Sök:

Sökresultat:

5502 Uppsatser om I en annan del av Köping - Sida 48 av 367

De jordlösas rörelses roll för demokratin - Àr en annan vÀrld möjlig?

MST, eller O Movimento dos Trabalhadores Rurias Sem Terra (Rörelsen för Lantarbetare utan Jord), Àr en av latinamerikas och kanske vÀrldens största och mest inflytelserika sociala rörelser. Rörelsen Àr dessutom verksam i en av vÀrldens största politiska, ekonomsika, kulturella och sociala smÀltdeglar.I vÄr uppsats vill vi undersöka, dels vilka metoder som en social rörelse kan tillÀmpa nÀr det gÀller att driva frÄgor om demokrati framÄt. Som teoretiskt ramverk tillÀmpar vi befintliga teorier i kombination med egna begrepp. För att kunna svara pÄ frÄgestÀllning har vi genom en bred empirisk bas försökt ÄskÄdliggöra den kontext i vilken MST arbetar och utifrÄn denna information dragit vÄra slutsatser..

Att arbeta med konflikthantering i förskolan : En intervjustudie med nÄgra pedagoger som arbetar med lösningsinriktad pedagogik

VÄrt syfte med undersökningen har varit att med hjÀlp av intervjuer ta reda pÄ hur nÄgra pedagoger sÀger sig arbeta med konflikthantering. Vi valde att intervjua fyra pedagoger pÄ tvÄ olika förskolor. BÄda förskolorna arbetar med arbetsmetoden lösningsinriktad pedagogik. Pedagogerna talar om ett brett arbete som innefattar förebyggande arbete, akut konflikthantering och uppföljande arbete. Det arbete som pedagogerna berÀttar om kan till stora delar relateras till arbetsmetoden lösningsinriktad pedagogik.

Patienters upplevelser av en hjÀrtinfarkt

Det finns brister i kunskapen om hur patienters upplevelser efter en hjÀrtinfarkt ser ut. Syftet Àr dÀrför att undersöka patienters upplevelser av en hjÀrtinfarkt. Syftet Àr ocksÄ att ta reda pÄ hur patienter upplever stöd och information frÄn sjuksköterskor och annan vÄrdpersonal samt vilken information som Àr viktig för dem. En litteraturstudie har genomförts dÀr vetenskapliga och kritiskt granskade artiklar anvÀnts. Elva artiklar har granskats enligt Polits m fl (2001) kriterier för vetenskaplighet.

KrÀnkt : En intervjustudie om mobbning i skolan

Studiens syfte var att undersöka hur personal i skolan beskriver mobbning och arbetet mot mobbning. Problemformuleringarna var: Hur beskriver skolpersonal mobbning, hur beskriver skolpersonal förebyggande och upptÀckt av mobbning samt hur beskriver skolpersonal hantering av mobbning och dess följder. Metoden som anvÀndes var kvalitativa semistrukturerade intervjuer med följdfrÄgor. Resultatet visar att mobbning anses vara upprepade krÀnkningar men att enskilda krÀnkningar förekommer i större utstrÀckning. Mobbning förebyggs genom arbete med likabehandlingsplan, skolklimat och gruppstÀrkande insatser.

Hur ser elever pÄ matematik? : En enkÀtundersökning bland nÄgra elever i skolÄr 6

Syftet med denna studie Àr att ta reda pÄ elevers attityder till matematik och om de kan senÄgon koppling mellan matematik i skolan och vardagen. För att uppfylla syftet har vi valt attgöra en enkÀtundersökning i tvÄ klasser i skolÄr 6. Resultaten ger bland annat en inblick i hureleverna tycker attityden till matematik Àr i klassen. Det visades inte minst att elevernaspersonliga Äsikter överlag Àr att matematik Àr ganska roligt fast ibland jobbigt, medan den allmÀnna attityden utÄt i klasserna Àr en annan.I bakgrund tittar vi pÄ tidigare forskning och olika styrdokument för skolan, exempelvis vadde sÀger om attityder till matematik och vardagskopplingen i undervisningen. I bakgrundentar vi Àven upp olika faktorer som pÄverkar eleverna till deras attityder, exempel pÄ dessafaktorer Àr familj, vÀnner och lÀrare..

Kostens betydelse i skolan - en studie om kostmedvetenhet

Syftet med arbetet Àr att ta reda pÄ hur företrÀdare för och verksamma i skolor resonerar kring kost och hÀlsa, till exempel om de kÀnner till Livsmedelsverkets riktlinjer samt om de anser att skolan uppfyller dem. Jag ville ocksÄ ta reda pÄ hur skolorna bidrar till att förbÀttra elevernas matvanor, samt hur elevernas matvanor ser ut. Undersökningen genomfördes i form av en enkÀt pÄ tre olika skolor frÄn olika omrÄden i en sydsvensk stad. PÄ varje skola deltog en rektor, en fritidspedagog och tvÄ klasser, en Ärskurs fem och en Ärskurs sex. Totalt deltog nio personer ur personalen samt 132 elever i undersökningen. Den teoretiska anknytningen till arbetet handlar om att se hÀlsan ur ett helhetsperspektiv; fysisk, psykisk och social hÀlsa.

Ungdomars Àtbeteende och kroppsuppfattning : En jÀmförelse mellan storstad och tÀtort

I större stÀder Àr det vanligare med stress, oro och Ängest. Av den anledningen fanns det skÀl att tro att individer i storstÀder skiljde sig frÄn individer pÄ landsbygden Àven gÀllande annan psykisk ohÀlsa. Studiens syfte var att undersöka om det fanns nÄgon skillnad i ungdomars sjÀlvrapporterade Àtbeteende respektive kroppsuppfattning beroende pÄ urbanisationsgrad, kön och BMI. Deltagarna i undersökningen var 140 gymnasieelever indelade i tvÄ grupper, storstad och tÀtort, utifrÄn urbanisationsgrad. Undersökningsmaterialet bestod frÀmst av The Eating Attitudes Test (EAT-26), nÄgra frÄgor frÄn Eating Disorder Inventory-2 samt Figure Rating Scale.

Fri rörlighet för jurister inom Europeiska unionen : Vilka krav stÀlls för att fÄ utöva juristyrket i en annan medlemsstat?

En av de grundlÀggande rÀttigheterna som ska sÀkerstÀllas alla jurister inom unionen Àr den fria rörligheten. En jurist kan utöva sin fria rörlighet genom att antingen Äberopa den fria rörligheten för personer, tjÀnster eller etableringsfriheten. Juristyrket Àr ett re-glerat juristyrke och utvecklingen för reglerade juristyrken började Är 1974 genom rÀtts-praxis frÄn EUD. DÀrefter har utvecklingen bara fortsatt och en vanligt förekommande frÄga i rÀttspraxis Àr vilka krav som stÀlls pÄ jurister och advokater som har för avsikt att utöva sin fria rörlighet. DÀrav Àr syftet med uppsatsen att utreda vilka krav utöver de yrkeskvalifikationer som en jurist redan erhÄllit frÄn en medlemsstat som krÀvs för att fÄ utöva juristyrket i en annan medlemsstat.

För andra eller sig sjÀlv? : Altruism hos volontÀrer utomlands och pÄ hemmaplan

Forskning har visat att mÀnniskor hjÀlper varandra av sÄvÀl egoistiska som altruistiska skÀl. Hur ter det sig hos volontÀrer? StÀller volontÀrer upp för de hjÀlpbehövandes eller för sin egen skull? Den hÀr uppsatsen syftar till att undersöka volontÀrers motiv till att hjÀlpa. Skiljer motiven sig Ät beroende pÄ om engagemanget sker i Sverige, inom Europa eller i en annan vÀrldsdel? 40 volontÀrer berÀttade skriftligt om sina volontÀrupplevelser.

Sant eller falskt? : hur skildrar de nÀtbaserade media SANA, BBC och CNN hÀndelserna mellan 1.4. och 18.4.2012 i Syrien?

This essay will try to analyze how Syria?s official news agency, SANA, describes events taking place in Syria in the days between 1.4 and 18.4.2012. This will be contrasted with how BBC and CNN describe the events. These other two news agencies were chosen, because they represent media from democratic countries in Europe and the USA. This rebellion became a full scale civil war over time.

En normativ avvikelse: reproduceringen av det normalt heterosexuella i ett offentligt samtal om queer.

Vad Àr normalt? Vem Àger det samhÀlleliga tolkningsföretrÀdet av att vara normal? Vad gör och hur formar ett begrepp som normalitet oss som individer, medborgare och medmÀnniskor i det att vi försöker konstruera mening och betydelse av vÄr egen vardag samtidigt som vi försöker förstÄ vÄr gemensamma omvÀrld? Det Àr vad min magisteruppsats handlar om. Hur det blir exkluderat som utmanar normens tolkningsföretrÀde av vad som Àr möjligt att beteckna som normalt nÀr det gÀller olika sociala uttryck av kön och sexualitet. Vad hÀnder med ett begrepp som gör motstÄnd mot en normalitet som konstruerar en viss tillhörighet som mer normal Àn nÄgon annan? Vad blir den sociala konsekvensen av att det s k normala talar om denna utmaning och detta motstÄnd i ett offentligt samtal? Det Àr denna diskussion som utgör fokus i min uppsats i vilken jag studerar det offentliga samtalet om begreppet queer i svensk dagspress och hur det formuleras inom vad jag menar Àr en heteronormativ samhÀllelig diskurs, dÀr queer genom att konstitueras som synonymt med den avvikande ofarliggörs i bekrÀftelsen och reproduceringen av det normala.

Att mÀta det omÀtbara - Om betygsÀttning i kursen Bild och form, 50 poÀng, Äk 2 i gymnasiet

Syftet med denna studie Àr att undersöka möjligheten att betygsÀtta elevers arbeten i kursen Bild och form, 50 poÀng, i Äk 2 pÄ gymnasiet. FrÄgestÀllningen Àr om de för kursen angivna betygskriterierna rÀcker till för att sÀtta betyg i ett Àmne som förutsÀtter ett kreativt arbete. Forskningen bestÄr av kvalitativa intervjuer med fem lÀrare. IntervjufrÄgorna var öppna och sakliga. Styrdokumenten gÀllande betygsÀttning överhuvudtaget och betygsÀttning i praktiska Àmnen för gymnasiet i synnerhet samt annan relevant litteratur har granskats och sedan kombinerats med intervjuresultaten.

Hybriditet inom Paul Austers författarskap

Sammanfattning Jag har i denna uppsats sammanfogat tvÄ litterÀra teorier genom att anvÀnda ett vÀletablerat begrepp, hybriditet, inom den ena teoribildningen, postkolonialism, pÄ en annan teoribildning, postmodernism. Under arbetet med uppsatsen har jag brottas med en enhetlig definition av hybriditetsbegreppet men insett att en sÄdan inte existerar, jag har dÀrför citerat vad ledande teoretiker pÄ omrÄdet har skrivit om begreppet och sedan försökt hitta beröringspunkter för att kunna skapa en enhetlig definition. Jag har presenterat denna, personliga definition av begreppet i uppsatsen. I uppsatsen har jag pÄvisat hur olika forskningsdiscipliner ser pÄ hybriditetsbegreppet och via ett annat etablerat begrepp inom sociologin, flanören, har jag gett ett exempel pÄ hur postkolonial litteraturteori och postmodern litteraturteori kan överbryggas. Jag har ocksÄ skapat ett nytt begrepp för att underlÀtta överbryggandet av gapet mellan postmodern litteraturteori och postkolonial litteraturteori i uppsatsen, den hybride flanören..

SjÀlvbestÀmmande, suverÀnitet och förutsÀttningarna för nationalstaten

En viktig del av frihetens idé Àr att varje mÀnniska ska ha ett skyddat omrÄde av sitt liv dÀr hon Àr suverÀn, i det hon enbart lyder de morallagar som hon finner inom sig sjÀlv, och dÀr ingen annan har rÀtt att utsÀtta henne för tvÄng. Idén om sÄdana ?sfÀrer av sjÀlvbestÀmmande? kan spÄras tillbaka till upplysningsfilosoferna Rousseau och Kant som förstod friheten som viljans autonomi. SjÀlvbestÀmmande krÀver att var och en följer sina böjelser och strÀvanden: friheten att utforma sin livsplan i överensstÀmmelse med sin personlighet. Rousseau och Kant ansÄg att inte bara individer utan ocksÄ grupper av individer skulle kunna omges av sfÀrer av sjÀlvbestÀmmande.

NÀr oljan inte lÀngre finns tillgÀnglig - en studie om hur sveriges skogsÀgarföreningar pÄverkas av förÀndrad tillgÄng till energi

Energi i form av olja möjliggjorde under 1950- talet en mekanisering av skogsbruket. Accelererande klimatförÀndringar stÀller nu krav pÄ att den fossila energin som skogsmaskinerna Àr beroende av mÄste ersÀttas. Syftet med uppsatsen Àr att utifrÄn ett kulturperspektiv undersöka hur Sveriges skogsÀgarföreningar kommer att pÄverkas av den förÀndrade tillgÄngen till energi. För att besvara syftet genomfördes fem djupintervjuer. Studien visar att skogsÀgarföreningarna har en kulturellt prÀglad bilda av miljön som formbar och att förÀndringen frÀmst ses som en möjlighet att framstÀlla bioenergi för att bryta den sjunkande produktiviteten.

<- FöregÄende sida 48 NÀsta sida ->