Sök:

Sökresultat:

1957 Uppsatser om Gćstad - Sida 49 av 131

Laborativ matematik-Hur, nÀr och varför anvÀnds det?

AbstraktHeléne Ingvarsson och Lotta JigrotLaborativ matematik- Hur, nÀr och varför anvÀnds det?Concrete mathematics- How, when and why is it used?Antal sidor: 37Eftersom vi bÄda undervisar i Àmnet matematik i Ärskurs 2, kÀnde vi ett intresse för attundersöka hur matematikundervisningen Àr upplagd och genomförs i de lite ÀldreÄldersgrupperna (Ärskurs 4-5). Under vÄr utbildning till lÀrare i matematik har vi förstÄttvikten av laborativt arbetssÀtt i matematik. Syftet med vÄrt examensarbete Àr att undersökaom pedagoger anvÀnder sig av laborativt arbetssÀtt i matematik och i sÄ fall hur och hur ofta. Istudien ville vi Àven undersöka sprÄkets betydelse för den laborativa matematiken.Vi anvÀnde oss av en litteraturstudie samt en kvalitativstudie, dÀr vi intervjuade sex lÀrarefrÄn olika skolor belÀgna bÄde pÄ landet och i en mellanstor stad.

Klassificeringssystem för hÄllbar stadsutveckling

Urbaniseringen ökar samtidigt som det sker en omfattande klimatförÀndring i vÀrlden. StÀderna stÄr för bland annat 70 procent av de globala koldioxidutslÀppen och tvÄ tredjedelar av vÀrldens energianvÀndning. HÀlften av vÀrldens befolkning bor i stÀder. PÄ grund av detta Àr det nödvÀndigt att stÀderna Àr hÄllbara. DÀrför finns det olika klassificeringssystem för stadsdelar som underlÀttar att skapa en hÄllbar stad.

Musiken och folkbiblioteket: en studie av musikverksamheten pÄ folkbiblioteken i BorÄs Stad

The purpose of the master thesis was to reflect and analyze music library activities and policies in the public libraries in the area around the city of BorÄs, in the south-western part of Sweden. With this thesis I also wanted to look at the interaction between the public libraries, the music school and the music associations in the same area. To investigate these matters, qualitative method was used in the form of interviews with seven librarians from seven different libraries and five representatives of different local music organizations. Other methods used were observations and source studies. The literature used discusses the role of the music department of public libraries as well as that of a music librarian working in a public library.

Integrationsarbetet i Helsingborgs stad

This essay is about the integration work in Helsingborg. It's main focus bases on the collaboration concerning the integration work, between the immigrant's organisations in Helsingborg and the municipality. It's also focusing on the results of the survey, Integrationsbarometer 2003, which was carried out in Helsingborg.We wanted to know if the results altered the integration work in the community. The results of the Integrationsbaometer 2003, proved, among other things, that the inhibitants of Helsingborg, regarded dwelling areas whith a large number of immigrants, as negatively, when they choose where to live. Finally, we wanted the politicians perspective of the integration work as well.We interviewed 6 informants in Helsingborg.

FrÄn cykelvÀg till cykelstrÄk : förslagna riktlinjer som bör beaktas vid cykelstrÄksutredningar

I dag Àr organisation bristfÀllig avseende utvecklingen av cykelinfrastrukturen i mÄnga kommuner, effekten blir en svag planering och helhetsperspektivet Àr svÄrt att uppnÄ (Sveriges Kommuner och Landsting, m.fl. , 2007, s 7). Det sker ofta en mer platsspecifik planering som i sin tur ger flaskhalsar* i infrastrukturen, dÄ helhetsperspektivet saknas. Genom att arbeta med ett strÄktÀnk och helhetsperspektiv i planeringen skapas ett mer sammanhÀngande nÀt som i sin tur blir lÀttare att sammanlÀnka till ett mer finmaskigt nÀt. Det hÀr bidrar till mer gena, snabba och sÀkrare cykelvÀgar. Det Àr viktigt att se till brukarnas behov och mÄl med fÀrden, för att tillgodose deras krav pÄ utformning. Samtidigt Àr det viktigt att undersöka varför mÄnga personer vÀljer att avstÄ frÄn att bruka cykeln som fÀrdmedel, för att kunna utveckla strÄken och förhoppningsvis fÄ fler till att nyttja cykeln. Det har skett en stor utveckling av Malmös cykelinfrastruktur, allt fler vÀljer cykeln som fÀrdmedel, 30 procent av alla resor sker pÄ cykel (www.malmostad.se 2013021 5).

FrÄn icke-stad till stad? Fallstudie: Viksjö

Mitt syfte har varit att undersöka om och hur Viksjö genom förtÀtning kan utvecklas frÄn en modernistisk förort till att fungera och upplevas som stad. Mina utgÄngspunkter har varit idéerna om den tÀta staden, blandstaden, den traditionella staden och staden med mÀnniskan i fokus. Jag har utgÄtt ifrÄn Jane Jacobs och Jerker Söderlinds synsÀtt pÄ staden och Àven lyft fram kritiker vilket har lett fram till mitt planförslag. Enligt mitt planförslag och min diskussion sÄ gÄr det att tillföra element till Viksjö som gör att omrÄdet har potential att fungera och upplevas som en stad. Viksjö Àr en typisk 60-70-talsförort i Stockholmsregionen som bestÄr av mestadels villamattor och radhusomrÄden samt ett mindre centrum med ett antal flerbostadshus. I centrum har en viss punktvis förtÀtning skett men annars ser Viksjö ut som nÀr det byggdes. Viksjö Àr uppbyggt utav flera smÄhusomrÄden dÀr varje omrÄde bildar en egen enklav som Àr kopplad till en matargata som leder till huvudleden genom Viksjö ? Viksjöleden.

Det goda vÀrdskapet : en fall studie pÄ VÀsterÄs

VÀsterÄs Àr en stad som tidigare har förknippats med gurkor och industrier dÄ ASEA, nuvarande ABB etablerades i VÀsterÄs 1883. Staden Àr idag relativt okÀnd för externa gÀster, det Àr nÄgot som VÀsterÄs marknadsföringsorgan VÀsterÄs & Co vill Àndra pÄ. Arbetets syfte Àr att undersöka vad en vÀrdskapssatsning kan ge för effekter pÄ turismen och nÀringslivet i VÀsterÄs samt undersöka möjligheten att vÀrdskapscertifiera de olika verksamheterna i VÀsterÄs. Litteraturstudier, intervjuer samt deltagande observationer har anvÀnts som metod. Teoriavsnittet tar upp vÀrdskapsbegreppet samt samarbeten inom organisationen för att sedan kunna jÀmföras med resultatet frÄn intervjuerna och de deltagande observationerna.

OmklÀdningsrumssituationen : En studie av elevernas upplevelser i omklÀdningsrummen

Syftet med denna uppsats Àr att undersöka om fysisk planering kan samverka eller kombineras med destinationsutveckling genom en fallstudie av Stockholms stad för att skapa attraktiva destinationer i stadens ytterstadomrÄden.Undersökningen omfattar en fallstudie av Stockholms fysiska planering och destinationsutveckling. Studien bestÄr av tidigare studier om urban turism i en litteraturstudie. Offentliga strategidokument har ocksÄ analyserats. Intervjuer med fysiska planerare och destinationsplanerare har genomförts. Vidare har resultatet av intervjuerna analyserades tematiskt, en metod som valts för dess anvÀndbarhet för att fÄ en djupare förstÄelse av en företeelse i samhÀllet.Resultaten visar att det finns utmaningar, möjligheter för planerare att samarbeta och skapa ett nytÀnkande om hur deras planering omrÄden kan samverka.

Grönstruktur och inglasade uterum : förtÀtningselement i den hÄllbara staden

Detta kandidatarbete i landskapsarkitektur har utförts vid Institutionen för stad och land, Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala under vÄrterminen 2010. Uppsatsen behandlar hÄllbar stadsutveckling med fokus pÄ förtÀtning som kommit att bli en vÀlanvÀnd metod i dagens stadsutveckling. Studien talar för att alla element i staden bidrar till förtÀtning, i synnerhet grönstrukturen, som numera ofta Àr utsatt för exploatering. Uppsatsen förklarar grönstrukturens vÀrden och roll som förtÀtningselement och föresprÄkar en funktionell tÀthet. Slutligen behandlar studien förtÀtning inom de Àldre bostadsomrÄdena GÄrdsten och JÀrnbrott i Göteborg.

Etnicitet och sexuell lÀggning: Om attityder till mÀn med dubbel minoritetsstatus

Tidigare forskning har visat pÄ negativa attityder mot homosexuella och till viss grad mot invandrare. MÀn har mer negativa attityder Àn kvinnor mot homosexuella mÀn. Studiens syfte var att undersöka om det föreligger en skillnad i attityd beroende pÄ om en homosexuell man har en svensk eller utlÀndsk bakgrund. Deltagare var 157 studenter i en medelstor svensk stad. En fiktiv personbeskrivning utformades dÀr etnicitet och sexuell lÀggning varierades för att fÄ fyra enkÀtversioner.

Blandstaden och gatans betydelse för det sociala livet - exemplet HyllievÄng

Idén om blandstaden Àr Äterkommande i dagens stadsbyggnadsdiskussion och anvÀnds i diskussionen bÄde som en vision och ett medel. I konstruktionen av blandstadsbegreppet har Jane Jacobs varit viktig och i utvecklingen av exemplet HyllievÄng i Malmö har Jan Gehls idéer varit centrala. CentrumomrÄdet i HyllievÄng har en uttalad mÄlsÀttning om att bli en blandad stad. Uppsatsen syftar till att undersöka hur vÀl utformningen av HyllievÄng förhÄller sig Jane Jacobs och Jan Gehls idéer om den blandade staden, vilka sociala aspekter det finns av den blandade staden enligt Gehl och Jacobs och vilka exempel pÄ fysiska miljöer som kan förknippas med idén om blandstaden som avses skapas i exemplet HyllievÄng. Studien genomfördes genom en dokumentstudie och visar pÄ att det finns en viss diskrepens mellan Jacobs idéer och det som planeras i HyllievÄng. Studien visar Àven att det finns en oklarhet blandstadsbegreppets innebörd vilket försvÄrar planeringen av blandstadsmiljöer..

Kulturella möten i den svenska skolan : En studie om möten mellan grundskollÀrare och barn och förÀldrar med muslimsk bakgrund

Syftet med uppsatsen Àr att undersöka vilka möjligheter och hinder det finns i denmÄngkulturella skolan, med fokus pÄ elever med muslimsk bakgrund. Malmö har under de senaste decennierna blivit en mÄngkulturell stad. Detta syns tydligt i vissa stadsdelar dÀr stora delar av befolkningen Àr mÄngkulturella. Vi har fördjupat oss i teorier om hur lÀrare, barn och förÀldrar med muslimsk bakgrund kan uppleva den svenska skolan. I litteraturgenomgÄngen framgÄr det vilka hinder och kulturkrockar som kan uppstÄ dÄ barn med muslimsk bakgrund ska anpassa sig till bland annat den svenska skolans synsÀtt och undervisning.

Skola och lÀrande i glesbygd och tÀtort. En jÀmförelse utifrÄn lÀrarintervjuer.

Det hÀr arbetet behandlar skola och lÀrande i glesbygd och tÀtort. Syftet Àr att visa pÄ likheter och skillnader mellan skolor i glesbygd och stad. Vilka skillnader i arbetssÀtt som finns och hur lÀrarna uppfattar sin lÀrarroll pÄ grund av arbetsplatsens geografiska placering. Vidare belyses skillnader och likheter vad gÀller byggnader och lokaler. Arbetet bygger pÄ intervjuer med verksamma lÀrare, bÄde i glesbygd och i tÀtort.

Malmös innersta ringvÀg : en vision för Centrumkanalernas framtida utveckling

Kan Malmös Centrumkanaler med dess egenskaper som en unik, lÄngsmal och sammanhÀngande struktur anvÀndas för att möjliggöra nya rörelsemönster och mötesplatser i staden? Syftet med vÄrt examensarbete Àr att undersöka hur vi genom landskapsarkitektur kan utnyttja kanalens egenskaper för att skapa nya sÀtt för mÀnniskor att röra sig i Malmö och skapa nya mötesplatser för vistelse. Platsen för vÄrt examensarbete Àr de centrala delarna av Malmö, en av de snabbast vÀxande stÀderna i Europa.1-2 NÀr Malmö förtÀtas blir de öppna ytor som inte kan bebyggas Àn mer vÀrdefulla för stadens invÄnare, Centrumkanalerna Àr en sÄdan yta. Kanalerna Àr en stor sammanhÀngande offentlig yta i centrum som har förutsÀttningar att spela en viktig roll för att tillgodose Malmöiternas behov av offentliga rekreationsytor. LÀngs Centrumkanalernas strÀckning föreslÄr vi Malmös innersta ringvÀg, en ny lösning för cykeltrafiken i centrum och ett nytt obrutet strÄk för fotgÀngare. Syftet med Innersta ringvÀgen Àr att skapa ett nytt sÀtt för cyklister och fotgÀngare att röra sig och mötas i centrala Malmö.

Praktisk matematik ur ett lÀrarperspektiv

Abstract: I rapporten intervjuas fyra mellanstadielÀrare pÄ en 4-6 skola i BorÄs stad, om deras syn pÄ praktisk matematik. I vilken utstrÀckning anvÀnder sig lÀrarna av praktisk matematik, nÀr anvÀnder dom det, hur ser de pÄ sjÀlva uppgiften samt om uppgifterna ökar elevernas motivation, lust och förstÄelse för matematik.Intervjuerna deklarerar att det finns en stor osÀkerhet i hur praktisk matematik skall anvÀndas och vilka fördelar den för med sig. LÀrarna anser att det bedrivs för lite praktisk matematik pÄ skolan, bokens trygghet lockar allt för mycket. LÀrarna poÀngterar ocksÄ att vissa omrÄden Àr lÀttare Àn andra att applicera praktisk matematik pÄ. Det finns inte nÄgon direkt uttalad linje nÀr det gÀller praktiska moment utan det kommer nÀr det kommer.

<- FöregÄende sida 49 NÀsta sida ->