ökad
förståelsen av innehållet.
Urvalets spelregler: en granskning av Luleå kommuns rekryteringsprocess
För att finna rätt medarbetare till organisationen har arbetsgivaren Luleå Kommun utarbetade riktlinjer vid rekrytering. Kommunen önskade en utredning av detta i syfte att rekrytera rätt medarbetare vilket tillsammans med intresset av ämnet var anledningen till denna undersökning. Denna studies syfte var att studera om dessa riktlinjer upprätthålls,om möjliga förbättringar kunde göras och hur deltagare i processen upplevde den. Studiens avgränsning var att studera det Luleå Kommun kallar urval i sina skrivna riktlinjer för rekrytering vilket innefattar meritvärdering, anställningsintervju samt referenstagning. Denna kvalitativa studies avgränsning beskriver även två perspektiv från Luleå Kommuns rekryteringsprocess, dels från Kommunens rekryteringsgrupp och dels från de arbetssökande till Kommunens perspektiv.
Samordning av samhällsbetalda transporter i Gällivare kommun
Fler och fler byar förlorar sina dagligvarubutiker på grund av befolkningsminskning och ändrade servicevanor. Detta medför att servicen på landsbygden försämras vilket innebär att många invånare flyttar från landsbygden in till tätorten. För att motverka ytterligare befolkningsminskning gäller det att ge dem som bor på orter utan dagligvarubutik en bättre tillgänglighet. Syftet med examensarbetet var att göra en kartläggning av de samhällsbetalda transporterna samt att ta fram förslag på samordning av dessa i Gällivare Kommun. Detta ska i sin tur leda till en ökad tillgänglighet för de boende på landsbygden.
Elevens intresse och gymnasievalet!
Syfte och frågeställning. Syftet med denna studie har varit att kartlägga hur Kommunala grundskolor arbetar för att nå upp till målen i kursplanen för momentet simning. Vi har även undersökt simkunnigheten hos barn i grundskolans tidigare år. De frågor som vi har fördjupat oss i är följande:
? Hur definierar läraren innebörden av att vara simkunnig i grundskolans tidigare år?
? Hur mycket tid lägger skolan ned på simundervisningen i skolans tidigare år?
? Hur bedrivs simundervisningen i skolan?
? Hur kan simundervisningen öka säkerheten vid och i vatten?
Metod Vi har använt oss av adekvat litteratur samt kvalitativa intervjuer i undersökningen.
Intern kontroll - rutiner för materiella anläggningstillgångar i kommunal verksamhet
Uppsatsens syfte är att beskriva och analysera den interna kontrollen av materiella anläggningstillgångar i en mindre Kommun. Vidare är syftet med uppsatsen även att frambringa förbättringsförslag för den interna kontrollen av materiella anläggningstillgångar. Vi har valt en deduktiv ansats med en kvalitativ metod i vår undersökning. Vår uppsats bygger på intervjuer som vi genomfört med personer med insyn på den interna kontrollen i en mindre Kommun. Vi har använt oss av semistrukturerade intervjufrågor för att få djupare svar.
From Bornholm ? with love. Läsundervisning och läsmetoder i en kommun på den svenska västkusten.
BAKGRUNDI bakgrunden görs en längre redogörelse kring läsmetoder, begrepp inom läsundervisningen samt en genomgång av aktuell litteratur. Det är skolans skyldighet att se till att alla elever lyckas med läsningen. Alla barn är olika och lär sig på olika sätt. Att endast använda sig av en metod kan ses som negativt för elevernas läsutveckling. Vi har utgått ifrån två teorier - den kognitivistiska och den sociokulturella teorin.SYFTEArbetets syfte är att undersöka vilka läsmetoder som används vid läsundervisningen i skolorna i en Kommun på västkusten samt deras motiv till användandet.METODVi har använt oss av en webbenkät som datainsamlingsmetod.
Markpolitik och upplåtelseformer : Kommuners policy vid nyproduktion
Hyresrättens status och andel av bostadsbeståndet minskar för varje år medan bostadsrätten å andra sidan ökar. Detta beror både på att andelen hyresrätter i nyproduktion är lägre än andelen bostadsrätter samt att många av hyresrätterna ombildas till bostadsrätter. I Sverige är det Kommunens ansvar att se till att goda bostäder finns åt alla invånare. För att åstadkomma detta finns flera olika möjligheter, Kommunen kan bland annat använda sig av planmonopolet, strategiska markförvärv och markförsäljningar. Den enkätundersökning som genomförts visar att de allra flesta Kommunerna anser att det är brist på hyresrätter.