Sök:

??Ja tänker hur ja lär mej? - en fenomenografisk analys av en grupp andraspråkselevers reflektioner kring fyra simuleringar

Bakgrund: Som lärare i svenska som andraspråk upplever vi att det finns en risk attandraspråkselever inte aktivt tränas i att reflektera. Förmågan att kunnareflektera över det man lär sig, och vidare att försöka förstå hur man lär sig, trorvi är en kunskap som andraspråkseleven inte har råd att klara sig utan. På olikahåll har vi kommit i kontakt med aktivt lärande, ett pedagogiskt förhållningssättsom är upplevelsebaserat och elevaktivt - man lär sig utifrån gemensammaaktiviteter, kring vilka man reflekterar. Stommen i aktivt lärande bygger bl.a. påJohn Deweys klassiska tes ?learning by doing?. Vi blev nyfikna på vad somskulle hända om vi kopplade ihop teorier kring aktivt lärande medkomponenterna reflektion och andraspråksinlärare.Syfte: Vi vill undersöka om praktiska simuleringsövningar sprungna ur aktivt lärande,och reflektioner kring dessa, kan medverka till att andraspråkselever pågymnasiets individuella program ökar sina möjligheter att nå de mål i Lpo-94,Lpf-94, kursplanen för SFI och i kursplanen i svenska som andraspråk förgrundskolan, som ställer krav på reflektion över det egna lärandet.Metod och material: Undersökningen är kvalitativ, med den fenomenografiska ansatsen som medelför metod och analys. Vi har använt oss av flera olika tekniker för att samla indata.Resultat: Aktivt lärande som arbetssätt, med simuleringar som konkreta verktyg iklassrummet, skulle enligt vår undersökning kunna bidra till att skapa ettgemensamt inlärningsklimat, i vilket andraspråkseleven har möjlighet attutveckla sina förmågor och att bygga upp metakunskap om sitt lärande.

Författare

Mari Rex Magnus Thomson

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för svenska språket

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..