Sök:

Sökresultat:

17057 Uppsatser om Hćll Sverige Rent - Sida 49 av 1138

TillgÀngliggörande av fornlÀmningar

Detta arbete, TillgÀngliggörande av fornlÀmningar, har som mÄl att diskutera hur aktuella regelverk och rekommendationer kan tillÀmpas vid tillgÀngliggörande av fornlÀmningar. Bak-grunden till arbetet Àr att det idag finns otillgÀngliga kulturmiljöer, trots att Sverige ratificera-de FN:s konvention om rÀttigheter för personer med funktionshinder Är 2008. Samma Är stad-gades Àven en ny Diskrimineringslag i Sverige. Enligt konstitutionerna har mÀnniskor med funktionshinder rÀtt till delaktighet i kulturlivet. För att alla ska kunna vara delaktiga behövs det pÄ vissa kulturhistoriska platser dÀrför göras nya anordningar för tillgÀnglighet.

Kenny Begins, Frostbiten, Storm : resultat av Äldrande genrer och vÀxande filmproduktion

Strax efter milleniumskiftet har ett flertal svenska filmer gjorts som Àr influerade av populÀrgenrer som förhÄllandevis skiljer sig frÄn vad filmpubliken i Sverige Àr van vid, dÀribland science fiction och skrÀck. Tre svenska filmer gjorda under 00-talet: Storm, Frostbiten och Kenny Begins, har valts ut för att se hur de förhÄller sig till Àldre och mer vÀlbekanta konventioner i svensk film men ocksÄ konventioner hos de mer internationellt spridda genrer som analysexemplen tillhör. .

BeteendeförÀndringar hos kastrerade katter

Katten Àr idag ett av vÄra vanligaste husdjur. Kastration av bÄde hon- och handjur har blivit ett tÀmligen rutinmÀssigt ingrepp för att bÄde hindra fortplantning och hantera beteendeproblem, vilka oftast Àr naturligt förekommande beteenden, men av sina Àgare identifierade som oönskade. FörvÀntningarna pÄ effekten av kastration förefaller bygga pÄ allmÀn uppfattning snarare Àn vetenskaplig kunskap och inte heller veterinÀrer kan alltid ge vÀlgrundade besked i frÄgan. Denna litteraturöversikt avser belysa vilken kunskapsbas som finns vad gÀller beteendeförÀndringar efter kastration av katt. Vad hÀnder rent beteendemÀssigt vid kastration? Vilka eventuella beteenden slocknar och vilka uppkommer? Vilka av de vanligaste beteendeproblemen Àndras inte vid kastration? Hur pÄverkar beteendeförÀndringar kattens sociala interaktion? Det finns studier dÀr man har undersökt olika faktorer som skulle kunna pÄverka kastrationens effekt pÄ beteendeförÀndringar.

Retrospel: En studie i hur retrotrenden pÄverkat digitala spel

I det hÀr arbetet undersöker vi hur retrotrenden pÄverkat digitala spel. Vi undersöker hur retro blivit en erkÀnd stil och varför den har blivit det. Vi undersöker dess koppling med nostalgi, hur nostalgi fungerar och varför man kan tÀnkas vilja anvÀnda sig av det nÀr man ska utveckla ett digitalt spel. Retro Àr inte ett fenomen som Àr medie exklusivt till digitala spel, vi undersöker hur retro verkar i andra medier och hur medierna blandar retroelement med varandra. Det Àr inte ovanligt att samtida digitala spel influeras av retrospel eller rent av utvecklas i syfte att bli ett nyproducerat retrospel, detta Àr nÄgot som vi gestaltar i vÄr produktion av ett digitalt spel.

Sanningen utgÄr frÄn Europa? - En analys av tvÄ lÀroböcker i historia med utgÄngspunkt i eurocentrismen

Burman Anders. Sanningen utgÄr frÄn Europa? ? En analys av tvÄ lÀroböcker i historia med utgÄngspunkt i eurocentrismen (Engelsk titel) Individ och SamhÀlle, Historievetenskap och lÀrande, LÀrarexamen 270 hp, Malmö LÀrarutbildning, Malmö Högskola 2008 Syftet med denna undersökning Àr att undersöka eventuell eurocentrism i det sprÄk som anvÀnds i gymnasielÀroböcker i historia samt att koppla detta till relevanta styrdokument för historieundervisning i gymnasieskolan. Rent konkret syftar studien till att synliggöra mönster i lÀrobokstextens ordval och skrivning som kan kopplas till eurocentrismen. Denna undersökning utgÄr frÄn kritisk lingvistisk textanalys av tvÄ olika lÀroböcker i historia A för gymnasiet. Resultatet för varje bok redovisas separat.

Kapitalstruktur och bakomliggande faktorer : en branschstudie

EG:s fjÀrde bolagsrÀttsliga direktiv tillÄter att de enskilda medlemslÀnderna avstÄr frÄn revision i mindre aktiebolag. Alla medlemslÀnder förutom Sverige och Malta har tagit fasta pÄ detta. Debatten i Sverige har de senaste Ären frÀmst bestÄtt i revisionspliktens vara eller inte vara och olika intressentgrupper har agerat för respektive mot ett avskaffande av revisionsplikten. Intressentgrupperna som frÀmst Àr i behov av revisionsplikten Àr samhÀllet och bankerna. Författarna har dÀrför undersökt om avskaffandet av revisionsplikten för smÄ aktiebolag har pÄverkat eller kommer att pÄverka bankernas kreditbedömning.

De fem stora: en analys av spelplanen för Sveriges rovdjurspolitik

Sverige har ratificerat ett antal internationella konventioner och direktiv under de senaste Ären, bland annat Bernkonventionen samt Art- och Habitatdirektivet samt konventionen om biologisk mÄngfald. I dom besluten som vi har antagit ingÄr vÄra fem stora rovdjur, björn, varg, lo, jÀrv och kungsörn som arter som skall tillgodoses med ett starkt skydd. I dessa konventioner och direktiv stÄr det klart och tydligt att huvudregeln enligt konventionen att all avsiktlig fÄngst och all avsiktligt dödande skall vara förbjudet. Det skall ocksÄ vara förbjudet att avsiktligt störa djuren, sÀrskilt under deras yngeltid och under vintervilan. Hur kan dÄ Sverige som land bedriva jakt pÄ dessa rovdjur? Ja, det finns undantag i konventionerna och direktiven som gör att det under vissa förutsÀttningar fÄr förekomma jakt pÄ dessa.

Pricks smÄbrödsfabrik ? Ett bageri med framgÄng frÄn slutet av 1950-talet till mitten av 1960-talet.

Denna uppsats jÀmför maltdryckproduktionen i Sverige Ären 1880 och 1900, för att undersöka om/hur produktionen av maltdrycker pÄverkades av införandet av den standardiserade glasbuteljen, den sÄ kallade Stockholmsflaskan, 1885.Uppsatsen utgÄr frÄn ett grundantagande att standardflaskan pÄverkade maltdrycksproduktionen positivt, frÄn att denna nÀring stÄtt relativt stilla fram till dess. Med andra ord Àr grunduppfattningen att standardflaskan katalyserade en större maltdrycksproduktion i Sverige.Metoden som anvÀnds i denna uppsats var en statistisk jÀmförelse, dÀr mÄtt och tabeller först konverterats och gjorts överskÄdliga i dagens mÄtt mÀtt.Resultatet i denna uppsats visar att det redan innan Stockholmsflaskans införande fanns en stegrande produktion av maltdrycker. Detta berodde pÄ politisk-ekonomiska förÀndringar som gjorde det lÀttare att bedriva verksamhet, samt att det Bayerska ölet (som kom till Sverige 1846) ökade i popularitet.En markant ökning av maltdryckproduktionen i Sverige under tjugoÄrsperioden 1880-1900 Àger rum, dÄ i princip all öltillverkning övergick till att gÄ till pÄ Bayerskt vis. Undersökningen visar ocksÄ att en ny gren inom bryggerinÀringen, buteljvatten och lÀsk, tillkom under denna period, och det Àr rimligt att anta att den gjorde det pga Stockholmsflaskan.Bayerskt öl krÀvde en snabb effektiv tappning, allra helst i maskin. Det Àr dÀrför ett rimligt antagande att eftersom sÄ mycket av det öl som producerades i Sverige Är 1900 var just Bayerskt, berodde produktionsökning pÄ att en standardflaska gjorde en sÄ stor produktion möjlig..

Musik i skolan - MÄl eller medel? En studie av sex pedagogers funderingar kring musik och lÀrande

Studiens syfte Àr att i tvÄ skolor undersöka hur sex pedagoger anvÀnder musik och funderar kring musikens roll i skolan och huvudfrÄgestÀllningen Àr: hur kan musik anvÀndas pedagogiskt för att stimulera estetiska sÄvÀl som utomestetiska lÀrandeprocesser? Mycket av litteraturen och forskningen pekar pÄ tydliga samband mellan musik och inlÀrning dÀr musiken bÄde direkt och indirekt förstÀrker förmÄgor hos eleverna. I litteraturen pÄgÄr en debatt kring huruvida vi ska motivera musiken i skolan med dess förmÄga att förstÀrka utomestetiska lÀroprocesser, eller dess rent estetiska kvalitéer. Undersökningen bestÄr av kvalitativa intervjuer med en viss grad av standardisering och ostrukturerade öppna frÄgor. Pedagogerna anser att musik kan vara en del i ett lustfyllt lÀrande eftersom olika lÀroprocesser blir informella.

Det kÀnsliga samtalet : -utvecklingssamtal i förskola och förskoleklass

Syftet med denna undersökning var att genom aktionsforskning undersöka hur elever i en geografiklass lÀrde sig om hÄllbar utveckling genom att arbeta med projektet "HÄllbar stad". Jag anvÀnde mig av sociokulturell teori dÄ jag planerade projektet och analyserade resultaten. Jag ville undersöka och analysera hur effektiva artefakterna och arbetssÀtten var. Genom sjÀlvreflektion och samtal med min lokala lÀrarutbildare, LLU, kunde jag Àven analysera min egen insats och skapa en förstÄelse som kan hjÀlpa mig som lÀrare. Metoden jag anvÀnde mig av var aktionsforskning som realiserades med följande faser: planering, aktion, observation och reflektion som följde varandra. Aktionsfasen bestod av sex lektionstillfÀllen som genomfördes i en gymnasieklass i Àmnet geografi.

TV4 Sverige och annonspaketet Sumo

Syftet med uppsatsen Àr att genom en fallstudie titta pÄ TV4 Sveriges sÀljprocess av deras annonspaket Sumo, genom en modell bearbetad utifrÄn Roger Bests (2005) andelsutvecklingstrÀd (eng. Share Development Tree) samt marknadsföringssmixen (eng. Marketing Mix)utifrÄn Kotler et al. (2002).Metod: Metoden som har anvÀnts i denna uppsats Àr kvalitativ, dÄ syftet var att göra en fallstudie av ett företag. En personlig semistrukturerad intervju med bandspelare genomfördes och tvÄ intervjuer via e-post gjordes dÄ dessa tvÄ respondenter inte hade tid att trÀffas personligen.

Engelska ? ett vardagssprÄk? En studie av tvÄ skolor dÀr engelskan introduceras i tidig Älder

Idag Àr engelska ett vÀrldssprÄk som talas i större delen av vÀrlden. I Sverige och övriga vÀstvÀrlden kommer vi dagligen i kontakt med det engelska sprÄket. Detta har gjort oss intresserade av att undersöka om tidig inlÀrning skulle gynna engelska till att bli ett naturligt andrasprÄk för vÄra barn. LitteraturgenomgÄngen behandlar barns tidiga sprÄkutveckling, positiva och negativa aspekter med flersprÄkighet, flersprÄkighetens betydelse i dagens globalisering samt förslag till engelskundervisning för yngre barn.Genom intervjuer av fyra pedagoger pÄ en skola i en mindre ort i Sverige, samt observationer av undervisningen pÄ en skola i Sverige och en svensk skola i Thailand, har vi kunnat undersöka pedagogernas förhÄllningssÀtt till engelskundervisning i tidig Älder.De intervjuade pedagogerna var eniga om att tidigt införande av engelska i skolan inte stör barnens modersmÄl. Det poÀngterades dock att det mÄste ske pÄ ett lustfyllt sÀtt och med leken i centrum, vilket Àven observationerna visade..

LÀtt att fÄ ? svÄrt att gÄ : Individens upplevelse av anstÀllnings(o)trygghet kopplat till arbetsmarknadsmodellerna i Danmark och Sverige.

Den danska arbetsmarknadsmodellen flexicurity har blivit mycket omtalad och betraktas ofta i media som en optimal modell, dÀr danskarna sÀgs vara tryggast i Europa i sin arbetssituation. FöresprÄkare av bÄde den danska och den svenska modellen hÀvdar tryggheten som en viktig grund i de respektive arbetsmarknadsmodellerna. I det danska systemet ska tryggheten ligga i enkelheten att fÄ nya jobb, till skillnad frÄn i Sverige dÀr tryggheten ska ligga i svÄrigheten för arbetsgivaren att avskeda personal. UtifrÄn denna bakgrund Àr syftet med uppsatsen att jÀmföra individens upplevelse av den arbetsrelaterade anstÀllningstryggheten i Danmark och Sverige. Finns det skillnader i de faktorer som pÄverkar den upplevda anstÀllningstryggheten och gÄr dessa att koppla till respektive lands arbetsmarknadsmodell? För att genomföra studien skapades en enkÀt som delades ut till 30 respondenter i respektive land.

VÀrdepapperisering av bolÄn i Sverige : hur pÄverkas marknaden om kapitaltÀckningskravet tas bort?

VÀrdepapperisering av bolÄn Àr en vanligt förekommande finansieringsmetod i USA, vilket Àr det land som leder utvecklingen. Idag omfattar vÀrdepapperisering i USA en utstÄende summa pÄ 21 000 Mdr kronor. I Sverige har utvecklingen av metoden inte varit lika omfattande. Detta kan ha sin grund i den rÄdande lagstiftningen i Sverige som skiljer sig ifrÄn lagstiftningen i de flesta andra lÀnder. För att utveckla marknaden för vÀrdepapperisering har det dÀrför framtagits ett förslag till lagÀndring, dÀr huvudinnebörden Àr att metoden slipper kapitaltÀckningskrav.

Paradigmskifte i programmeringen : Innebörden av funktionell programmering vid programutveckling

Tecken finns pÄ att det objektorienterade paradigmet börjar tappa sinstatus som den oomstridda lösningen inom systemutveckling. Nya idéerkommer in och stÀller grundlÀggande programmeringsprinciper pÄÀnda. Vad kan ett deklarativt förhÄllningsÀtt tillföra och vad innebÀr detatt programmera funktionellt? Variabler Àr en viktig komponent i denprogrammering som huvudsakligen bedrivs idag. Variabler tillhör detimperativa paradigmet i vilket programmeraren i hög grad beskriverhur berÀkningar skall utföras av datorn.

<- FöregÄende sida 49 NÀsta sida ->