Sök:

Sökresultat:

21753 Uppsatser om Hästförsäkring - Sida 15 av 1451

Sa du teknik? : En undersökning av problem och möjliheter kring teknik för yngre Ärskurser

Syftet med denna studie var att utifrÄn ett lÀroplansteoretiskt perspektiv undersöka möjligheter och eventuella problem i den pedagogiska praktiken kring teknik för yngre Äldrar genom intervjuer av nÄgra lÀrare. I studien intervjuades tre verksamma lÀrare i grundskolans yngre skolÄr. De forskningsfrÄgor jag har försökt besvara Àr; Hur kan lÀrarnas definition av teknik och teknisk kunskap förstÄs ha inverkan pÄ den pedagogiska praktiken kring teknik?; hur beskriver lÀrarna sitt upplÀgg av undervisningen i teknik?; vad beskrivs av lÀrarna som kan förstÄs som möjligheter och hinder för att undervisa i teknik? För analys av frÄgorna anvÀnds bricolage, som innebÀr att jag anvÀnt mig av en ostrukturerad analysmodell dÀr man som forskare blandar olika analytiska tekniker och begrepp fritt. Resultatet visar pÄ snÀva definitioner av vad teknik Àr och osÀkerhet kring teknikundervisningen i de yngre skolÄren samt hur svÄrt det Àr för ett nytt obligatoriskt Àmne att etablera sig i skolan dÄ det pÄverkas starkt av dess traditioner genom tidigare lÀroplansformuleringar.

Samverkan kring psykiskt funktionshindradei en kommun

Uppsatsen handlar om samverkan kring psykiskt funktionshindrade. Psykiatrireformen trÀdde i kraft 1995 med syftet att förbÀttra de lÄngvarit psykiskt funktionshindrades livssituation och öka deras möjligheter till delaktighet i samhÀllet. Kommunerna fick ansvar för att samordna de insatser som psykiskt funktionshindrade behövde. Syftet med studien Àr att genom lÀrande fÄ en fördjupad förstÄelse för hur samverkan sker kring mÀnniskor med psykiska funktionshinder.Studien Àr genomförd som en fallstudie med ett kvalitativt angreppssÀtt. Undersökningsgruppen representeras av sex personer som aktivt arbetar i samverkan kring psykiskt funktionshindrade. En person frÄn varje organisation intervjuades.

Planeringens dilemma : hur förbereder sig strÄklÀrare?

Syftet med studien var att undersöka strÄklÀrares erfarenheter av den egna lektionsplaneringen. Detta omrÄde utgör en viktig del av den pedagogiska processen och jag kÀnde att jag under min utbildning pÄ Kungl. Musikhögskolan saknade den biten. Genom fem intervjuer med aktiva strÄklÀrare försökte jag fÄ svar pÄ hur de skapade sina lektionsplaneringar och hur de resonerade detta. De lÀrare som jag talat med före min studie hade svÄrt att sÀtta ord pÄ deras planeringsarbete, vilket gjorde mig nyfiken pÄ att grÀva djupare och se om jag genom mer utförliga frÄgor kunde fÄ svar kring detta.

Faktaboken i förskolan : Ett verktyg för sprÄk-och lÀsutveckling

Mitt syfte har varit att försöka ta reda pÄ hur pedagoger ser pÄ och resonerar kring faktaböcker utifrÄn ett sprÄk- och lÀsfrÀmjande perspektiv. Ett antagande Àr att faktaböcker har en given plats i förskolans lÀskultur. Mina frÄgestÀllningar har varit: Hur ser pedagoger pÄ faktaboken som verktyg för sprÄk- och lÀsutveckling? Hur resonerar pedagogerna kring sitt sÀtt att arbeta med och höglÀsa faktaböcker? Hur förhÄller sig pedagogerna till faktaboken som ett verktyg för att frÀmja sprÄk- och lÀsutveckling i jÀmförelse med skönlitteratur? Kan pedagogernas olika sÀtt att se pÄ faktaboken relateras till en utvecklingspsykologisk respektive relationell lÀrandesyn?Mitt resultat visar att flera aspekter spelar roll för hur pedagogerna förhÄller sig till faktaböcker i sin praktik. Gemensamt för pedagogerna Àr att de inte medvetet inkluderar faktaböcker i sitt arbete med att frÀmja sprÄk- och lÀsutveckling.

Arbetstidsavtalet/Polis 2008 : Ligger det nÄgon sanning bakom myterna?

Syftet med denna rapport Àr att belysa ATA/Polis 2008 ur olika perspektiv för att se hur dettagit hÀnsyn till forskning kring sömn och skiftarbete samt hur vÀl myterna kring arbetspassetslÀngd samt dygnsvilan stÀmmer.Orsaken till att författaren valde att fördjupa sig i ATA/Polis samt sömn och skiftarbete Àr föratt arbetstidsavtalet fick sÄdan uppmÀrksamhet dÄ det slöts och det florerade mycketfrÄgetecken kring vad avtalet egentligen innebar.För att besvara syftet studerades ATA/ Polis 2008, litteratur kring sömn och skiftarbete ochslutligen genomfördes fyra stycken intervjuer med poliser frÄn fyra olika polismyndigheter iSverige.Resultatet visar att alla myndigheter förutom VÀsterbottens lÀn ger direktiv till poliserna att deej fÄr lÀgga arbetspass som överstiger nio timmar. Stockholms lÀn har ett undantag frÄn avtaletvilket innebÀr att de kan fÄ arbeta tio timmars pass vid större hÀndelser och samtligamyndigheter har en regel om att dygnsvilan skall vara minst elva timmar. Stockholms lÀn harett undantag som tillÄter att de en gÄng per schemaperiod fÄr understiga dygnsvilan pÄ elvatimmar.Vidare visar resultatet att polisernas arbetstid har ökat och i samband med veckovilan innebÀrdet flera arbetspass. Arbetstidsavtalet har tagit hÀnsyn till forskningen kring sömn ochskiftarbete..

Sjuksköterskors erfarenheter kring smÀrtskattning hos patienter med kommunikationssvÄrigheter : En intervjustudie

BakgrundSjuksköterskor ansvarar för att bedöma om en patient har smÀrta, vilket kan vara utmanande om patienten har svÄrt att kommunicera. För att bidra med mer kunskap kring detta uppfattades ett behov av att undersöka vad sjuksköterskor inom olika verksamheter har för erfarenheter kring att bedöma smÀrta hos dessa patienter och deras tankar kring smÀrtskattning som omvÄrdnadsÄtgÀrd.SyfteSyftet med studien var att belysa sjuksköterskors erfarenheter kring smÀrtskattning av patienter med nedsatt förmÄga att kommunicera.MetodSemistrukturerade intervjuer genomfördes med sjuksköterskor inom olika verksamheter i UmeÄ och analyserades med kvalitativ innehÄllsanalys.ResultatVi identifierade erfarenheter som sammanstÀlldes inom Ätta olika kategorier fördelade pÄ fyra domÀner. Centrala iakttagelser Àr att smÀrtskattning bör ske med vÀlfungerande metoder och att smidiga rutiner för deras anvÀndning Àr viktiga. Det behövs mer kunskap om smÀrtskattning för att kunna komplettera de erfarenheter som finns. För att förbÀttra kvaliteten bör likasÄ hÀnsyn tas till nackdelar med alltför stela arbetssÀtt för att inte den personliga kunskapen och viljan ska gÄ förlorad.

Vad Àr egentligen syftet? : En fenomenografisk studie av varför lÀrare anvÀnder sig av grupparbeten i sin undervisning och hur de resonerar kring indelningen av grupper och bedömning

Denna uppsats syftar till att undersöka hur lÀrare upplever syftet med att anvÀnda arbetsmetoden grupparbeten i sin undervisning, hur de resonerar kring indelning av eleverna till grupper samt hur de resonerar kring bedömningen av dessa grupparbeten.Studien bygger pÄ halvstrukturerade intervjuer med nio yrkesverksamma lÀrare pÄ gymnasial nivÄ och dÄ syftet Àr att undersöka hur lÀrarna sjÀlva upplever dessa fenomen har resultaten analyserats ur ett fenomenografiskt perspektiv.Resultaten frÄn studien visar att informanterna framförallt vill variera sin undervisning genom olika arbetsmetoder, och just grupparbeten anser de öva olika fÀrdigheter hos eleverna, sÄvÀl Àmneskunskaper som sociala fÀrdigheter. Huruvida det ena prioriteras före det andra resonerar de olika kring, liksom hur gruppindelningen sker och vad som bör ingÄ i bedömningskriterierna. I resonemangen kring gruppindelning belyses olika variablers betydelse, sÄsom ambitionsnivÄ, kön och sociala relationer. Dessa variabler ligger Àven till grund för hur lÀrarna resonerar kring fördelarna med homogena respektive heterogena grupper. Informanterna lyfter Àven deras roll som lÀrare i elevernas grupp-arbeten och hur de kan understödja elevernas uppfyllande av de för grupparbetet uppsatta mÄlen.Dessa resultat tyder sammanfattningsvis pÄ en variation av resonemang kring syftet med denna specifika arbetsmetod och dÀrmed Àven varierande resonemang rörande för-vÀntningar, gruppindelningar och bedömningar av dessa grupparbeten, dÄ det som styr upplÀgget av sÄvÀl uppgift, gruppindelning som bedömning Àr den Äterkommande frÄgan: Vad Àr egentligen syftet? .

LÀsaktiviteter som frÀmjar sprÄkutvecklingen

Syftet med vÄr studie har dels varit att undersöka vilka aktiviteter kring lÀsning av skönlitteratur lÀrare anvÀnder sig av, med fokus pÄ sprÄkutveckling samt att undersöka vilka grunder dessa lÀrare vilar sina val av aktiviteter pÄ. VÄr hypotes var att endast lÀsning i sig inte bidrar till sprÄkutveckling, snarare att det Àr aktiviteterna kring det lÀsta som frÀmjar sprÄkutvecklingen. Vi gjorde en kvalitativ studie, med tre observationer, dÀr vi ville se hur lÀrarna jobbar med aktiviteter och kring skönlitteratur och vilka förutsÀttningar dessa kan ha pÄ sprÄkutvecklingen utifrÄn ett sociokulturellt perspektiv. Vi gjorde Àven fyra semistrukturerade intervjuer, för att ta reda pÄ vilka grunder lÀrarnas val av aktiviteter vilar pÄ och deras resonemang kring sprÄkutvecklingen. Den tidigare forskningen som vi har presenterat, sÀger att det Àr av stor vikt att man följer upp det lÀsta i form av olika aktiviteter, bÄde muntligt och skriftligt, eftersom att det stimulerar elevernas sprÄk och lust att lÀra.

Konflikthantering i skolan ur ett internationellt perspektiv : En litteraturstudie kring elevansvar och personlig utveckling genom peer mediation

I denna litteraturstudie har synen pÄ konflikthantering och speciellt elevledd konflikthantering belysts ur ett sociokulturellt perspektiv. I forskningen som undersökts belyses flera metoder som baseras pÄ peer mediation, nÄgot vars pedagogiska implikationer lyser med sin frÄnvaro i den svenska skoldebatten. Denna systematiska litteraturstudie belyser internationell forskning kring elevledd konflikhantering och diskuterar sedan detta i relation till det svenska skolsystemet. Efter nÀrmare granskning av internationell forskning kring peer mediation framkommer bÄde risker och positiva resultat. Speciellt i elevers förhÄllningssÀtt och lÄngsiktiga strategier till konflikthantering ser vi nÄgot som potentiellt kan gynnas av peer mediation..

Sjuksköterskors upplevelse av hot och vÄld inom rÀttpsykiatrisk vÄrd

SAMMANFATTNINGBakgrundI Sverige Àr sjuksköterskor en av de mest utsatta yrkesgrupperna nÀr det gÀller hot och vÄld pÄ arbetsplatsen. Tidigare studier har visat att utbildning kring hot och vÄld samt stöd efter en incident kan pÄverka hur sjuksköterskorna hanterar en hotfull eller vÄldsam incident. Dessa studier har dock frÀmst fokuserat pÄ sjukvÄrden i allmÀnhet eller psykiatrin i allmÀnhet. Forskning kring hot och vÄlds pÄverkan inom rÀttspsykiatrisk vÄrd Àr bristfÀllig.SyfteAtt belysa sjuksköterskors upplevelse av hot och vÄld inom den rÀttspsykiatriska vÄrden samt de konsekvenser som hot och vÄld kan fÄ för omvÄrdnaden.MetodFöreliggande studie Àr baserad pÄ sju intervjuer med sjuksköterskor frÄn tvÄ rÀttspsykiatriska verksamheter i Mellansverige. Intervjuerna har utgÄtt frÄn en semistrukturerad form, sedan har en kvalitativ innehÄllsanalys gjorts.ResultatStudien resulterade i sju olika kategorier kring sjuksköterskors upplevelse av hot och vÄld inom rÀttspsykiatrisk vÄrd: bilden av hot och vÄld inom rÀttspsykiatrisk vÄrd, utbildning, stöd vid hot och vÄld, relation till patienten, preventivt arbete, kÀnslor samt omvÄrdnaden.Det första huvudfyndet pekar pÄ att Äterkommande utbildning frÄn arbetsgivarna kring sÀkerhet och sjÀlvskydd Àr bristfÀllig samt att utbildningen kring psykiatrisk omvÄrdnad i grundutbildningen för sjuksköterskor anses otillrÀcklig kring förberedelse att arbeta inom rÀttspsykiatrisk vÄrd.Det andra huvudfyndet visar pÄ att stödet frÄn kollegor anses vara det viktigaste för att bearbeta en hotfull eller vÄldsam incident.

TIMSS och PISA: En studie av testen, debatten och lÀrares syn pÄ internationella kunskapsmÀtningar

Syftet med detta examensarbete Àr tvÄfaldigt: Dels att ta reda pÄ mer om internationella kunskapsmÀtningar som TIMSS och PISA och debatten kring dem, dels att undersöka lÀrares syn pÄ testen. I bakgrunden till arbetet framkommer att lÀrare ofta saknar röst i den skolpolitiska debatten. Genom en dokumentstudie granskas debatten kring internationella kunskapsmÀtningar. Sammanfattningsvis kan sÀgas att testen kan ses som problematiska av flera anledningar: Testen i sig ifrÄgasÀtts som relevanta mÀtinstrument. Dessutom leder testen till konsekvenser i form av likriktning och svartmÄlning av skolan och de styrs av ett nyliberalt tÀnkande.

Miljöns pÄvekan pÄ barn med hörselnedsÀttning

Vi har undersökt hur barn med hörselnedsÀttning har det i skolan nÀr det gÀller miljö och undervisning. I undersökning tas ocksÄ upp vilka som har ansvar för att skolgÄngen ska bli anpassad för dessa barn. Vi har gjort en undersökning som utgÄr frÄn intervjuer med personer som har stor kunskap kring anpassning av miljön kring barn med hörselnedsÀttningar.Resultatet visade att belysning, ljudakustik, teknik samt inredningen spelar stor roll i den totala miljön kring hörselnedsatta barn. För att dessa barn ska fÄ en likvÀrdig skolgÄng som andra barn behöver miljön anpassas efter just det barnets förutsÀttningar. Kunskap har visat sig vara det bÀsta verktyget för att ge hörselnedsatta barn ett bra bemötande.

Lek och LÀsning Pedagogers tankar kring lek i lÀsinlÀrning

Abstract Carolina Johansson (2007) Pedagogers tankar kring lek i lÀsinlÀrning. (Playing and reading Teachers thoughts around playing in reading). Syftet med det hÀr examensarbetet var att fÄ kunskap om pedagogers tankar kring lekens betydelse för lÀsinlÀrning. FrÄgestÀllningarna har varit ?Hur ser arbetet ut i lÀsinlÀrning??, ?AnvÀnds leken i lÀsinlÀrning och isÄ fall hur?? och ?Hur tÀnker pedagoger kring fördelar och nackdelar med leken i lÀsinlÀrning??. Jag har i uppsatsen anvÀnt mig av Wittling (1998), Leimers (1974) och Smith (2000) tankar och teorier kring lÀsning.

Synliggörandet av sexköparna i dagens Sverige : En diskursanalys

Det finns mycket information om de som prostituerar sig och prostitutioner, men sexköparna Ă€r inte synliga pĂ„ samma sĂ€tt. Huvudsyftet med uppsatsen Ă€r att synliggöra sexköparna i dagens Sverige. Det har gjorts genom att undersöka diskursen kring dem. Studien har Ă€ven tre delsyften:ÅskĂ„dliggöra de sexköpare som finnsPĂ„visa att utbudet av prostitutioner beror pĂ„ efterfrĂ„ganBelysa maktaspektenUppsatsens material bestĂ„r i huvudsak av böcker publicerade mellan 2005-2011 och diskursanalys har anvĂ€nts som metod för att undersöka dem nĂ€rmare. Studien kretsar delvis kring maktaspekten i förhĂ„llande till prostitutioner.

Besluten kring finansiering och kapitalstruktur : En fallstudie av 3 förvÀrvsintensiva företag

Ett företags vÀrdeskapande aktiviteter kan indelas i operativa, investerings- samt finansieringsaktiviteter. Företagets framgÄng avgörs i hög grad av kvalitén pÄ de beslut som fattas med avseende pÄ de vÀrdeskapande aktiviteterna. Finansieringsbeslutet innefattar sammansÀttningen av kapitalstrukturen dvs. andelen eget kapital och skulder som finansierar verksamheten. Inom corporate finance finns ett antal teorier som förklarar denna sammansÀttning och mest kÀnd Àr Miller & Modiglianis teori om kapitalstrukturens irrelevans för maximering av bolagets vÀrde.

<- FöregÄende sida 15 NÀsta sida ->