Sök:

Sökresultat:

21753 Uppsatser om Hästförsäkring - Sida 33 av 1451

Barns förestÀllningar om fenomenet dag och natt : En kvalitativ studie i Sverige bland elever i Ärskurs 3

Barns förestÀllningar kring naturens olika fenomen Àr mÄnga. Ett fenomen som alla barn upplever varje dag Àr övergÄngen frÄn dag till natt och tvÀrtom. För att kunna ge barn förklaringar om hur saker och ting sker och hÀnger samman, Àr det viktigt att lyssna pÄ deras förestÀllningar för att sedan bygga vidare pÄ dessa. För att ta reda pÄ barns förestÀllningar kring fenomenet dag och natt, har enskilda semistrukturerade intervjuer genomförts med elever i Ärskurs tre. Resultaten visar att eleverna hade förstÄelse för att solen, mÄnen, jorden och andra planeter Àr i stÀndig rotation.

En tid av vÀntan före döden : En litteraturstudie - Tre mÀnniskors sista tid i livet

Bakgrund: Det finns en tid av vÀntan före döden. För att kunna vÀnta pÄ döden krÀvs det frÄn individen en acceptans och medvetenhet kring att man ska dö.Syfte: Syftet med studien var att belysa patienters upplevelse av vÀntan nÀr de befinner sig i ett palliativt skede.Metod: En kvalitativ litteraturstudie av tre biografier, Den utmÀtta tiden, Tisdagarna med Morrie och Ro utan Äror. En teoristyrd analys utifrÄn de sex S:n, samt en systematisk textkondensering anvÀndes.Resultat: I analysen framkom tvÄ teman: Viktiga inslag i vÀntan pÄ döden och Reflektioner kring liv och död. Det framkom att vÀntan Àr en process med fyra stadier: Acceptans, VÀntan pÄ sjukdomens vÀg, Förberedande inför döden och NÀr bara vÀntan finns kvar. De tvÄ teman finns genomgÄende i de tre första stadierna.Diskussion: I diskussionen speglas resultatet mot bakgrunden och egna reflektioner pÄtalas.

Glappet mellan teori och praktik : En pilotstudie av medieÀmnets undervisning kring mediebilder i förhÄllande till styrdokumentens intentioner

I arbetet har jag utgÄtt frÄn mina erfarenheter av medieundervisning pÄ min verksamhetsförlagda utbildning (VFU) dÀr jag upptÀckte ett ?glapp? mellan teori och praktik i elevernas arbeten. UtifrÄn detta upplevda ?glapp? formulerade jag följande frÄgestÀllningar: Finns det spÄr av lÀroplanens intention i elevers tal om undervisningen, sÀrskilt medieundervisningen? Finns lÀroplanens intention i bilderna eleverna producerar? Bidrar medieÀmnets kultur, tradition och historia, till den starka uppdelningen mellan teori och praktik i undervisningen? Detta i syfte att undersöka om ?LÀroplanen för de frivilliga skolformernas? (LPF94) intention om att eleven skall ha förmÄgan att förhÄlla sig kritiskt, granska fakta och bedöma det eleven ser, hör och lÀser, följer med nÀr eleven talar om och framstÀller egna mediebilder i undervisningen. I denna studie har jag studerat lÀroplanens och dess intentioner, olika teoretikers syn pÄ undervisning och kunskap samt intervjuat tre tjejer frÄn medieprogrammet kring deras tankar om undervisningen.

Identifiera, formulera och vÀrdera : Multimodalitet, bedömningsdiskurs och kunskapssyn i högre utbildning

Den hÀr uppsatsen undersöker bedömningsdiskursen kring multimodala framstÀllningar inom Àmnet medie- och kommunikationsvetenskap pÄ Södertörns högskola. Syftet med undersökningen Àr att belysa vilka kunskaper som kÀnns igen och vÀrderas i studenters medieproduktioner och fÄ en förstÄelse de förestÀllningar om kunskap som finns hos studenter och i lÀrarkollegiet.Uppsatsen utgÄr frÄn ett diskursteoretiskt perspektiv. De andra teorier som anvÀnds i analysen Àr hÀmtade frÄn bedömningsforskning, multimodalitetsforskning samt forskning kring praktisk kunskap och olika kunskapsbegrepp. Empiriskt bygger uppsatsen pÄ intervjuer med lÀrare och studenter kring multimodala examinationer. Intervjuerna har sedan analyserats enligt Faircloughs modell för kritisk diskursanalys.Undersökningen visar att diskursordningen kring multimodala framstÀllningar rymmer tvÄ konkurrerande diskurser.

Samverkan mellan förskola och socialtjÀnst : En kvalitativ studie om hur fyra anstÀllda inom förskolan upplever att samverkan fungerar mellan förskola och socialtjÀnst

Syftet med denna studie har varit att ta reda pÄ förskollÀrares syn pÄ naturvetenskap, om deras arbetssÀtt kring naturvetenskap pÄverkas efter pÄbörjad implementering av lÀroplanen för förskolan, Lpfö 98 rev 2010, samt att tidigare forskning visar att intresset för naturvetenskap Àr lÄgt, hur ser detta ut bland förskollÀrarna i verksamheten? Studien Àr kvalitativ dÀr förskollÀrarna fÄr besvara skriftligt pÄ ett frÄgeformulÀr med öppna frÄgor.    Revideringen av Lpfö 98 har gett förskollÀrarna ett större och tydligare uppdrag, de ska ansvara för att arbetet i barngruppen genomförs sÄ att barnen stimuleras och utmanas i sitt intresse för naturvetenskap och teknik.   Studien visar pÄ att förskollÀrarna anser att deras eget intresse och engagemang Àr betydelsefullt för barns lÀrande. Samt att deras uppdrag numer Àr tydligare och att de har ett bÀttre stöd frÄn lÀroplanen, de kommer arbeta mer och medvetet kring naturvetenskap. Det framgÄr Àven i studien att förskollÀrarna anser att naturvetenskap Àr ett svÄrt Àmne och att de inte vet hur de ska besvara barns funderingar kring naturvetenskap dÄ de har dÄliga kunskaper kring Àmnet. Men nÄgra förskollÀrare har en allmÀnt positiv instÀllning till att naturvetenskapen har fÄtt en större del i förskolans lÀroplan. .

VÄldsamma spel - vÄldsamma tankar?

Uppsatsen syftar till att undersöka hur barn i skolÄr 3-5 som uppger sig spela vÄldsamma datorspel, respektive barn som uppger att de inte spelar vÄldsamma datorspel, resonerar kring vÄld. Den forskning som finns inom omrÄdet visar pÄ motstridiga resultat; en del studier visar att vÄldsamma datorspel pÄverkar spelaren, pÄ ett sÄdant sÀtt att spelaren blir mer vÄldsbenÀgen, eller ser pÄ vÀrlden pÄ ett mer aggressivt sÀtt. Andra visar att en sÄdan pÄverkan inte finns. Undersökningsgruppen bestÄr av 20 barn, varav hÀlften uppgett att de spelar vÄldsamma datorspel och den andra hÀlften uppgett att de inte gör det. Metoden för undersökningen Àr semistrukturerade gruppintervjuer kring vÄld.

Elevers lÀsvanor och tidigare erfarenheter i undervisningen

Syftet med vÄr studie Àr att öka kunskapen om hur lÀrare arbetar med elevers tidigare erfarenheter kring lÀsning i sin undervisning samt hur hemmet pÄverkar elevers lÀsvanor. I vÄrt arbete har vi begrÀnsat oss till de yngre Äldrarna, det vill sÀga förskoleklass till Ärskurs tre. Vi har genomfört intervjuer pÄ tvÄ olika skolor med lÀrare som Àr verksamma i de aktuella Ärskurserna för att fÄ en inblick i deras tankegÄngar och resonemang kring Àmnet. Vi har Àven intervjuat elever i respektive lÀrares klass för att fÄ en bild av hur de upplever undervisningen kring lÀsning samt för att fÄ en inblick kring vilka lÀsvanor de har med sig hemifrÄn. Resultatet visar att lÀrarna inte medvetet tar reda pÄ elevernas tidigare erfarenheter.

Alkohollagen - en tolkningsfrÄga?

Syftet med undersökningen Àr att belysa och bidra med kunskap om lÀrares upplevelser av och förhÄllningssÀtt kring genus i skolundervisningen. Undersökningen söker svar kring lÀrarnas medvetenhet i hur de agerar gentemot pojkar och flickor nÀr de undervisar. Forskningsansatsen Àr kvalitativ. Datainsamlingen genomfördes med fem halvstrukturerade intervjuer. Resultatet visar att jÀmstÀlldhet Àr nÄgot som Àr viktigt för lÀrarna.

LÀrare och etik En empirisk studie av lÀrares uppfattningar kring etik och moral samt hur detta förmedlas till elever

Syftet med denna studie Àr att synliggöra nÄgra lÀrares uppfattningar kring etik och moral samt hur lÀraren förmedlar etik och moral till sina elever. DÀrtill beskrivs nÄgra faktorer som dessa lÀrare uppfattar har betydelse för förmedlingen av etik och moral i skolan.Litteraturdelen bestÄr av kÀllor frÄn tidigare forskning, teoriböcker i Àmnet samt statliga utgÄvor kring skolans samhÀllsuppdrag. Den empiriska undersökningen bygger pÄ en kvalitativ studie med utgÄngspunkt i den fenomenografiska ansatsen. Intervjuer frÄn nio stycken lÀrare pÄ grundskolans olika stadier har blivit underlag för studiens resultat. Studiens resultat visar att lÀrarens samhÀllsuppgift som vÀrdegrundsförmedlare Àr bÄde svÄr och komplex.

Ledares upplevelser av ett kulturförÀndringsarbete : En kvalitativ studie av vÀrdskap inom offentlig sektor

Studien har haft ett ledarskapsperspektiv och undersökt upplevelser av ettkulturförÀndringsarbete vid en svensk medelstor kommun. Studien har undersökthur ledare uppfattar och antar idén kring vÀrdskap. Uppfattningen av idén, rollensamt organisationen och medarbetarnas roll har varit centrala i studien. Syftet harvarit att problematisera och fördjupa kunskapen kring spÀnningar, sÄsommöjligheter och risker, som kan uppstÄ i antagandet av en ny idé. UppsatsensfrÄgestÀllningar har varit; (1) Hur uppfattar och antar ledare idén kring vÀrdskap?(2) Hur upplever ledare möjligheter och risker i vÀrdskapet? Studien har haft ettkvalitativt angreppssÀtt dÀr frÄgestÀllningarna Àr studerade genom en fallstudie.Resultaten har redovisats genom tematisk och kritisk analys.

"Ja Àlskar att spela" : Förskolebarns uppfattningar kring iPaden i förskolan

Studiens syfte var att undersöka barns uppfattningar kring iPaden i förskolan. I dagens samhÀlle vÀxer barnen upp med modern teknik och den kommer mer och mer in i förskolan. Undersökningen genomfördes med hjÀlp av kvalitativa barnintervjuer och vÄrdnadshavarnas godkÀnnande har getts, vilket Àr av vikt. Sammanlagt har 26 barn intervjuats i tvÄ olika förskolor i samma kommun, i södra Sverige. Studien utgick ifrÄn ett sociokulturellt perspektiv dÀr begrepp sÄsom interaktion, kulturellt redskap, sociala praktiker och den proximala utvecklingszonen stod i fokus.

Erfarenheters pÄverkan

En kvalitativ studie av tre idrottslÀrare har genomförts i avsikt att undersöka om idrottslÀrarens idrottsliga erfarenheter gÄr att urskilja genom val av innehÄll, upplÀgg och genomförande av idrottslektion, vilka tankar idrottslÀraren har kring varför Àmnet ser ut som det gör samt vilka faktorer som eventuellt kan pÄverka det. Data till denna studie samlades in med hjÀlp av observationer och intervjuer. Observationerna och intervjuerna analyserades initialt oberoende av varandra för att dÀrefter jÀmföras och avgöra om nÄgot samband gick att finna. JÀmförelsen visade att det gÄr att utlÀsa mönster som pekar pÄ en viss idrottslig bakgrund genom observationer utifrÄn valda teorier samt att lÀrarnas agerande pÄ lektionerna och tankar kring hur de tror sig mÄnga gÄnger skiljer sig Ät. Gemensamma normer och vÀrderingar kring idrottande och det faktum att idrottslÀrarutbildningen bygger pÄ desamma samt idrottsrörelsens starka inflytande pÄ Àmnet idrott och hÀlsa Àr starkt bidragande faktorer till att den idrottsliga erfarenheten tillÄts pÄverka idrottslÀrarna..

Att arbeta med myndighetsutövning kring barn som far illa : En kvalitativ studie om socialsekreterares yrkesroll

Att det finns barn som far illa och att de finns brister i ansvaret för de minsta samhÀllsmedborgarna Àr ett smÀrtsamt faktum. Att arbeta med denna mÄlgrupp och möta den problematik som vanvÄrd av barn innebÀr, Àr vardag för vissa yrkesgrupper. Denna studie undersöker hur socialsekreterare som arbetar med myndighetsutövning kring barn som far illa upplever sin arbetssituation och sin yrkesroll. Studien undersöker vad som framkommer under handledning och intervjupersonerna i studien Àr interna samt externa handledare. Resultat frÄn denna studie visar bland annat pÄ hur socialsekreterare som arbetar med myndighetsutövning kring barn som far illa pÄverkas mycket starkt emotionellt av sitt arbete och under handledning behandlas ofta kÀnslor av Ängest och frustration.

En empirisk studie om 6- Ă„ringars genusmedvetenhet

Syftet med vÄr uppsats var att undersöka om vi kunde se en tendens till att 6-Äringar uppfattade avvikande beteende frÄn sociala och kulturella mönster för mÀn och kvinnor i en specifik situation. Vi ville se om, och i sÄ fall hur, barnen reagerade pÄ en person som bröt mot detta. Det gjorde vi genom att lÀsa en bok för tvÄ olika grupper, en grupp fick höra originalversionen och i den andra bytte vi kön pÄ huvudpersonen. Barnen reagerade inte pÄ detta men genom observationer och kvalitativa intervjuer med dem kunde vi se att barnen var omedvetet genusstereotypa. Uppsatsen Àr betydelsefull för lÀrare och deras undervisning, genom att den upplyser dem kring barns omedvetenhet kring genuskonstruktioner..

"Jag brukar titta pÄ bilderna om jag hinner, jag vill ju lÀsa." : En undersökning om hur goda och svaga lÀsare i Är 2 tÀnker kring lÀsning, lÀsförstÄelse och bilder i litteratur.

Syftet med studien var att undersöka hur goda och svaga lÀsare i Är 2 tÀnker kring lÀsning, lÀsförstÄelse och bilder i litteratur. Vilka lÀsstrategier anvÀnde de sig av och i vilken utstrÀckning Àr anvÀndningen av bilden en strategi för att skapa lÀsförstÄelse? För att synliggöra elevernas tankar genomfördes 36 intervjuer med goda och svaga lÀsare. Resultaten frÄn goda och svaga lÀsare jÀmfördes för att se ifall det fanns nÄgra skillnader i deras synsÀtt pÄ lÀsning och ifall lÀsstrategierna skiljde sig Ät mellan de tvÄ grupperna. Undersökningen visade att det inte var nÄgra större skillnader mellan de tvÄ grupperna gÀllande deras tankar kring lÀsning och lÀsstrategier.

<- FöregÄende sida 33 NÀsta sida ->