Sök:

Sökresultat:

1087 Uppsatser om Hälsa i arbetslivet - Sida 20 av 73

"Skratta Ät skiten, det hjÀlper" : En kvalitativ studie om individers upplevelser av humor pÄ arbetsplatsen

Humor har visat sig ha mÄnga positiva effekter för individers hÀlsa och kan Àven ge positiv utdelning i arbetet. Den har nÀmligen visat sig bidra till ökad produktivitet och kreativitet i arbetslivet, dÀrför kan man anta att det frÄn företagens sida kan finnas ett intresse av att undersöka humor i arbetet nÀrmare dÄ det kan ge bÀttre utdelning frÄn de anstÀllda. Tidigare forskning om humor i arbetslivet riktar sig frÀmst till anstÀllda inom olika serviceyrken samt vÄrd- och omsorg. Av den hÀr anledningen beslutade vi oss för att göra en kvalitativ studie pÄ en arbetsplats inom offentlig sektor och undersöka mer om hur individer upplever och eventuellt anvÀnder sig av humor pÄ arbetet. VÄr förhoppning Àr att det kan bli ytterligare ett forskningsbidrag till hur organisationer och HR-avdelningar bör förhÄlla sig till humor eftersom den kan bidra till mer glada och produktiva anstÀllda.

Jag har framtiden bakom mig : Arbetssituationen, den yrkesmÀssiga sjÀlvbilden och framtidsutsikterna för Àldre kvinnor inom vÄrdyrken

Detta examensarbete pÄ kandidatnivÄ har sin utgÄngspunkt i den vÀlfÀrdstatliga utmaningen som Sverige och de flesta utvecklade lÀnder stÄr inför i form av en Äldrande befolkning. Det gör att vi i framtiden kommer vara tvungna att arbeta allt högre upp i Äldrarna. Idag lÀmnar mÄnga arbetslivet redan kring 65 Ärs Älder, trots att det Àr ekonomiskt gynnsamt för dem att fortsÀtta arbeta. Tanken med studien har varit att genom fem halvstrukturerade livsvÀrldsintervjuer utforska hur Àldre kvinnor inom vÄrdyrken ser pÄ sin arbetssituation, yrkesmÀssiga sjÀlvbild och framtidsutsikter. Studien har visat att dessa Àr intimt förknippade med varandra och tillsammans ger en möjlig förklaring till varför alla fem planerar lÀmna arbetslivet inom nÄgra Är.

Generationsmotivation? En kvantitativ studie om generationsspecifika motivationsfaktorers vara eller icke vara i arbetslivet

Följande studie Àr en personalvetenskaplig uppsats som behandlargenerationsspecifika motivationsfaktorer. Syftet med studien Àr att undersöka huruvidatillhörigheten till en sÀrskild generation medför ett specifikt förhÄllningssÀtt till det egna arbetet, dvs. om nÄgra skillnader existerar generationerna emellan. Med hjÀlp av en undersökning utifrÄn en svensk kontext Àr vÄr förhoppning att genom vÄr studie kunna tillföra utökade kunskaper inom omrÄdet.Teorin som uppsatsen baseras pÄ berör tre huvudsakliga omrÄden; motivation, generation samt en sammanslagning av de tvÄ begreppen. Motivationsbegreppet sett ur ett allmÀnmÀnskligt perspektiv Àr omfÄngsrikt och definierat pÄ ett flertal olika vis, men saknar tÀckning för mer specifika kontexter.

VÄld i arbetslivet : En kvantitativ innehÄllsanalys avarbetsskadeanmÀlningar frÄn skolan, Ären 1987,1997 och 2007

En bra arbetsmiljö Àr viktig och en förutsÀttning för att göra ett bra arbete. Ett yrke som lÀrare pÄverkar mÄnga unga mÀnniskors vardag och ska Àven lÀgga grunden till deras start i arbetslivet. Skolan Àr en startplats för unga mÀnniskor men kan ocksÄ vara den första instans som barn som mÄr dÄligt kommer i kontakt med dÀr vuxna, kan uppmÀrksamma barnets behov och ge barnet hjÀlp och stöd. Det Àr viktigt att skolan skall vara en miljö fri frÄn hot och vÄld, dÀr ungdomar och lÀrare kan fÄ bra relationer i vilka de kan kÀnna sig trygga.Syftet med mitt arbete Àr se pÄ lÀrares utsatthet för hot och vÄld pÄ sin arbetsplats. Arbetet stÀller upp de hÀr frÄgestÀllningarna:Var och i vilka situationer utsÀtts lÀrare för hot och vÄld pÄ sin arbetsplats?Finns det nÄgon skillnad mellan manliga och kvinnliga lÀrares arbetsskadeanmÀlningar om hot och vÄld?Har de anmÀlda arbetsskadorna förÀndrats över Ären 1987-2007?Tidigare forskning pÄvisar försÀmringar i den psykosociala arbetsmiljön genom nedskÀrningar.

En studie om arbetsprocess under praktik : Samt en fördjupande undersökning om kritik

Under tvÄ mÄnader, februari - april 2009, har jag haft praktikplats pÄ ett produktionsbolag i Göteborg. Jag har gjort praktik samtidigt som jag har genomfört en etnografisk studie av medarbetarna pÄ företaget. Arbetet har företrÀdesvis varit att skapa grafiskt material för reklamfilm. PÄ min praktikplats har jag arbetat med grafiskt material. Jag har framför allt fÄtt arbeta med programmet Maya (Autodesk Maya 2009) men ocksÄ med andra programvaror som Nuke (The Foundry) och Photoshop (adobe). Arbetet har inneburit att arbeta med Maya och skapa 3D-objekt men Àven att göra saker som att rotoscopa i Nuke.

Att vara eller inte vara en vara : Om tips och rÄd i det coachade arbetslivet

This study is a critical discourse analysis on the genre of career coaching. Focus lies on questions such as how doescareer coaching articles construct the working subject, and how is working life described in the genre. The categoryof social relations is central to the study. I ask questions about which social relations are of importance, and whichare not, in the career coaching version of working life and how can these relations be interpreted from a critical pointof view. The concepts of power-knowledge is central to the analysis of social relations and the term employabilityconstitute the main theoretical understanding of what distinguish the contemporary labour market.

SamarbetsförmÄga, frÄn lagidrott till arbetsplats : en intervjustudie

Samarbete Àr nÄgot som alltid behövs nÀr en grupp vill nÄ samma mÄl. Syftet med denna uppsats Àr att undersöka om individer som Àr aktiva inom lagidrott upplever att de utvecklar en samarbetsförmÄga inom idrotten som de kan ha anvÀndning av i arbetslivet. Fem informanter som Àr aktiva inom lagidrott och har ett arbete som sin huvudsyssla har intervjuats. Resultatet visar att informanterna tyckte att lagidrott utvecklar samarbetsförmÄga och att samarbetet fungerar pÄ ett likartat sÀtt inom lagidrotten och pÄ arbetsplatsen. Att lÀra kÀnna varandra i en annan miljö var en viktig faktor för att förbÀttra samarbetet bÄde inom lagidrotten och pÄ arbetsplatsen.

En utvÀrdering av hur Business Intelligence mognaden kan öka : - Att hantera, analysera och presentera data av ett Äterkommande enkÀtresultat

Smarttelefoner har blivit vanligare som affÀrsverktyg inom arbetslivet. Med sina mÄnga funktioner och stora flexibilitet har smarttelefonen stormat affÀrsvÀrlden och kommit att bli ett alternativ eller komplement till den bÀrbara datorn. Allt eftersom smarttelefoners popularitet har ökat, har Àven företagens intresse att investera i denna nya teknik vuxit, men har sÀkerheten följt med i denna snabba utveckling?Denna studies syfte Àr att genomföra en undersökning för att se ifall företag inom IT-branschen har samma sÀkerhetsmedvetande för smarttelefoner som för bÀrbara datorer. Studien visar att företag har ett större sÀkerhetsmedvetande och högre sÀkerhetskrav för bÀrbara datorer Àn smarttelefoner. Samtidigt Àr bÄde slutanvÀndarna och företagsledningen vÀl medvetna om de risker och hot som smarttelefonen stÀlls inför..

LÀr man sig nÄgot pÄ HiG? : Tidigare ekonomstudenter berÀttar

Varje Är tar 5000 studenter i Sverige examen i företagsekonomi och sÄ mÄnga som 650 studenter lÀser idag civilekonomprogrammet vid Högskolan i GÀvle (HiG). Vi Àr sjÀlva ekonomstudenter vid HiG och snart redo att ta steget ut i arbetslivet, vilket innebÀr blandade kÀnslor av bÄde förvÀntan och oro. Orsaken till denna osÀkerhet Àr till stor del det faktum att vi inte vet vad som förvÀntas av oss den dag vi tar examen. Vad har vi egentligen lÀrt oss under vÄr utbildning och vad förvÀntar sig arbetsgivarna att vi kan? För att besvara denna frÄga har vi intervjuat före detta studenter frÄn HiG, varav en man och en kvinna frÄn den privata sektorn samt en man och en kvinna frÄn den offentliga sektorn.

Teamarbete som en vÀg mot ett gott arbetsklimat

FrÄgestÀllningen för uppsatsen tog sin utgÄngspunkt i ohÀlsan i arbetslivet vilket Àr ett viktigt och omdebatterat omrÄde. Syftet med uppsatsen var dock inte att lÀgga fokus pÄ det sjuka utan att försöka hitta exempel pÄ en arbetsplats som anser sig ha ett gott arbetsklimat. Ett gott arbetsklimat definierades i uppsatsen som: upplevelser av trivsel, möjlighet till utveckling samt en god hÀlsa. UtifrÄn fallstudien som metod genomfördes en studie pÄ en sjukvÄrdsavdelning dÀr teamarbete anvÀnts för att skapa ett gott arbetsklimat. Det genomfördes Ätta intervjuer och utöver det har Àven styrdokument legat till grund för uppsatsen.

Arbetsmiljöfaktorernas pÄverkan pÄ sjuksköterskors arbetstillfredsstÀllelse.

VÄrd- och omsorgssektorn i Sverige kÀnnetecknas av snabb teknisk utveckling, organisatoriska och demografiska förÀndringar. Antalet mÀnniskor med omfattande komplexa vÄrd- och omsorgsbehov ökar samtidigt som allt tyder pÄ att resurserna inte kommer att öka i samma omfattning. Det ökade antal Àldre mÀnniskor med omfattande komplexa vÄrd- och omsorgsbehov har orsakat att mÀnniskor i allt större utstrÀckning bor kvar hemma och behöver dÀrmed mer hemtjÀnst och hemsjukvÄrd. Antal sjukfrÄnvaro bland vÄrdpersonal har pÄ grund av fysisk och mental arbetsbelastning ökat och stressrelaterade besvÀr fördubblats sedan 1997. Sjuksköterskornas arbetsförhÄllanden gör dem kritiska mot förÀndringar, de ökade kraven och nya mÄl.

Alkohol och arbetslivet : En studie av alkoholkulturen i en svensk arbetsorganisation och dess inverkan pÄ de anstÀlldas instÀllning till alkohol.

Since drinking habits are created in social environments the workplace has an important role in alcohol prevention. This study has investigated employees (N=216) in a Swedish municipality work organisation with the purpose to describe the alcohol culture in workplace and how it influences on the workers attitudes towards alcohol. The theoretical baseline for the study has been Ames and Janes framework that explains the relation between workplace culture and drinking habits among workers. The study showed significant relations between restrictive attitude towards alcohol and not drinking with co-workers (POR: 2.5) and feeling low pressure in the work situation (POR: 2.2). Therefore it should be of interest for employers to adopt a cultural perspective and a primary prevention strategy in their alcohol policies that focuses on social relations and the workplace conditions.

Social interaktion : -en kvalitativ studie om vÀgledning mot arbetslivet

Using a qualitative research method to get the empiricism for analysis, we have analyzed advisors and job seekers experience of management meetings at the job center in Halmstad. We used a semi-structured interview form when we collected the empiricism from four advisors, four job seekers and one complementary actor in the form of a job coach, with a hermeneutic approach to interpreting the informants? subjective experience. We also chose to analyze our results using theories by Asplund, Von Wright, Mead, Scheff, Barth and MalténsThe results presented have shown that time is what they all described as lacking. It was found that the job seekers had a reasonable degree of common experience in both the management meetings and the working role of the advisors, while the advisors themselves were divided on how their role would be applied.

GÄ utbildning Àr en sak, men vad hÀnder sedan i den praktiska yrkesvardagen?

I den aktuella kommun dÀr studien genomförts har stora satsningar gjorts pÄ att fortbilda vÄrdpersonal i demensvÄrd under mÄnga Är. Trots detta har det visat sig att det finns svÄrigheter för vÄrdarna att omsÀtta kunskaperna i det vardagliga arbetet. Under 2005-2008 pÄgÄr Kompetensstegen, en stor nationell satsning för att förbÀttra vÄrden och omsorgens inre kvalitet i Àldreomsorgen. Jag ville dÀrför med mitt examensarbete undersöka effekterna av en sÄ stor utbildningssatsning. Syftet var att undersöka vÄrdpersonalens uppfattningar av lÀrandet och de nya kunskaper som de fÄtt genom Kompetensstegens demensutbildningar och vilka möjligheter eller hinder som finns för ett fortsatt lÀrande efter utbildningen.

Kan haha - leda till - aha? : Kan skrattyoga pÄverka kreativiteten och sinnestÀmningen?

 Abstrakt: det finns mycken forskning som visar att humor/skratt i olika former kan bidra till positivare sinnestÀmning och ökad kreativitet i arbetslivet. En relativt ny metod Àr skrattyoga - en företeelse som knappt varit föremÄl för studier i Sverige. Syftet med denna undersökning var att studera om skrattyoga pÄverkar sinnesstÀmningen och kreativitet, om kvinnor och mÀn pÄverkas olika. Ett kvasiexperiment med skrattyoga genomfördes vid ett tillfÀlle pÄ en vÄrdcentral som var försöksgrupp och en annan vÄrdcentral som var kontrollgrupp utan skrattyoga. Totalt trettio respondenter testades med kreativitets- och sinnesstÀmningsfrÄgeformulÀr.

<- FöregÄende sida 20 NÀsta sida ->