Sök:

Sökresultat:

4 Uppsatser om Gruvteknik - Sida 1 av 1

Förbättring och effektivisering av materialhantering och materialflöden

Atlas Copco Craelius är en del av Atlas Copcos division Geotechnical Drilling and Exploration inom affärsområdet anläggnings- och Gruvteknik. Atlas Copco Craelius som är beläget i Märsta utanför Stockholm utvecklar, tillverkar och marknadsför utrustning för undersöksborrning, grundläggning och markförstärkning.Detta examensarbete syftar till att identifiera möjliga förbättringsområden i materialhanteringen och effektivisering av materialflöden. Fokus för examensarbetet har riktats mot vilken strategi och principer som används för lagerhållningen och utformning av lagerlayouten. Examensarbetet är också en del av Atlas Copco Craelius kontinuerliga verksamhet om att ständigt utveckla och förbättra verksamheten och arbetsmetoder.I examensarbetet har en organisationsjämförelse gjorts mot både Scania och Öhlins för att nyansera infallsvinklarna och bidra med ett annat perspektiv på verksamheten.Slutligen har denna rapport författats innehållande förbättrings- och utvecklingsområden med förslag på hur materialhanteringen kan förbättras samt materialflöden effektiviseras, med reducerade ledtider och transporter samt förbättrad arbetsmiljö som positiva effekter..

Förstudie: Förbättra detaljplanering hos Boliden Mineral AB

Boliden Mineral AB (Boliden) är Europas ledande metallföretag med kärnkompetens inom bl.a. gruvdrift och smältverk. Rapporten behandlar frågeställningarna kring detaljplanering (korttid resursplanering) och produktionsprocesser hos Bolidens underjordsgruvor; Garpenberg, Kristineberg, Renström och Tara.Gruvorna brottas med återkommande störningar av olika slag i produktionsledet vilket påverkar måluppfyllelse (planföljsamhet) för de fastställda veckoplanen. Företagets senaste tidstudie i Kristineberg visar att maskinernas utnyttjandegrad inte motsvarar förväntningarna och har en fallande trend. Tidstudien visar även att maskinfel utgör ca 40 % av totala störningarna.

Uppfordringsprocessen i LKAB Malmberget

LKAB Malmberget är en av de största järnmalmsgruvorna i världen och i nuläget ser framtidsutsikterna lysande ut. Stålkonsumtionen ökar och priset på järnmalm stiger. Gruvan är i ett utvecklingsskede där bygget av ett nytt pelletsverk pågår och likaså planering av en ny huvudnivå. Huvuduppgiften för uppfordringsanläggningen i Malmberget är att transportera malm från gruvan till lagringsfickan Lappkyrkan och därifrån förse verken med malm. Uppfordringen är en viktig del av produktionsflödet underjord, där störningar och avbrott snabbt kan få konsekvenser med ekonomiska följder.

Produktionsplanering med hjälp av MWD-teknik vid Aitikgruvan

I Bolidens Aitikgruva utanför Gällivare är geologin mycket varierande vilket försvårar produktionsplaneringen eftersom det leder till att vissa områden är svårborrat. Dessa svårborrade områden är generellt svåra att lokalisera i förväg. I denna avhandling har MWD-teknik använts för att undersöka hur borrbarheten varierar över ett horisontellt område, undersöka om det finns ett samband mellan borrbarheten på olika nivåer i gruvan och om det är möjligt att förutsäga om det kommer att vara svårborrat på nästa nivå.För att undersöka hur borrsjunkningen varierar över ett horisontellt område används datorverktyg för att skapa grafiska översikter över alla tre nivåer som ingår i det undersökta området. Eventuella samband mellan nivåerna hittas med hjälp av intervallskattning av typen två stickprov samt sannolikhetsberäkningar.I det undersökta området fanns ett mindre område som var mer svårborrat. Förutom det specifika området varierar borrbarheten för mycket för att det ska gå att se några tendenser för borrbarheten inom området.Resultaten från de utförda beräkningarna visar att det inte går att påvisa något samband mellan borrbarheten på olika nivåer.