Sökresultat:
1057 Uppsatser om Generell begćvning - Sida 16 av 71
FörtÀtning i rekordÄrens kulturmiljö. - En fallstudie av Hageby i Norrköping
I denna studie studeras rekordÄrens betydelse som historiebÀrare och
kulturmiljö i förhÄllande till nutida stadsbyggnadsförÀndringar för att
tillmötesgÄ 2010-talets ideal om en tÀt och stadsmÀssig boendemiljö. Krav pÄ
ökad bostadsproduktion i landets större stÀder och upprustning av rekordÄrens
bebyggelsebestÄnd Àr andra anledningar till fysiska förÀndringar och
nybyggnation. Det har vid tillbyggnad i befintliga bostadsomrÄden visat sig
svÄrt att kommunicera den ursprungliga stadsplanen och de kvaliteter som den Àr
sammankopplad med, det Àr denna konflikt som utgör studiens kÀrnproblematik.
För att studera sambandet mellan platshistorisk hÀnsyn och nybyggnation genom
förtÀtning utförs en fallbaserad analys av rekordÄrsomrÄdet Hageby i Norrköping
dÀr tre alternativa förtÀtningsförslag presenteras utifrÄn generell teori och
forskningsöversikt om kulturmiljövÄrd och rekordÄrens flerbostadshusomrÄden dÀr
de övertygelser som formade dem samt den roll de har att spela som kulturmiljö
redovisas..
Utveckling av undervisningsmaterial kring fordonselektroniska styrsystem : för fordonselever
Denna rapport handlar om utveckling av ett undervisningsmaterial för elever pÄ fordonsprogrammet inom omrÄdet elektroniska styrsystem. Rapporten beskriver processen frÄn idé fram till fÀrdigt undervisningsmaterial. Detta har tagits fram för att ge eleverna en bredare, mer generell kunskap inom detta ÀmnesomrÄde Àn vad som Àr möjligt att fÄ genom enbart teoretisk undervisning kring utvalda mÀrkesspecifika system. Undervisningsmaterialet bygger pÄ teoretiska avsnitt som varvas med praktiska övningar kring en mikrokontroller med tillhörande sensorer och aktuatorer. Genom att skapa korta styrprogram som hanterar dessa sensorer kan olika funktioner skapas med hjÀlp av mikrokontrollen. Detta gör att mÄnga av de delfunktioner som anvÀnds inom fordonselektroniska styrsystem kan simuleras..
"Det som inte dödar stÀrker" : Tidsperspektivets betydelse för effekter av att kÀnna empati
En tidigare studie har visat att negativa effekter av att kÀnna empati Àr övervÀgande pÄ kort sikt medan positiva effekter Àr övervÀgande pÄ lÄng sikt, gÀllande psykiatripersonal. Med den aktuella studien avsÄgs att undersöka huruvida liknande tendenser finns hos en generell population. 253 högskolestudenter deltog, och i en mellangruppsdesign besvarade hÀlften en enkÀt belysande upplevelser pÄ kort sikt medan den andra hÀlften besvarade en likadan enkÀt belysande upplevelser pÄ lÄng sikt. Resultatet visade att empati har olika effekter beroende pÄ tidsperspektivet Àven för mÀnniskor generellt, i form av mer positiva effekter pÄ lÄng sikt. Denna effekt Äterfanns bland sÄvÀl kvinnor som mÀn, och bland yngre sÄvÀl som Àldre.
Medvetenhet för etiska stÀllnigstaganden: ett försök att med
samtalet som metod höja 12-Äringars medvetenhet angÄende
etiska stÀllningstaganden
Syftet med undersökningen var att undersöka om jag med samtalet som verktyg kunde höja 12- Äringars medvetenhet angÄende etiska stÀllningstaganden. Denna undersökning genomfördes med anledning av bland annat rapporter frÄn Skolverket angÄende uteblivna etiska och vÀrdegrundande samtal i skolan. Stöd för utvecklingsarbetet fann jag i de styrdokument som skolan skall följa. Undersökningen bedrevs under elva lektionspass i en klass Är sex innehÄllande 21 elever. Jag valde att anvÀnda samtalet som metod för de reflekterande egenskaper som krÀvs vid stÀllningstagande.
You might get more than you bargain for : En diskussionsanalys av förutsÀttningarna för införande av plea bargain i svensk straffprocess
Varje Är tar tvÄ sjökaptensprogram, ett fyraÄrigt program med fartygsförlagd utbildning och ett treÄrigt program som krÀver att studenten har tidigare erfarenhet av arbete som matros, examen frÄn Sjöfartshögskolan i Kalmar. Syftet med denna studie var att undersöka hur de nyutexaminerade styrmÀnnen upplevde sin första tid i yrket som styrman, om de hade de nödvÀndiga förkunskaperna för att klara av sitt jobb och om det skilde sig mellan styrmÀnnen frÄn de olika programmen. För att undersöka detta anvÀndes en kvalitativ metod dÀr personliga intervjuer genomfördes. Tio styrmÀn, fem frÄn varje program, som tagit examen frÄn Sjöfartshögskolan i Kalmar vÄren 2012 valdes slumpvis ut för intervjuer. Resultatet frÄn intervjuerna visade att styrmÀnnen var nöjda med sina förkunskaper frÄn Sjöfartshögskolan i Kalmar.
SPECIELL + GENERELL Om vÀrdegrunder i stadsbyggnad tillÀmpat pÄ Tullinge
Föreliggande examensarbete bestÄr av en praktiskt och en teoretisk del. Den teoretiska delen Àr en jÀmförande studie mellan tvÄ essÀer; Rem Koolhaas ?Den generella staden? samt Kenneth Framptons ?Mot en kristisk regionalism- sex punkter för ett motstÄndets arkitektur?. Dessa stÀlls mot varandra dÄ de stÄr för tvÄ diametralt olika synsÀtt pÄ stadsbyggande och planering. Frampton betonar identiteten och platsens betydelse medan Koolhaas, som Àr mer pragmatisk i sin teoribildning, menar att stadsbyggnad idag inte frÀmst handlar om bevarande utan om att i första om att gestalta framtiden och bejaka en samhÀllsutveckling.
TemperaturmÀtning i skÀrande bearbetning
Denna rapport Àr resultatet av ett examensarbete omfattande 15 hp pÄ C-nivÄ utfört vid Högskolan VÀst. Arbetets första del bestod av en litteraturstudie och undersökning av befintliga temperaturmÀtningssystem som anvÀnds i skÀrande bearbetning. Arbetets andra del bestod av att rekommendera temperaturmÀtningssystem och skapa en implementeringsplan för det rekommenderade systemet i utrustning pÄ Produktions Tekniskt Center (PTC) i TrollhÀttan.Sex stycken olika tekniker för att mÀta temperatur har undersökts med avseende pÄ lÀmplighet för skÀrande bearbetning. Varje teknik presenteras med sammanfattande tabell med egenskaper samt för- och nackdelar.En teknik (pyrometri via optisk fiber) har valts ut för PTC och för den finns tvÄ tekniska specifikationer. En specifikation för ett system som kan anses vara kommersiellt tillgÀngligt (om en i mycket liten skala, 4-5 installationer i vÀrlden).
Teknikens pÄverkan pÄ taktiken : en teoriprövande fallstudie
Uppsatsens syfte Àr att granska en generell teori som har sin grund i teknikutvecklingens pÄverkan av taktikutveckling. En fallstudie hÀmtad frÄn flygvapnet kommer som följd att pröva teorin. Fallstudien baserar sig pÄ införandet av JA37 Viggen, med en jÀmförelse frÄn dess föregÄngare J35F Draken.Studiens resultat visar hur teoribildningen genomgÄtt prövningar för att slutligen leda fram till en verifiering och omarbetning av de tre faktorer som beskriver teorin. Den inledande faktorn, som skildrar hur ett större tekniskt system krÀvs för taktikutveckling, stÀrktes. Den andra faktorn som beskriver att ett planerat taktiskt ramverk behövs för taktikutveckling, försvagades.
Att vÀlja prognostiseringsteknik
Det finns mÄnga olika Data Mining-processer som kan tillÀmpas i ett Data Mining-projekt. Fördelen med att anvÀnda en Data Mining-process Àr att projektet blir strukturerat, processen kan hjÀlpa till att minska risker som annars kan uppstÄ och kan medföra att projektmÄlet förÀndras. Data Mining-processen som studien har undersökt Àr generell och studien försöker dÀrmed precisera olika faser av processen, för att anpassas till ett prognostiseringsprojekt.Studien utvÀrderar den preciserade prognostiseringsprocessen genom att följa och dokumentera ett prognostiseringsprojekt pÄ en tillverkningsindustri. Studien analyserar teoretiskt vilka implikationer tillverkningsindustrin kan möta och Àven om studiens framtagna process Àr tillÀmpningsbar i detta fall. Studien visar att det pÄ en teoretisk nivÄ gÄr att genomföra studiens preciserade Data Mining-process och visar Àven vilka risker som kan uppkomma om ett prognostiseringsprojekt inte följer en Data Mining-process..
PR 2.0 skapar nya digitala relationer och kommunikationsmöjligheter : En fallstudie om ett universitets nÀrvaro pÄ Facebook
Varje Är tar tvÄ sjökaptensprogram, ett fyraÄrigt program med fartygsförlagd utbildning och ett treÄrigt program som krÀver att studenten har tidigare erfarenhet av arbete som matros, examen frÄn Sjöfartshögskolan i Kalmar. Syftet med denna studie var att undersöka hur de nyutexaminerade styrmÀnnen upplevde sin första tid i yrket som styrman, om de hade de nödvÀndiga förkunskaperna för att klara av sitt jobb och om det skilde sig mellan styrmÀnnen frÄn de olika programmen. För att undersöka detta anvÀndes en kvalitativ metod dÀr personliga intervjuer genomfördes. Tio styrmÀn, fem frÄn varje program, som tagit examen frÄn Sjöfartshögskolan i Kalmar vÄren 2012 valdes slumpvis ut för intervjuer. Resultatet frÄn intervjuerna visade att styrmÀnnen var nöjda med sina förkunskaper frÄn Sjöfartshögskolan i Kalmar.
VerktygsunderhÄll vid Samhall Formel AB
Samhall AB Àr en av Sveriges största arbetsgivare med flera enheter ute i landet. I LuleÄ finns för nÀrvarande ca. 75 anstÀllda pÄ verkstadsgolvet samt tiotalet personer inom administrationen. Företagets uppgift Àr att, med anvisad personal frÄn arbetsförmedlingen, legotillverka plÄtdetaljer till olika fabriker och företag, som exempelvis ABB, Scania, Plannja m fl. Bearbetningen bestÄr av Klippning, stansning och bockning av plÄtdetaljer.
Hur pÄverkas generell och hÀlsorelaterad livskvalitet av bensÄr?
Syftet med denna studie Àr att undersöka hur livskvalitet upplevs hos diabetespatienter med bensÄr. Vi vill till följd av detta öka kunskapen och förförstÄelse till livskvalitetens betydelse vid omvÄrdnadsarbetet. Diabetes mellitus Àr en kronisk sjukdom som tyvÀrr blir vanligare i Sverige. Diabetespatienter kommer vi som sjuksköterskor att trÀffa pÄ överallt inom hÀlso- och sjukvÄrden. För att uppnÄ vÄrt syfte stÀller vi dÀrför följande frÄga: Hur pÄverkas livskvaliteten hos diabetespatienter med bensÄr? Metoden som anvÀnds för att undersöka detta Àr en litteraturstudie.
Könsskillnader i brott och anknytning
Syftet med denna undersökning Àr att studera skillnader mellan pojkar och flickors anknytning till signifikanta andra i relation till okonventionellt beteende, utifrÄn Hirschis kontrollteori (1969). Anknytningen utvecklas tidigt i livet och styrs av hur stor kÀnslighet inför andras ogillande individen har. Den formas av förÀldrars tillrÀttavisning, kommunikation och övervakning av barnet. Okonventionellt beteende innefattar i denna undersökning ett sammanslaget mÄtt pÄ vÄldsbrott, egendomsbrott, stöldbrott, skadegörelse och drogrelaterat beteende men Àven skolk, mobbing och rökning. Samplet bestÄr av 407 flickor och 440 pojkar mellan 15-16 Är.
KRISHANTERING : FrÄgan Àr inte om, utan nÀr!
Datum: 2007-06-04NivÄ: Examensarbete DFörfattare: Richard Caspar, Joakim Lindberg & Philip SavénHandledare: Universitetslektor, docent Nils KinchTitel: KRISHANTERING! FrÄgan Àr inte om, utan nÀr!Problemformulering: I litteraturen finns en mÀngd olika uppfattningar om hur företag bÀst skall hantera en kris. Vad som dÀremot saknas Àr ett gemensamt förhÄllningssÀtt till hur dessa bör hanteras. GÄr det att faststÀlla olika allmÀnna rekommendationer frÄn fallstudier och litteraturen kring krishantering?Syfte: Syftet med arbetet Àr att jÀmföra ett antal olika kriser för att se om det gÄr att utforma en generell metod för krishantering inom företag.Metod: Metoden som anvÀnts Àr en litteraturstudie dÀr nio fallstudier har granskats för att dÀrefter analyserasSlutsatser: VÄra slutsatser visar att företag bör försöka förstÄ sin omvÀrld, vara effektiva i sin kommunikation, planera för det vÀrsta samt agera rakryggat och Àrligt..
?Hoppas att jag inte pÄverkar dem alls?? : Studie- och yrkesvÀgledares arbete med att motverka könsstereotypa studieval
Syftet med detta examensarbete Àr att beskriva och analysera studie- och yrkesvÀgledarens arbete med könsstereotypa studieval till gymnasieskolan. Metoden för att samla in data har varit halvstrukturerade intervjuer med fem studie- och yrkesvÀgledare pÄ grundskolan. Som teoretisk utgÄngspunkt har vÀgledningsteorier framtagna av Gerald Egan och Kerstin HÀgg/Svea Maria Kuoppa anvÀnts tillsammans med Yvonne Hirdmans genusteori. Resultatet har visat att vÀgledarnas jobb med elevernas val till gymnasieskolan prÀglas av generell information till alla elever och samtal med enskilda elever. I samtalen anvÀnds utmaningar som ett av sÀtten att fÄ eleverna att se alternativ till sina tankar och idéer om framtidens studie- och yrkesval.