Sök:

Sökresultat:

1107 Uppsatser om Individuell mćlplan - Sida 8 av 74

Elevers delaktighet i upprÀttandet av individuella utvecklingsplaner/individuella studieplaner

I vÄra arbeten som lÀrare inom grundsÀrskolan och gymnasiesÀrskolan stöter vi ofta pÄ debatten om hur individuella utvecklingsplaner ska utarbetas tillsammans med vÄra elever. Vi har valt att göra en jÀmförande studie hur elever inom gymnasie- och gymnasiesÀrskolan upplever delaktighet i upprÀttande av individuell utvecklingsplan/individuell studieplan och hur vi som lÀrare kan underlÀtta sÄ att elever ska kunna förstÄ, pÄverka och kÀnna sig delaktig i sin individuella utvecklingsplan/individuell studieplan. Det finns inte sÄ mycket forskning om elever inom gymnasie- respektive gymnasiesÀrskolan och deras individuella utvecklingsplan/individuella studieplan. Eftersom det nu har gÄtt en tid sedan reformen infördes sÄ kan det vara av intresse att studera hur elevernas delaktighet i upprÀttandet kan se ut idag och dÄ Àven göra en jÀmförelse mellan gymnasieelever och gymnasiesÀrskoleelever. Wennbo (2005) skriver i sin D-uppsats att delaktighet ökar motivationen för eleven vilket ofta leder till bÀttre studieresultat.

Patienters upplevelser av vÀndpunkter vid anorexia nervosa efter tillfrisknande

BAKGRUND: Anorexia nervosa Àr latin och betyder ?nervös aptitlöshet? och det som prÀglar sjukdomen Àr sjÀlvförvÄllad svÀlt. Sjukdomen börjar vanligtvis med en bantning för att gÄ ned i vikt som spÄrar ur.  Anorexia nervosa förkommer hos cirka 1 % unga kvinnor, vilka ocksÄ Àr de som drabbas i störst utstrÀckning. En rad allvarliga somatiska komplikationer kan ses till följd av sjukdomen som i svÄra fall kan leda till döden.  Sjukdomen Àr individuell och det finns av den anledningen ingen sjÀlvklar behandling. SYFTE: Syftet med studien Àr att beskriva kvinnors upplevelser av vÀndpunkter vid anorexia nervosa efter tillfrisknande.

Den nyutexaminerade sjuksköterskans behov av handledning

Den nyutexaminerade sjuksköterskan lÀmnar en trygg studievÀrld, dÀr god handledning och reflektion har varit av stor betydelse för den individuella utvecklingen. Det Àr av yttersta vikt att fortsÀtta belysa och klargöra begreppet handledning, för att skapa och bevara professionaliteten hos denna yrkesgrupp. Syftet var att belysa den nyutexaminerade sjuksköterskans behov av handledning.Specifika frÄgestÀllningar var vilka faktorer som har betydelse för behovet av handledning och vilka typer av handledning den nyutexaminerade sjuksköterskan har behov av. Metod: Studien bygger pÄ nio vetenskapliga artiklar som hittades i databaser samt via manuell sökning. Artiklarna analyserades genom en innehÄllsanalys.

Finns det nÄgon nytta med individuell hÀlsopromotion i företagshÀlsovÄrden?: En interventionsstudie

Syftet med denna studie Àr att utvÀrdera en metod för individuell hÀlsopromotion; hÀlsoprofilbedömning. Kan det pÄvisas att denna metod fÄr mÀnniskor att Àta sundare, motionera mer, gÄ ned i vikt, dricka mindre alkohol, sluta röka och fÄ en ökad upplevd hÀlsa? Undersökta grupper Àr dels en interventionsgrupp bestÄende av 99 personer pÄ ett tjÀnsteföretag i Skaraborg dels en kontrollgrupp pÄ en plastindustri i Skara bestÄende av 17 personer. BÀgge grupperna Àr slumpmÀssigt utvalda. I interventionsgruppen har personerna genomgÄtt tvÄ hÀlsoprofilbedömningar med cirka tre mÄnaders mellanrum.

Personers upplevelser av egenvÄrd vid diabetes : En litteraturstudie

Diabetes Àr en kronisk och progressiv sjukdom som medför ett stort folkhÀlsoproblem vÀrlden över. För att kunna hantera sjukdomen krÀvs en individuell anpassningsförmÄga dÀr utbildning inom egenvÄrd Àr en viktig del för att upprÀtthÄlla en god livskvalitet. Att implementera egenvÄrden i det dagliga livet Àr en individuell process dÀr personen sjÀlv fÄr möjlighet till att hitta individuella lösningar för att hantera sin sjukdom. Syftet med denna litteraturstudie var att undersöka personers upplevelser av egenvÄrd vid diabetes. Totalt analyserades 12 artiklar med kvalitativ innehÄllsanalys med manifest ansats.

Den framgÄngsrika individuella utvecklingsplanen

Sammanfattning Viberg, Cecilia. (2010). Den framgÄngsrika individuella utvecklingsplanen. (The successful development plan.) Skolutveckling och ledarskap, LÀrarutbildningen, 90 hp, Malmö Högskola. Syftet med mitt examensarbete Àr att undersöka och öka förstÄelsen för hur man arbetar med individuella utvecklingsplaner som fungerar. Jag frÄgar mig alltsÄ hÀr hur ett framgÄngsrikt arbete med den individuella utvecklingsplanen (iup) kan gestalta sig.

Intra-individuell variabilitet i nÀra transfer : Om Äldersrelaterade skillnader i intra-individuell variabilitet i prestation och effekten av kognitiv trÀning

Syftet med denna studie var att undersöka om trÀning av exekutiva funktioner kan pÄverka den intra-individuella variabiliteten (IIV) i reaktionstid hos unga vuxna och Àldre. De 29 yngre och 30 Àldre deltagarna i studien delades upp i tvÄ grupper, en trÀningsgrupp som gick igenom 15 sessioner av trÀning i exekutiv funktion och en kontrollgrupp som endast deltog vid pre- och posttestning. I trÀningsbatteriet trÀnades de exekutiva funktionerna uppdatering, skiftning och inhibering i enlighet med det teoretiska ramverk om exekutiv funktion som skapats av Miyake (2000). I studiens pre- och postmÀtningar anvÀndes reaktionstidsdata frÄn tre tester: Serial Reaction Time (SRT), Flanker och Alternating Runs. Dessa tester skiljde sig frÄn de som anvÀndes i trÀningsbatteriet.

Varmvatten i flerbostadshus : Erfarenhet, kunskap och mÀtning för en klokare anvÀndning

Det pÄgÄr idag arbete pÄ mÄnga hÄll för att göra vÄra bostÀder mer energieffektiva, ofta genom tekniska förbÀttringar av till exempel klimatskÀrm och vÀrmesystem. En post i energianvÀndningen som inte alltid fÄr lika mycket fokus Àr varmvattenanvÀndningen. VarmvattenanvÀndningen mÀts sÀllan i flerbostadshus, vilket gör att kunskapen kring den Àr relativt lÄg. PÄ senare Är har dock allt fler bostadsbolag börjat arbeta för att minska vattenanvÀndningen och en metod som har blivit allt vanligare Àr individuell mÀtning och debitering.I denna rapport redovisas ett examensarbete kring olika aspekter pÄ vattenanvÀndning i flerbostadshus. VattenanvÀndningen i ett bostadsbolag som övervÀger att införa individuell mÀtning och debitering undersöktes och jÀmfördes med statistik frÄn ca 2000 lÀgenheter i tvÄ bostadsbolag som redan infört individuell mÀtning.

Anpassning och utveckling - Studie- och yrkesvÀgledares tankar om livslÄngt lÀrande i ett förÀnderligt kunskapssamhÀlle

Det problem som ligger till grund för detta arbete Àr att det enligt lÀgesbedömningen för 2014 av Grundskoleförvaltningen i Malmö kommun finns brister gÀllande kvalitet och omfattning med avseende pÄ studie- och yrkesvÀgledningen pÄ Malmö stads grundskolor. Samtidigt behövs ett livslÄngt lÀrande frÄn studie- och yrkesvÀgledarnas sida för att upprÀtthÄlla god kvalitet och professionell standard pÄ studie- och yrkesvÀgledningen enligt LÀrarnas Riksförbund. Syftet Àr att utforska vilka insatser som studie- och yrkesvÀgledare inom Malmö stads grundskolor gör för att frÀmja livslÄngt lÀrande. Vidare Àr vÄra frÄgestÀllningar: Vilket lÀrande talar studie- och yrkesvÀgledarna om att de utövar i sitt arbete? PÄ vilket sÀtt nyttjar studie- och yrkesvÀgledarna sitt sociala nÀtverk för att upprÀtthÄlla det livslÄnga lÀrandet? Det framkom att studie- och yrkesvÀgledare bÄde tillÀmpar ett anpassningsinriktat och ett utvecklingsinriktat lÀrande.

Dokumentation : Bli styrd eller styra?

Dokumentation handlar om att skriftligt stödja eleverna i deras kunskapsutveckling samt sociala utveckling, dÄ den bland annat synliggör styrkor och svagheter hos eleverna. Denna studie kommer att behandla de problem som lÀrare och rektorer upplever i samband med dokumentation av elever..

LÀrares syn pÄ undervisningsplanering : En kvalitativ studie utifrÄn lÀrares perspektiv

Uppsatsens syfte har fokus pÄ lÀrares undervisningsplanering, vilket innebÀr en organiserad lÀrandesituation, dÀr centrala aspekter belyses utifrÄn lÀrares perspektiv. Den empiriska delen har en kvalitativ studie som grund, dÀr nio verksamma lÀrare i skolans lÀgre Äldrar har blivit intervjuade. Samtliga lÀrare har gett sitt samtycke och Àven blivit informerade om att deras uppgifter kommer att behandlas konfidentiellt. LÀrarnas svar har utmynnat i ett huvudresultat dÀr fem kategorier har vuxit fram pÄverkansfaktorer, planeringens karaktÀr, arbetslag och individuell planering, planeringens innebörd och betydelse samt efterarbete. Elevgrupp, styrdokument och tid Àr de övergripande faktorerna som pÄverkar planeringen.

Svenskundervisning för elever med autismspektrumproblematik

I nedanstÄende arbete diskuteras didaktiska utmaningar och metoder vid undervisning i svenska av elever med autismspektrumproblematik i grundskolans Ärskurs 9. Med utgÄngspunkt i tillgÀnglig litteratur i Àmnet belyses olika aspekter: styrdokument/lagar, utmaningar, avvÀgningar och metoder, utifrÄn följande frÄgestÀllningar: Hur kan en svensklÀrare i grundskolans Ärskurs 9 arbeta didaktiskt med elever med autismspektrum- problematik? Hur kan dessa elever inkluderas i den gemensamma undervisningen? Vilka anpassningar kan göras? Vilka Àr behoven och hur kan de mötas? Metoden som anvÀnds Àr en systematisk litteraturstudie. Studien tar avstamp i förÀndringarna av skollagen i Lgr11. Dessa innebar att elever med högfungerande autismspektrumproblematik mÄnga gÄnger kom att skrivas in i grundskolan, istÀllet för som ofta tidigare i grundsÀrskolan.

Att se smÀrta med andra ögon : Sjuksköterskans möjligheter att utföra en individuell smÀrtbedömning hos patienter med demens

Bakgrund: Patienter med en demenssjukdom har en nedsÀttning av den kognitiva förmÄgan och svÄrigheter att kommunicera. Detta resulterar i att denna patientgrupp har svÄrigheter i att förmedla sin smÀrta till sjuksköterskan, vilket försvÄrar smÀrtbedömningen.Syfte: Syftet var att belysa sjuksköterskans möjligheter till att utföra individuell smÀrtbedömning av patienter med en demenssjukdom.Metod: Studien var en litteraturstudie. 12 artiklar inkluderades varav 3 artiklar var kvalitativa och 9 artiklar var kvantitativa. Alla artiklar granskades och analyserades och svarade mot studiens syfte.Resultat och konklusion: Det Àr en utmaning att bedöma smÀrta hos patienter med en demenssjukdom. Sjuksköterska bör observera patientens uttryck och beteenden för att finna tecken pÄ smÀrta.

Dialektal variation och förÀndring i Mora : Individuell variation som grund för sprÄklig förÀndring

I den hÀr undersökningen tittar jag nÀrmare pÄ dialektutjÀmningen i Mora genom en studie av tvÄ personers sprÄkliga repertoar. SÀrskilt studeras individuell variation som grund för sprÄklig förÀndring. I uppsatsen jÀmför jag sprÄkbruket hos en Àldre och en yngre informant, en mor och en vuxen son, i olika samtalssituationer. Den yngre informanten studeras dÀrtill nÀrmare för att se hur dennes individuella variation i tre olika samtalssituationer kan visa pÄ sprÄkliga förÀndringar i omrÄdet.UtifrÄn undersökningen av informanternas sprÄk kan jag visa att Mora-omrÄdet prÀglas av en utjÀmningsprocess. Denna tar sig uttryck dels i att anvÀndandet av den traditionella dialekten minskar, dels i att flera traditionella dialektdrag minskar i anvÀndning mellan generationerna.

Audiologisk grupprehabilitering och dess eventuella effekter : en litteraturstudie

Bakgrund: Audiologisk rehabilitering definieras som interventioner i form av instruktion, counseling, hörapparatutprovning och kommunikationstrÀning vilka anvÀnds för att minska hörselnedsÀttningens pÄverkan pÄ individens funktion, aktivitet, medverkan och livskvalitet. Audiologisk rehabilitering kan utföras sÄvÀl individuellt som i grupp. Grupprehabilitering kan vara kostnadseffektivt. FrÄgan Àr om audiologisk grupprehabilitering har nÄgra positiva effekter och om detta format kan anses likvÀrdigt med individuell rehabilitering. Syfte: Syftet med studien Àr att beskriva audiologisk grupprehabilitering och dess eventuella effekter.

<- FöregÄende sida 8 NÀsta sida ->