Sök:

Sökresultat:

21753 Uppsatser om Hästförsäkring - Sida 32 av 1451

Slöjden ? i en vÀrld för sig?

VÄrt syfte har varit att undersöka hur fyra lÀrare i trÀ- och metallslöjd ser pÄ Àmnesövergripande arbete och hur de arbetar Àmnesövergripande i praktiken. Vi har genom vÄra frÄgestÀllningar tagit reda pÄ hur de intervjuade trÀslöjdslÀrarna resonerar kring möjligheten att ingÄ i ett samarbete med andra Àmnen, samt hur detta yttrar sig i deras undervisning och vilka anledningar som ligger till grund. Vi har dels anvÀnt forskning som berör slöjdÀmnet men ocksÄ anvÀnt oss av forskning kring det praktiskt/estetiska fÀltet i stort. Utöver detta har vi lutat oss mot Deweys teorier kring samspelet mellan praktik och teori. Vi har valt att enbart anvÀnda oss utav kvalitativa intervjuer av ostrukturerad karaktÀr som metod för att nÄ fram till vÄrt resultat.

DatoranvÀndning i fritidshemmet : Fritidspedagogers attityder kring anvÀndning av datorer i fritidshemmet

Syftet med studien var att beskriva och analysera nÄgra fritidspedagogers attityder kring anvÀndning av datorer i fritidshemmet. Avsikten var Àven att studera eventuella samband eller motsÀttningar mellan fritidspedagogernas attityder till datorer och den faktiska datorverksamheten i fritidshemmen. Med utgÄngspunkt i syftet beskrivs fritidspedagogernas attityder till datoranvÀndning samt hur datoranvÀndningen ser ut i de fritidshem de arbetar inom. Studien Àr uppbyggd pÄ kvalitativ information utifrÄn intervjuer och i resultaten visade det sig att syfte, attityd och anvÀndning hör ihop nÀr det gÀller datoranvÀndning i fritidshemmen. Det framkom Àven att fritidspedagogernas attityder inte Àr avgörande för hur datoranvÀndningen genomförs i fritidshemsverksamheten.

Ta en stol och sÀtt dig i soffan i ett hörn mitt pÄ golvet! : Om den fysiska miljön i skolan med fokus pÄ IKT

AnvÀndningen av datorer ökar allt mer i samhÀllet. Allt fler verksamhetsomrÄden anvÀnder datorer och krÀver att mÄnga i yrkeslivet behÀrskar tekniken. Detta stÀller nya krav pÄ skolan i att ge elever en bra grund och baskunskap i datoranvÀndning. Det ökade behovet av datorutbildning medför att skolorna mÄste kunna erbjuda en god och inspirerande fysisk arbetsmiljö med god ergonomi dÀr eleverna lÀr sig om ergonomins betydelse för hÀlsan. Syftet med detta arbete var att genom kvalitativa intervjuer med rektorer och lÀrare pÄ tre grundskolor ta reda pÄ deras uppfattning och tankar kring den fysiska miljön i skolan, bÄde vad gÀller den fysiska klassrumsmiljön samt den fysiska miljön kring datorarbetsplatser.

Stroke - en litteraturstudie om patientens upplevelse och sjuksköterskans omvÄrdnad

Stroke drabbar Ärligen ca 25-30 000 mÀnniskor i Sverige och Àr den tredje vanligaste dödsorsaken. Det Àr en sjukdom som slÄr hÄrt för dels den drabbade och dels de anhöriga, dÄ mycket kan bli förÀndrat mot hur man levde innan sjukdomen. Som sjuksköterska finns man med i mÄnga olika roller kring patienten under rehabiliteringen. Syftet med denna litteraturstudie var att belysa patientens upplevelse av att ha drabbats av stroke och hans upplevelse av den vÄrd han fÄtt, ur dels patientens och dels vÄrdpersonalens synvinkel. FrÄgestÀllningarna var: Hur upplever patienten sin sjukdom? Vilka önskemÄl har patienten kring omvÄrdnaden? Uppfyller sjuksköterskans omvÄrdnad strokepatientens önskemÄl och behov, dels enligt patienten och dels enligt sjuksköterskan sjÀlv? Metod: Litteraturstudien bygger pÄ kvalitativa studier.

Strategisk CSR : Retoriken hos svenska företag

Under senare tid har trycket pÄ företag frÄn statliga organ, media och vanliga medborgare vad gÀller socialt ansvar ökat. Detta har medfört ett ökat intresse frÄn företag vÀrlden över vad gÀller sociala frÄgor och företagens egna ansvar gentemot dessa. VÄr undersökning var en dokumentanalys av Sveriges tjugo största börsnoterade företag och dess retorik kring corporate social responsibility (CSR). Genom att anvÀnda Porter och Kramers teori om strategisk CSR har vi dÀrefter undersökt hur retoriken kring företagens CSR arbete har förts kring frÄgor som behandlar strategisk alternativt kosmetisk CSR. Genom att kontrollera hur dessa företag valt att föra fram sitt CSR arbete i Ärsredovisningar och CSR rapporter har vi dragit slutsatsen att det finns mycket arbete kvar att göra för majoriteten av företagen.

Ungdomars drömmar om studie- och yrkesval

Examensarbetet syftar till att fÄ förstÄelse för hur ungdomar tÀnker och drömmer kring yrken. Jag har gjort en kvalitativ studie med fyra ungdomar som gÄr i Ärskurs nio och frÄgat dem om deras drömyrken, hur de har förÀndrat och hur de tÀnker kring sina yrkesdrömmar, samt vad som pÄverkar dessa drömmar. LitteraturgenomgÄngen berör olika pÄverkansfaktorer inför ungdomars yrkesval, sÄsom genus, klasstillhörighet och arbetsmarknad. Den belyser ocksÄ viktiga vÀndpunkter inom karriÀrvalsteorin De yrken som ungdomarna frÄn början drömde om att bli, förÀndras med tiden och pÄverkas av familj, vÀnner, sina intressen, men Àven av att synen pÄ drömyrket förÀndras genom tiden och av en förÀnderlig arbetsmarknad. En av ungdomarna tyckte att det viktigt att valet gjordes av en sjÀlv och inte nÄgot som bestÀmt av nÄgon annan.

Vad vet vi om grannarnas hÀlsa? : En studie kring hÀlsobegreppet i svenska, norska och danska kursplanerna

Syftet med denna studie var att göra en komparativ undersökning mellan Sverige och Norge respektive Sverige och Danmark om hur hÀlsobegreppet anvÀnds i kursplanerna i idrott och hÀlsa. Studien utgÄr frÄn tvÄ frÄgestÀllningar: Vilka olika synsÀtt kring hÀlsobegreppet kan urskiljas? Vilka likheter och skillnader finns det mellan kursplanerna? Studien utgÄr frÄn en kvalitativ textanalys dÀr kursplaner frÄn Sverige, Norge och Danmark har analyserats. Kursplanerna har analyserats utifrÄn en framtagen analysmodell. Den teoretiska utgÄngspunkten i studien Àr Aaron Antonovskys teori kring KASAM, kÀnslan av sammanhang. Resultatet visar att den fysiska hÀlsan Àr dominerande i samtliga kursplaner och att den psykiska hÀlsan har större utrymme i den norska och den danska kursplanen jÀmfört med den svenska kursplanen.  .

Smittsam marknadsföring i sociala medier : En studie kring hur tvÄ organisationer marknadsför sig interaktivt i sociala medier

I denna uppsats undersöks tvÄ svenska ideella organisationer utifrÄn hur de marknadsför sig i sociala medier. UtgÄngspunkten ligger i olika teorier om hur Internet i och med Web 2.0 blivit en plattform för social interaktion och vilka sociala medier som nÄr ut till mÄnga mÀnniskor. Fokus ligger bÄde pÄ hur organisationerna resonerar kring marknadsföring samt vilka anvÀndarbeteenden som finns och hur dessa kan pÄverka den virala spridningen av marknadsföring pÄ Internet. För att fÄ en inblick i detta har vi utfört intervjuer med representanter med ansvar för sociala medier i de tvÄ organisationer som undersökts samt utfört kvantitativa datainsamlingar dÀr vi fört statistik över organisationernas utveckling i de sociala medierna sett till siffror. UtifrÄn teorier om olika aspekter kring sociala medier samt den kvalitativa och kvantitativa datan har vi kunnat se mycket som pekar mot att sociala medier idag Àr framstÄende nÀr det gÀller marknadsföring pÄ Internet..

Blyga barn : En studie kring förskollÀrares beskrivningar av blyga barn och deras sociala kompetens

Syftet med studien Àr att diskutera hur förskollÀrare pÄ fem olika förskolor talar kring och beskriver blyga barn och deras sociala kompetens i förskolan. Tidigare forskning visar att arbetet med blyga barns sociala kompetens kan fÄ betydande följder för barnens framtid. Forskning visar Àven att förskollÀrare inte Àr medvetna om sin egen pÄverkan nÀr det kommer till barns sociala kompetens. Studien baseras pÄ underlag frÄn fem kvalitativa intervjuer av utbildade förskollÀrare. Analysen har genomförts med hjÀlp av diskurspsykologi.

Brinnande Effektivitet : En jÀmförande fallstudie av rÀddningstjÀnsten i Danmark och Sverige

Det finns en ambition i den svenska förvaltningen att effektivisera offentliga organisationer och minska dess kostnader. Denna ambition finns i olika stor grad i flera av vÀrldens industrilÀnder. Minskade kostnader skulle dock kunna kollidera med organisationernas uppdrag. Vi har intresserat oss för rÀddningstjÀnsten i Sverige och Danmark, lÀnderna har valt att producera tjÀnsten pÄ olika vis men gemensamt för organisationerna Àr att de har sÀkerhet som uppdrag och Àr sÀkerhetskritiska organisationer. Vi undrar hur de tÀnker kring effektivitet och vad de gör för att vara effektiva. Syftet Àr att förstÄ och jÀmföra offentliga och privata sÀkerhetskritiska organisationers förestÀllningar om effektivitet och hur de agerar för att vara effektiva.

JÀmstÀlldhetsuppdraget i tal och praktik. : En studie om hur pedagogers tankar kring jÀmstÀlldhetsuppdraget Àr synligt i mötet med barnen

Syftet med denna studie Àr att belysa tre pedagogers instÀllning till sitt jÀmstÀlldhetsuppdrag, samt att se om deras tankar kring jÀmstÀlldhet kommer till uttryck i den del av praktiken som inbegriper bemötandet av barnen. För att nÄ fram till syftet har tvÄ frÄgestÀllningar utformats. BÄde observationer och intervjuer har anvÀnts som metod för att fÄ svar pÄ frÄgestÀllningarnaoch för att nÄ fram till syftet. Studiens fokus Àr att undersöka vad som hÀnder i mötet mellan pedagog och barn i lÀmningssituationen samt att belysa om pedagoger gör skillnad i hur de bemöter flickor och pojkar. Resultatet visade att pedagogerna inte gjorde skillnad nÀr de hÀlsade pÄ flickor och pojkar, de hÀlsade vÀlkomnande och positivt pÄ alla barnen.

FrÄn topp till tÄ? De statliga direktivens resa genom en kommun och mötet med dess organisering och översÀttning

Det finns mÄnga exempel pÄ undersökningar som gjorts för att utreda varför situationen kring studie- och yrkesorienteringen ser ut som den gör idag. I detta arbete har blicken lyfts frÄn förklaringsomrÄden som individers bakgrund och det alternativfyllda samhÀllet, vilka ofta nÀmns, och istÀllet landat pÄ betydelse som organisering och tolkningen, vilket vi i fortsÀttningen benÀmner som översÀttning, av statliga direktiv kan ha. Syftet med arbetet har varit att följa de statliga direktiven kring studie- och yrkesorientering genom en kommun och analysera organiseringens och översÀttningen av direktivens betydelse för studie- och yrkesorienteringen. UndersökningsomrÄde för arbetet blev Helsingborgs kommun, en relativt stor kommun, och personer med olika inblandning i studie- och yrkesorienteringen i kommunen har intervjuats kring dessa frÄgor. Resultatet har sedan vÀxelvis bearbetats med teorier kring organisering och översÀttning. Arbetets viktigaste resultat Àr att organisering och översÀttning pÄverkar studie- och yrkesorienteringen och att likvÀrdig vÀgledning, vilket Àr det kommunen strÀvar efter, inte kan utlovas av kommunen om översÀttning inte tas i beaktande. Kopplat till översÀttning Àr utvÀrdering och uppföljning vilka ocksÄ behövs för att en vÀgledning likvÀrdig och rÀttvis till alla elever ska kunna sÀkerstÀllas..

En dag av sprÄkstimulering

En oro för svenska elevers sjunkande skolresultat har gjorts gÀllande. DÄ grunden för lÀsning lÀggs i förskolan har förtydliganden av mÄl och riktlinjer för barns sprÄkliga utveckling gjorts i den nyligen reviderade lÀroplanen för förskolan. Förskolans uppdrag Àr att varje barns sprÄkutveckling skall stimuleras i verksamheten utifrÄn deras olika förutsÀttningar och behov. Mot bakgrund av detta har jag genomfört en kvalitativ studie kring hur den sociala och fysiska sprÄkmiljön kan se ut kring ett enskilt barn under en dag i förskolan verksamhet, samt hur och nÀr dennes sprÄkutveckling dÄ stimuleras. Empirin har samlats in via observationer och har sedan analyserats utifrÄn aktuell forskning pÄ omrÄdet med avstamp i Vygotskijs sociokulturella teori kring barns kognitiva utveckling.

Spelarens pÄverkan pÄ spelet : En studie i upplevd Agency inom dataspel

Detta arbete har som syfte att studera upplevd Agency. I bakgrunden för arbetet presenteras tidigare studier kring Agency och val i spel. Dessa anvÀnds sedan för att ta fram tre designprinciper: Tydlighet, motivation och variation. Arbetets frÄgestÀllning gick ut pÄ att se om dessa principer i praktiken ökade Agency och vilken princip som var effektivast.För att besvara frÄgestÀllningen till arbetet skapades sex stycken banor till spelet Magnetic. Tre följde de ovan nÀmnda designprinciperna och tre bröt emot dessa.

Mediemoral och nya medier - En studie om uppförandekoder kring smartphones

Denna uppsats syftar till att undersöka hur olika uppförandekoder ser ut kring anvÀndningen av smartphones samt hur olika generationer tar till sig och resonerar kring dessa uppförandekoder. Smartphones Àr det definierade nya mediet som mÀnniskor bÀr med sig och anvÀnder överallt. AnvÀndningen av smartphones Àr stadigt ökande och har i viss mÄn ocksÄ tagit över de traditionella mediernas roll som det centrala mediet. Det breda antagandet av smartphones visar att vi troligtvis mÄste ompröva vÄra idéer om vad som anses vara anstÀndigt uppförande kring mobiltelefonen.Jag har utgÄtt frÄn sociologiska teorier eftersom de intresserar sig av medierna som samhÀllsfenomen och hur mÀnniskor anvÀnder medier för att samspela med varandra, samt medieteorier eftersom de har identifierat ett samband mellan medieanvÀndning och socialt beteende.Empirin till studien hÀmtades genom tvÄ fokusgruppsintervjuer, en Àldre- och en yngre generation. Den Àldre generationen kunde ge en bra jÀmförande bild av hur det var förr och hur de ser pÄ fenomenet smartphones idag.

<- FöregÄende sida 32 NÀsta sida ->