Sök:

Sökresultat:

2878 Uppsatser om Könssegregerade grupper - Sida 15 av 192

Finns mÄnga saker man kan göra som Àr betydligt vÀrre : Attityder till svordomar bland ungdomar och personal pÄ en svensk gymnasieskola

Syftet med denna uppsats Àr att undersöka och beskriva bÄde gymnasieungdomars och skolpersonalens attityder till anvÀndningen av svÀrord i skolmiljön. För att besvara syfte och frÄgestÀllningar har jag valt utföra en enkÀtundersökning som skickats till elever och skolpersonal pÄ en vÀstsvensk gymnasieskola.Det Àr inte oproblematiskt att hitta en definition av begreppet svordom som skulle accepteras av alla. Svordomar kan beskrivas som tabubelagda kraftuttryck av religiöst ursprung, eller som uttryck som kan innehÄlla könsord och andra hÀdelser.Resultaten av enkÀtundersökningen visar att det finns skillnader i attityder till svordomar i respektive grupper. Majoriteten av personalen och majoriteten av manliga elever hyser inte positiva kÀnslor till svordomar. Fler kvinnor Àn mÀn upplever att det svÀrs för mycket i skolan.

Om sanning i dokumentÀrfilm: En fokusgruppsundersökning om ungas syn pÄ objektivitet

Det hÀr examensarbetet har gÄtt ut pÄ att ta reda pÄ hur en ung tv-publik reagerar pÄ effekter i samhÀllsprogram pÄ tv och hur skillnaden mellan ett inslag utan effekter och ett med effekter upplevs. Jag ville ocksÄ ta reda pÄ hur man i tvÄ fokusgrupper diskuterar och resonerar kring objektivitet pÄ tvÄ olika genrer av tv-program. ForskningsfrÄgorna var: Hur ser tvÄ grupper av unga tv-tittare pÄ redigerade effekter i samhÀllsprogram pÄ tv? Hur upplevs skillnaden mellan ett nyhetsinslag och en dokumentÀr? Hur viktigt anser de objektivitet vara inom tv-produktioner? För att ta reda pÄ detta genomfördes en fokusgruppsundersökning dÀr Ätta personer i Äldrarna 20-28 Är i tvÄ grupper fick titta pÄ ett inslag som redigerats pÄ tvÄ olika sÀtt. Originalversionen har producerats för TV4Nyheterna i LuleÄ och Àr helt utan musik och andra effekter.

Reduktion av organiskt material med MIEXÂź

Uppsala- och Stockholmsregionerna anvÀnder MÀlaren och dess tillflöden som dricksvattenkÀllor. I MÀlaren varierar halten organiskt kol frÄn Är till Är och kan medföra problem sÄsom oönskad lukt, smak och fÀrg vid dricksvattenrening. Det kan Àven vara problem med avseende pÄ bildning av desinfektionsbiprodukter (DPB) och transport av toxiska Àmnen med dricksvattnet. I takt med den globala uppvÀrmningen kan dessutom halten av organiskt kol i MÀlarens ytvatten och dess tillflöden öka. Det medför att halten av organiskt material Àven skulle öka i vattenverkens rÄvatten och det skulle i sin tur uppstÄ svÄrigheter att hÄlla dagens grÀnsvÀrden.

Slöjan - mer Àn bara en huvudduk : En kvalitativ studie om olika förestÀllningar kring slöjan i skolan

I vÄr studie har vi undersökt hur lÀrare förhÄller sig till elever med slöja i grundskolans tidiga och senare Är. Vi har Àven undersökt hur eleverna som sjÀlva bÀr slöja förhÄller sig till den. Det Àr en kvalitativ studie och vi har intervjuat tre lÀrare respektive tre elever. TvÄ av dessa elever bÀr idag inte slöja medan den tredje fortfarande bÀr den. I vÄrt resultat kommer vi fram till att lÀrarna rÀttar sig sÄ mycket de kan efter skolans vÀrdegrund men att det kan uppstÄ situationer dÀr det Àr svÄrt att fullfölja skolans vÀrdegrund med elevers traditioner, trosuppfattningar eller klÀdsel.

LÀtt vÀger tungt - Debatten rörande det dolda sockrets pÄverkan pÄ konsumentens val av livsmedel

Fetma och övervikt i samhÀllet ökar trots en vÀxande medvetenhet om hÀlsa. Introduktionen av lightprodukter har fÄtt konsumenten att vÀlja produkt efter fetthalt och dÀrmed har de fÄtt i sig en stor mÀngd socker som ofta tillsÀtts lightprodukter för att bibehÄlla den goda smaken. Dagens debatt om dolt socker i livsmedel har kommit att uppmÀrksamma konsumenten om faran med ett ökat sockerintag. Med de mÄnga hÀlsolarm som idag utfÀrdas kan det vara svÄrt för konsumenten att ta Ät sig innebörden av alla. Dock verkar sockerdebatten ha fÄtt fÀste i konsumentens medvetande.

Effekter pÄ proaktivitet i team genom ledarskap och gruppens tilltro till sin kollektiva förmÄga

Genom att fÄ personal och grupper att agera proaktivt i sÄ kallade slimmade organisationer (Lean Production) kan risk för likriktning och stagnation motverkas trots hÄrd effektivisering. LÄg grad av samhörighet i grupper har i studier konstaterats försvaga proaktivitet, medan ledarskapsstilar sÄsom delaktigt och transformativt ledarskap tycks stÀrka samhörigheten och proaktiviteten. Innevarande studie Àmnade pröva sambanden pÄ lÀgre hierarkisk nivÄ mellan proaktivitet och ledarskapsstilar, proaktivitet och gruppens kollektiva tilltro till förmÄga, genom Banduras begrepp ?Collective efficacy?, och den samlade effekten pÄ proaktivitet genom ledarskapsstil och gruppens tilltro pÄ sin kollektiva förmÄga. 411 deltagare i ett större företag inom fordonsbranschen skattade sin ledares stil och sin grupp varefter utvalda index reliabilitetstestades och aggregerades till gruppnivÄ.

Barns favoritplatser, ett underlag vid skolgÄrdsplanering

Barn i yngre skolÄldern spenderar mycket tid pÄ skolgÄrden; dÀrför Àr det viktigt att de trivs dÀr. Flera studier har visat pÄ just vikten av anknytning till plats för mÀnniskors psykiska vÀlmÄende och kÀnsla av samhörighet. Genom förstÄelse för vad platsanknytning Àr och hur det uppstÄr ökar chansen för landskapsarkitekter att kunna skapa omtyckta platser. Syftet med kandidatarbetet Àr att undersöka hur kvaliteterna hos barns favoritplatser utomhus kan utgöra underlag för en skolgÄrdsutformning. Inom undersökningen representerade uttrycket ?favoritplats? en plats som barnet knutit an till.

DokumentÀrligheten : Filmen Sacrificio (2001) genom publikens ögon

Syftet med den hÀr uppsatsen Àr att djupstudera hur publiken uppfattar sanningshalten i dokumentÀrfilmen Sacrificio av Erik Gandini och Tarik Saleh som sÀndes i Sveriges Television Är 2001. Filmen handlar om vem som avslöjade gerillaledaren Che Guevara. Vi har utgÄtt frÄn tre grupper som fÄtt agera publik och tittat pÄ dokumentÀrfilmen under tre separata tillfÀllen. Dessa grupper har sedan blivit intervjuade som en enhet och dÀrefter har svaren tolkats som tre enheter. Grupperna har varit Äldersbaserade och bestÄtt av fyra till fem personer.

Runda mattan : en undersökning om att arbeta i grupp med ett gemensamt mÄl

Denna undersökning har sin utgÄng i en designpedagogisk situation dÀr fokus ligger kring frÄgan: Hur kan samverkan och samarbete synliggöras i ett designpedagogiskt projekt dÀr en artefakt skapas gemensamt av gymnasielever? FrÄgestÀllningen syftar frÀmst till att synliggöra hur en grupp agerar i en utarbetad workshop. SammanhÄllning Àr ett centralt motiv i undersökningen. Workshopens utformning avser att synliggöra hur elever samverkar i en grupp. UnderfrÄgan Àr: Hur ser eleverna pÄ en pedagog som medverkar i det gemensamma arbetet i form av en workshop? PÄ motsvarande sÀtt Àr det intressant att se hur pedagogens roll kan pÄverkas av en utarbetad workshop.

Framtagning av flexibla monteringsverktyg : En arbetsprocess för att skapa verktyg med lÀngre livslÀngd

PÄ Scanias motormontering i SödertÀlje sker montering av raka- och V8-motorer för lastbil och buss samt av motorer för industriellt och marint bruk. Gruppen DEPG Àr en av de grupper som arbetar med att framstÀlla verktyg till motormonteringen. Gruppen ansvarar frÀmst för de tillfÀllen dÄ nya monteringsverktyg ska anskaffas pÄ grund av introduktion av nya eller modifierade motorkomponenter. DEPG önskar att minska behovet av att omarbeta verktyg och utöka verktygens livslÀngd, för att uppnÄ detta planerar DEPG att i framtiden skapa verktyg med högre flexibilitet Àn tidigare. Examensarbetets mÄl Àr att skapa en förbÀttrad verktygsframtagningsprocess, som stödjer och frÀmjar framtagning av monteringsverktyg med en rÀtt flexibilitetsgrad.

Skolrutiner för elever med Asperger

Mitt huvudsakliga syfte med denna studie Àr att fÄ fram vilket stöd dessa elever erbjuds för att fungera i skolan samt hur rutinerna pÄ nÄgra skolor ser ut idag för att kunna erbjuda elever med Aspergers syndrom en fungerande skolgÄng?Jag genomfört min undersökning i tre kommuner i Mellansverige, tvÄ mindre kommuner samt en lite större. I undersökningen har jag anvÀnt mig av kvalitativa intervjuer med enhetsansvariga för resursteamen samt specialpedagogerna som arbetar i resursteamen.Undersökningen visar att det ser olika ut i kommunerna för elever med Aspergers syndrom. I den större kommunen har de sÀrskilda klasser för elever med Aspergers syndrom medan man i de bÄda mindre kommunerna Àr eleverna integrerade i den vanliga skolverksamheten. De bÄda mindre kommunerna har mindre grupper dÀr eleverna med Asperger ofta gÄr hela eller delar av dagen.

Naturvetenskapliga laborationer pÄ gymnasiet : - en undersökning om hur tjejer och killarförhÄller sig till laborativt arbete

Syftet med undersökningen Àr att inom laborativa moment i naturvetenskapliga Àmnen pÄ gymnasiet skapa inblick i om det finns generella skillnader i hur killar respektive tjejer arbetar och om detta medför nÄgra skillnader i förutsÀttningar att klara av laborativa moment.Metod: Teorigenererande observationsstudie med lÄg grad av struktur.Bakgrund till arbetet Àr rapporter som gör gÀllande tjejers och killars fallande resultat inom naturvetenskap. Laborativa moment inom naturvetenskapliga Àmnen sÀtter sÄvÀl praktiska som teoretiska kunskaper inom Àmnet pÄ prövning dÀrför Àr empirin vald som plattform för arbetet. Examensarbetet har som ansats att ge inblick i om det finns generella skillnader i hur tjejer respektive killar förhÄller sig till laborativt arbete inom naturvetenskapliga Àmnen pÄ gymnasiet.Resultat: I undersökningen har gruppkonstellationer bestÄende av könshomogena tjejgrupper, könshomogena killgrupper samt könsheterogena grupper studerats. I samtliga gruppkonstellationer utkristalliserades nÄgra olika mönster med avseende pÄ interaktion i grupp, interaktion mellan grupper, lÀrarkontakt, sÀtt att handskas med laborationen och dÀrmed olika förutsÀttningar till lÀrande. Man kan, dock inte utan undantag, se antydan till skillnader i hur tjejer och killar generellt arbetar med naturvetenskapliga laborationer..

LÀttlÀsta instruktioner : Enligt riktlinjer för lÀttlÀst och informationsdesign

Rapporten presenterar riktlinjer för lÀttlÀst och informationsdesign, och hur de har anvÀnts för att utforma ett instruktionsblad till lÀttlÀst.Syftet med arbetet har varit att bearbeta ett befintligt instuktionsblad sÄ att det nÄr ut till grupper med lÀssvÄrigheter.De metoder som anvÀnts under utformningen har varit litteraturstudier och kvalitativa studier i form av utprovningar..

BetydelsebÀrare av Skolkulturer

Ett flertal studier har pÄvisat det sociala stödets betydelse för Àldres hÀlsa och vÀlmÄende. Denna studie syftar till att beskriva Àldre personers upplevelser av socialt stöd samt utforska i vilken omfattning Àldre personer erfar sig ha stöd av familj, vÀnner, föreningar och andra sociala grupper samt samhÀllet. Studien genomförs med hjÀlp av djupintervjuer av Àldre personer över 80 Är, boende i Oskarshamns kommun. De Àldre finner socialt stöd frÄn familj och vÀnner vara viktigt, dÄ det bland annat innebÀr trygghet, glÀdje, tillit och gemenskap. Informanterna uppger sig ha ett stort stöd frÄn familj och vÀnner vilket anses betyda mycket för deras vÀlmÄende.

Samspelsdialogen ? utvÀrdering av ett arbetsmiljöverktyg.

En kvantitativ studie har gjorts pÄ tvÄ grupper inom vÄrden i VÀstra Götalandsregionen, dÀr en av grupperna hade anvÀnt sig av verktyget Samspelsdialogen. Syftet med studien var att undersöka om Samspelsdialogen Àr ett effektivt verktyg för att pÄverka kÀnsla av sammanhang (KASAM). Detta gjordes genom att jÀmföra de tvÄ grupperna. Det under-söktes Àven om arbetskontrollokus (WLOC) skiljde sig mellan dessa grupper samt om det fanns samband mellan internt WLOC och högt KASAM. Dessutom undersöktes om Àldre respondenter hade starkare KASAM Àn yngre respondenter samt om KASAMs komponenter förklarar olika stor del av totalt KASAM.

<- FöregÄende sida 15 NÀsta sida ->