Sök:

Sökresultat:

1087 Uppsatser om Hälsa i arbetslivet - Sida 23 av 73

Myter om anstÀllda och arbetsliv i Japan

Uppsatsen handlar om olika uppfattningar och antaganden om hur japaner fungerar i arbetslivet. De tre uppfattningar vi undersöker vilket stöd de har i statistiken och litteraturen i denna uppsats Àr:1. AnstÀllda i Japan arbetar mer Àn svenskar.2. AnstÀllda i Japan Àr lojala och stannar lÀngre hos arbetsgivaren3. AnstÀllda i Japan blir befordrade efter anstÀllningstid, ej kompetens.Det vi har kommit fram till Àr att anstÀllda i Japan arbetar mer Àn anstÀllda i Sverige.

Utvecklingssamtal i arbetslivet

The purpose of this paper was to gain knowledge about the conversation about developmental opportunities in the organization, and how a company uses it. The focus was on four different themes, purpose of the conversation about developmental opportunities in the organization, planning, execution and content, feedback. The sample consisted of six people, three employees and three managers of the company. The interviews were conducted by an interview guide, one for the employees and one for the managers. The results of the interviews showed that the conversation about developmental opportunities in the organization was used by managers to make all employees to strive in the same direction, an opportunity for employees to reconcile how their work performance is perceived by their managers, the use of a preparation model differs between managers and feedback was important.

Medarbetares upplevelser av motivation pÄ en arbetsplats i finansbranschen

Intresset kring vad som motiverar medarbetare har ökat drastiskt. Företagen har ett allt större behov av motiverade medarbetare för att kunna hÄlla den höga produktivitet som marknaden krÀver. Syftet med denna studie var att beskriva vad som motiverar unga medarbetare pÄ en arbetsplats i finansbranschen. Som utgÄngspunkt för denna studie har vi Herzbergs tvÄfaktorsteori. Eftersom arbetslivet förÀndras Àr det intressant att studera om Herzbergs tvÄfaktorsteori gÄr att applicera pÄ vÄrt moderna arbetsliv.

Man mÄste brinna för att tÀnda glöd i andra. : Kvinnliga ledare i arbetslivet.

Society is facing rapid and continuous change. In order to participate in the development, organizations need to take advantage of all the knowledge and skills available in the labor market. Women leaders in top positions are still in the minority but do as good a job as their male colleagues. She brings different dynamics and a new dimension in the work culture but is nevertheless excluded from the mightiest rooms. The purpose of this study is to elucidate the organizational factors that determine and facilitate for women to take on leadership positions.

LÀs och skrivlÀrande hos elever med hörselnedsÀttning som har svenska som andrasprÄk

Syftet med följande studie Àr att undersöka huruvida universitetsstudenter finner fenomenet konkurrens stressande och isÄfall hur detta manifesteras i olika konkurrensprÀglade situationer. För att ta reda pÄ detta intervjuades 9 universitets-studenter nÄgonstans i Sverige dÀr de fick besvara 13 frÄgor om hur de upplevde konkurrens i sin essens, i utbildningen samt i arbetslivet. Det visade sig att studenterna ansÄg sig kunna uppleva en viss form och nivÄ av stress i samtliga konkurrenskategorier, men stressen var som mest framtrÀdande dÄ det gÀller att behöva tÀvla med sina medmÀnniskor, framförallt i arbetssökarprocessen. Det kan i och med följande studie bekrÀftas att konkurrens har en betydande, och oftast negativ, inverkan pÄ studenters mentala hÀlsa dÄ man uppgav att man i konkurrensprÀglade situationer kunde uppleva nervositet, oro, frustration och/ eller sjÀlvförakt..

Faktorer som kan leda till utbrÀndhet hos sjuksköterskor - en litteraturstudie

Bakgrund: Arbetsrelaterad stress som leder till ohÀlsa hos sjuksköterskor Àr ett problem speciellt i yrken med mÀnniskokontakt. SvÄrigheter att hinna med Älagda arbetsuppgifter har blivit vanligare. UtbrÀndhet hos sjuksköterskor innefattar en oförmÄga att koncentrera och engagera sig i problemlösning och beslutsfattande processer som behövs i vÄrdarbetet, vilket kan leda till negativa konsekvenser för patienten. Syfte: Att belysa faktorer i arbetslivet som kan leda till utbrÀndhet hos sjuksköterskor. Metod: Litteraturstudie med artikelsökning av kvalitativa och kvantitativa vetenskapliga studier.

Gemenskapens betydelse och betydelsen av gemenskap : - En kvalitativ studie om gemenskap och organisationskultur i arbetslivet

I denna kvalitativa studie har vi valt att undersöka hur gemenskap bildas och underhÄlls pÄ en arbetsplats med syfte att söka förstÄelse för gemenskap i förhÄllande till framförallt företagskultur samt grupper och roller ur ett socialpsykologiskt perspektiv. Vi har genom en hermeneutisk ansats och kvalitativa intervjuer tagit fram ett empiriskt material som gett oss en bild av den upplevda gemenskapen pÄ ett större företag. För att analysera denna empiri har vi anvÀnt oss av en teoretisk definition av gemenskap, Goffmans dramaturgiska teori samt teorier om grupper och organisationskultur.Vad som framkommit Àr att gemenskap och trivsel Àr viktiga för vÀlmÄendet bland de anstÀllda. Resultatet visar Àven pÄ att gemenskapen pÄ företaget kan förbÀttras genom större engagemang frÄn ledningen..

Systemutvecklares och anvÀndares mÄl med ett informationssystem

En utveckling i dagens systemutvecklingsprojekt gÄr mot att anvÀnda flera olika perspektiv vid utformning av ett informationssystem, exempelvis social kontext och sociologiska- och psykologiska aspekter. Kritik som idag riktas mot informationssystem Àr att systemen inte motsvarar de krav som finns frÄn de olika intressenterna. Denna rapporten innehÄller en presentation av de mÄl och egenskaper som anses vara viktiga vid utformning av ett informationssystem, för sÄvÀl systemutvecklare som anvÀndare. Mitt arbete har omfattat en empirisk undersökning samt en litteraturstudie. Den empiriska undersökningen har innefattat tre stycken djupintervjuer med systemutvecklare och anvÀndare av informationssystem.

ArbetstillfredsstÀllelse bland vÄrdbitrÀden inom Àldreomsorgen : En kvalitativ studie

Denna uppsats handlar om att skapa sig en förstÄelse för ÀmnesomrÄde arbetstillfredsstÀllelse. Syftet med studien Àr att skapa kÀnnedom och fÄ förstÄelse för vilka faktorer som leder till arbetstillfredsstÀllelse respektive vantrivsel bland vÄrdbitrÀden. För att uppfylla syftets mÄl har en kvalitativ metod anvÀnts i form av personliga intervjuer. Som stöd tillÀmpades Herzbergs tvÄfaktorsteori som beskriver olika faktorer som motiverar oss att kÀnna tillfredsstÀllelse till arbetslivet och olika faktorer som gör att vi vantrivsel pÄ jobbet.Undersökningen visade att det som vÄrdbitrÀde upplever som mest viktigt för att kÀnna arbetstillfredsstÀllelse Àr att ha ett meningsfullt arbete, fÄ uppskattning för arbetsinsatserna, goda relationer till arbetskamraterna, och en kompetent och rÀttvis arbetsledare. Det som mest bidrog till vantrivsel var frÀmst lönen, arbetsförhÄllandena och organisationens politik och administration..

HÀlsofrÀmjande ledarskap : Ledarens roll för att frÀmja hÀlsa inom arbetslivet

Syftet med det hÀr arbetet Àr att genom en teoretisk undersökning skildra vad hÀlsofrÀmjande ledarskap bestÄr av idag. Samt genom en empirisk studie beskriva pÄ vilka sÀtt Tekniska förvaltningen i Sala kommun arbetar med hÀlsofrÀmjande ledarskap.Studien Àr av deskriptiv karaktÀr och Àr baserad pÄ en kvalitativ undersökningsmetod och semistrukturerade intervjuer har genomförts med den valda organisationen. Teoretiska referensramen bestÄr av vetenskapliga artiklar och böcker inom omrÄdet. Resultatet analyserades med en berÀttande analysmetod baserad pÄ den teoretiska referensramen och det empiriska materialet. Efter att ha sett och analyserat hur Tekniska förvaltningens ledning arbetar med aktiviteter, ÄtgÀrder och ledarskap inom de hÀr för studien aktuella omrÄdena kan slutsatsen dras att de hÀr teorierna och begreppen Àr aktuella idag för hÀlsofrÀmjande ledarskap..

Konkurrens & stress : En kvalitativ studie om huruvida och pÄ vilka sÀtt universitetsstudenter upplever fenomenet konkurrens som en stressor

Syftet med följande studie Àr att undersöka huruvida universitetsstudenter finner fenomenet konkurrens stressande och isÄfall hur detta manifesteras i olika konkurrensprÀglade situationer. För att ta reda pÄ detta intervjuades 9 universitets-studenter nÄgonstans i Sverige dÀr de fick besvara 13 frÄgor om hur de upplevde konkurrens i sin essens, i utbildningen samt i arbetslivet. Det visade sig att studenterna ansÄg sig kunna uppleva en viss form och nivÄ av stress i samtliga konkurrenskategorier, men stressen var som mest framtrÀdande dÄ det gÀller att behöva tÀvla med sina medmÀnniskor, framförallt i arbetssökarprocessen. Det kan i och med följande studie bekrÀftas att konkurrens har en betydande, och oftast negativ, inverkan pÄ studenters mentala hÀlsa dÄ man uppgav att man i konkurrensprÀglade situationer kunde uppleva nervositet, oro, frustration och/ eller sjÀlvförakt..

LÀrande och kompetensutveckling i arbetslivet : förskollÀrares syn pÄ kompetensutveckling

Syftet med studien Àr att undersöka vad förskollÀrare har för uppfattningar om kompetensutveckling. Detta Àr viktigt eftersom verksamhetens kvalitet Àr i hög utstrÀckning beroende av pedagogernas kompetens. FrÄgestÀllningarna i min undersökning Àr: hur ser pedagogerna pÄ sin egen kompetensutveckling samt vilka möjligheter upplever pedagogerna att de har att utveckla sin kompetens? Jag har valt att göra en kvalitativ studie med intervju som forskningsmetod. I bearbetning och tolkning av resultatet har jag anvÀnt mig av tvÄ metoder för intervjuanalys - meningskoncentrering och meningskategorisering.

TvÀrkulturellt ledarskap

Syftet med föreliggande studie var att undersöka vilka möjligheter och hinder ledare med utlÀndsk bakgrund upplever i sitt ledarskap utifrÄn de nio kulturella dimensionerna frÄn GLOBE- projektet. Fem intervjuer genomfördes med personer som hade invandrat till Sverige som vuxna och arbetade pÄ mellanchefsnivÄ.Resultaten visade att chefer med invandrarbakgrund hade bidragit till sina verksamheter tack vare sina rötter och annorlunda livserfarenheter, berikade dem med nya vyer, synpunkter och förhÄllningssÀtt till vardagliga saker. Det som kunde anses vara det största hindret i arbetslivet var att de frÄn början hade vÀldigt lite insyn i samhÀllets underförstÄdda regler, vilket kunde orsaka osÀkerhet frÄn början. Ett annat problem som uttrycktes var den svenska tillbakadragenheten med en avvaktande hÄllning och strikt regelföljning utan frihet att improvisera..

Vad medarbetarna behöver : En motivationsstudie medSelf-Determination Theory i blickfÄnget

Titel:Vad medarbetarna behöver: En motivationsstudie med Self-Determination Theory i blickfÄngetNivÄ:KandidatnivÄ/C-uppsats i företagsekonomiFörfattare:Liselotte Moll & Jessica JohanssonHandledare:Lars EkstrandDatum:maj 2013Bakgrund:I denna studie undersöks de grundlÀggande psykologiska behov som motivationsteorin Self-Determination Theory (SDT) har identifierat hos mÀnniskan. Dessa Àr autonomi, upplevt kompetens och kÀnslan av slÀktskap. SDT menar att tillfredsstÀlls dessa behov upplever individen en högre grad av motivation som utgÄr frÄn mÀnniskans inre drivkraft. Denna Àr stark och Àven mer svÄrpÄverkad i jÀmförelse med motivation som pÄverkas av yttre faktorer sÄ som exempelvis belöningar.Syfte: Syftet med denna studie Àr ta reda pÄ i vilken grad samsyn rÄder mellan medarbetare i olika verksamheter gÀllande de tre grundlÀggande psykologiska behoven, samt hur man med hjÀlp av denna information kan rikta sina insatser till medarbetarna för att öka motivationen.Metod: Det empiriska materialet har vi samlat in via en enkÀtundersökning inom ett fÄtal olika verksamheter. Antalet respondenter i undersökningen uppgick till 87 stycken och utifrÄn data som vi fÄtt fram har korrelationsanalyser genomförts för respektive behov och verksamhet.Resultat & slutsats: Korrelationsanalyserna har visat att samtliga verksamheter har ett behov dÀr flest identifierade samband har pÄtrÀffats och som Àr mer framtrÀdande Àn övriga behov.

"Jag kan nog tycka att det Àr slöseri med en sÄn person som mig..." : Utmattningsdeprimerades behov av studie- och yrkesvÀgledning

Syftet med den hÀr studien Àr att belysa om och pÄ vilket sÀtt som en grupp mÀnniskor meddiagnos utmattningssyndrom/utmattningsdepression har fÄtt eller kommit i kontakt med studieochyrkesvÀgledning strax innan och en bit in i sin sjukskrivningsperiod. För att fÄ svar pÄ dettasÄ genomfördes sex intervjuer som en kvalitativ studie. Slutsatserna av studien bygger pÄanalysen av intervjuerna och pÄ olika vÀgledningsteorier samt pÄ tidigare forskning i de Àmnensom anknyter till studien. Resultaten visar att studie- och yrkesvÀgledning inte var nÄgot som dehÀr mÀnniskorna kommit i kontakt med i samband med sin sjukskrivningsperiod. Vad de dÀremot pÄvisade var ett stort behov av just de kunskaper och verktyg som studie- ochyrkesvÀgledare kan erbjuda.

<- FöregÄende sida 23 NÀsta sida ->