Sök:

Sökresultat:

21718 Uppsatser om Hästförsäkring - Sida 4 av 1448

Formativ bedömning inom samhÀllskunskap

Denna uppsats behandlar lÀrarens arbete kring bedömning i allmÀnhet och formativ bedömning i synnerhet. Syftet Àr att undersöka hur samhÀllskunskapslÀrare pÄ gymnasiet arbetar kring bedömning i den dagliga undervisningen. Att undersöka deras uppfattning om bedömning, om, och sÄ fall hur, de anvÀnder sig av formativ bedömning och Äterkoppling i deras arbete nÀr de ska bedöma elevernas prestationer. Genom kvalitativa intervjuer har jag undersökt hur lÀrare i samhÀllskunskap pÄ gymnasiet arbetar med bedömning i sin dagliga undervisning, vad de anser om bedömning och vad de upplever fungera vÀl i arbetet kring bedömning. Studien visar att de olika lÀrarnas arbetssÀtt kring bedömning skiljer sig en del Ät men att det finns en tydlig koppling till betygssÀttning som Àr mÄlet för samtliga lÀrare.

Existerar ett förvÀntningsgap mellan analytiker och redovisningsexperter kring den nya rekommendationen för FoU? - en explorativ studie

En explorativ studie har gjorts för att undersöka ett eventuellt förvÀntningsgap och dess effekter kring den nya rekommendationen för FoU mellan analytiker och redovisningsexperter. Det finns mÄnga tankar kring de nya redovisningsreglerna av FoU. Det vÀcker en diskussion kring fördelar och nackdelar med att aktivera och direkt kostnadsföra FoU-utgifter. Fou rÀknas som en immateriell tillgÄng vilket innefattar svÄrigheter att berÀkna det framtida vÀrdet för tillgÄngen. De nya reglerna sÀgs ge en bÀttre matchning och bli ett rÀttvisare system.

City Sound Generator: Processen kring skapandet av ett interaktivt och generativt elektroakustiskt verk

Uppsatsen fokuserar pÄ skapandeprocessen kring prototypen av det interaktiva och generativa elektroakustiska verket City Sound Generator. De konstnÀrliga beslut som togs under arbetsprocessen kommer att diskuteras i relation till rÄdande tekniska och konceptuella restriktioner, tidigare forskning samt andra kompositörers verk. Vidare kommer dessa beslutsreflektioner ligga till grund för en diskussion kring huruvida prototypens klingande resultat bör benÀmnas som musik eller inte..

Forskardebatten kring 1809 Ärs regeringsform- Forskares pÄverkan av rÄdande historie- och statsvetenskapliga paradigm

Forskardebatten kring 1809 Ärs regeringsform har tidigare inte Àgnats mycket uppmÀrksamhet, och dÄ har det varit en snÀv fokusering kring forskningen kring regeringsformens ursprung. Uppsatsens syfte var att belysa debatten i ett bredare perspektiv, dÀr sÄvÀl debatten kring regeringsformens ursprung som dess följder lyfts fram. Syftet var ocksÄ att placera forskarna inom historievetenskapliga och statsvetenskapliga paradigm. UtifrÄn delar av Törnebohms och Odéns byggstenar analyserades avhandlingar och artiklar för att kunna placera forskarna inom de olika paradigmen. Undersökningens kÀllmaterial utgjordes av Ätta forskares avhandlingar, och i vissa fall artiklar.

"Ibland sÀger pappa; akta sÄ du inte blir för tjock!? : En kvalitativ studie kring medier, barn och fetma 

Vi har genom en kvalitativ fokusgruppsstudie undersökt hur barns uppfattning ser ut angÄende mediernas rapportering och pÄverkan kring fetma. Syftet Àr att se hur barn i tioÄrsÄlder upplever att de pÄverkas av den rapportering kring hÀlsa och frÀmst fetma som Äterfinns i dagspressen. Genom fokusgruppsintervjuer har vi velat fÄ fram barnens egen syn pÄ mediernas framstÀllning av fetma och hÀlsa. Vi vill Àven se hur tvÄ rikstÀckande dagstidningar framstÀllet barn och fetma i sina artiklar under en viss tid, detta som ett underlag för vÄr studie om barnens uppfattning om Àmnet.I resultatet resonerar vi kring vad medierna sÀger om fetma och barn och hur bilden av detta ser ut i de dagstidningar vi valt. NÀr det gÀller studien av dagstidningarnas rapportering kring fetma och övervikt fann vi att fokus i första hand ligger pÄ Sverige och USA.

Tjejer och killars attityd till skolan, NO och den fysiska miljön i NO-salen

Elevers motivation, lÀrande och deras psykiska skolmiljö ligger allt som oftast till grund för forskning i och kring skolans vÀrld. DÄ studier saknas pÄ omrÄdet kring hur elever pÄverkar eller pÄverkas av skolans fysiska miljö, har en enkÀtundersökning genomförts i grundskolans senare del. Resultaten visar att eleverna, i den undersökta skolan, inte prioriterar sin fysiska miljö i den utstrÀckningen som antogs. Elevernas reflektioner kring sin fysiska arbetsmiljö Àr sval och oklar. Ytterligare forskning pÄ omrÄdet elevers fysiska arbetsmiljö i relation till deras attityder till skolan föreslÄs.

Modighetsmedaljer och termobyxor : en essÀ om att samtala kring vÀrderingar

Enligt skollag och lÀroplan har skolan tvÄ huvuduppgifter, att ?ge eleverna kunskaper och fÀrdigheter? och att ?frÀmja deras harmoniska utveckling till ansvarskÀnnande mÀnniskor". Att i praktiskt arbete i klassrummet genomföra dessa bÄda uppgifter Àr ofta svÄrt. Av tradition dominerar kunskaps- och fÀrdighetskraven skolans arbete och stödet för att utveckla arbetet kring vÀrdegrundsfrÄgor har lÀnge varit eftersatt.Under lÀsÄret 2004-2005 har jag tillsammans med mina elever i Ärskurs tre arbetat med samtal kring moral och etik. VÄra samtal har utgÄtt frÄn litteratur och film.

FrÄn Folkbildning till Kulturförmedling : En diskursanalytisk studie av bibliotekspolitisk debatt i Sverigekring Ärtalen 1912 och 1974

Denna kandidatuppsats syfte Àr att analysera svensk bibliotekspolitisk debatt kring Ärtalen 1912 och 1974. Teori och metod som anvÀnds vid analysen utgÄr frÄn diskursteori och diskursanalys. Materialet bestÄr i artiklar frÄn tidskrifterna Folkbiblioteksbladet och Biblioteksbladet.Uppsatsen arbetar utifrÄn antagandet att det kring tiderna vid Ärtalen 1912 och 1974, inom bibliotekssfÀren, skett förÀndringar i förestÀllningar kring folkbibliotekets roll i samhÀllet. Analysen visar att folkbiblioteksdiskursen vid tiderna kan delas in i tvÄ övergripande diskurser: en folkbildningsdiskurs och en kulturförmedlingsdiskurs. Inom dessa tvÄ diskurser har det kring tiderna som legat under analys, pÄgÄtt diskursiva kamper mellan olika lÀger för att fÄ definiera diskursernas innehÄll.

FörhÄllningssÀtt till kommunikation och samspel - En studie om pedagoger inom grundskola och grundsÀrskola

Syftet med denna studie var att undersöka pedagogers förhÄllningssÀtt till kommunikation och samspel inom grundskola och grundsÀrskola. Vi ville ta reda pÄ vilka tankar och medvetenhet som fanns kring kommunikation och samspel samt vilka arbetssÀtt man tillÀmpade för att utveckla eleverna inom detta omrÄde. HÀrutöver ville vi Àven undersöka vilka svÄrigheter och möjligheter som kunde uppstÄ i arbetet. Med utgÄngspunkt i tidigare forskning kring kommunikation och samspel bygger vi undersökningen pÄ empiriska halvstrukturerade intervjuer av Ätta pedagoger inom grundskola och grundsÀrskola. Resultaten av undersökningen visar att pedagogernas medvetenhet kring kommunikation och samspel Àr stor.

Flanosaga som underlag för samtal kring teknik och genus i förskola och förskoleklass : Ett antal pedagogers Äsikter

Jag och tre studenter har tillverkat ett material som utgörs av en flanosaga som Àr tÀnkt att anvÀndas som grund för samtal kring teknik och genus. Detta Àr en undersökning som syftar till att ta reda pÄ vad ett antal pedagoger, verksamma inom förskola och förskoleklass, har för tankar och Äsikter kring det material vi tillverkat. Fem pedagoger har intervjuats och förutom tankar kring materialet har de Àven fÄtt berÀtta om deras verksamheter ? ur tekniksynpunkt och genussynpunkt samt hur de ser pÄ teknik och genus i allmÀnhet. Pedagogernas resonemang kring teknik och genus ser ungefÀr lika ut med nÄgot undantag.

Man vill ju veta vad som finns dÀr ute... : En studie om unga mÀnniskors val inför framtiden

I denna uppsats har jag valt att skriva om unga kvinnors tankar kring karriÀr, familjeliv och identitet. Dessa Àmnen Àr saker som jag tror att de flesta upplever eller har upplevt att det finns mÄnga tankar och frÄgor kring, och jag vill genom min studie ge dessa kvinnors bild av hur man fÄr livspusslet att gÄ ihop och hur tankar kring identitet, karriÀr och familjeliv kring detta kan se ut. Jag kommer att skriva om detta utifrÄn tvÄ synsÀtt, dels frÄn det individuella planet, dÀr jag utgÄr frÄn mina intervjuer och berÀttar om mina informanters tankar, dels ur ett bredare perspektiv dÀr jag sÀtter informanternas berÀttelser i ett större samanhang, men fokus pÄ unga mÀnniskors situation i Sverige..

Attityder - En kvantitativ studie kring tillgÄng, anvÀndning och kompetensutveckling inom IKT i förskolans verksamhet

BakgrundBakgrunden till idén till denna studie uppkom dÄ vi under vÄra praktikperioder mÀrkt av vissa negativa attityder kring arbetet med digitala verktyg samt PIM. Vi ville undersöka över anvÀndandet och de attityder som finns i förskolans verksamheter kring digitala verktyg ur ett kommunperspektiv.SyfteSyftet med studien Àr att belysa förskolors tillgÄng till digitala verktyg och om kompetensutvecklingen inom IKT inverkar pÄ attityderna kring det digitala lÀrande i förskolan.MetodEn kvantitativ studie med enkÀt som redskap besvarad av pedagoger verksamma i BorÄs stads förskoleverksamhet.ResultatResultatet av studien visade att pedagogerna har en positiv attityd kring arbetet med digitala verktyg. Pedagogerna ansÄg att PIM-utbildningen varit en bra kompetensutveckling, dock visade det sig att de bara till en viss del anvÀnde sig utav den nyförvÀrvade kunskapen. Pedagogerna lyfte att det i mÄnga fall beror pÄ Älderdomliga datorer och brist pÄ internetuppkoppling till iPad/lÀrplatta. UtifrÄn resultat kan vi utlÀsa att anvÀndningen av IKT i verksamheten till viss del Àr en generationsfrÄga..

Meningsskapande kring varumÀrken :  en fallstudie

Konsumenter anvÀnder varumÀrken dagligen och exponering av varumÀrken sker överallt: i reklam, böcker, filmer, mÀnniskor och sÄ vidare. Tidigare forskning visar att konsumenter anvÀnder varumÀrken för att bygga upp sin sjÀlvbild och skapa sin identitet, samt att konsumenter kan ha mer eller mindre starka relationer till varumÀrken. VarumÀrken i sig Àr bara materiella markörer, de blir meningsfulla för konsumenterna först dÄ de sÀtts in i ett sammanhang och fÄr en individuell historia uppbyggt kring sig. Studiens syfte Àr att utifrÄn ett konsumentperspektiv visa hur meningsskapande i en relation mellan ett varumÀrke och en konsument kan se ut. Detta genom att reda ut frÄgestÀllningen: ?Hur kan en konsument skapa mening i sin relation till ett varumÀrke??.

Den mentala kartans roll i geografiundervisning kring elevers nÀrmiljö

Examensarbetet undersöker, genom mentala kartor, hur elever i en klass i Ärskurs tre ser pÄ sin nÀrmiljö. Vidare vill vi ta reda pÄ hur pedagoger arbetar med nÀrmiljön i undervisningen. Intervjuer genomfördes med eleverna och pedagogerna besvarade en enkÀt. Resultatet visar att eleverna i studien utgÄr ifrÄn sin bostad och pedagogerna utgÄr ifrÄn skolan nÀr de reflekterar kring nÀrmiljön. Undersökningen uppmÀrksammar ocksÄ att pedagogerna verkar tÀnka pÄ nÀrmiljö pÄ tvÄ sÀtt, dels professionellt och dels privat.

?Inte likvÀrdighet, utan chanslighet? Fritidspedagoger och rektorers tankar kring traditionella könsroller

Sammanfattning Syftet med studien har varit att undersöka fritidspedagogers och rektorers syn pÄ traditionella könsroller samt hur dessa resonerar kring begrepp kopplade till genus. Vidare Àr studiens syfte att undersöka hur pedagogerna arbetar med genus, utifrÄn formuleringarna i lÀroplanen, i det vardagliga arbetet i fritidshemmet. Studien utgick frÄn en kvalitativ forskningsansats med semi-strukturerade intervjuer som metod. Fyra fritidspedagoger och tvÄ rektorer intervjuades i studien. I resultatet kan man utlÀsa spridda kunskaper kring genus hos informanterna.

<- FöregÄende sida 4 NÀsta sida ->