Sök:

Sökresultat:

22558 Uppsatser om Individuellt arbete och lärares val - Sida 51 av 1504

Kommunal stödgivning : Kommunens kompetens och begrÀnsningar vid indi-viduellt riktat stöd till enskilda nÀringsidkare

Sverige Àr indelat i kommuner och landsting, vilka pÄ demokratin och den kommunala sjÀlvstyrelsens grund sköter de angelÀgenheter som anges i kommunallagen. Dessa angelÀgenheter mÄste rymmas inom ramen för den kommunala kompetensen för att anses utgöra en kommu-nal angelÀgenhet. Denna uppsats har som syfte att undersöka denna kompetens och vilket rÀttsligt utrymme kommuner ges nÀr de enligt 2 kap. 8 § 2 st. KL riktar individuellt stöd till enskilda nÀringsidkare.I uppsatsen anvÀnds den traditionella rÀttsdogmatiska metoden.

Eget arbete : analys av lÀrares syn pÄ eget arbete pÄ tvÄ skolor

Mitt examensarbete handlar om arbetssÀttet ?eget arbete? som bland annat vÀxt fram de senare Ären som en lösning pÄ hur man ska kunna hantera spridningen i klassrummet. Jag har gjort intervjuer pÄ tvÄ olika skolor (en kommunal skola och en friskola) med sammanlagt sju lÀrare. Jag har velat undersöka hur lÀrare beskriver arbetssÀttet pÄ de tvÄ skolorna, lÀrares syn pÄ sin roll som lÀrare under eget arbete och undersöka lÀrares syn pÄ vad de anser vara fördelar och svagheter med arbetssÀttet. I analysen av de tvÄ skolornas arbetssÀtt har jag anvÀnt mig av Basil Bernsteins begrepp, klassifikation och inramning, eller med andra ord: synlig och osynlig pedagogik.

TvÄ pedagogers upplevelse av barns stress inom förskoleverksamheten

Vi har valt att studera mobbning och utanförskap inom förskolan. Mobbning förekommer inom olika miljöer men vi mÄste begrÀnsa vÄr studie. Mobbning Àr Àven ett begrepp som Àr svÄrt att definiera och det finns olika teoretiska uppfattningar. Detta Àr intressant att undersöka. Studien pÄbörjades med intervjuer.

Kvinnors upplevelser av att ha drabbats av hjÀrtinfarkt med fokus pÄ tiden efter sjukhusvistelsen

HjÀrtinfarkt Àr idag den vanligaste dödsorsaken bland sÄvÀl kvinnor som mÀn i Sverige. Upplevelsen av tiden för ÄterhÀmtning efter hjÀrtinfarkt skiljer sig Ät mellan mÀn och kvinnor. Trots detta faktum har den bedrivna forskningen mestadels kretsat kring hjÀrtsjukdomar som drabbat mÀn. VÄrt syfte med denna litteraturstudie var att beskriva kvinnors upplevelser av att drabbas av hjÀrtinfarkt med fokus pÄ tiden efter sjukhusvistelsen. Studien Àr baserad pÄ nio vetenskapliga artiklar som analyserats enligt kvalitativ innehÄllsanalys med manifest ansats.

HÀrtill Àr jag nödd och tvungen : En studie om att vara deltagare i ett arbetslivsinriktat rehabiliteringsprojekt

Syftet med den hÀr studien Àr att beskriva, analysera och diskutera innebörd och betydelse av att delta i arbetslivsinriktad rehabilitering, sett ur deltagarnas perspektiv. Vi vill lyfta fram olika faktorer som kan vara avgörande för individen i en rehabiliteringsprocess. VÄra frÄgestÀllningar Àr: Vad innebÀr arbetslivsinriktad rehabilitering och vilken betydelse har det för deltagarna? VÄr empiri bestÄr av tre stycken kvalitativa intervjuer med före detta deltagare i det arbetslivsinriktade projektet Resursforum. De inspelade och utskrivna intervjuerna har vi analyserat utifrÄn en narrativ metod.

Personers upplevelse av information efter att ha drabbats av en hjÀrtinfarkt

Att drabbas av en hjÀrtinfarkt kan upplevas som en traumatisk hÀndelse, informationen personer fÄr efter en hjÀrtinfarkt Àr dÀrför av stor vikt. Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva hur personer upplevde informationen vid en hjÀrtinfarkt, under sjukhusvistelsen i den akuta fasen samt under rehabiliteringen. Nio vetenskapliga artiklar analyserades med kvalitativ innehÄllsanalys vilket resulterade i fyra kategorier: Att sakna individuellt anpassad information, Att inte kunna förstÄ all information, Att fÄ olika besked frÄn personalen samt Att kÀnna sig vÀlinformerad och delaktig.Resultatet visar att informationen personer fÄr efter en genomgÄngen hjÀrtinfarkt Àr mera av det allmÀnna slaget. Personerna ville ha individanpassad information och det var viktigt att fÄ kÀnna delaktighet. En slutsats som dras Àr vikten av att informationen ges pÄ ett bra sÀtt.

Parenteser i samband med prioriteringsregler : Hur de uppfattas och anvÀnds av elever i Ärskurs 8

Tidigare studier har beskrivit en stark koppling mellan aritmetik och algebra och flera av de svÄrigheter som elever har med algebra antas dÀrför grunda sig i svÄrigheter i aritmetiken. En sÄdan svÄrighet Àr parenteser och forskning har funnit att elever har en statisk syn pÄ dessa dÄ de endast ser den som en signal pÄ vad som ska berÀknas först i ett tal.Syftet med denna studie var att undersöka och beskriva vilka uppfattningar elever i Ärskurs 8 har dÄ det gÀller parentesen som matematisk symbol sÄvÀl som parentesens funktion. De frÄgestÀllningar som studien avsÄg att besvara var hur elever uppfattar parentessymbolen i matematik, hur elever uppfattar att berÀkningar kan struktureras med parenteser och hur elever uppfattar situationer dÀr parenteser Àr nödvÀndiga.Ett individuellt skriftligt arbetsblad innehÄllande bÄde uppgifter med och utan svarsalternativ anvÀndes som utgÄngspunkt för analys och detta delades ut till 84 elever i fem olika klasser i Ärskurs 8. Efter analysen framkom tre kategorisystem kopplade till var sin frÄgestÀllning, i vilka elevernas skilda uppfattningar representeras. Resultaten av denna studie visade att elevers uppfattningar och anvÀndande av parenteser pÄverkas av sÄvÀl deras förstÄelse för parentesbegreppet samt deras förstÄelse för prioriteringsregler..

NÀrstÄendes upplevelser nÀr en familjemedlem drabbats av ett kritiskt tillstÄnd: En litteraturstudie

NÀr en person drabbas av ett kritiskt tillstÄnd, innebÀr detta att hela familjen involveras. Att vara nÀrstÄende innebÀr att lÀtt hamna i skymundan nÀr allt fokus hamnar pÄ den kritiskt sjuke. Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva nÀrstÄendes upplevelser nÀr en familjemedlem drabbats av ett kritiskt tillstÄnd. Tio vetenskapliga studier analyserades med kvalitativ manifest innehÄllsanalys. Resultatet av analysen generade fyra kategorier: Se hur en familjemedlem förÀndras; Leva i en kÀnslomÀssig berg och dalbana; Försöka hantera sin nya vardag; Vilja fÄ sina behov tillgodosedda av vÄrdpersonal.

Sociala plattformar och ?employee voice? : AnvÀnds sociala plattformar inom intern kommunikation av anstÀllda för att utrycka Äsikter, tankar och idéer?

Sociala plattformar har blivit allt viktigare för organisationer inom bÄde extern som intern kommunikation. Allt fler organisationer inför sociala intranÀt som tillhandahÄller anstÀllda med verktyg för att dela kunskap och information, men Àven nya möjligheter att göra sin röst hörd (employee voice).Denna uppsats undersöker huruvida anstÀllda vid Uppsala universitet anvÀnder lÀrosÀtets egenutvecklade sociala intranÀt (Medarbetarportalen) för att uttrycka employee voice inom fyra kategorier: individuellt missnöje, kollektiv organisation, beslutsfattande inom ledningen och ömsesidighet i intressen.Studien genomfördes i tvÄ delar, först en intervju med den enhet pÄ universitet som ansvarar för införandet av deras sociala intranÀt och sedan en enkÀtundersökning riktad mot anstÀllda vid universitetet. VÄr studie visar att inom Uppsala universitet finns det vÀldigt lite empiriskt stöd för att anstÀllda anvÀnder universitetets egenutvecklade sociala intranÀt för att uttrycka employee voice..

Musik Àr nÄgot som alla kan fÄngas i : en studie om musikens roll i tematiskt arbete i förskolan

Uppsatsen baseras pÄ en kvalitativ forskningsmetod och behandlar omrÄdet musik i tematiskt arbete. Det som undersökts i studien Àr musikens roll i tematiskt arbete i förskolan, om musiken anvÀnds som ett mÄl i sig eller som ett medel för andra Àmnen. Metoden för studien Àr kvalitativa intervjuer. Den teoretiska utgÄngspunkten för studien Àr utvecklingspedagogiken. Resultatet av studien Àr att musiken anvÀnts i tematiskt arbete som medel för att utveckla barns sprÄk, sociala förmÄgor, förmÄga att uttrycka kÀnslor, som underhÄllning och för att mÄla till.

Livskvalitet vid ALS : En litteraturstudie om hur personer med ALS beskriver sin livskvalitet under sjukdomstiden

Bakgrund: Amyotrofisk lateral skleros Àr en nervsjukdom som innebÀr att samtliga muskler efter hand förtvinar och personen slutligen blir totalförlamad. Personens intellekt bibehÄlls under hela sjukdomsförloppet. Livskvalitet inkluderar fysiska, psykiska, sociala och andliga vÀrden och livskvalitet Àr subjektivt och ytterst individuellt. Livskvalitet knyts till enskilda mÀnniskors inre upplevelser och karakteriseras som psykiskt vÀlbefinnande. Syfte: Syftet med studien var att belysa hur personer med ALS beskriver sin livskvalitet under sjukdomstiden.

Digital speldistribution - Om behovet av rekommendationer och riktlinjer inom

Digital distribution för datorspel vÀxer för varje Är. Med tiden har fler och fler webbutikermed endast digitala produkter dykt upp, samtidigt som de gamla till en allt större del harbörjat erbjuda ett digitalt sortiment. Konsumenterna har med denna utveckling ett hav avolika typer av distributionsmöjligheter att vÀlja bland. Vissa kan för en del konsumenterkÀnnas restriktiva, medan andra webbutiker erbjuder en typ av försÀljning som pÄminner merom den fysiska.Syftet med denna studie Àr att försöka identifiera de olika typer av affÀrsmodeller ochdistributioner som finns i dagslÀget, och om det finns behov av att införa nÄgon typ avstandard i form av riktlinjer och rekommendationer för digital distribution.Studien visar att det skulle vara problematiskt att tillÀmpa riktlinjer som skulle fungera ipraktiken för alla dessa varianter av digital distribution. Men samtidigt identifieras ett antalproblem som individuellt skulle kunna ÄtgÀrdas med hjÀlp av nÄgra av de riktlinjer ochrekommendationer som tas fram genom bland annat kvantitativ undersökning blandspelkonsumenter och intervju med Sveriges största aktör inom omrÄdet..

Skapande verksamhet i socialt arbete En översiktsanalys

Tidigare forskning om skapande verksamhet i socialt arbete berör ofta bara en form av skapande, riktad till en specifik mÄlgrupp som exempelvis konst eller trÀdgÄrdsodling för gruppen psykisk ohÀlsa eller teater för gruppen funktionshindrade. Denna studie syftar till att undersöka hur skapande verksamhet, oavsett form fungerar som metod i socialt arbete.Skapande verksamhet i socialt arbete, Àr en kvalitativ studie som bygger pÄ deltagares upplevelser av att anvÀnda sig av skapande metoder, inom det sociala arbetets verksamhetsfÀlt.Studiens teori utgÄr ifrÄn analysmetoden grounded theory och bygger pÄ intervjumaterial ifrÄn fyra fokusgrupper som representerar olika sociala verksamheter i Sverige.BÀttre sjÀlvförtroende, identitetsskapande och lÀttare integration i samhÀllet Àr nÄgra av slutsatserna som presenteras..

Moduluppbyggnad av ramstyrda dumprar ur ett produktionsperspektiv ? Volvo CE AB i BraÄs

Denna rapport i form av examensarbete för utbildningsprogrammet Managing Technology and Business Projects, Àr en del i Volvos framtida produktions-/ produktstrategier.Uppsatsens syfte Àr att ur ett produktionsperspektiv understödja Volvo Construction Equipment i BraÄs i strÀvan mot en ökad modulindelning av ramstyrda dumprar, som en del i utvecklingsarbetet för en effektivare produktion. Resultat har uppnÄtts genom analys av intern och extern benchmarking jÀmfört med den teori som finns inom ÀmnesomrÄdet modulindelning. Huvudresultatet visar att teorin och verkligheten skiljer sig genom att modulindelning ska anpassas individuellt utifrÄn varje företag och inte fungerar som en generellt applicerbar process. Slutsatsen visar att Volvo CE i BraÄs mÄste utveckla en egen handlingsplan och kravspecifikation utifrÄn egna definitioner som Àr skrÀddarsydda specifikt för företaget.I rapporten presenteras förslag till ovanstÄende handlingsplan för modulindelning pÄ Volvo CE i BraÄs..

VÀgen till det goda exemplet Erfarna specialpedagogers uppfattningar om framgÄngsrikt specialpedagogiskt arbete

Syftet med arbetet Àr att belysa vad sju erfarna specialpedagoger menar vara framgÄngsrikt specialpedagogiskt arbete. Den ska ge svar pÄ vad specialpedagogerna menar vara vÀgen till ett gott exempel. Hur uppfattar specialpedagogerna det positiva och framgÄngsrika arbete som ger elevgrupper och enskilda elever en bÀttre situation. Med hjÀlp av intervjuer vill jag se hur specialpedagogerna beskriver sitt arbete som leder till en förbÀttrad situation för elever och elevgrupper. Sammanfattningsvis visar mitt arbete att specialpedagogerna menar att allt gott arbete bygger pÄ goda relationer, tillit mellan de olika parter som arbetar tillsammans och att en kÀnsla av framtidstro kan frammanas. För att utvecklingen ska bli positiv mÄste arbetet ske pÄ olika nivÄer anser specialpedagogerna och omfatta alla skolans pedagoger och skolledning. Alla som arbetar i skolan ska ha en gemensam syn pÄ vad skolan stÄr för och ska fungera som modeller för elever och varandra.

<- FöregÄende sida 51 NÀsta sida ->