Sök:

Sökresultat:

1957 Uppsatser om Gćstad - Sida 63 av 131

GrÀnsen: ungdomars attityder att bo i grÀnsland

TorneÄ stad och Haparanda kommun ligger pÄ grÀnsen mellan Finland och Sverige. Dessa grÀnsstÀder bildar ett öppet grÀnsomrÄde, dÀr fri övergÄng Àr möjligt. StÀderna samarbetar stÀndigt med varandra och ?PÄ grÀnsen- Rajalla?- projekt avser en av dessa samarbetsformer. Projektets syfte Àr att i mitt pÄ riskgrÀnsen bygga ett gemensamt stadscentrum.

Att möta staden - en resupplevelse i rumsliga sekvenser

Som trafikant fÄr man mÄnga gÄnger sitt första ? och kanske enda ? intryck av en stad vid förbifartens trafikplatser. HÀr Äterfinns ofta brytpunkter bÄde för körmönster och stadsmönster. Vid trafikplatsen Àndras förutsÀttningarna för bilisterna och deras upplevelse av trafikmiljön och hÀr delar förbifarten stadsbygd frÄn landsbygd. Detta arbete handlar om hur man kan förbÀttra intrycket av en stads entré genom fysiska gestaltningsÄtgÀrder. Arbetet syftar till att skapa en metod för att tydliggöra fÀrden till trafikplatsen och vidare in mot staden och göra den till en regisserad resa genom rum.

Vad betyder mest för barns motoriska utveckling? En studie om skillnaderna mellan storstadsmiljö och landsortsmiljö

Syftet med arbetet Àr att undersöka om uppvÀxtmiljön har nÄgon betydelse för barns motoriska utveckling. För att ta reda pÄ detta har vi valt ut fyra skolor. TvÄ skolor i en större stad och tvÄ skolor pÄ landsbygden. Undersökningsgruppen Àr barn, 10 Är, och för att ta reda pÄ deras motoriska fÀrdigheter har vi anvÀnt oss av ett observationsschema, MUGI (Motorisk Utveckling som Grund för InlÀrning). I vÄr kvalitativa undersökning har vi arbetat med en strukturerad observation.

Tid för uteskola? : Utomhuspedagogisk verksamhet i den grundlÀggande utbildningen i Äk 1-6 i den ÄbolÀndska i den ÄbolÀndska skÀrgÄrdsstaden Pargas

Syftet med den hÀr studien Àr att ta reda pÄ vilka verksamheter som ingÄr i utomhusundervisningen i Äk 1-6 i skolorna i Pargas, vilka möjligheter och vilka hinder lÀrarna upplever samt hur eleverna upplever utomhusundervisningen. Undersökningen riktar sig till samtliga klasslÀrare i Pargas stad. UtgÄende frÄn att allt fler rapporter visar pÄ barns och ungdomars stillasittande, försÀmrade hÀlsa och stressymptom behöver vi medvetet fundera pÄ hur vi kan förÀndra skolans arbetsmetoder för att befrÀmja vÀlmÄende och hÀlsa. Uppsatsen strÀvar till att ringa in vad utomhuspedagogik innebÀr, att ge en liten bakgrund samt redogöra för nÄgra, frÀmst nordiska forskares syn pÄ utomhusundervisning. Studien innefattar en lÀrarenkÀt, nÄgra lÀrarintervjuer samt belyser elevernas Äsikter med hjÀlp av en elevenkÀt.

En undersökning av den Syrisk-ortodoxa kyrkan i SödertÀlje och en historisk tillbakablick pÄ kyrkans utveckling

Vi valde uppsatsÀmnet efter att vi tidigare i vÄr utbildning besökte SödertÀlje och dÄ tyckte det var en fascinerande stad med en sÄdan blandning av olika religiösa samfund. Vi inledde vÄr undersökning med att kontakta församlingsprÀsterna för de tvÄ Syrisk-ortodoxa kyrkorna. Vi samtalade med var och en av dem i deras respektive kyrka. En diakon fick vi ocksÄ möjlighet att trÀffa och prata med. Vi skickade vÄra intervjufrÄgor till de som vi tidigare intervjuat och de lÀmnade vidare frÄgorna till andra mÀnniskor i församlingen.

?Har man ingen relation kan man stÄnga huvudet blodigt? : en kvalitativ studie om hur ungdomar och fÀltassistenter ser pÄ det offentliga rummet i Bagarmossen

Syftet med denna uppsats var att undersöka ungdomars och fÀltassistenters syn pÄ den offentliga nÀrmiljön. Studien Àr begrÀnsad till stadsdelen Bagarmossen i Stockholms stad. Vi har tagit reda pÄ vad killar i högstadieÄldern gör pÄ sin fritid och hur fÀltassistenterna arbetar. Vi har undersökt om och hur relationer och kontroll skapas och hur det pÄverkar killarna och fÀltassistenterna. En ytterligare aspekt som tagits upp i uppsatsen Àr vad killarna och fÀltassistenterna har för tankar om trygghet och syn pÄ medias roll.

Stress i förskolan : En studie om hur nÄgra förskollÀrare pÄverkas av stress, vilka orsaker det finns till stress och hur man arbetar för att minska stress

Studien handlar om stress i förskolan. Syftet med studien var att ta reda pÄ hur lÀrare i förskolan upplever stress i sitt arbete. Arbetet begrÀnsades av följande frÄgestÀllningar:Hur pÄverkas lÀrare i förskolan av stress? Vad Àr det som gör att lÀrare i förskolan blirstressade? Vad gör lÀrarna för att försöka minska stressen i förskolan? Somundersökningsmetod anvÀndes kvalitativ intervju och intervjupersonerna var fyrastycken förskollÀrare i en mellanstor stad, de jobbade alla inom kommunala förskolor.Studien visade att pÄverkan av stress hos lÀrare i förskolan var vÀldigt individuellberoende pÄ vilka tidigare erfarenheter man hade. Det framkom att förskollÀrarnapÄverkades av stress genom trötthet, kÀnslor av frustration och otillrÀcklighet.

Mycket mer Àn en rutschkana

Med utgÄngspunkt i socialkonstruktionism problematiseras vuxnas tolkningsföretrÀde nÀr det gÀller vad barn behöver samt hur diskurser om barn och förskola har betydelse för utformningen av en förskolas utemiljö och synen pÄ barn. Syftet med studien Àr att genom en diskursanalytisk metod undersöka förgivettaganden om barn och förskolans utemiljö samt hur dessa förgivettaganden konstruerar sÄvÀl barn som förskolans utemiljö. Tidigare forskning om hur struktureringen av miljön i förskolan pÄverkar och pÄverkas av synen pÄ barn utgÄr frÄn material insamlat i förskolans verksamhet. Denna forskning visar pÄ hur omgivande villkor, sÄsom rÄdande diskurser utgör ramarna inom vilka pedagogiken utformas. I detta arbete ses vÄrt valda material - ett dokument framtaget med syfte att ge inspiration till, bedöma och kvalitetssÀkra utemiljöer vid förskolor i Malmö stad - som ett av dessa villkor.

En fredad plats : om kyrkogÄrdens och begravningsplatsens roll nu och i framtiden

Idag pÄgÄr pÄ mÄnga stÀllen i landet en bortbyggnad av grönomrÄden i stÀder och tÀtorter, samtidigt som behovet av gröna urbana miljöer vÀxer. Dock finns det fredade ytor i vÄra stÀder ? kyrkogÄrdarna och begravningsplatserna. MÄlet med det hÀr arbetet Àr att, med avstamp i historien, ta reda pÄ vilken roll dessa fredade ytor skulle kunna ta i vÄra framtida samhÀllen. Begravningsplatsen Àr en viktig plats för de levande lika mycket som för de döda. Det Àr en plats alla ska kunna komma till för att sörja och minnas, och bÄde platsen och besökaren ska behandlas med respekt. Det hÀr arbetet handlar om begravningsplatsens historia i Sverige och Norden, hur den sett ut, hur den utvecklats och hur den anvÀnts.

?Alla jobbar ju för den enskildes vÀl, men gÄr vi över grÀnsen?? - En kvalitativ studie om sjÀlvbestÀmmande och integritet i bistÄndshandlÀggningen av personer med demenssjukdom

Syftet med uppsatsen var att belysa hur bistÄndshandlÀggare reflekterar och agerar vid övervÀganden kring sjÀlvbestÀmmande och integritet vid handlÀggningen av Àrenden med personer över 65 Är med demenssjukdom. VÄra frÄgestÀllningar handlar om hur bistÄnds-handlÀggarna hanterar rÀtten till sjÀlvbestÀmmande och integritet nÀr en person har en demenssjukdom, i vilken utstrÀckning kan och ska bistÄndshandlÀggarna lyssna pÄ den enskilde nÀr den har en demenssjukdom samt hur bistÄndshandlÀggarna ser pÄ personer med en demenssjukdoms förmÄga till sjÀlvbestÀmmande. För att fÄ svar pÄ frÄgestÀllningarna har vi intervjuat tio bistÄndshandlÀggare inom Àldreomsorgen i Göteborgs stad. Vi har anvÀnt oss av kvalitativa intervjuer med en semi-strukturerad intervjuguide. Teorierna som har anvÀnts Àr synen av mÀnniskan som subjekt eller objekt, normativ etik samt pastoralmakt.

Förekomst av AAS, alkohol och narkotika hos spinningtrÀnande pÄ gym i Stockholm : föreligger skillnad mellan spinningtrÀnande och gymtrÀnande?

SammanfattningSyfte och frÄgestÀllningarSyftet med den hÀr studien Àr att, genom att lyfta ut en definierad trÀningsgrupp, spinningtrÀnande, frÄn gymtrÀnande undersöka om skillnader föreligger kring risk- och missbruk av AAS, narkotika och alkohol. FrÄgestÀllningarna som ska svara pÄ syftet fokuseras kring hur gruppen spinningtrÀnande förhÄller sig till missbruk av AAS och narkotika jÀmfört med gruppen gymtrÀnande i STAD undersökningen. Alkohol parametern jÀmförs mellan spinningtrÀnande och befolkningen i övrigt efter en rapport av KÀllmén m.fl.MetodFör att nÄ fram till mina resultat har jag valt att arbeta med kvantitativ metod. Studiens avgrÀnsningar bestÄr i spinningtrÀnande pÄ gym, Älderskategori arton till sextio Är. De tre gym som Àr med i studien skiljer sig Ät geografiskt i Stockholms inner- och ytterstad samt har olika Àgandeformer.ResultatResultatet visar att spinningtrÀnande inte skiljer sig frÄn gymtrÀnande med avseende pÄ missbruk av AAS och narkotika.

Det Àr viktigt med svenska som andrasprÄk! : En fallstudie om ordkunskap och undervisning i svenska som andrasprÄk

Uppsatsens syfte Àr att undersöka om undervisning i svenska som andrasprÄk har effekt pÄ elevers ordförrÄd, och för det ÀndamÄlet genomförde 44 elever ett ordkunskapstest. Informanterna kommer frÄn en skola i en medelstor stad i södra Sverige. De har vistats olika lÀnge i Sverige (3?14 Är). Testet bestod av Ätta övningar som eleven arbetade med individuellt under 45?60 minuter, och det utfördes vid tvÄ tillfÀllen: pÄ vÄrterminen och höstterminen.

Att komma tillrÀtta med "sinnesslöhet" : En studie pÄ barnavÄrds- och fattigvÄrdsstyrelsens definition av ?sinnesslöa? i VÀxjö stad under Ären 1934-1941

This study is based on the child welfare agency and social welfare board definition in VÀxjö City about the people who were defined as feebleminded and which solution they choose for this ?social problem?, with focus if they used sterilization as a solution to this ?problem? during the years 1934-1941. The individuals who were regarded as feebleminded were alcoholics, unemployed, people who were feeble in their mind, people who had mental diseases, people who were vagrants and poor people. According to earlier research these people were categorized in a subclass and their behavior were not regarded as ordinary like a human who had a healthy mind, according to that period believes.The boards in VÀxjö defined the feebleminded people with mentally deficient minds, mental retardation, poverty and in some cases disturbed self-activity. However the most common definition of the feebleminded was mentally deficient minds and mental retardation.

Indikatorkoordinationsplan i en byggprocess

PÄ mÄnga stÀllen i vÀrlden sker idag en kraftig urbanisering, vilket innebÀr en folkförflyttning frÄn landsbygd till stadsomrÄde. Kina Àr ett av de lÀnder som har en kraftig urbanisering och dÀr 15 miljoner kineser lÀmnar landsbygden varje Är för att arbeta i stÀderna. Mot bakgrunden av detta och att Kina har de högsta koldioxidutslÀppen i vÀrlden, sÄ planerar nu Kina för 50 nyproducerade eko-stÀder. En av dessa stÀder blir miljonstaden Caofeidian i Kina. Denna stad har svenska teknikkonsultföretaget SWECO fÄtt till uppgift att analysera och ta fram strategi för hÄllbar planering.

Tjejgrupp - systerskap eller tjejsnack?

Studien baseras pÄ kvalitativa intervjuer som utförts vid tre olika organisationer i en större stad i SkÄne. De fem informanterna som deltagit i studien Àr samtliga aktiva tjejgruppsledare vid sina verksamheter. Syftet har varit att undersöka hur arbetet i tjejgrupper bedrivs samt varför behovet av tjejgrupper finns ur ledarnas perspektiv. Intressant för oss att undersöka var huruvida tjejgruppen ansÄgs vara ett jÀmstÀlldhetsprojekt, och om dessa grupper arbetar problematiserande med könsnormativitet. Under studiens fortskridande har det framkommit att begreppet tjejgrupper och vad dessa ska innefatta Àr komplext.

<- FöregÄende sida 63 NÀsta sida ->