Sök:

Sökresultat:

5502 Uppsatser om I en annan del av Köping - Sida 16 av 367

Fördomar i förhörssituationer med vittnen

Fördomar Àr nÄgot vi alla har och delvis behöver för att kunna fungera i vardagen. Genom fördomar skapar vi en ordning i tillvaron som leder till att vi inte behöver ta in all information i varje given situation, detta vore nÀstan omöjligt med hÀnsyn till begrÀnsningarna i vÄrat kognitiva system. I denna rapport vill vi undersöka hur dessa fördomar pÄverkar vittnens bedömning av en situation eller hÀndelse och de som Àr inblandade. DÄ vi omedvetet anvÀnder vÄra förutfattade meningar och tidigare erfarenheter för att tolka vÀrlden omkring oss, gÄr det att misstÀnka att det Àven pÄverkar vittnesutsagor. I rapporten har vi anvÀnt oss av fyra stycken studier om vittnen till vÄldsbrott, tre stycken intervjuer med erfarna poliser, kurslitteratur i tillÀmpliga delar samt annan litteratur.

Sjuksköterskans arbetstidsfördelning och arbetssituation pÄ en hjÀrtavdelning. Vart tar tiden vÀgen? En observationsstudie

Syfte: Beskriva hur arbetstidsfördelning och arbetssituation ser ut för sjuksköterskan pÄ en hjÀrtavdelning. Metod: Strukturerad observationsstudie av deskriptiv design med kvantitativ ansats. 14 sjuksköterskor observerades under 18 arbetspass. Ett kategoriseringsschema anvÀndes som mÀtinstrument. Data bearbetades med en kvantitativ analysmetod.

"Man mÄste bestÀlla tolk..." : Om vad som Àr motiverande för förÀldrar med utlÀndsk bakgrund för att delta i teckensprÄksutbildning.

Denna studie undersökte vad 17 förÀldrar som deltog i TUFF-utbildning (teckensprÄks- utbildning för förÀldrar) ansÄg vara viktigt/motiverande för att delta i teckensprÄksutbildning. Forskningsansatsen som ramar in undersökningen Àr aktionsforskning och undersökningens design Àr en mixad metodstudie dÀr mÀtinstrumenten Àr enkÀt, intervju med hjÀlp av intervjuguide och utvÀrderingsblankett. Samtliga förÀldrar som deltog hade en annan sprÄklig och kulturell bakgrund Àn svensk och var anmÀlda till en alternativ utbildning som planerades och genomfördes som ett samarbete mellan SPSM (Specialpedagogiska Skolmyndigheten) i VÀstra Regionen, Nordiska Folkhögskola (anordnare av TUFF, teckensprÄksutbildning för förÀldrar) och Kulturföreningen "mitt i det interkulturella mötet", som förkortas m.i.m och har sitt sÀte i Göteborg.Resultatet visar att det finns sex olika omrÄden som bedöms som viktiga av förÀldrarna för att delta i teckensprÄksutbildning och att dessa omfattar sociokulturella och allmÀnna aspekter. Viktigast Àr att fÄ teckensprÄkundervisning som Àr anpassad till barnet/ungdomens situation och utvecklingsnivÄ, att fÄ ta del av samhÀllsinformation som gÀller personer i behov av teckensprÄk (TSP) eller TAKK (Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation)och att fÄ diskutera hur man bör göra med modersmÄlet med barn/ungdomar i behov av TSP/TAKK. I studien analyseras ocksÄ om kursplanerna för den reguljÀra och den alternativa TUFF-utbildningen, i nÄgot avseende avspeglar de aspekter som förÀldrarna anser Àr viktiga..

SvÄrigheter med derivata

MÄlet med föreliggande arbete var att undersöka följande tvÄ frÄgor:1. Vilka svÄrigheter har elever ofta med derivata?2. Vilka teorier Àr centrala för den matematikdidaktiska forskningen om dessa svÄrigheter?Metoden som anvÀnts kallas "meta-syntes" och Àr en typ av forskningsöversikt som förutom att sammanstÀlla resultat Àven transformerar, analyserar och renodlar dem.

Kulturella möten vid invÀnjning : En studie av nio pedagogers uppfattningar i sex flerkulturella förskolor

Undersökningen som grundar sig pÄ intervjuer med nio pedagoger i sex flerkulturella förskolor utgÄr bÄde frÄn styrdokumentens föresprÄkade sociokulturella tÀnk liksom ett socialisationsteoretiskt perspektiv. Studien synliggör att sÄvÀl sprÄkliga ? som kulturella dilemman dagligen uppstÄr sÄvÀl mellan hemmet och förskolan, som mellan vuxna med olika religionstilllhörighet. Studien tydliggör att ett interkulturellt perspektiv inte föreligger i möten mellan olika kulturer, vilka dÀrmed sker utifrÄn pedagogernas individuella reflektioner kring egna ? och andra kulturer.

Vietnameser, aktivitet och smÀrta : Kulturellt perspektiv med fokus pÄ arbetsterapi

Hur pÄverkar kulturen det kliniska arbetsterapeutiska arbetet med mÀnniskor frÄn en annan kulturell bakgrund? Den/de referens-ram/ar arbetsterapeuter anvÀnder sig av kommer, Ätminstone oftast, frÄn vÀstvÀrlden med de vÀrderingar och normer som finns hÀr. I östasiatiska kulturer finns en delvis annan ?tids- och jag-uppfattning? Àn i vÀstvÀrlden. Om vÀrderingar och normer inte stÀmmer med patienternas finns en risk att behandlingen inte blir av tillrÀckligt god kvalitet.SmÀrtpatienter Àr en stor patientgrupp i primÀrvÄrden.

Skillnader i attityd till personliga sökresultat

MÀngden information som finns tillgÀnglig pÄ Internet vÀxer. För att underlÀtta och minimera tidendet tar att fÄ svar pÄ en frÄga anvÀnder sig mÄnga mÀnniskor av söktjÀnster. Vissa söktjÀnster filtrerarinformationen för varje specifik anvÀndare vilket medför att sökresultaten blir personligt anpassade.Syftet med vÄrt arbete Àr att undersöka om det finns en attitydskillnad till dessa personligasökresultat hos studenter som studerar en civilingenjörsutbildning och studenter som studerar enannan typ av högre utbildning. För att undersöka en möjlig attitydskillnad mellan studenternautfördes en kvantitativ attitydundersökning, i form av en enkÀt, och en kvalitativ undersökning,vilken bestod av intervjuer.Resultatet av undersökningen visar att det fanns skillnader mellan grupperna. Det fanns en störremedvetenhet om den personliga anpassning hos de studenter som studerar encivilingenjörsutbildning Àn de som studerar en annan typ av högre utbildning.

Elever med Asperger syndrom

I detta examensarbete beskrivs de drag som kÀnnetecknar de barn som har diagnosen Asperger syndrom. Vidare ges förslag pÄ hur man som lÀrare eller kanske annan vuxen pÄ skolan kan göra för att underlÀtta för dessa barn i skolsammanhang. Arbetet har till stor del varit en litteraturstudie, men Àven referat frÄn förelÀsningar om Asperger syndrom och ett strukturerat samtal med en lÀrare har anvÀnts..

Faktorer som pÄverkar omvÄrdnaden ? patientens perspektiv

BakgrundAllergi och annan överkÀnslighet Àr vanliga kroniska sjukdomar. MÄlet med omvÄrdnaden vid allergi och annan överkÀnslighet Àr att individen i görligaste mÄn skall kunna leva det liv som han/hon vill. Det Àr oftast ett livslÄngt lÀrande och den som utför omvÄrdnaden mÄste kunna se patientens sÄrbarhet, mÄste lÀra kÀnna patienten, samt vilja, kunna och ha en möjlighet att hjÀlpa patienten.SyfteSyftet med uppsatsen var att belysa faktorer som patienter anser pÄverkar omvÄrdnaden. Ett annat syfte var att relatera resultatet av litteraturöversikten till förhÄllanden vid astma- och allergimottagningar i öppenvÄrd.MetodLitteraturöversikten bygger pÄ en sammanstÀllning av 12 vetenskapliga artiklar. Litteratursökning gjordes i databaserna PubMed och CINAHL.ResultatGod omvÄrdnad karakteriseras av att patienten kan delta i och vara aktiv i omvÄrdnaden.

Förskingring och stöld : AvdragsrÀtt för företaget och ett sÀtt att erhÄlla skattefri ersÀttning för den anstÀllde

Det Àr vanligt förekommande att företag drabbas av förlust pÄ grund av att en anstÀlld förskingrar eller stjÀl, Àven om fÄ fall anmÀls. Förlusten av egendom innebÀr en kostnad för företaget men ocksÄ en intÀkt för den anstÀllde. Det rÄder dock osÀkerhet om hur kostnaden ochintÀkten skall behandlas skatterÀttsligt. Om företaget medges avdrag för förlusten och den anstÀllde inte skall beskattas för den brottsliga intÀkten kan det finnas risk för skatteplanering.Det Àr ocksÄ osÀkert om den lagstiftning som finns gÀllande förlust av kontanta medel Àven gÀller för annan egendom. Syftet med uppsatsen Àr att utreda företagets avdragsrÀtt och beskattningskonsekvenser för den anstÀllde.

Belöning som incitament - en studie i ett kunskapsföretag

Syftet med denna uppsats Àr att utröna huruvida ett belöningssystem kan fungera som ett tillrÀckligt starkt incitament för att förmÄ personal att stanna i ett kunskapsföretag. UtifrÄn detta har vi ambitionen att kunna ge nÄgon form av rekommendation till fallföretaget om belöningssystem bör anvÀndas i syfte att minska personalomsÀttningen eller om de bör vÀlja en annan vÀg..

En emotionell intervention och ett relationellt förhÄllningssÀtts inverkan pÄ intervjupersoners berÀttelser

Syftet med denna studie var att undersöka om man med en emotionell intervention jÀmfört med en kognitiv intervention vid intervju nÄr mer personliga och privata skikt hos personen och fÄr fler konkreta berÀttelser om sjÀlvupplevda episoder. En annan frÄga som undersöktes var om ett relationellt förhÄllningssÀtt jÀmfört med ett neutralt ökar personens benÀgenhet att berÀtta om privata förhÄllanden.TvÄ hypoteser formulerades;1: Den emotionella interventionen vÀcker upp fler konkreta minnen av sjÀlvupplevda episoder Àn en kognitiv intervention gör.2: Det relationella förhÄllningssÀttet ökar personens benÀgenhet att berÀtta om privata förhÄllanden.Ett experiment utfördes med sexton personer, Ätta mÀn och Ätta kvinnor. Var och en intervjuades under fyra olika betingelser utifrÄn fyra olika men likvÀrdiga teman vÀxelvis av tvÄ intervjuare, en man och en kvinna. Betingelserna var; Emotinell/Neutral, Emotionell/Relationell, Kognitiv/Neutral och Kognitiv/Relationell.Resultatet bekrÀftar Hypotes 1 med stark signifikans(0,01).Hypotes 2 bekrÀfats inte av resultatet.Av detta kan man dra slutsatsen att studien förefaller visa att emotionella interventioner jÀmfört med kognitiva interventioner hos intervjupersoner vÀcker upp flera minnen av sjÀlvupplevda konkreta episoder ur sitt eget liv relaterade till det tema som intervjuerna gÀller. En annan slutsats Àr att studien inte bekrÀftar antagandet att ett relationellt förhÄllningssÀtt jÀmfört med ett neutralt förhÄllningssÀtt ökar personens benÀgenhet att berÀtta om privata förhÄllanden..

?Jag tycker att det hÀr med texten var lÀttare? : SprÄkets pÄverkan och betydelse vid lösning av textbaserade matematiska uppgifter i grundskolan

SprĂ„ket har en stor roll i matematikundervisningen. Det finns en omfattande forskning som visar att flersprĂ„kiga elever ofta har problem med att förstĂ„ undervisningens innehĂ„ll i matematik. De mĂ„ste med andra ord behĂ€rska sprĂ„ket för att klara av undervisningen i skolan. Även flertalet svenskfödda elever upplever svĂ„righeter nĂ€r de löser textbaserade uppgifter i matematik.Syftet med denna studie var att undersöka sprĂ„kets betydelse för problemlösning i matematik, samt att fĂ„ en uppfattning om det finns nĂ„gon skillnad mellan elever med en annan etnisk bakgrund Ă€n svensk och deras svenskfödda kamrater nĂ€r det gĂ€ller sprĂ„kets betydelse.Undersökningen genomfördes i tre klasser om sammanlagt 34 elever i Ă„rskurs sex vid en kommunal grundskola i en liten kommun i Sverige. TvĂ„ olika metoder har anvĂ€nts för att nĂ„ ett resultat, en diagnos i tvĂ„ versioner, en textversion och en symbolversion, vilken besvarades av totalt 34 elever samt en kvalitativ intervjuundersökning med sex utvalda elever.Studien visar utifrĂ„n resultatet som uppnĂ„tts att framgĂ„ng tydligt mĂ€rks hos flertalet elever nĂ€r det gĂ€ller textbaserade problemlösning i matematik.

Sjuksköterskors upplevelser av att vÄrda mÀnniskor med en annan etnisk bakgrund : en litteraturstudie

Sverige Àr ett multikulturellt samhÀlle, vilket Àven avspeglas i vÄrden dÀr sjuksköterskor mÄste kunna möta behov hos mÀnniskor frÄn olika kulturer. Syftet var att beskriva sjuksköterskors upplevelser av att vÄrda mÀnniskor med en annan etnisk bakgrund. Studien genomfördes som en litteraturstudie dÀr 10 vetenskapliga artiklar analyserades med en manifest innehÄllsanalys med induktiv ansats. Resultatet presenterades i fyra kategorier vilka var: ett flöde av fördomar kan pÄverka omvÄrdnaden; nÀrstÄende som problem och resurs; svÄrigheter att upprÀtthÄlla en god kommunikation och efterstrÀva bÀttre kunskap för att kunna möta individuella behov. Resultatet visade att rasism och fördomar florerade inom sjukvÄrden, nÀrstÄende sÄgs i vissa fall vara till besvÀr för personal och andra patienter men Àven som en resurs i omvÄrdnaden.

ModersmÄlet - nyckeln till Àmneskunskaper : En studie om modersmÄlets betydelse i studieverkstaden 

Syftet med denna studie var att belysa nÄgra modersmÄlslÀrares tankar om sitt arbete med att stödja andrasprÄkselevers lÀrande och sprÄkutveckling. Vi hade för avsikt att undersöka hur flersprÄkiga lÀrare verksamma i studieverkstÀder anvÀnder sig av modersmÄlet i sin undervisning av elever med annat modersmÄl Àn svenska. Vi har anvÀnt oss av en kvalitativ undersökning i form av intervjuer dÀr vi har intervjuat fem informanter frÄn fyra grundskolor. Vi anser att vÄrt val av metod har lÀmpat sig vÀl för vÄrt syfte dÄ vi ville ha en djupare och mer informativ undersökning. Forskning visar pÄ att modersmÄlet har en viktig roll för sprÄklig och kognitiv utveckling.

<- FöregÄende sida 16 NÀsta sida ->