Sök:

Sökresultat:

2878 Uppsatser om Könssegregerade grupper - Sida 39 av 192

Hur arbetar Sverige som stat för att motarbeta trafficking? Sett frÄn ett rÀttssociologiskt perspektiv, med fokus pÄ bakomliggande organiserad brottslighet och brotten mot de mÀnskliga rÀttigheterna.

DÄ trafficking för sexuella ÀndamÄl Àr ett brott mot mÀnskligheten som pÄgÄr i outtröttlig styrka vill den hÀr uppsatsen belysa hur Sverige som stat arbetar för att motarbeta trafficking bÄde internationellt och nationellt. För att kunna göra en sÄ bred bedömning som möjligt av svenska statens arbete har teorin varit en rÀttsociologisk dÄ den tar upp bÄde lagliga, samhÀlleliga, etiska och sociala aspekter. Och dÄ det Àr en stats arbete som granskas har metoden som anvÀnts varit utvÀrderande dÄ uppsatsen velat lyfta fram hur lÀmpligheten men Àven effektiviteten av Sveriges arbete Àr. Som en del av detta har mycket av empirins fokus lagts pÄ de bakomliggande mekanismerna sÄ som vilka grupper som livnÀr sig pÄ att sÀlja andra personers kroppar, hur den svenska sexköpslagen Àr utformad och hur de svenska myndigheterna arbetar med problematiken..

Faktorer som pÄverkar motivationen hos personer som arbetar inom HR

Vad som motiverar individer i arbetet har lÀnge diskuterats och engagerat mÄnga inom forskningen utan att ha kommit fram till ett samstÀmmigt svar. Flertalet teorier har försökt att förklara motivationens uppkomst. Syftet med studien var att se vilka faktorer som kan tÀnkas pÄverka HR-personers motivation i arbetet. Data har samlats in genom halvstrukturerade intervjuer med sex personer som jobbar med HR frÄgor och har analyserats med hjÀlp av tematisk analys. Studiens resultat visade sammanfattningsvis pÄ tio faktorer  som pÄverkade HR-personers motivation i arbetet; utveckling, kollegor/grupper, möte med mÀnniskor, variation, meningsfullhet, vÀrderingar, bidra, mÄl, resultat samt lön.

Gymnasieelevers skriftliga argumentation : En jÀmförande studie av gymnasieelevers skriftliga argumentation i nationella proven i svenska och svenska som andrasprÄk 1

I föreliggande uppsats studeras hur elever i svenska 1 och svenska som andrasprÄk 1 pÄ gymnasiet bedriver skriftlig argumentation i nationella proven utifrÄn aspekterna logik, empiri och sprÄkliga medel. Uppsatsen syfte Àr dels att fÄ ökad kunskap om likheter och skillnad­er mellan eleverna i svenska och svenska som andrasprÄks skriftliga argument­a­­tion, dels vad som skiljer elevtexterna med betyget E (godkÀnt) och F (underkÀnt) utifrÄn nÀmnda aspekter.       Uppsatsens teoretiska utgÄngspunkter innefattar bÄde hur logik, empiri och sprÄkliga medel kan anvÀndas och bedömas i argumentation, och vilka skillnader i förutsÀttningar som skrivande i ett första- eller andrasprÄk kan innebÀra. Materialet bestÄr av tolv argumenterande elevtexter frÄn den skriftliga delen i nationella proven i svenska 1 vÄrterminen 2012 och 2013. Texterna delas in i fyra grupper pÄ basis av Àmne och betyg, med tre texter i varje grupp. Det ger grupper med elever som har skrivit i svenska som andrasprÄk med betyg E (SVA-E) och F (SVA-F), samt svenska med betyg E (S-E) och F (S-F).

Att bryta Utanförskapet. En diskursanalytisk studie av Folkpartiets integrationspolitik

UtifrÄn ett socialkonstruktivistiskt perspektiv och med en diskursanalytisk metodologi skÀrskÄdas Folkpartiet Liberalernas integrationspolitik. Denna politik bör förstÄs som en strategi att hantera ett ?utanförskap?. SamhÀllsforskaren Ruth Levitas har i sina studier av brittiska New Labour beskrivit tre diskurser som hon menar dominerar eller har dominerat partiets syn pÄ ?utanförskapet?.

Skillnader i hur sexÄringar lÀr geometriska begrepp med hjÀlp av olika metoder

Syftet med detta arbete Àr att undersöka om det finns skillnader i hur sexÄringar i förskoleklass kan lÀra grundlÀggande geometriska begrepp, beroende pÄ vilken typ av undervisning de fÄr. Det Àr en komparativ studie dÀr tre olika grupper av 6-Äringar deltagit i tre olika typer av undervisning; praktiska aktiviteter inomhus, lÀrobok och utomhuspedagogik. För att kunna studera effekten av lektionerna och se likheter och skillnader mellan metoderna gjordes ett test av 6-Äringarnas kunskap om geometriska begrepp sÄvÀl före som efter undervisningstillfÀllena. Praktiska aktiviteter visade sig i denna undersökning vara den mest givande metoden, dÀrefter hamnade anvÀndningen av lÀrobok. DÀremot visade resultatet att undervisningen i utemiljön inte ledde till nÄgra större framsteg hos barnen.

Immersion och TidsbegrÀnsade Dialogval i Dataspel

Arbetet undersöker hur tidsbegrÀnsning pÄ dialogval i spel pÄverkar spels förmÄga att skapa immersion. Immersionsbegreppet gÄs igenom och flertalet saker pekar pÄ att tidsbegrÀnsningen kan ha en effekt pÄ spelarens immersionsnivÄ. Brown och Cairns (2004) beskriver exempelvis bÄde uppmÀrksamhet och tid som centrala för immersion och en tidsbegrÀnsning kan mycket vÀl tÀnkas pÄverka bÄda dessa faktorer. Douglas och Hargardon (2001) skriver ocksÄ hur en tung bok generellt ger lÀgre immersion dÄ lÀsaren mÄste stanna upp och tÀnka. En tidsbegrÀnsning kan hindra spelaren frÄn att stanna upp och tÀnka och dÀrmed pÄverka immersionen.

Ljudliga radiosagor för barn: En kvalitativ intervjustudie i hur ljudeffekter kan uppfattas av barn

Syftet med uppsatsen var att undersöka hur barn uppfattar ljudeffekter i den, för uppsatsen, specialskrivna radiosagan Ninjas DetektivbyrÄ. Om ljudeffekter pÄ nÄgot sÀtt kan medföra att barnen uppfattar fler detaljer, om specifika ljudeffekter kan bidra till en mer enhetlig distinktion av tecken och hur den dramaturgiska strukturen möjligen förtydligas nÀr dialogen kombineras med ljudeffekter. Detta har undersökts med hjÀlp av tvÄ grupper med barn som fÄtt höra varsin version av stimulimaterialet, den ena med ljudeffekter och den andra utan ljudeffekter, samt kvalitativa samtalsintervjuer med sin grund i teorier kring semiotik, klassisk dramaturgi och ljudeffekters pÄverkan pÄ publiken. Undersökningen visar att deltagarna som lyssnade pÄ versionen med ljudeffekter kan ha uppfattat fler detaljer, förstÄtt tecken mer entydigt och kan redogöra för större delar av hÀndelseförloppet jÀmfört med deltagarna i gruppen som lyssnade utan ljudeffekter..

Homo- och bisexuella kvinnors upplevelse av sin livssituation

Forskning visar att homo- och bisexuella utsÀtts för diskriminering och att dessa har en nedsatt psykisk hÀlsa jÀmfört med heterosexuella. Endast fÄtalet studier, specifikt om bi- och homosexuella kvinnor, existerar. Denna studie Àr en beskrivning av unga homo- och bisexuella kvinnors upplevelse av sin livssituation med avseende pÄ bland annat bemötanden frÄn samhÀllet vilka stundtals Àr negativa och den mentala hÀlsan vilken i allmÀnhet upplevs som god Àven om samhÀllets heteronormativitet Àr pÄfrestande. Data hÀmtades ur enskilda intervjuer med fem respektive fyra homo- och bisexuella kvinnor och analyserades kvalitativt genom systematisk sortering i kategorier. Fortsatt forskning, med bredare grupper av homo- och bisexuella kvinnor, behövs vilket kan leda till minskad heteronormativitet och homofobi som i sin tur borde medföra en förbÀttrad hÀlsa för populationen..

Kommunikativa situationer i NO-undervisningen - en attitydstudie

I en invandrartÀt klass i en storstadsskola prövades olika typer av kommunikativa situationer, (dÀr det muntligt sker ett utbyte av tankar och funderingar kring ett visst ÀmnesinnehÄll), inom ramen för den vanliga NO-undervisningen. Data om elevernas attityder till situationerna samlades in genom intervjuer, klassrumsobservationer, bandupptagningar och snabbchecklistor. Undersökningen pekar mot att mÄnga elever i den undersökta gruppen utvecklar positiva attityder till att i smÄ grupper pÄ olika sÀtt kommunicera innehÄllet i det aktuella lÀrostoffet. Samtalets art tycks spela en viktig roll. Om samtalet Àr av sonderande, prövande karaktÀr, dÀr eleverna utan bedömningstryck gemensamt tillÄts att treva sig fram till förklaringar eller innebörder i olika fenomen, ökar utvecklingen av positiva attityder.

Vikten av att vara en grupp : en intervjustudie om gruppens betydelse i viktminskningsgrupper

Syftet med studien var att undersöka om och i sÄ fall hur personer som har genomgÄtt viktminskning i grupp upplever att de har pÄverkats av sjÀlva gruppen samt söka fÄ förstÄelse för sjÀlva grupprocessen. Metoden som anvÀndes var intervju, dÀr fem personer i Äldrarna 32- 48 Är ingick, en man och fyra kvinnor. Resultatet som framkom var att gruppen har pÄverkat personerna pÄ olika sÀtt, till exempel genom bidragandet av motivation och socialt stöd som för mÄnga har underlÀttat deras resa mot en sundare livsstil. Gruppen hade en större inverkan i de fallen dÀr personerna kÀnde varandra och dÀr det öppnades upp för diskussion och reflektion gruppmedlemmarna sinsemellan, nÄgot som ocksÄ bidrog till lÀrande. Slutsatsen Àr alltsÄ; Ja, gruppen har en pÄverkan, men hur pass stor den pÄverkan Àr skiljer sig mellan olika grupper och individerna som befinner sig i dem..

Belöningar och deras pÄverkan pÄ samarbete i dataspel

Detta arbete undersöker hur spelare pÄverkas av olika former av abstrakta belöningar i dataspel för att prestera sÄ bra som möjligt. Förstudier har gjorts för att ta reda pÄ av  vilka  anledningar  spelare  samarbetar  och  hur  samarbete  har  anvÀnts  inom datorspel.  DÀrefter  utfördes  en  undersökning  dÀr  testpersoner  fick  spela  ett  enkelt spel  i  vilket  man  ska  samarbeta  för  att  ta  sig  igenom  en  korridor  med  dörrar  och knappar.  Testdeltagare  delades  in  i  tvÄ  grupper  som  med  olika  metoder  belönades med   poÀng,  antingen  som  en  grupp  eller  individuellt.   SÄsom  undersökningen utfördes Àr underlaget för litet för att man ska kunna komma fram till nÄgra konkreta svar  baserade  pÄ  resultaten  men  de  testomgÄngar  som  utfördes  tyder  pÄ  att  den metod  som  gav  individuella  poÀng  till  spelarna  var  den  bÀsta  med  ett  bÀttre medelresultat. Ett fortsatt arbete skulle behöva vara mer kvalitativt i dess insamlande av data för att svara pÄ frÄgor om spelares motivation..

Att hjÀlpa utvecklingen pÄ traven : En analys och kritik av hur postmoderna och konsumistiska doxa samspelar och frÀmjas i Forumgallerians reklamkampanj BestÀm sjÀlv.

Uppsatsen syftar till att söka svaren pÄ frÄgor om vilka maskuliniteter som uppstÄr i Jan FridegÄrds ursprungliga trilogi om Lars HÄrd samt hur dessa maskuliniteter uppstÄr, varierar och upprÀtthÄlls. Undersökningen utgÄr frÄn teorier formulerade av bland andra Judith Butler och Raewyn Connell; teorier som vill förklara bÄde genus och kön som sociala konstruktioner. Arbetet bygger vidare pÄ ett forskningslÀge om manlighet i litteraturen som frÀmst kan karaktÀriseras som internationellt, eftersom den svenska litteraturvetenskapliga manlighetsforskningen Ànnu Àr förhÄllandevis blygsam. Undersökningen kan delas in i tre delar som i tur och ordning behandlar maskuliniteter som uppstÄr i Lars HÄrds relationer till kvinnor, till andra mÀn och till samhÀllets institutioner.I Lars HÄrds relationer till kvinnor söker han frÀmst konstruera sin maskulinitet genom att söka efter en stabil och naturlig femininitet att spegla denna maskulinitet mot; nÄgot som i allt vÀsentligt misslyckas.I hans interagerande med andra mÀn visar sig en maskulinitet prÀglad av distansering frÄn familjen och de plikter som dÀrmed associeras. Denna maskulinitet uppstÄr frÀmst i grupper av mÀn; grupper som Àven prÀglas av hierarkier och dominans av andra mÀn.

Att producera en text i grupp : En studie av rollfördelning och process hos nÄgra gymnasiestuderande i spanska som frÀmmande sprÄk

Detta Àr en uppsats baserad pÄ en kvalitativ metod som behandlar dictogloss som samarbetsmetod i klassrummet och en undersökning kring processen och rollerna samt skillnader och likheter mellan nÄgra grupper pÄ en utlandsskola, svensk gymnasial friskola i norra Sverige och en svensk kommunal gymnasieskola i norra Sverige. Samarbete visar sig bero pÄ vilka sociala roller informanterna fÄr/tar och för att processen ska vara gynnsam Àr det viktigt att förhandling mellan eleverna sker. Vem i gruppen som fÄr vilken roll har mÄnga komponenter, men makt spelar stor roll för vem som Àr dominant i gruppen, om den rollen tilldelas. Resultatet visar att en person kan vÀxla mellan olika roller och att expertrollen inte nödvÀndigtvis behöver tilldelas den mest dominanta..

ÅtgĂ€rder mot mobbning : en undersökning om hur sex lĂ€rare arbetar med Ă„tgĂ€rder mot mobbning ute i verksamheten

I Lgr 11 (Skolverket, 2011) stÄr det att ingen ska utsÀttas för krÀnkande behandling. Uppsatsen belyser ÄtgÀrder som finns mot mobbning, vilket ingÄr under begreppet krÀnkande behandling enligt Skolverket (2004). Det finns otaliga ÄtgÀrder mot mobbning och en gemensam nÀmnare hos dem, som belyses i uppsatsen, Àr att kommunikation Àr viktigt för att kunna bekÀmpa mobbning.Syftet med undersökningen Àr att ta reda pÄ hur man arbetar med ÄtgÀrder mot mobbning ute i verksamheten. För att ta reda pÄ detta gjordes en kvalitativ studie dÀr vi intervjuade sex verksamma lÀrare. Vi har Àven bearbetat litteratur och tillsammans med det och resultatet av intervjuerna har vi kunnat dra slutsatser.Resultatet av vÄr undersökning visar att kommunikation, likabehandlingsplanen, grupper som arbetar mot mobbning och kuratorn Àr viktiga ÄtgÀrder i arbetet mot mobbning.

Rullstolsburna cafébesökare och caféÀgares upplevelse av cafémiljö

Syftet med uppsatsen var att undersöka hur bemötandet och tillgĂ€ngligheten i den fysiska miljön pĂ„ cafĂ©er upplevs av rullstolsburna cafĂ©besökare och cafĂ©Ă€gare i Örebro 2006, samt undersöka vad respektive grupp vet om handlingsplanen "frĂ„n patient till medborgare".Datainsamlingen gjordes genom intervjuer med tre rullstolsburna cafĂ©besökare samt sex cafĂ©Ă€gare som delades upp i tvĂ„ grupper, grupp 1 med fysiska hinder vid entrĂ©n och grupp 2 utan hinder vid entrĂ©n.Resultatet av studien visade att de rullstolsburna cafĂ©besökarna tyckte oftast att cafĂ©miljön ger ett gott bemötande men att utbudet av fysiskt tillgĂ€ngliga cafĂ©er var dĂ„ligt. Samtliga cafĂ©Ă€gare upplevde att de gav ett gott bemötande men upplevelsen av den fysiska tillgĂ€ngligheten varierade. Samtliga rullstolsburna cafĂ©besökare var insatta i handlingsplanen "frĂ„n patient till medborgare", ingen av cafĂ©Ă€garna var insatta i den..

<- FöregÄende sida 39 NÀsta sida ->