Sök:

Sökresultat:

1874 Uppsatser om Inre miljö - Sida 2 av 125

En bred eller djup arbetsdesign? : En undersökning om samband mellan arbetsdesign och motivation

Arbetsdesign definieras som en medveten planering av arbetsuppgifter, innehÄll och struktur för att nÄ organisatoriska mÄl. Den hÀr undersökningen handlar om samband mellan arbetsdesign och motivation. Bakgrunden till vÄr undersökning Àr att utreda ett motsatsförhÄllande mellan tvÄ arbetsdesignteorier, dÀr den ena föresprÄkar en arbetsdesign med variation av fÀrdigheter medan den andra föresprÄkar en arbetsdesign med specialisering av arbetsprocessen.I undersökningen genomfördes en intervju samt ett enkÀtutskick. Resultatet av undersökningen visade att det fanns ett samband mellan specialisering och inre motivation, dÀrtill Àven att det fanns ett samband mellan varierande fÀrdigheter samt uppgifter och inre motivation.  Dessutom indikerade undersökningen att det finns ett positivt starkare samband mellan specialisering och inre motivation jÀmfört med sambandet mellan varierande uppgifter och inre motivation. Sambandet mellan varierande fÀrdigheter och inre motivation var dock nÄgot starkare Àn sambandet mellan specialisering och inre motivation.  Ett intressant resultat i undersökningen var att arbetsdesignfaktorerna specialisering och varierande fÀrdigheter samt uppgifter kunde samexistera..

WHAT MAKES YOU TICK? : EN STUDIE OM INRE OCH YTTRE MOTIVATION

Det finns mycket forskning som visar att motivation pÄverkar mÀnniskan i organisationen. Motivation delas upp i inre och yttre motivation. Inre motivation Àr dÄ individen har ett genuint intresse för nÄgot. Yttre motivation Àr dÄ individen drivs av nÄgon extern belöning. SÄvÀl psykologiska som ekonomiska och sociala förklaringar har getts till varför det Àr viktigt med motiverade anstÀllda och hur motivation kan skapas.

DatasÀkerhet : Att förebygga inre angrepp

Verksamheter Àr idag utsatta för olika hot och faror, i form av bÄde yttre och inre angrepp. Ett angrepp orsakar ofta ett avbrott och det kan bli mycket kostsamt. Att ringa in de olika riskerna och planera för hur de ska hanteras, kan spara mycket pengar och Àr sÄledes viktigt för verksamheten.De yttre angreppen kan frÀmst förebyggas med olika tekniska lösningar, medan de inre angreppen har en annan form av lösning. Den hotbild som finns mot företag idag, Àr att mer Àn en tredjedel av de angrepp som sker Àr av typen inre angrepp, dÀrför Àr det viktigt att hitta de sÀkerhetsÄtgÀrder som pÄ effektivaste sÀtt kan förebygga dessa.Med detta arbete har jag försökt belysa vilka de viktigaste sÀkerhetsÄtgÀrderna Àr för att förebygga de inre angreppen. I rapporten har jag beskrivit kortfattat vad det finns för olika hot och faror mot en verksamhet.

RÖST OCH INSKRIPTION : Utkast till den inre monologens teckenteori

Uppsatsen Röst och inskription. Utkast till den inre monologens teckenteori kan sammanfattas som ett försök att beskriva och förklara strukturella och funktionella egenskaper hos inre monolog (i engelsk litteratur inner speech), samt relatera dessa egenskaper till ?yttre?, dialogiskt talsprÄk. En axial grundtanke som löper genom hela undersökningen Àr att monologen inte utan vidare lÄter sig reduceras till en enkel formel som ?talsprÄk minus röst? etc., utan att monologen bör anses betingad av andra lingvistiska förutsÀttningar, bland vilka frÄnvaron av fysisk röstbildning bara Àr en bland flera faktorer..

En studie om arbetsmotivation bland personal inom dagligvaruhandeln

Syftet med studien var att undersöka vilka faktorer som personalen inom dagligvaruhandeln upplevde som viktiga för arbetsmotivationen utifrÄn Herzberg`s tvÄfaktorteori. Studien undersökte Àven om det fanns samband mellan inre faktorer, yttre faktorer och personlighetsegenskaper. En enkÀtstudie genomfördes dÀr 74 medarbetare inom dagligvaruhandeln i Mellansverige deltog. Ett t-test visade att skillnaden mellan inre och yttre faktorer inte var signifikant. En korrelationsanalys visade pÄ samband mellan inre faktorer, yttre faktorer och personlighetsegenskaper.

Den nationella tillÀmpningen av begreppet inre vÀpnad konflikt i beslut rörande skyddsbehov : Behövs det ett nytt prejudikat frÄn Migrationsöverdomstolen?

I denna uppsats behandlar jag den svenska nationella domstolens tolkning och tillÀmpning av begreppet inre vÀpnad konflikt. Syftet Àr att utreda om den svenska nationella tolkningen stÀmmer överens med tolkningen i folkrÀtten och i EU-rÀtten. I uppsatsen diskuteras utvecklingen i svensk och internationell praxis och fokus ligger pÄ EU-domstolens nya avgörande C-285/12 (Diakité-domen). HuvudfrÄgan Àr huruvida avgörandet bidrar med en ny tolkning av begreppet inre vÀpnad konflikt och i fall det Àr nödvÀndligt med ett nytt prejudicerande avgörande frÄn Migrationsöverdomstolen. Slutsatsen Àr att Diakité-domens avgörande har bidragit till en för svenskt vidkommande ny tolkning av vad som utgör en inre vÀpnad konflikt och att begreppet inre vÀpnad konflikt har utvidgats och samtidigt distanserats frÄn tolkningen i den internationella humanitÀra rÀtten.

"FörÀldrar, barn och personal - det Àr samverkan." : en studie om pedagogers syn pÄ samverkan mellan pedagoger, barn och förÀldrar, samt deras syn i förhÄllande till de yttre respektive inre ramar som finns i verksamheten.

Studien belyser pedagogers syn pÄ samverkan mellan pedagoger, barn och förÀldrar samt hur deras syn förhÄller sig till de yttre och inre ramar som finns i verksamheten. I studien har vi valt att dela upp ramarna i inre respektive yttre ramar. Yttre ramar Àr konstanta och inget som pedagogerna kan pÄverka sÄ som styrdokument, barngruppens storlek, förskolans byggnad och tidstillgÄngen som pedagoger och förÀldrar har. Inre ramar innebÀr faktorer som Àr förÀnderliga och som aktörerna pÄ förskolan kan pÄverka. I begreppet aktörer lÀgger vi de som medverkar i samverkan, det vill sÀga pedagoger, barn och förÀldrar.

Motivation och engagemang : arbetsmotivation och arbetsengagemang hos tjÀnstemÀn och yrkesarbetare i ett byggföretag

Syftet med studien var att studera sambandet mellan arbetsmotivation och arbetsengagemang samt hur skilda yrkestillhörigheter pÄverkar utfallet. Studien genomfördes pÄ ett företag i byggbranschen med sammanlagt 72 anstÀllda varav 54 deltog i undersökningen och fokus lÄg pÄ inre motivation, arbetsengagemang samt branschens tvÄ huvudsakliga yrkeskategorier; tjÀnstemÀn och yrkesarbetare. Inre motivation har mÀtts med enkÀten Work Extrinsic and Intrinsic Motivation Scale (WEIMS) som grundar sig pÄ Self-Determination Theory. Arbetsengagemang mÀttes med hjÀlp av en förkortad version av enkÀten Utrecht Work Engagement Scale (UWES). Resultatet visade att inre motivation var positivt relaterat tillarbetsengagemang och tjÀnstemÀn visade genomgÄende högre grad av inre motivation och arbetsengagemang i jÀmförelse med yrkesarbetare.

  Vilka faktorer anser hantverkselever bidrar till deras inre motivation? :   Vilka faktorer bör efterstrÀvas och vilka bör undvikas?

 Denna undersökning Àr ett försök att visa pÄ vilka faktorer som pÄverkar elevers inre motivation positivt och som bör efterstrÀvas i undervisningen, samt de faktorer som bör undvikas. Underökningen Àr utförd med hjÀlp av, och vÀnder sig frÀmst till elever pÄ Hantverksprogrammet, men kan förhoppningsvis vara till nytta och av intresse Àven för andra utbildningar..

En jÀmförelse av inre arbetsmotivation och arbetstillfredsstÀllelse hos anstÀllda vid tvÄ kommunala förvaltningar med olika personalomsÀttning

 Syftet med studien var att undersöka hur inre motivation och arbetstillfredsstÀllelse Àr relaterat till hög respektive lÄg personalomsÀttning och vad som Àr viktigt i valet att stanna pÄ sin arbetsplats.  Studien genomfördes som en enkÀtundersökning pÄ tvÄ kommunala förvaltningar, varav en hade hög personalomsÀttning och en hade lÄg personalomsÀttning. EnkÀten var uppdelad i tre delar med sammanlagt 49 frÄgor och besvarades av totalt 249 personer. De mÀtinstrument som anvÀndes var BNS (Basic Need Satisfaction at work Scale) som mÀter inre arbetsmotivation utifrÄn SDT (Self-Determination Theory) och MSQ (Minnesota Satisfaction Questionnaire) som mÀter inre och yttre arbetstillfredsstÀllelse. Resultatet visade att förvaltningen med hög personalomsÀttning hade högre yttre arbetstillfredsstÀllelse Àn förvaltningen med lÄg personalomsÀttning. .

Diskriminerande Offentlig Upphandling och den Inre Marknaden

Diskriminerande offentlig upphandling har lÀnge utgjort ett problem inom EU nÄgot man försökt ÄtgÀrda genom fullbordandet av den inre marknaden i början pÄ 1990-talet. Detta icke-tariffÀra handelshinder kan jÀmföras med en subvention och innebÀr högre inhemska priser och minskad import och dÀrmed snedvridningar pÄ marknaden. De förvÀntade effekterna av liberalisering av marknaden för offentlig upphandling Àr dÀrför att priserna ska sjunka och handeln mellan medlemslÀnderna öka. Denna studie har som syfte att undersöka just vilka effekter den inre marknaden har haft pÄ den offentliga upphandlingen inom EU. Rapporten presenterar förÀndringar som kan skönjas i handel, importandelen i den offentliga sektorn och priser drygt 10 Är efter den inre marknadens skapande och faststÀller att den inre marknaden till viss del har medfört att marknaden för offentlig upphandling blivit mer öppen, att offentlig upphandling nu till större del sker över nationsgrÀnserna.

Kommunikation med sviniga förutsÀttningar : En studie om myndigheters kriskommunikationsarbete om svininfluensan pÄ webben

Syftet med studien var att undersöka vilka faktorer som personalen inom dagligvaruhandeln upplevde som viktiga för arbetsmotivationen utifrÄn Herzberg`s tvÄfaktorteori. Studien undersökte Àven om det fanns samband mellan inre faktorer, yttre faktorer och personlighetsegenskaper. En enkÀtstudie genomfördes dÀr 74 medarbetare inom dagligvaruhandeln i Mellansverige deltog. Ett t-test visade att skillnaden mellan inre och yttre faktorer inte var signifikant. En korrelationsanalys visade pÄ samband mellan inre faktorer, yttre faktorer och personlighetsegenskaper.

Inre kontrollfokus ? pÄverkar det upplevelserna av möjlighet till ÄterhÀmtning och delaktighet? : En kvantitativ socialpsykologisk studie, av psykosocial arbetsmiljö för kommunalanstÀllda

Med utgÄngspunkt i det moderna arbetslivet och de krav som detta medför pÄ dagens medarbetare har den aktuella studien valt att inrikta sig pÄ den psykosociala arbetsmiljön. Studien utgÄr ifrÄn Julian Rotters teori om locus of control. Syftet med studien Àr att undersöka hur inre och yttre kontrollfokus pÄverkar upplevelserna av möjligheten till ÄterhÀmtning och delaktighet. Studien Àr kvantitativ, och har genomförts pÄ uppdrag av en medelstor kommun i VÀstsverige. Webbaserad enkÀt har anvÀnts.

Den moderna organisationen i en f?r?nderlig milj? - En kvalitativ fallstudie av ett f?r?ndringsarbete i en svensk nischbank

I en tid d?r samh?llet st?ndigt f?r?ndras och utvecklas har banksektorn f?tt m?ta nya krav och f?rv?ntningar fr?n marknaden. Efterfr?gan p? digitala l?sningar, tekniska innovationer och nya kundbeteenden ?r saker svenska banker beh?vt anpassa sig till under senare ?r. I ett f?r?ndringsklimat kan akt?rer i banksektorn beh?va genomf?ra strategiska f?r?ndringsarbeten f?r att forts?tta f?lja utvecklingen och den r?dande efterfr?gan.

Inre och yttre motivation i skolan - en undersökning i Ärskurs 1-3

Syftet med detta examensarbete Àr att lyfta fram teorier om vad som motiverar elever till skolarbetet. VÄr huvudfrÄga Àr; Vad motiverar elever i skolarbetet? UtifrÄn denna frÄga har vi skapat tre stycken underfrÄgor; Hur kan detta förstÄs med utgÄngspunkt i begreppen inre och yttre motivation? Hur skiljer sig svaren mellan de olika Ärskurserna? Hur skiljer sig svaren mellan pojkar och flickor? För att kunna besvara dessa frÄgestÀllningar har vi genomfört en enkÀtundersökning med 134 elever frÄn Ärskurs 1-3. De teoretiska utgÄngspunkter som genomsyrar hela arbetet Àr inre och yttre motivation. VÄr studie visar att bÄde den inre och yttre motivationen har en betydande roll i elevers motivation till skolarbetet.

<- FöregÄende sida 2 NÀsta sida ->