Sökresultat:
2314 Uppsatser om Gruppen - Sida 3 av 155
Skillnader i hållning och besvär från rygg och nacke mellan fysiskt aktiva och fysiskt inaktiva unga män: en pilotstudie
BAKGRUND: Datoranvändningen i samhället ökar och det har visats att datoranvändning är associerat med självupplevda ryggbesvär hos skolelever Författare till tidigare studier har efterfrågat forskning på hållningens samt datoranvändningens effekter på muskuloskeletala besvär. SYFTE: Syftet med studien var att undersöka om det finns någon skillnad i hållning samt upplevda besvär mellan fysiskt inaktiva unga män med hög datakonsumtion och fysiskt aktiva unga män med låg datakonsumtion i årskurs tre på gymnasiet. METOD: Tjugo unga män rekryterades till en fysiskt aktiv respektive inaktiv grupp. Undersökningen genomfördes med hjälp av Bunkans hållningsstatus i stående samt ett frågeformulär om besvär från rörelseorganen. RESULTAT: Den aktiva Gruppen hade mer tillfredsställande hållning än den inaktiva Gruppen.
En beskrivning av operationssjuksköterskans erfarenheter av att använda WHO's checklista för säker kirurgi
I Sverige är abort en laglig rättighet och det finns flera godkända metoder för regelbunden antikonception. Ändå finns ett behov av akutmetoder för att förhindra oönskad graviditet. Det finns tre godkända akutpreventivmedelsmetoder; levonorgestrel, ulipristal och kopparspiral. Detta arbetes syfte var att undersöka effektivitet och säkerhet för dessa tre godkända metoder. En litteratursökning gjordes i databasen PubMed, 7 artiklar valdes ut för analys. Artikel 1och 2 undersökte levonorgestrels effektivitet och säkerhet och kunde redovisa graviditetsfrekvenser på 0, 57% och 0,67 % , samt en graviditetsförebyggande effektivitet på 68 %.
Naturvetenskap i förskolan. Barns möjligheter till lärande i små och stora undervisningsgrupper
Syftet med föreliggande studie är att vinna kunskap om vilka möjligheter till lärande barn erbjuds kring ett naturvetenskapligt lärandeobjekt i en liten och i en stor undervisningsgrupp, där antal barn per lärare varierar.Studiens teoretiska ansats är utvecklingspedagogiken som har sina rötter i fenomenografin. Centralt i utvecklingspedagogiken är lärandets objekt, som är förmågor eller kunnanden som barnen ska utveckla och lärandets akt, som handlar om hur lärandet går till. Läraren har en viktig roll för att skapa möjligheter till lärande för barn genom att rikta barns uppmärksamhet mot lärandeobjektet, synliggöra olika aspekter av lärandeobjektet och av barns erfarenheter samt att utmana barns förståelse för lärandeobjektet. Två undervisningssituationer i en förskola, en med 3 barn och en med 7 barn, med samma lärare har observerats med hjälp av videoinspelning.Resultatet i studien visar att antalet barn per lärare påverkar kommunikationsmönstren kring lärandeobjektet. Barn i den lilla Gruppen erbjuds många fler möjligheter till lärande än barn i den stora Gruppen.
En Kulturell Resa : En studie om en grupps upplevelser och förändring under ett kulturmöte
Syftet med den här studien är att undersöka vad som händer med en grupp studenter då de åker iväg för att ta del av en främmande kultur. Kulturmötet ägde rum i Senegal där studenterna lärde sig spela djembetrumma och dansa afrikansk dans. Det ingick också för dem att besöka olika skolor och även försöka hålla i lektionsundervisning på dessa. Studien är gjord på ett kvalitativt tillvägagångssätt där jag intervjuat studenternas lärare som följer med på resan, hälften av de sex studenterna och sen har jag även på plats gjort egna observationer som innefattar hela Gruppen. Resultatet av studien visar på att studenterna i början av vistelsen försöker hålla samman Gruppen men efter en tid uppstår det en individuell splittring från var och en av studenterna. Det visar sig att viljan till att uppleva den nya kulturen i så hög grad som möjligt står över viljan till att hålla samman den resande Gruppen.
"Men det är på nåt sätt en av de bästa stunderna i veckan" : En studie om gemenskap och identitetsskapande i en buddhistisk meditationsgrupp
Vi har genom kvalitativa intervjuer undersökt upplevelser av gemenskap och identitet i en buddhistisk meditationsgrupp. Vi har även intresserat oss för skillnaderna som de tio deltagarna upplever mellan Gruppen och samhället i stort när det gäller dessa aspekter samt vad Gruppen har för betydelse för deltagarnas liv utanför den. Resultatet av studien visar på en relativt hög grad av gemenskap mellan medlemmarna och att deltagandet i Gruppen har haft inverkan på individens självbild samt en betydelse för de sociala interaktionerna utanför Gruppen. Vi har valt att analysera vårt material med teorier från Scheff, Collins och Jenkins som behandlar gemenskap och identitet. Genom dessa har vi kommit fram till slutsatserna att meditationsträffarna innebär lyckade interaktionsritualer som i sin tur leder till stärkt självkänsla och gruppsolidaritet samt att sättet att bemöta varandra på bidrar till stärkta sociala band.
Utvecklas elevernas problemlösningsförmåga med hjälp av interaktion och artefakter?
Genom att peka på de svårigheter som eleverna möter när de löser tre uppgifter av problemlösningskaraktär vill jag undersöka om elevernas problemlösningsförmåga utvecklas med interaktion och artefakter. Uppgifterna ställer till problem av olika slag både för enskilda elever och hela Gruppen. Problemen för med sig att det uppstår ett hinder, ett brott i lösningsprocessen, som eleven/eleverna behöver hjälp med att komma över. Uteblir hjälpen hindras eleven/eleverna från att nå en korrekt lösning. När Gruppen kommunicerar uppstår ett unikt växelspel som styr och påverkar gruppmedlemmarna.
Akutpreventivmedel: Hur skiljer sig effektivitet och säkerhet för de tre godkända metoderna levonorgestrel, ulipristal och kopparspiral?
I Sverige är abort en laglig rättighet och det finns flera godkända metoder för regelbunden antikonception. Ändå finns ett behov av akutmetoder för att förhindra oönskad graviditet. Det finns tre godkända akutpreventivmedelsmetoder; levonorgestrel, ulipristal och kopparspiral. Detta arbetes syfte var att undersöka effektivitet och säkerhet för dessa tre godkända metoder. En litteratursökning gjordes i databasen PubMed, 7 artiklar valdes ut för analys. Artikel 1och 2 undersökte levonorgestrels effektivitet och säkerhet och kunde redovisa graviditetsfrekvenser på 0, 57% och 0,67 % , samt en graviditetsförebyggande effektivitet på 68 %.
Att drabbas av cancer i tonåren : En ???kvantitativ studie om hälsorelaterad livskvalitet två till fyra år efter diagnos
Syfte Studiens syfte var att undersöka: självskattad hälsorelaterad livskvalitet hos tonåringar som drabbats av cancer två år (T5), tre år (T6) och fyra år (T7) efter diagnos, samt att jämföra deras skattningar med en referensgrupp randomiserad från befolkningen. Metod Tonåringarna med cancer besvarade SF-36 2 år (N=38), 3 år (N=42) samt 4 år (N=39) efter diagnos. En referensgrupp (N=300) randomiserad av Statistiska centralbyrån (SCB) besvarade samma formulär vid ett tillfälle. Samtlig data insamlades via telefonintervju. Resultat Två år efter diagnos skattar Gruppen med cancerdiagnostiserade tonåringar sin fysiska funktion, rollfunktion ? fysiska orsaker, allmän hälsa samt summaindex för fysisk hälsa lägre än referensGruppen. Denna skillnad avtar över tid och vid tre år efter diagnos skattar Gruppen med cancerdiagnostiserade tonåringar fysisk funktion och allmän hälsa lägre än referensGruppen.
Personalutveckling genom pedagogiskt drama ? är det möjligt? - Ett pilotfall
Huvudsyftet med denna kvalitativa studie är att, med hjälp av pedagogiskt drama som metod, utveckla en arbetsgrupp inom handikappomsorgen i Östra Göinge kommun. Som underlag för att ta reda på Gruppens utvecklingsbehov svarade gruppmedlemmarna på en enkät med öppna frågor. Av denna framgick att Gruppens kommunikation och arbetsklimat är deras främstautvecklingsbehov. Kommunikation och arbetsklimat är faktorer som både kan ha en positiv och negativ inverkan på organisationer. I syfte att utveckla behoven genomfördes, vid tre tillfällen, olika former av gruppövningar med Gruppen.
Tjejgruppen: En sociologisk studie om unga invandrartjejers identitetskapande i ett multikulturellt samhälle
Sverige är ett mångkulturellt land som tar emot ett större antal flyktingar varje år från olika delar av världen. En stor del av den forskning som berör hur unga invandrare integreras in i ett nytt samhälle behandlar eventuell problematik, dvs. det handlar i hög utsträckning om de svårigheter dessa nyanlända svenskar kan stöta på i och med integrationsprocessen. I denna studie läggs dock fokus på de positiva aspekterna av integration genom att undersöka hur en grupp, primärt riktad mot invandrartjejer, påverkar utvecklingen av gruppmedlemmarnas identitet. Gruppen som berörs i denna studie fungerade som en mötesplats för första generationens invandrartjejer där de kunde umgås, lära sig språket och göra olika aktiviteter ihop.
Prototyputprovning av upphängningssystem
Examensarbetet gick ut på att stötprova ett system för upphängning av kablar och rör i fartyg. Vid stötprovningen monterades upphängningssystemet i en fixtur. Gruppen fick fria händer att utforma fixturen. Med hjälp av Fredy Olssons teorier om produktframtagning utvecklades en fixtur bestående av fyrkantrör. Genom att värdera och selektera bland de lösningar som presenterades i examensarbetet ?Upphängningssystem? BTH-IMA-EX?2000/C-02-SE och andra nytillkomna likvärdiga lösningar, har Gruppen kommit fram till och stötprovat ett system, bestående av aluminiumprofiler och vinklar från Bosch Rexroth.
INVENTOR 3-D CAD Komprimering En metodikstudie för stora sammanställningar
Syftet med detta examensarbete har varit att hitta en arbetsmetodik i Inventor åt HanterIngenjörsteknik i Gånghester, så att de kan dels hantera stora sammanställningar som är ettstort problem idag pga. datorprestandan som krävs. En arbetsgång skulle tas fram åt dekonstruktörer som idag jobbar med programmet Inventor och även till nyanställda.Arbetsgången som Gruppen tagit fram ska även fungera som en instruktion för nyanställda, såatt de lättare ska kunna integreras i arbetet på Hanter Ingenjörsteknik.En stor del av examensarbetet gick ut på att samla information och få grepp om hurkonstruktörerna jobbar idag på Hanter Ingenjörsteknik. Gruppen tog fram information omvarje del i programmet och i samspråk med Hanter så kom man fram till vilka delar somGruppen skulle kolla närmare på. Det som inverkade mycket var den tid som arbetet skulleutföras på.De delar som Gruppen tittade närmare på var Level of Details och Content Center.
Lärare som ledare : några lärares syn på ledarskap
Syftet med denna undersökning är att ta del av några lärares syn på ledarskap och ledarskapets förhållande till Gruppen och hur de själva anser sig vara som ledare. Undersökningen genomfördes på ett kvalitativt tillvägagångssätt där sex lärare intervjuades. Det framkom att lärarna tänker olika mycket på sitt ledarskap och hur deras ledarskap påverkar elevGruppen. Något som alla var överens om var att det inte är någon lätt uppgift att leda en grupp med fleraskilda individer och att det krävs flera olika ledarroller för att tillmötesgå alla. Undersökningen visar att lärarna har en positiv bild av begreppet ledarskap, deras tankar kring ett gott ledarskapresulterade i åtta nyckelord som beskriver viktiga funktioner för läraren som ledare.
Prototyputprovning av upphängningssystem
Examensarbetet gick ut på att stötprova ett system för upphängning av kablar
och rör i fartyg.
Vid stötprovningen monterades upphängningssystemet i en fixtur. Gruppen fick
fria händer att utforma fixturen. Med hjälp av Fredy Olssons teorier om
produktframtagning utvecklades en fixtur bestående av fyrkantrör.
Genom att värdera och selektera bland de lösningar som presenterades i
examensarbetet ?Upphängningssystem? BTH-IMA-EX?2000/C-02-SE och andra
nytillkomna likvärdiga lösningar, har Gruppen kommit fram till och stötprovat
ett system, bestående av aluminiumprofiler och vinklar från Bosch Rexroth.
Motivation och identitet : En studie om ungas deltagande i ideella konstnärliga projekt
Studiens syfte är att ur ett symbolisk interaktionistiskt synsätt försöka förstå vad som motiverar vuxna amatörskådespelare, amatörsångare och amatörmusikalartister att delta i ideella konstnärliga projekt. Något annat som studien tar reda på är om konstutövandet och Gruppen de deltar i har någon inverkan på individens identitet och identitetsskapande. Genom nio semistrukturerade intervjuer skapas en förståelse kring motivationen och identitetsskapandet. Detta förklaras sedan genom motivationsteorier samt teorier kring identiteten, där det visar sig att gemenskapen i Gruppen, konstnärlig utmaning och utveckling, deltagandet i den konstnärliga processen, känslan av flow, själva utförandet och dess påverkan på välbefinnandet, viljan att uttrycka sig samt personlig utveckling var de huvudsakliga motivationsfaktorerna. Det visar sig även att både det konstnärliga utförandet och Gruppen har en inverkan på individens identitet och identitetsskapande..