Sök:

Sökresultat:

2878 Uppsatser om Könssegregerade grupper - Sida 37 av 192

Konflikter och sammanhÄllning inom vÀnskapsgrupper : En uppsats om smÄgrupper

Syftet med föreliggande studie Àr att utifrÄn ett socialpsykologiskt perspektiv erhÄlla djupareförstÄelse och ökad kunskap kring de processer som finns i smÄgrupper, hur konflikterpÄverkar sammanhÄllningen och vad det Àr som gör att en stabil grupp förblir stabil. Studienutgick frÄn ett kvalitativt förhÄllningssÀtt med en hermeneutisk ansats. Med ensemistrukturerad intervjuguide utgjordes urvalet av tvÄ grupper med fem medlemmar irespektive grupp dÀr hÀlften Àr mÀn och hÀlften kvinnor. Resultatet visar att konflikter inomvÀnskapsgrupper inte Àr av ondo och kan vara utvecklande för bÄde gruppen och den enskildeindividen. Den starka sammanhÄllning grupperna har visar pÄ att konflikter inte Àr en storfaktor för gruppens vÀlmÄende.

Pedagogers erfarenhet av TAKK och dess pÄverkan pÄ andrasprÄksinlÀrning och kamratrelationer : En kvalitativ intervjustudie i förskolan

Denna studie behandlar Àmnet om hur pedagoger arbetar med grupper i klassrummet. SyftetÀr att kartlÀgga hur elevgrupper konstrueras och vad lÀrare fokuserar pÄ nÀr de arbetar medgrupper. Detta undersöktes genom intervjuer samt observationer. Intervjuerna gjordes med ettbekvÀmlighetsurval. Efter intervjuerna gjordes det observationer i tvÄ klasser; enlÄgstadieklass samt en mellanstadieklass.

Pedagogers genusmedvetenhet : En undersökning om pedagogers förhÄllningssÀtt gÀllande genus i det vardagliga arbetet

Denna studie behandlar Àmnet om hur pedagoger arbetar med grupper i klassrummet. SyftetÀr att kartlÀgga hur elevgrupper konstrueras och vad lÀrare fokuserar pÄ nÀr de arbetar medgrupper. Detta undersöktes genom intervjuer samt observationer. Intervjuerna gjordes med ettbekvÀmlighetsurval. Efter intervjuerna gjordes det observationer i tvÄ klasser; enlÄgstadieklass samt en mellanstadieklass.

I vilken utstrÀckning leder inlÀrningsbedömningar till bÀttre minne?

NÀr vi studerar sÄ bedömer vi kontinuerligt vÄr egen inlÀrning via en sÄ kallad inlÀrningsbedömning Judgement of Learning (JOL), vilket ligger till grund för vÄr reglering av till exempel studietid. Denna studie undersökte om de bedömningar vi utför Àven pÄverkar vÄrt minne. TjugoÄtta deltagare delades in i tvÄ grupper som fick lÀra sig 40 ordpar pÄ samma sÀtt, följt av ett minnestest efter ett retentionsintervall pÄ fem minuter. Den enda skillnaden mellan de tvÄ grupperna var att ena gruppen bedömde sin inlÀrning tre gÄnger och den andre endast en gÄng. Resultatet som erhölls visade att det inte var nÄgon signifikant skillnad mellan grupperna, det vill sÀga att den grupp som utförde tre bedömningar inte mindes materialet bÀttre Àn den grupp som enbart utförde en bedömning.

Simulering eller demonstration i fysik undersvisning? : Hur olika typer av undervisningsformer pÄverkar begreppsförstÄelsen och inlÀrningen

Syftet med studien Àr att utvÀrdera hur olika typer av undervisningsformer pÄverkar begreppsförstÄelsen och inlÀrningen. HÀr jÀmförs datorsimuleringar med demonstrationer.Studien genomfördes pÄ tvÄ grupper i Fysik A i Ärskurs 2 pÄ gymnasiet, NV-programmet. Innan studien pÄbörjades hade eleverna haft kontakt med det fysikaliska begreppet rörelse endast pÄ högstadiet. Det vill sÀga, det som undersöktes var första kontakten pÄ gymnasienivÄ. Samma diagnos anvÀndes före och efter studien.

För matematiken i tiden - matematiken i tidslinjer

Vi har undersökt vilka delar inom matematiken som kan hjÀlpa eleverna att utveckla sin förstÄelse för %u201DlÄng tid%u201D och tidslinjer. I analysen diskuteras resultaten utifrÄn utvecklingspsykologiskt perspektiv/strukturteori (Piaget), sociohistorisk/sociokulturell teori (Vygotskij) och konstruktivistisk teori (von Glasersfeld). Undersökningen har genomförts med tvÄ grupper elever i Ärskurserna 3-5 dÀr vi har anvÀnt oss av intervjuer och undervisningsförsök för att fÄ svar pÄ vÄra frÄgor. Gruppernas resultat har analyserats och jÀmförts med varandra för att försöka hitta den matematik som har hjÀlpt eleverna att förstÄ tidslinjer och dess anvÀndningsomrÄden, eller som vÄllat dem bekymmer. De matematiska delar som synliggjordes i undersökningen Àr bland annat proportionalitet, positionssystemet, stora tal och negativa tal.

"Jag kan allt om snö!" : -förskolebarns uppfattningar av nederbörd i form av snö

Syftet med undersökningen var att undersöka vad förskolebarn i Äldern cirka 4-6 Är frÄn tvÄ olika förskolor i sydvÀstra Sverige hade för uppfattningar av nederbörd i form av snö. FrÄgestÀllningar som anvÀndes för att svara pÄ syftet var: Vilka uppfattningar har förskolebarn av nederbörd i form av snö? samt Vilka uppfattningar har förskolebarn av hur snö relaterar till vattnets kretslopp? Ansatsen för undersökningen var fenomenografisk. Metod för datainsamling var intervjuer i grupper om fyra förskolebarn i varje, sammanlagt deltog 15 förskolebarn, bÄde pojkar och flickor.  Intervjuerna var hade lÄg grad av standardisering och strukturering och inleddes med cirka en minuts film om snö. Resultatet blev nio beskrivningskategorier som visar förskolebarns varierande uppfattningar av nederbörd i form av snö och dess relation till vattnets kretslopp.Nyckelord: uppfattningar, förskolebarn, nederbörd, snö, vattnets kretslopp .

Anpassad Patientundervisning

Syftet med denna litteraturstudie Àr att beskriva hur anpassad gruppundervisning bedrivs för patienter med diabetes typ 2. Tio kvalitativa artiklar ligger till grund för resultatet. En av de grundlÀggande faktorerna Àr relationen mellan patient och undervisare och att denna uppehÄlls under lÀngre tid. NÀrstÄende behöver ocksÄ delta i undervisningen för att hjÀlpa patienten med livsstilsförÀndringar. Gruppundervisning Àr ett utmÀrkt tillfÀlle att lÀra av andras erfarenheter och en kulturanpassning med enkla redskap som matlagning tillsammans, kan hjÀlpa patienten till bÀttre egenvÄrd.

Fem trÀdgÄrdar frÄn 1898 - 1924, exemplet Villastaden i GÀvle

Allt fler flyttar in i stÀder och 2050 tros över 90 % av Sveriges befolkning vara bosatta i stÀder. Samtidigt minskar grönomrÄden runt om i stÀderna. Forskning visar pÄ olika problem som uppstÄr i stÀder och dess miljö men ocksÄ pÄ hur vÀxter och deras naturliga egenskaper kan vara till nytta. Syftet med detta arbete Àr att visa olika alternativ pÄ hur man kan anvÀnda sig av befintliga outnyttjade omrÄden i Stockholm och grönska dem. En litteraturstudie och exkursioner har resulterat i tolv olika gestaltningar av platser tagna ur sex olika grupper som presenteras som resultat.

?Det Àr liksom behÀndigt och bekvÀmtatt slÀnga ordet omkring sig!? : Kulturarvsbegreppet och arkivvÀsendet

Uppsatsens syften Àr att undersöka hur kulturarvsbegreppet anvÀnds i svenska kulturpolitiska utredningar och propositioner med sÀrskilt fokus pÄ arkivvÀsendet, samt att sÀtta detta i relation till hur kulturarvsbegreppet anvÀnds i tre regionala arkivinstitutioners verksamhet och i respektive institutioners direktiv och styrdokument. SÀrskild tonvikt har lagts vid enskilda arkiv, vars bevarandevÀrde ofta motiveras med att de tillhör kulturarvet.En genomgÄng av utredningar som fokuserar pÄ kulturpolitik i allmÀnhet eller arkiv i synnerhet visar att kulturarvsbegreppet anvÀnds pÄ ett ambivalent sÀtt med varierande rÀckvidd och betydelse som varierar mellan ett enhetligt, nationellt sÀrprÀglat kulturarv och en mÀngd mindre kulturarv, dÀr minoriteter och tidigare underrepresenterade grupper ska lyftas fram och ?allt? kan ingÄ.Arkivinstitutionerna i Sverige har inte samma lÄnga tradition som museer av aktiv insamling, skapande av kÀllmaterial och utÄtriktad förmedling av det material som förvaras pÄ institutionen. Om kulturpolitiken och kulturarvsbegreppet fÄr en betydelse som mer riktas mot exempelvis underrepresenterade grupper kan konsekvenserna bli att arkivinstitutionerna mÄste ta pÄ sig en mer aktiv roll och sjÀlvkritiskt granska vilka vÀrderingar eller principer som format verksamheten.För att komplettera den kulturpolitiska bilden har ett antal kvalitativa intervjuer med representanter för arkivinstitutioner i SkÄne, samt studier av institutionernas presentationsmaterial, gjorts. PÄ konkret vardagsnivÄ tycks skiftningar i kulturpolitiska direktiv och kulturarvsbegreppets potentiellt förÀndrade betydelse ha relativt liten betydelse.

Forumspel som punktinsats : Dramapedagogers berÀttelser om lyckade och mindre lyckade projekt

Studien behandlar forumspel som punktinsats utifrÄn en fenomenologisk hermeneutisk ansats. TvÄ dramapedagoger har genom djupintervjuer delgett sina berÀttelser om arbetet med forumspelsmetoden under korta insatser. Det övergripande syftet Àr att skapa kunskap om forumspel som metod och undersökningen belyser informanternas upplevelser och erfarenheter av fenomenet. Resultatet av djupintervjuerna pÄvisar dramapedagogernas positiva syn pÄ forumspel som punktinsats. FrÀmst dÄ det utifrÄnperspektiv punktinsatsen har gör att man som pedagog kan nÄ kvalitéer en ordinarie verksamhet har svÄrt att Ästadkomma.

Flexibel arbetsplats : Är upplevd arbetsmotivation beroende av resandets omfattning?

Syftet med studien var att undersöka om anstÀlldas arbetsmotivation var beroende av hur mÄnga timmar de reste i tjÀnsten under en vanlig arbetsvecka. Studien genomfördes med hjÀlp av tvÄ grupper anstÀllda inom det statliga bolaget Vattenfall. MÀtinstrumentet som anvÀndes i studien var Basic Need Satisfaction at work scale som mÀter arbetsmotivation i tre grundlÀggande faktorer; autonomi, kompetens och samhörighet. Totalt deltog 123 respondenter i undersökningen. Resultatet visade att det i kompetens och samhörighet förekom signifikanta skillnader mellan de tvÄ grupperna, dÀr de som reser mycket skattade upplevelsen av kompetens och samhörighet högre Àn i gruppen som reser lite.

"Han" Lars HÄrd : Maskuliniteter i Jan FridegÄrds trilogi om Lars HÄrd

Uppsatsen syftar till att söka svaren pÄ frÄgor om vilka maskuliniteter som uppstÄr i Jan FridegÄrds ursprungliga trilogi om Lars HÄrd samt hur dessa maskuliniteter uppstÄr, varierar och upprÀtthÄlls. Undersökningen utgÄr frÄn teorier formulerade av bland andra Judith Butler och Raewyn Connell; teorier som vill förklara bÄde genus och kön som sociala konstruktioner. Arbetet bygger vidare pÄ ett forskningslÀge om manlighet i litteraturen som frÀmst kan karaktÀriseras som internationellt, eftersom den svenska litteraturvetenskapliga manlighetsforskningen Ànnu Àr förhÄllandevis blygsam. Undersökningen kan delas in i tre delar som i tur och ordning behandlar maskuliniteter som uppstÄr i Lars HÄrds relationer till kvinnor, till andra mÀn och till samhÀllets institutioner.I Lars HÄrds relationer till kvinnor söker han frÀmst konstruera sin maskulinitet genom att söka efter en stabil och naturlig femininitet att spegla denna maskulinitet mot; nÄgot som i allt vÀsentligt misslyckas.I hans interagerande med andra mÀn visar sig en maskulinitet prÀglad av distansering frÄn familjen och de plikter som dÀrmed associeras. Denna maskulinitet uppstÄr frÀmst i grupper av mÀn; grupper som Àven prÀglas av hierarkier och dominans av andra mÀn.

Materielförsörjning av specialförband

Specialförband ska tillföra handlingsalternativ som ligger utanför reguljÀra förbands förmÄgor. Specialförband ska genomföra specialoperationer i hela kontinuumet mellan fred och krig med bred palett av förmÄgor. Detta stÀller höga krav pÄ en adekvat materielförsörjning som svarar mot de krav som stÀlls pÄ specialförbanden. Trots detta Àr det lite forskat inom detta omrÄde.Syftet med denna uppsats Àr att med utgÄngspunkt i McRavens specialförbandsteori och med stöd av strategiskt vald empiri inom materielförsörjning identifiera kriterier som bör beaktas vid materielförsörjning av specialförband. Resultatet Àr femton kriterier som Àr av vikt för en materielförsörjningsorganisation.

Social hÄllbarhet i planeringen av Masthusen : en komparativ studie frÄn vision till Breeam-certifiering

HÄllbarhet Àr idag en term som figurerar i en mÀngd olika sammanhang och social hÄllbarhet framhÀvs som en viktig del i hÄllbarhetsarbetet bÄde pÄ nationell- och lokal nivÄ. PÄ den lokala nivÄn finns aktörer som stÀder och kommuner vars arbete och visioner för att uppnÄ social hÄllbarhet formuleras i det planmaterial som tas fram bÄde för stadens utveckling, men ocksÄ för mindre enheter som stadsdelar och omrÄden inom stadsdelarna. Idag finns det ocksÄ en möjlighet att anvÀnda sig av miljöcertifieringssystemet Breeam Communities för att certifiera hela stadsdelar efter hur hÄllbara de Àr bÄde avseende ekologisk-, ekonomisk- och social hÄllbarhet efter de krav som certifieringssystemet har. Jag avser i detta arbete undersöka om man kan spÄra social hÄllbarhet genom att studera planmaterial som omfattar Malmö Stad och delar av omrÄdet Masthusen i VÀstra Hamnen, dÄ detta Àr det första omrÄde i Sverige som idag Àr delvis Breeamcertifierat. Arbetet har gjorts utifrÄn frÄgestÀllningen: Hur reflekteras aspekter av social hÄllbarhet genom planprocessen, frÄn översiktsplan och aktualisering, vÀrdeprogram, detaljplans-beskrivning till hÄllbarhetsprogram för certifiering? Huruvida man kan spÄra social hÄllbarhet genom planprocessen har undersökts med metoden att anvÀnda indikatorer för social hÄllbarhet och spÄra deras förekomst i planmaterialet. DÄ en vedertagen definition för begreppet social hÄllbarhet saknas har dessa indikatorer valts ut ur grupper av indikatorer för hÄllbarhet som Statistiska CentralbyrÄn tagit fram.

<- FöregÄende sida 37 NÀsta sida ->