Sök:

Sökresultat:

21753 Uppsatser om Hästförsäkring - Sida 20 av 1451

Är det vĂ€rt att lyssna inĂ„t? : En studie om ungdomars resonemang kring grupptryck

Denna C-uppsats i socialpsykologi syftar till att undersöka hur en grupp gymnasieelever reflekterar kring sina egna och andras erfarenheter av grupptryck. Arbetet ska bidra till att fÄ en förstÄelse för socialpsykologiska interaktioner som Äterfinns i resonemanget kring grupptryck. Arbetet grundar sig pÄ intervjuer av fem gymnasielevers upplevelser av grupptryck och anvÀnder hermeneutiken i sin metodologi. Empirin analyseras genom tre teorier som behandlar olika perspektiv pÄ grupptryck; beteende, existentiellt och intersubjektivt. Dessa teorier Àr Social Proof, Sartres Ond Tro samt Meads intersubjektivitet.

Kunskap och attityder kring HIV/AIDS hos allmÀnsjuksköterskor och sjuksköterskestudenter i högt utvecklade lÀnder : - En litteraturöversikt

Bakgrund: Kunskap om smittvÀgar och skyddsÄtgÀrder kring HIV/AIDS Àr av stor vikt i arbetet för bÄde sjuksköterskor och sjuksköterskestudenter. Förekomst av okunskap, stigma, diskriminering och missförstÄnd kring HIV/AIDS pÄverkar vÄrden negativt. För att kunna ge adekvat vÄrd och behandling med respekt till patienten krÀvs kunskap, varsamhet och omtanke. Syfte: Syftet var att undersöka allmÀnsjuksköterskors och sjuksköterskestudenters kunskap och attityder omkring HIV/AIDS i högt utvecklade lÀnder, samt att undersöka vilka faktorer som kan pÄverka kunskap och attityder. Metod: En allmÀn litteraturöversikt genomfördes genom litteratursökning i databaserna PubMed, Cinahl samt PsycInfo Elva vetenskapliga artiklar analyserades vilket resulterade i tvÄ huvudteman och tio underteman.

LÀrares uppfattning och arbetssÀtt kring begreppet hÀlsa : -en kvalitativ studie om synen pÄ begreppet hÀlsa ur ett lÀrarperspektiv

Skolan Àr en viktig arena för hÀlsofrÀmjande arbete, hÀr Àr hÀlsa och lÀrande ömsesidigt beroende av varandra och en stor grupp av barn och ungdomar Àr tillgÀngliga. (Kostenius & Lindqvist, 2006)Syftet med detta examensarbete Àr att undersöka, beskriva och försöka förstÄ hur lÀrare tÀnker och arbetar kring begreppet hÀlsa. För att uppnÄ syftet sÄ valdes intervju som metod. De medverkande lÀrarna ansÄgs som en lÀmplig grupp att intervjua, dÄ de tidigare medverkat i en b-uppsats, som grundades pÄ att undersöka hur mycket kring hÀlsobegreppet de tillÀgnar sig frÄn sin lÀrarutbildning.Resultatet i denna undersökning visar att de intervjuade lÀrarna definierar begreppet hÀlsa vÀldigt lika och pekar pÄ den fysiska hÀlsan som det viktiga. De medverkande lÀrarna försöker i sitt arbete tÀnka pÄ hÀlsoperspektivet i den mÄn de kan.

Förverkande av alkoholhaltiga drycker

Syftet med fördjupningsarbetet Àr att försöka klargöra lagstiftningen kring förverkande av alkohol i polisiÀra vardagssituationer. Vi vill ocksÄ peka pÄ nÄgra oklarheter som rÄder inom detta omrÄde, för att pÄ sÄ sÀtt visa pÄ dess komplexitet. I rapporten behandlas inledningsvis den lagstiftning som Àr relevant för omrÄdet. UtifrÄn gÀllande lagstiftning studeras sedan fyra olika lathundar polismyndigheterna givit ut för att underlÀtta för den enskilde polismannen. Denna studie görs utifrÄn tvÄ olika scenarion dÀr ett antal lösningsförslag presenteras och resoneras kring..

Hur tÀnker och uttrycker sig nÄgra olika förskollÀrare, fritidspedagoger och lÄgstadielÀrare om begreppet lek?

Studien Àr gjord för att undersöka hur nÄgra olika förskollÀrare, fritidspedagoger och lÄgstadielÀrare tÀnker och uttrycker sig om begreppet lek. I vÄr teoridel tas teoretikers olika syn pÄ begreppet lek upp och huruvida de kopplar lek till lÀrande eller ej. Den empiriska delen bestÄr av tolv kvalitativa pedagogintervjuer, vilka Àr gjorda i fyra olika arbetslag bestÄende av förskollÀrare, fritidspedagoger och lÄgstadielÀrare. I resultatdelen presenterar vi de teman som de olika pedagogerna tar upp nÀr de talar kring begreppet lek, samt analyserar dessa. Resultatet visade att alla pedagoger var ense om betydelsen av att man ger leken utrymme i skolan och att denna ger nÄgon form av utveckling.

Hur ser förskollÀrare och barnskötare pÄ den fysiska miljön i den fria leken : en kvalitativ undersökning ur pedagogperspektiv

Syftet med arbetet Àr att lyfta fram pedagogernas perspektiv och hur de ser pÄ miljön som finns kring barnen i deras fria lek. Syftet Àr ocksÄ att teckna en bild av hur pedagogerna tÀnker kring miljön, som den tredje pedagogen nÀr det gÀller barn lÀrande utveckling.Jag har anvÀnt mig av litteratur som Àr baserad pÄ forskning och teori om miljön, som har viktig förutsÀttning för barns utveckling. Jag har Àven tagit del av litteratur som beskriver om hur viktig, den pedagogiska medvetenheten Àr. NÀr det gÀller kunskapen om miljöns utformning och betydelse för barns fortsatta lÀrande. Jag har anvÀnt mig av det sociokulturella perspektivet.

?Prinsessor kan inte pojkar vara? : PÄ jakt efter stereotypa könsmönster i förskolan

Detta examensarbete har till syfte att studera om barn redan i tre till fyra ÄrsÄldern har en uppfattning kring traditionella könsmönster och könsroller? PÄ vilket sÀtt visar sig detta i sÄ fall? Vad gör personalen pÄ förskolan för att förebygga detta?För att besvara frÄgorna i detta examensarbete har samtal med sju barn och tvÄ gruppintervjuer med sammanlagt sju personalen genomförts. Jag har lÀst utvald barnlitteratur tillsammans med barnen och sedan diskutera med barnen kring hur de uppfattar traditionella könsmönster och könsroller.Resultatet pekar pÄ att barnen har en uppfattning kring traditionella könsmönster och könsroller. Det framgÄr i barnsamtalen att barnen i mÄnga fall Àr knutna till sin traditionella syn pÄ sitt kön. Barnen Àr ofta bundna till sitt kön och hindras dÀrigenom till att leka utanför de stereotypa könsroller som förvÀntas av de. .

LikvÀrdig bedömning ? Illusion eller verklighet?

Syftet med detta examensarbete Àr att studera nÄgra vanliga strategier för bedömning hos verksamma lÀrare, samt att undersöka hur vÀl dessa strategier fungerar om man strÀvar efter att uppnÄ en likvÀrdig bedömning. Med detta examensarbete ville vi fördjupa vÄr förstÄelse för hur man kan arbeta för att nÄ fram till rÀttvisa och likvÀrdiga betyg. För att komma Ät vad som ligger bakom ett rÀttvist och likvÀrdigt betyg har vi studerat vilken typ av bedömningen som lÀraren bygger upp sin bild av elevens mÄluppfyllelse kring. Vi har genomfört sex kvalitativa intervjuer med lÀrare, samt tvÄ med rektorer, verksamma pÄ högstadiet och gymnasiet. Det Àr deras uttalanden och relevant litteratur som har legat till grund för detta examensarbete.

Att förstÄ och bli förstÄdd : En studie kring existentiella dimensioner i psykoterapi

 Syftet med denna studie var att genomföra fördjupade reflektioner kring tvÄ fall i psykoterapi. Studien gjordes som praktikforskare och frÄn min erfarenhet som psykoterapeut och existentiell terapeut. Mina teoretiska perspektiv i studien söktes inom den psykoanalytiska - dynamiska terapiinriktningen, samt frÄn existentiell filosofi och existentiell terapi. Studien utformades frÄn att se livsvÀrlden frÄn tvÄ förhÄllningssÀtt, i) fenomenologiskt ? hermeneuistiskt och ii) existentiellt med de fysiska, sociala, personliga och ideala dimensionerna.

Fostran i skolan : en empirisk studie om vad lÀrare kan innefatta i begreppet fostran

I föreliggande uppsats genomförs en studie vars syfte Àr att fÄ en inblick i hur lÀrare i grundskolans tidigare Är resonerar och talar kring begreppet fostran.Tidigare forskning visar pÄ att de begrepp som finns beskrivna i lÀroplanerna kan uppfattas som diffusa och tvetydiga. Det Àr dÀrför viktigt att undersöka hur lÀrarna sjÀlva upplever sin situation. Som blivande lÀrare ser vi det som intressant att fördjupa oss i hur det kan uppfattas och se ut för lÀrare ute pÄ fÀltet.Datainsamlingen har utförts med hjÀlp av halvstrukturerade intervjuer som vi analyserat utefter ett kvalitativt tillvÀgagÄngssÀtt. Studien Àr av diskursanalytisk karaktÀr dÄ syftet Àr att undersöka hur lÀrare talar om begreppet fostran och hur det kan uppfattas.Resultaten visar pÄ en mÄngfald dÀr Äsikterna gÄr isÀr, det rÄder en relativt stor osÀkerhet kring vad fostran stÄr för och frÀmst hur lÀrarens roll ser ut i det hela dÄ begreppet uppfattas som mycket komplext. VÄrt resultat ÄskÄdliggör att det Àr lÀrarens personliga tolkningar av begreppet fostran som styr.Vidare följer en diskussion dÀr nÄgra av de omrÄden som diskuteras och tas upp Àr skolans och förÀldrarnas ansvar, tolkningar av lÀroplanen, vÀrdegrunden samt det yrkesetiska sprÄket.

Inkluderande förskola - FörskollÀrares erfarenheter och upplevelser i mötet med alla barn

Studiens syfte har varit att undersöka förskollÀrares erfarenheter av en förskola som Àr anpassad till alla barn. Det har Àven undersökts hur etablerade olika begrepp Àr i den dagliga verksamheten sÄsom normalitet, avvikande beteenden, barns olikheter samt inkludering. Studien har utförts genom sex kvalitativa intervjuer med förskollÀrare pÄ tvÄ förskolor i SkÄne. Resultatet och analysen av intervjuerna visade pÄ att begreppen normalitet och olikheter Àr vÀl anvÀnda samt reflekterande i den dagliga verksamheten. Vid samtalet kring barns avvikande beteenden talade informanterna hellre kring barn i behov av sÀrskilt stöd.

Att vÀlja eller att icke vÀlja, det Àr frÄgan : En studie om kvinnans val av förÀldraledighet

Syftet med denna uppsats Àr att undersöka hur heterosexuella kvinnor i en barnfamilj upplever valet kring förÀldraledighet samt skapa en förstÄelse för hur resonemanget kring förÀldraledigheten ser ut i Sverige.  Vidare har förstÄelse kring resonemanget utgÄtt frÄn att synliggöra de faktorer som kan ligga till grund för kvinnornas val. För att kunna besvara syftet har sex stycken intervjuer med kvinnor utförts vilket utgör det empiriska materialet. Tidigare forskning av förÀldraledighet pÄvisar att det finns en ojÀmn fördelning av förÀldraledighet mellan man och kvinna. Detta lÄg till grund för valet att intervjua kvinnor, de parterna som tagit ut störts del av förÀldraledigheten. Resultatet pÄvisade att majoriteten av kvinnorna upplevde att de hade ett val i frÄgan om förÀldraledighet.

"Du Àr bög om du leker med tjejgrejer" : En uppsats om manlighet och sexualitet i Nicaragua.

Genom Ätta personers uttrycksfulla skildringar kring uppvÀxt i Nicaragua presenteras och problematiseras, i denna kvalitativa undersökning, olika normer kring manlighet och sexualitet som figurerar i den nicaraguanska kontexten. Dessa normer har kategoriserats utifrÄn fyra sociala sammanhang, nÀmligen: familjen, grannskapet, skolan och fritiden vilket pÄ ett lÀttöverskÄdligt sÀtt synliggör den process vari dessa normer konstrueras, regleras, reproduceras och utmanas, liksom hur normerna prÀglar manligt identitetsskapande i Nicaragua..

Sinnesmarknadsföring : avtryck pÄ kundens intryck

Konsumenten Àr idag inte en rationell individ i lika stor utstrÀckning som tidigare. I dagens postmoderna kunskapssamhÀlle söker kunden en emotionell upplevelse kring en produkt och vill uppleva en spÀnning i sitt konsumerande.Idag fokuserar företag frÀmst kring synliga intryck i sin kommunikation mot kunden, men att rikta sig till mÀnniskans samtliga sinnesintryck - syn, ljud, kÀnsel, smak och lukt - Àr idag av större betydelse. Genom att kunden pÄ sÄ sÀtt pÄverkas pÄ ett djupare plan finns det möjligheter för företag att stÀrka dess varumÀrke i kundens medvetande.Strategisk marknadsföring kring kundens fem sinnesintryck benÀmns med Brand Sense. Detta begrepp Àr relativt nytt inom marknadsföringen - sÀvÀl teoretiskt som praktiskt. Syftet med vÄr uppsats Àr att undersöka om företag pÄ den svenska marknaden beaktar tillÀmpandet av Brand Sense..

Design och meningsskapande i förskolan : En multimodal designteoretisk studie av fyra lÀrandesammanhang kring matematik

Studiens syfte var att, med utgÄngspunkt i ett designteoretiskt multimodalt perspektiv, beskriva, analysera och tolka hur tre förskolepedagoger designar lÀrandesammanhang, kring Àmnet matematik. Förutom detta var ocksÄ syftet att fÄ insikt om hur lÀrandesammanhangets design kunde förstÄs och tolkas i termer av lÀrande och meningsskapande. Den metod jag valde var uppbyggd kring en icke-deltagande videoobservation med ett kvalitativt upplÀgg dÀr mÄlet var att försöka förstÄ det som Àgde rum genom relevanta tolkningar. I resultat och slutsatser framkom det till exempel att förskolepedagogerna anvÀnder en mÀngd semiotiska resurser och teckensystem i form av fysiska redskap tillsammans med ansiktsuttryck, tal och handrörelser i kommunikationen med barnen. Dessutom framkom det att barnen ocksÄ anvÀnde sig av ett antal olika semiotiska resurser och teckensystem i arbetet med att skapa mening kring de olika lÀrandesituationerna.

<- FöregÄende sida 20 NÀsta sida ->