Sök:

Sökresultat:

1738 Uppsatser om Idrott och hälsa - Sida 9 av 116

Elevers delaktighet i planeringen i Àmnet Idrott och HÀlsa

SyfteSyftet med intervjuundersökningen var att ta reda pÄ om eleverna medverkar i planeringen i Àmnet Idrott och HÀlsa och vad de kan pÄverka. Delaktighet har olika innebörder i olika sammanhang, delaktighet i yrkeslivet kan handla om arbetsmoral och delaktighet i skolan om integrering eller elevinflytande.Metod6 elever i Äk 4-6 intervjuades i en ostrukturerad intervjuundersökning dÀr de först deltog i en gruppdiskussion. FrÄn dessa sex elever gjordes ett urval dÀr tre elever fick medverka i en personlig intervjuundersökning för att ta reda pÄ hur vÀl eleverna kÀnde sig delaktiga och vilket inflytande de hade i skolan i planeringen inom Àmnet Idrott och HÀlsa . Vid intervjutillfÀllet anvÀndes papper och penna.ResultatEleverna ansÄg att lÀraren bestÀmmer det mesta i innehÄllet i Àmnet Idrott och HÀlsa. De aktiviteter eleverna hade varit med och planerat med lÀraren var olika lekar och bollsporter.

Vad Àr hÀlsa i Àmnet idrott och hÀlsa? : Hur verksamma lÀrare inom Àmnet beskriver hÀlsa och hÀlsoundervisning?

Det hÀr Àr ett examensarbete som syftar till att se hur verksamma lÀrare inom Àmnet idrott och hÀlsa ser pÄ hÀlsa och hur de konkretiserar hÀlsoarbete i Àmnet. Genom en beskrivande studie med intervjuer av lÀrare i idrott och hÀlsa vill vi fÄ en bild av hur lÀrarna ser pÄ begreppet hÀlsa och hur det konkretiserar hÀlsoundervisning i Àmnet samt hur undervisningen överensstÀmmer med teori och styrdokument. VÄr frÄgestÀllning blev följande:Hur ser verksamma grundskolelÀrare i Àmnet idrott och hÀlsa pÄ:? begreppet hÀlsa?? hÀlsa i Àmnet idrott och hÀlsa?? hÀlsoundervisning?? hÀlsa i styrdokument och hur förhÄller sig deras syn till styrdokument och teori?Vi har gjort 6 stycken semistrukturerade kvalitativa intervjuer, detta har skett med verksamma lÀrare som har en utbildning med 40 poÀng idrott och hÀlsa eller liknande beroende pÄ aktuell lÀrarutbildningsstruktur. Intervjuerna har skett pÄ respondenternas skolor eller om sÄ önskat annan plats, fri frÄn yttre störningar.VÄrt resultat pekar pÄ att respondenterna har likstÀmmig uppfattning kring begreppet hÀlsa, en stÄndpunkt som Àven samstÀmmer med teorins definition av hÀlsa.

Är man hĂ€lsosam om man Ă€r bra pĂ„ idrott? : En kvalitativ intervjustudie ur ett elevperspektiv

Hur upplever eleverna pÄ skolan hÀlsoundervisningen inom Àmnet idrott och hÀlsa? Finns det ett samband mellan deras svar och det som stÄr i Lpo 94?   Syftet med uppsatsen Àr att undersöka den upplevda hÀlsoundervisningen ur ett elevperspektiv. Vi vill genom en kvalitativ intervjustudie ta reda pÄ vad eleverna lÀr sig under de senare Ären pÄ grundskolan dÀrför har vi valt att intervjua 16 elever i Ärskurs 9. Anledningen till att vi valt att koppla elevernas svar till Lpo 94 Àr att de under hela sin skoltid följt den lÀroplanen.   Mycket av hÀlsoundervisningen sker utanför Àmnet idrott och hÀlsa vilket resulterar i att eleverna inte upplever det som en del i hÀlsoundervisningen.

Att simma i okÀnt vatten : En undersökning om hur barn med autism undervisas i Àmnet idrott och hÀlsa

Dennastudie syftar till att uppmÀrksamma vilka uppfattningar lÀrare inom idrott ochhÀlsa har kring att undervisa elever som diagnostiserats med autism. LÀrarnasom intervjuats för studiens resultat undervisar alla elever med enfunktionsnedsÀttning utefter lÀroplanen för grundskolan, förskoleklassen ochfritidshemmet 2011 (Skolverket 2011a). Vad tÀnker verksamma lÀrare kring attundervisa och bedöma elever efter dessa grunder? Studien anvÀnder sig av enkvalitativ metod för att fÄ en ökad förstÄelse för de frÄgestÀllningar somanvÀnds dÀr en semi-strukturerad intervjuguide ligger till grund för attbesvara dessa frÄgestÀllningar. Studien analyseras utifrÄn ettlÀroplansteoretiskt perspektiv som redogörs i resultatet.

LÀrares uppfattningar om svÄrigheter med rÀttvis bedömning

Det rÄder en viss komplexitet i Àmnet idrott och hÀlsa gÀllande betyg och bedömning. LÀrare tycks ha olika synsÀtt pÄ vilka mÄl och vilka kunskaper som Àr viktiga att anvÀnda för att grunda ett betyg. VÄrt syfte Àr att utforska hur lÀrare i idrott och hÀlsa gÄr tillvÀga i sin bedömning och betygssÀttning av elever, vilka metoder lÀrarna anvÀnder och hur de förhÄller sig till Skolverkets riktlinjer. Metoden Àr en samtalsintervju med fyra lÀrare i idrott och hÀlsa, alla verksamma i grundskolans senare Är. Respondenternas svar resulterade i att alla anvÀnder sig av dokumentation, sÄsom bedömningsmatriser och idrottsjournaler.

Varför deltar eleverna i Idrott och HÀlsa A?: endast för
betygens skull eller för det livslÄnga lÀrandet?

Syftet Àr att undersöka om eleverna endast deltar i Idrott och HÀlsa A för att fÄ betyg eller för att fÄ fÀrdigheter och kunskaper för att skapa ett livslÄngt lÀrande och om det Àr nÄgon skillnad mellan eleverna pÄ de praktiska och de teoretiska programmen. Vi gjorde en enkÀtundersökning bland 83 gymnasieelever, frÄn alla Ärskurserna som lÀste kursen. Majoriteten av eleverna deltar inte bara för betyget utan de deltar Àven i Àmnet för intresset, att det Àr roligt och ett viktigt Àmne. Kompisars inverkan pÄ elevernas deltagande var av minst betydelse. Eleverna tillgodogör sig kunskaper och fÀrdigheter frÄn Idrott och HÀlsa A undervisningen som de har nytta av i framtiden, om de inte redan besitter dessa.

Elevers förhÄllande till Àmnet idrott och hÀlsa - En kvantitativ undersökning av elever i Ärskurs 9

En fÀrsk inspektion pÄ skolor runt om i landet visar tydliga tecken pÄ att bollspel och bollen överlag Àr flitigt anvÀnda pÄ idrottslektionerna. Samma underökning visar ocksÄ att nÀrvaron hos elever i den svenska skolan pÄ idrottsundervisningen varierar stort. Idrotten har enligt mÄnga tappat sin identitet och kursplanerna beskrivs som oklara, vilket direkt pÄverkar eleverna. Syftet med vÄr undersökning var dÀrför att se idrottsundervisningen ur elevernas perspektiv och fÄ tydlighet i vilket förhÄllande elever har till Àmnet idrott och hÀlsa. Genom en enkÀtundersökning pÄ tre olika skolor med 109 respondenter har vi sökt förstÄelse.

HÀlsa i idrott och hÀlsa ? Utbrett eller bortglömt?

Syftet med vÄrt arbete Àr att undersöka hur lÀrarna i idrott och hÀlsa definierar hÀlsa samt hur de arbetar med hÀlsoaspekten i undervisningen. Vi valde att göra undersökningen pÄ grund av att ohÀlsa Àr ett stort samhÀllsproblem. Samt att lÀrarna i idrott och hÀlsa har chansen att nÄ ut till alla Sveriges ungdomar. Vi anser att hÀlsoaspekten Àr viktig i vÄr framtida yrkesroll och vi vill dÀrmed lyfta fram och synliggöra hÀlsans roll i undervisningen.I vÄr undersökning anvÀnde vi oss av en kvalitativ metod. DÀr vi gjorde semistrukturerade intervjuer med sex gymnasielÀrare i idrott och hÀlsa.

Inkluderande undervisning i en skola för alla : en kvalitativ studie om specialpedagogiken i Àmnet idrott och hÀlsa

Syfte och frÄgestÀllningar Syftet med denna uppsats Àr att undersöka hur lÀrare inom Àmnet idrott och hÀlsa pÄ grundskolenivÄ, Ärskurs F-9, arbetar för en inkluderande undervisning.  FrÄgestÀllningar: Hur arbetar idrottslÀrare med inkludering inom Àmnet Idrott och HÀlsa? Finns det nÄgon specifik arbetsmetod inom specialpedagogik som kan anvÀndas i idrottsundervisningen? Metod Denna studie bygger pÄ strukturerade intervjuer utifrÄn den kvalitativa metoden. Författaren har intervjuat fyra lÀrare inom Àmnet Idrott och HÀlsa, tvÄ kvinnor och tvÄ mÀn dÀr det största fokuset har lagts pÄ lÀrarnas Äldersskillnad. Resultat Resultatet visar att dessa fyra lÀrare generellt har en delad mening om vad inkludering innebÀr, men det anvÀndes olika i praktiken. Vanligtvis beror detta pÄ en bristande kunskap hos lÀrarna, men det kan ocksÄ bero pÄ att resurserna saknas i form av specialpedagoger eller andra materiella resurser. Slutsats Denna studie har gett mig inblick i och förstÄelse kring hur specialpedagogik och inkludering anvÀnds inom Àmnet idrott och hÀlsa.

Integration i Àmnet idrott och hÀlsa. : En kvalitativ undersökning via observationer och intervjuer av lÀrare som arbetar i skolor dÀr majoriteten av eleverna har utlÀndsk bakgrund.

Idag kan man se att Sverige Àr ett mÄngkulturellt land och den svenska skolan har blivit en mötesplats dÀr elever med olika bakgrunder och erfarenheter dagligen trÀffas. Vilket kan vara en stor möjlighet till att en integration sker. Forskningen kring integrering har under de senaste Ären valt att inrikta sig pÄ att undersöka om hur lÀraren arbetar med eleverna med utlÀndsk bakgrund nÀr det gÀller Àmnet Idrott och hÀlsa. Syftet med vÄr uppsats Àr att undersöka hur lÀrare i idrott och hÀlsa arbetar med integration i skolor dÀr majoriteten av eleverna har en utlÀndsk bakgrund. För att uppnÄ vÄrt syfte har vi valt att göra en kvalitativ undersökning, genom att göra en semistrukturerad intervju med fyra lÀrare som undervisar i Àmnet idrott och hÀlsa. Men innan intervjuerna skedde sÄ observerade vi totalt 10 lektioner som komplement till intervjuerna. Uppsatsen kommer fram till att lÀrarna i idrott och hÀlsa som deltar i studien tar till hÀnsyn i sin lektionsplanering och i sin undervisning nÀr det handlar om elever med utlÀndsk bakgrund. .

Styrdokumenten och LÀraren : en analys av nationella och lokala styrdokument samt lÀrarens bedömning i Àmnet idrott och hÀlsa

Syftet med arbetet var att genom analys av nationella och lokala styrdokument samt enkÀtsvar frÄn lÀrare i Idrott och HÀlsa reda ut hur vÀl lÀrarnas sÀtt att bedöma stÀmmer med de nationella betygskriterierna.De metoder som anvÀnts Àr frÄgeenkÀt till lÀrare i Àmnet Idrott och HÀlsa och textanalys av de nationella och lokala styrdokumenten.Huvudresultaten Àr att lÀrarna bedömer efter nÄgot andra grunder Àn de som sÀgs i de nationella styrdokumenten. Nationella och lokala styrdokument skiljer sig mycket lite Ät. LÀrarna verkar ha svÄrigheter med att tolka styrdokumenten.Den allra viktigaste slutsatsen som kan dras Àr att Àven om styrdokumenten stÀmmer vÀl överens sÄ bedömer lÀrarna efter andra grundprinciper. Framförallt Àr elevens kÀmparanda viktig för ett godkÀnt betyg trots att detta inte nÀmns i de nationella styrdokumenten..

Idrott pÄ pojkars villkor? - en undersökning av elever pÄ högstadiet

Syftet med uppsatsen Àr att undersöka vad elever i grundskolans senare del har för instÀllning till Àmnet idrott och hÀlsa nÀr det gÀller intresset för Àmnet och dess innehÄll ur ett genusperspektiv. Hur upplever eleverna de fysiska aktiviteterna under lektionerna? För att fÄ svar pÄ detta har följande problempreciseringar stÀllts: vad har pojkar och flickor för instÀllning till Àmnet idrott och hÀlsa pÄ högstadiet?, Finns det nÄgra skillnader mellan pojkar och flickor nÀr det gÀller val av aktivitet, i sÄ fall vilka?, Deltar flickor pÄ samma villkor som pojkarna pÄ idrottslektionerna?, Vill eleverna att det ska vara samundervisning? Som bakgrund tar uppsatsen bland annat upp en historisk bakgrund om genusperspektivet i skolan, och elevernas instÀllning till idrott och hÀlsa. I den empiriska delen redovisas bland annat undersökningens upplÀgg och i resultatet visas svaren pÄ enkÀter och observationerna i löpande text och i form av tabeller. I diskussionen och slutsatsen diskuteras resultatet kring undersökningen som visar bland annat att instÀllningen till Àmnet idrott och hÀlsa Àr mer positivt bland pojkarna.

Hur gestaltas kursplanen i lÀrarnas tal om undervisningen i idrott och hÀlsa? : En kvalitativ intervjustudie med lÀrare i Ärskurs 4-6

Syftet med denna kvalitativa intervjustudie Àr att undersöka hur lÀrare i idrott och hÀlsa i Ärskurs 4-6 arbetar för att gestalta kursplanens syfte, centrala innehÄll och kunskapskrav ? det vill sÀga de didaktiska frÄgorna vad, hur och varför ? i undervisningen. VÄr litteraturgenomgÄng visar att det undervisningsinnehÄll som lÀrare i idrott och hÀlsa ofta anvÀnder sig av, domineras av bollekar och bollspel. Detta lyfts fram i litteraturen som problematiskt, eftersom annat viktigt undervisningsinnehÄll, i och med detta, missgynnas och fÄr för liten plats i undervisningen. Den forskning som vi har funnit behandlar denna problematik med utgÄngspunkt i vad Lpo 94 med tillhörande kursplan i Àmnet idrott och hÀlsa framhÄller.

Fysisk aktivitet och koncentration : elevers syn pÄ om deras koncentrationsförmÄga pÄverkas av fysisk aktivitet

Syftet med denna studie Àr att undersöka elevernas syn pÄ hur koncentrationsförmÄgan pÄverkas av idrott och hÀlsa undervisningen i skolan. Studien genomförde jag med hjÀlp av en kvantitativ studie i form av enkÀter. EnkÀten i sig innehöll frÄgor av olika sorter, frÄgor med öppna svarsalternativ, frÄgor med fasta svarsalternativ och frÄgor som besvarades med hjÀlp av skalor. EnkÀten delades ut pÄ en grundskola i Stockholms lÀn i Ärskurs 7-9. EnkÀtsvaren ledde sedan till ett resultat som visade pÄ att 43,5% av eleverna ansÄg att deras studieresultat blev bÀttre dÄ de hade idrott och hÀlsa pÄ schemat.

Muslimska tjejer i idrottssverige : en intervjustudie om islam och idrottsutövande

I och med min kontakt med invandrarungdomar i skolan har jag stÀllt mig frÄgan om relationen mellan muslimska tjejer och idrottsutövande. Den kontakt som jag har fÄtt inom skolan med muslimska tjejer och idrott Àr positiv över lag och detta gör att den bild som media ofta visar med stereotypa bilder av islam inte stÀmmer. De frÄgestÀllningar som belyses i denna undersökning Àr hur muslimska tjejer ser pÄ idrott och idrottsutövande och om idrottsföreningar gör nÄgonting för att integrera dessa tjejer i sin verksamhet.För att besvara frÄgestÀllningarna utgÄr jag ifrÄn en intervjustudie med fyra muslimska tjejer. Resultatet av denna undersökning visar att tre av de muslimska tjejerna som blir intervjuade Àr positiva till ett aktivt idrottsutövande. Samtidigt Àr det en av tjejerna som sÀger att hon inte fÄr hÄlla pÄ med idrott pÄ grund av religionen.

<- FöregÄende sida 9 NÀsta sida ->