Sök:

Sökresultat:

21753 Uppsatser om Hästförsäkring - Sida 38 av 1451

Anpassning efter behov: elevers vardagsförestÀllningar kring
evolution

Syfte med vÄr undersökning har varit att ta reda pÄ vilka eventuella förestÀllningar elever som gÄtt ut grundskolan har kring evolutionen, samt hur vanliga dessa förestÀllningar Àr. Undersökningen bygger pÄ en kvantitativ studie i form av en enkÀtundersökning bland gymnasieelever som gÄtt ut grundskolan vÄren 2006. Resultatet i vÄr studie visar att majoriteten av de tillfrÄgade eleverna lÀmnat svar som innehÄller vardagsförestÀllningar, sÄsom anpassning och behov. Denna insikt kommer vi att bÀra med oss i vÄr kommande yrkesprofession för att skapa möjligheter för elever att förstÄ evolutionen ur ett naturvetenskapligt perspektiv..

Kreativitet under ansvar ? Underlag för diskussion kring landskapsarkitektens prioriteringar i designprocessen

Vid varje nytt projekt stÄr landskapsarkitekten inför en oÀndlig mÀngd ny information som direkt eller indirekt har potential att pÄverka projektets resultat. Hur navigerar och prioriterar landskapsarkitekten bland detta hav av information? I den hÀr uppsatsen undersöks olika landskapsarkitekters och teoretikers tankar och Äsikter kring hur de prioriterar i designprocessen. MÄlet Àr att skapa ett underlag som möjliggör för vidare studier och diskussion. Detta syftar till att skapa en större förstÄelse och insikt kring landskapsarkitektens yrkesroll och konstnÀrliga friheter.

Intressentdialog: en kartlÀggning utifrÄn GRI:s riktlinjer G3

Intresset kring miljö och etik samt vilket ansvar som företag tar har vÀxt allt mer bland olika intressentgrupper. Utvecklingen har lett till att information kring hÄllbarhetsarbete och ansvarstagande kommit att redovisas och informeras ut till intressenter via en hÄllbarhetsredovisning. Allt fler svenska företag, frÀmst större, har kommit att ta stöd av ramverket Global Reporting Initiative (GRI) och dess riktlinjer G3 vid denna typ av redovisning. För att uppnÄ meningsfullhet kring hÄllbarhetsarbetet och redovisningen av detta Àr det viktigt att engagera sina intressenter i företagets verksamhet, nÄgot som kan göras via en intressentdialog. Funderingar kring intressentdialogens Vem? Hur? Vad? och Varför? uppstod.

Undervisa mig inte - lÄt mig lÀra!

Som pedagog Àr det viktigt att kunna inlÀrningsstilar och undervisningsmetoder för att öka möjligheten för eleverna att ta till sig kunskap i skolan. Genom denna studie Àmnar jag att fÄ inblick i hur nÄgra verksamma pedagoger planerar sin undervisning utifrÄn deras elevers lÀrostilar samt vilken medvetenhet pedagogerna har om inlÀrningsstilar. Studien kan Àven bidra till att öka medvetandet hos andra pedagoger om deras sÀtt att undervisa. Min undersökning riktar sig frÀmst till pedagoger och i andra hand till personer som Àr intresserade av olika undervisningsmetoder och inlÀrningsstilar. Mina frÄgestÀllningar lyder: Vilka undervisningsmetoder anvÀnder de tillfrÄgade pedagogerna? PÄ vilket sÀtt framgÄr det om pedagogerna har en medvetenhet kring inlÀrningsstilar? I min teoridel tar jag upp nÄgra författares tankar kring vikten av pedagogernas medvetenhet kring deras elevers olika sÀtt att lÀra.

Är manöverkrigsföringen ett nytt pĂ„fund eller tillĂ€mpats förr? : TillĂ€mpade Rommel manöverkrigsföring vid slaget om Kobarid?

Orsaken till att jag har valt just detta anfall som Rommel genomförde i det tolfte slaget Àr att det Àr fascinerande och banbrytande hur löjtnanten Rommel med sin lilla enhet utmanövrerar stora delar ur den italienska armén.  Metoderna jag har valt Àr deskription och fallstudie dÄ jag anser att just dessa tvÄ lÀmpar sig vÀl dÄ en mindre del ur nÄgot stort ska ÄterberÀttas. Det jag vill ta reda pÄ Àr om Rommel anvÀndes sig av det vi idag kallar för manöverkrigföring eller om det Àr nÄgot nytt vi har skapat för att ha ett namn. För att fÄ kunskap om slaget och fördjupad kunskap kring de olika teorierna har jag lÀst in mig pÄ de olika doktrinerna som svenska försvarsmakten har och Àven litterÀra verk kring Rommels deltagande i slaget. Slutligen har jag analyserat de olika fakta och dragit slutsatser kring Rommel och huruvida Rommel anvÀnde sig av dem eller inte. Det jag har kommit fram till Àr att Rommel anvÀndes sig av manöverkrigsföring under slaget vid Kobarid..

Elevmissuppfattningar kring syror och baser : En kartlÀggning och kvantitativ analys av svenska gymnasieelevers missuppfattningar inom kemiavsnittet

Naturvetenskaplig undervisning stöter ofta pÄ hinder i och med att elever skapar missuppfattningar om naturvetenskapliga fenomen som de möter i sin vardag. Denna studie syftar till att, utifrÄn tidigare forskningsresultat, detektera och kvantitativt uppskatta förekomsten av dessa missuppfattningar inom omrÄdet syror och baser hos svenska kemistuderande gymnasieelever. För att undersöka detta utformades en enkÀt med olika pÄstÄenden baserade pÄ vanliga missuppfattningar som eleverna fick ta stÀllning till. Missuppfattningarna kategoriserades i tre grupper; ?Syror och baser?, ?pH-skalan? och ?Neutralisation?.

Media i undervisningen : Hur undervisas elever i Ă„rskurs 4-6 i media?

Syftet med denna rapport var att undersöka om det bedrivs undervisning kringmedia inom Ärskurserna 4 till 6. Undersökningen som jag bedrivet Àr en kvalitativundersökning kring Àmnet. Jag har intervjuat fem stycken lÀrare inom dessaÄrskurser. Intervjuerna tog upp frÄgor som undersökte om lÀrarna anvÀnder olikamedieverktyg i sin undervisning, samt om det sker en viss form avmedieundervisning i deras klasser. Resultatet jag fick frÄn dessa intervjuer varvÀldigt intressanta.

Pedagogers erfarenhet kring hur skolsituationen kan se ut för elever med diagnosen ADHD

Gustavsson, Johanna & Hanselius, Marie (2011). Pedagogers erfarenhet kring hur skolsituationen kan se ut för elever med diagnosen ADHD? En studie om sex pedagogers erfarenheter av elever med diagnosen ADHD. (PedagogueŽs experience how the school situation appear for students that are diagnosed with ADHD? This is a study about six pedagogue?s experience for the children with ADHD.) Specialpedagogik, LÀrarutbildningen, Malmö högskola. Studiens syfte har varit att undersöka sex pedagogers erfarenheter kring skolsituationen för elever med diagnosen ADHD.

AnsiktsigenkÀnning inom Wechsler Memory Scales - pÄverkas prestation av kön och etnicitet?

I samband med att Wechsler Memory Scales-III översatts och utprovats för svenska och norska förhÄllanden har deltestet Ansikten analyserats med avseende pÄ fenomen som sedan tidigare Àr kÀnda kring ansiktsigenkÀnning. Med hjÀlp av signaldetektionsteori har den eventuella förekomsten av own race bias och könsskillnader undersökts samt kontrollerats för Älder och utbildning. Slutsatsen Àr att varken kön eller etnicitet har nÄgon avgörande pÄverkan pÄ testresultatet och de behöver dÀrför inte sÀrskilt beaktas nÀr personer liknande de som ingÄr i utprövningsgruppen testas med WMS-III. Förslag ges pÄ fortsatt forskning kring deltestet Ansikten i Sverige..

Se pÄ din storlek! Kanske hon försvarade sig? : En studie kring attityder gentemot kvinnors vÄld mot mÀn i nÀra relationer

Syftet med studien Àr ÄskÄdliggöra hur myndigheter, publika medier och medmÀnniskor skriver om och talar kring mÀn som utsÀtts för vÄld i nÀra relationer, att beskriva den verklighet som dessa mÀn befinner sig i och vad som behövs för att Ästadkomma en attitydförÀndring.Metoden baserades pÄ en narrativ analys utifrÄn vetenskapliga och populÀrvetenskapliga artiklar samt texter frÄn publika medier frÄn SocIndex och Google. De teoretiska utgÄngspunkterna har varit bland annat normer gÀllande kön, jÀmstÀlldhet, konsekvenser av utsatthet för vÄld samt viktimologi. UtifrÄn det angivna syftet anser vi att narrativ analys Àr en passande metod eftersom intresset ligger i att studera hur sprÄket, ordval och hur individer framstÀlls och framstÀller sig sjÀlv som sociala och kulturella varelse.Resultatet presenterar attityder kring kvinnors vÄld mot mÀn i nÀra relationer. Kapitlet inleds med en genomgÄng av de dominerande attityderna, vilka Àr att mÀn inte kan vara offer och att kvinnor inte kan vara förövare. Vidare redovisas hur dessa attityder kan fÄ för negativa konsekvenser för vÄldsutsatta mÀn och avslutningsvis presenteras att dessa mÀn bör inkluderas i jÀmstÀlldhetsarbetet för att nyansera instÀllningen kring vÄld i nÀra relationer.Diskussionen inleds med en sammanfattande slutsats utifrÄn resultatet.

??Ja tÀnker hur ja lÀr mej? - en fenomenografisk analys av en grupp andrasprÄkselevers reflektioner kring fyra simuleringar

Bakgrund: Som lÀrare i svenska som andrasprÄk upplever vi att det finns en risk attandrasprÄkselever inte aktivt trÀnas i att reflektera. FörmÄgan att kunnareflektera över det man lÀr sig, och vidare att försöka förstÄ hur man lÀr sig, trorvi Àr en kunskap som andrasprÄkseleven inte har rÄd att klara sig utan. PÄ olikahÄll har vi kommit i kontakt med aktivt lÀrande, ett pedagogiskt förhÄllningssÀttsom Àr upplevelsebaserat och elevaktivt - man lÀr sig utifrÄn gemensammaaktiviteter, kring vilka man reflekterar. Stommen i aktivt lÀrande bygger bl.a. pÄJohn Deweys klassiska tes ?learning by doing?.

FöretagsförvÀrv ? En studie av Tobins q och aktieavkastning

Uppsatsens syfte Àr att försöka utreda en eventuell relation mellan mÄl- och uppköpsföretagets q-vÀrden och aktieÀgarnas avkastning i samband med ett företagsförvÀrv, samt vilken relation som skapar störst aktieÀgaravkastning. Teorin kring Tobins q samt teorier kring aktieÀgarnas avkastning i samband med företagsförvÀrv och faktorer som pÄverkar denna ut-gör grund för uppsatsen. Henri Servaes artikel om företagsförvÀrv och Tobins q pÄ den amerikanska marknaden fungerar som refe-rensstudie. En kvantitativ undersökningsmetod med hypotesprövning anvÀnds i arbetet. Relationen mellan mÄl- och uppköpsföretagens q-vÀrden och aktieÀgarnas avkastning analyseras med multipel regression.

Att bryta heteronormen redan i förskolan : En undersökning av huruvida bilderböcker som bryter mot heteronormen anvÀnds i förskolan och hur utbudet ser ut

I denna uppsats har medvetenheten kring begreppet heteronorm i förskolan undersökts genom intervjuer med pedagoger pĂ„ tre olika förskolor. Även utbudet av bilderböcker som bryter mot heteronormen har undersökts och en inventering har genomförts. Syftet var att fĂ„ en insyn i hur pedagoger tĂ€nker kring frĂ„gan, om de anvĂ€nder sig av nĂ„gon barnlitteratur som bryter mot heteronormen, och hur detta utbud av heteronormbrytande bilderböcker ser ut.       I uppsatsen har det framkommit att medvetenheten kring begreppet heteronorm bland de deltagande pedagogerna Ă€r lĂ„g. Man ser sig som öppen nĂ€r det gĂ€ller mĂ€nniskor som bryter mot heteronormen, men man ser inget större behov av att arbeta med omrĂ„det nĂ€r man inte har nĂ„got barn som har samkönade förĂ€ldrar. Vad gĂ€ller bilderböcker som bryter mot heteronormen, ges majoriteten ut av bokförlag som har specialiserat sig pĂ„ böcker som bryter mot normer, och endast ett fĂ„tal har kommit ut pĂ„ nĂ„got större, mer allmĂ€nt, förlag.       Slutsatsen Ă€r att det behövs kunskap hos pedagogerna i förskolan, för att de ska fĂ„ en förstĂ„else för vad heteronormen innebĂ€r, och varför man bör arbeta med det tidigt, dĂ„ den saknas i bĂ„de lĂ€rarutbildning och fortbildning som det ser ut nu..

UtvÀrdering i skolan : FrÄn ?way-off?  till  ?speaking terms?

Detta examensarbete handlar om utvÀrdering i skolan. I bÀsta fall kan utvÀrdering, enligt en av vÄra informanter, tala om vad som gÄtt fel och leda lÀraren tillbaks pÄ banan igen, eller frÄn ?way-off? till ?speaking terms? som dessutom fÄtt bli vÄr undertitel. Genom intervjuer undersöker vi fenomenet utvÀrdering samt vad det innebÀr för vÄra intervjuade lÀrare. Intervjuerna har bearbetats med fenomenologisk metod för att sedan kopplas till forskning kring utvÀrdering, professionsutveckling och kvalitet i skolan.

Juridiska frÄgestÀllningar kring jÀrnvÀgens inverkan pÄ rennÀringen: vad gÀller ersÀttning, kompensations- och skyddsÄtgÀrder

Uppsatsen syfte har varit att undersöka rÀttsliga förutsÀttningar för ersÀttningsfrÄgor, kompensationsÄtgÀrder och skyddsÄtgÀrder vad betrÀffar rennÀringen och jÀrnvÀgsprojekt. Undersökningen har genomförts bl.a. genom att jag har intervjuat representanter för Banverket. Materialet har sedan bearbetas till syftet för uppsatsen. Utöver intervjuerna har jag anvÀnt mig av lagstiftning, förarbeten, rÀttspraxis, doktrin, utredningar frÄn Banverket samt universitetspublikationer.

<- FöregÄende sida 38 NÀsta sida ->