
Sökresultat:
6749 Uppsatser om Fysisk planering - Sida 12 av 450
Vikten av fysisk aktivitet. En litteraturstudie som belyser effekten av fysisk aktivitet på blodtrycket hos medelålders kvinnor
Syftet med föreliggande litteraturstudie var att undersöka hur fysisk aktivitet kunde sänka blodtrycket hos medelålders kvinnor med hypertoni..
När man har idrott, jag är jämt glad: en studie av vad
särskoleelever tänker om fysisk aktivitet
Syftet med detta examensarbete var att beskriva och förstå hur särskoleelever ser på fysisk aktivitet i idrottsundervisningen och på fritiden. Genom en intervju med några elever från särskolan fick vi reda på detta. Innan intervjun fick eleverna måla en bild av dem själva på en idrottslektion. Genom att sedan prata om den bilden blev eleverna mer avslappnade i intervjusituationen. För att få en förståelse för elevernas syn på fysisk aktivitet tittade vi på svaren ur olika perspektiv, rörelsesyn (patogent, salutogent) och kroppssyn (dualistiskt, integrerat).
Hållbarplanering i småort -vad händer när tåget kommer tillbaka till Veberöd?
Mellan 1960 och 1970 lades många järnvägssträckor ner sin verksamhet i Sverige,
spåren revs upp och bilen tog över vår vardags pendling på allvar. Nu när
effekterna av bilens framfart blivit kända är tåget åter ett intressant
alternativ och olika gamla tågsträckningar vill återupplivas. Simrishamnsbanan
är en sådan tågsträcka och är tänkta att åter förena de orter som finns mellan
Malmö och Simrishamn.
Veberöd är en av de orter som ligger utmed den forna tågsträckan och orten
ingår i Lundskommun och mitt syfte med detta examensarbete är att finna svar på
hur Veberöd ur ett ekonomiskat, socialt och ekologiskt "hållbart" sätt ska
kunna anpassa sig till ett stationsnära läge, med tyngdpunkt på:
Bostadsstruktur, Infrastruktur och Grönstruktur. Detta utifrån ett scenario där
Simrishamnsbanan realiseras.
Examensarbetet börjar med att problematisera hållbarhetsbegreppet och begrepp
som täthet och gleshet, därefter följer en omfattande analys av Veberöds
historia, bostadsområden, grönstruktur, verksamhet och service.
Gatuprostitution, varför där? - Fysisk planering och social säkerhetspåverkan på lokaliseringen av gatuprostitution i Göteborg
?Street prostitution, why there?? is about how the physical planning and physical environment affect the localization of street prostitution in Gothenburg. The aim is to increase the understanding of how social security is linked to man's immediate environment and are influenced by the physical environment. Important concepts that are explained in the paper are social security, prostitution, and physical planning.This study deals with theories about the factors that may influence why criminality localized to a specific area, such as legislation, urban planning and community. The study conducted interviews with the Gothenburg Police, Västra Götaland County Administrative Board, Gothenburg City, Stadsmissionen and Mikamottagningen.
Röris eller inte? Det är frågan.
Syftet med detta arbete är att, med hjälp av Friskis & Svettis rörelseprogram Röris, undersöka om det går att upptäcka eventuella skillnader i elevers koncentration före och efter fysisk aktivitet. Under två veckor har vi observerat tio elever i årskurs fem och sex där en vecka var utan fysisk aktivitet och den andra veckan var med fysisk aktivitet. Därefter har vi under 60 minuter undervisning granskat elevernas koncentrationsnivå på skolarbetet. Resultatet visade att åtta av tio elever påverkades positivt efter fysisk aktivitet, en elev som inte påverkades alls och en elev som påverkades negativt. Utöver rörelseexperimentet och observationer har vi genomfört intervjuer med eleverna samt deras klasslärare.
Översiktlig kustzonsplanering : hur kustzonsplanering behandlas i översiktsplaneringen
Detta examensarbete på kandidatnivå i Fysisk planering på Blekinge Tekniska Högskola är en studie av översiktsplanering över kustzonen. Syftet med uppsatsen att identifiera svårigheter och möjligheter med kustzonsplanering inom översiktsplaneringen genom att utifrån teorin analysera hur ett antal valda kommuner arbetar med kustzonsplaneringen och dess frågor i respektive översiktsplan med utgångspunkt i frågeställningen som lyder följande: ? Hur behandlas kustzonsplanering i översiktsplaneringen hos kommunerna? ? På vilket sätt tillvaratas relevanta miljömål, riksintressen och lagstiftning i kommunernas kustzonsplanering enligt översiktsplanerna? ? Vilka planeringsfrågor hanteras på översiktlig nivå inom kustzonsplanering? Fallstudien består av en analys av Blekinge Läns fyra kustkommuner Karlskrona kommun, Ronneby kommun, Karlshamns kommun och Sölvesborgs kommun. Analysen utgår från forskningsfrågorna. För att få en bakgrund och ett stöd till fallstudien har ett teorikapitel utarbetats.
Norm kontra form - En studie om hur den kommunala planeringen ser till normbrytande behov inom bostadsbyggandet
Demografiska, kulturella och samhälleliga förändringar sker i stor utsträckning
i dag i våra städer. I och med dessa utvecklingar finns ett ökat behov av mer
flexibla bostäder anpassade för en bredare målgrupp. Kärnfamiljen har ersatts
av singelhushållet, som numera är den vanligaste hushållstypen i Sverige och
även andra familjekonstellationer blir allt vanligare. Detta ställer ökade krav
på den kommunala planeringen och bostadsmarknaden att möta dessa behov. Men
trots dessa förändringar står bostadsmarknaden och stampar och de bostäder som
byggs i dag följer ett ideal konstruerat för fyrtio år sedan.
Kvalitetssäkra Planförslag - Kriterier för gångtrafiken
Faktorer och kriterier som har betydelse i den reella miljön, men som även är
möjliga att läsa i planförslag är fokus för detta examensarbete som syftar till
att undersöka huruvida gångmiljön kan kvalitetssäkras i planförslag genom
analys av kriterier.
Detta görs genom litteraturstudie av forskning, vägledande dokument och
utvärderingsmetoder för befintliga miljöer, med innehållsanalys som metod.
Vilket därefter analyseras för att prövas på den fallstudie som görs på en
stadsdel i Karlskrona.
Undersökningen visar att hantering av faktorer och kriterier varierar stort i
forskning men även i vägledning för planering samt att analys av kriterier i
planförslag kan vara problematiskt. Uppsatsen påvisar att kvalitetssäkring av
planförslag har en rad fördelar i den fysiska planeringen.
FYSISK AKTIVITET OCH KONCENTRATIONSFÖRMÅGA
Syftet med denna uppsats är att se om det finns ett samband mellan fysisk aktivitet och koncentrationsförmåga samt att utreda om det kan vara bra för barn och ungdomar med koncentrationssvårigheter att ha mer idrott i skolan. I den teoretiska bakgrunden redogör vi framförallt för begreppen fysisk aktivitet, koncentrationsförmåga och koncentrationssvårigheter. Vi redovisar för forskning kring ADHD och DAMP, eftersom dessa diagnoser innebär svåra koncentrationssvårigheter. Många forskare anser att fysisk aktivitet eller motorisk träning på olika sätt kan ha en positiv påverkan på koncentrationsförmågan men det verkar råda olika meningar kring hur mycket och vilken typ av fysisk aktivitet som är effektiv. För att besvara vårt syfte har vi med hjälp av enkäter frågat elever om fysisk aktivitet och koncentrationsförmåga under teoretiska lektioner. Vi har även intervjuat en speciallärare om hennes arbete och om hennes syn på fysisk aktivitet och koncentrationsförmåga.
Fysisk aktivitet och dess betydelse för livskvalitet vid kronisk hjärtsvikt hos vuxna : En systematisk litteraturstudie
Bakgrund: Kronisk hjärtsvikt är ett ökande sjukdomstillstånd bland befolkningen och påverkar det dagliga livet för de drabbade.Syfte: Syftet med studien är att beskriva fysisk aktivitet samt dess betydelse för livskvalitet för vuxna personer med kronisk hjärtsvikt.Metod: En systematisk litteraturstudie valdes som metod. Sökning av artiklar gjordes via databaserna PubMed, Cinahl och ELIN@kalmar.Resultat: Fysisk aktivitet i form av specialutvecklade träningsprogram är en betydelsefull faktor för patienter som lider av kronisk hjärtsvikt. Fysisk aktivitet har en positiv effekt på samtliga dimensioner av livskvalitet (global, fysisk, mental och social) hos de personer som lider av kronisk hjärtsvikt.Slutsats: Det är viktigt att vårdpersonal, däribland sjusköterskor, möjliggör att fysisk aktivitet blir lättillgänglig och genomförd för alla patienter som drabbas av kronisk hjärtsvikt och detta så tidigt som möjligt för att undvika en snabb försämring av deras livskvalitet.Nyckelord: kronisk hjärtsvikt, livskvalitet, fysisk aktivitet, omvårdnad..
Fysisk aktivitet på recept
Wilhelmsson, A. Fysisk aktivitet på recept. En kvalitativ studie om vårdpersonals syn på att ordinera fysisk aktivitet genom receptskrivning. Folkhälsovetenskap 160 poäng. Examensarbete i folkhälsovetenskap 10 poäng.
Fysisk aktivitet - om årskurs 9-elevers självskattade kondition och gymnasieval
Denna uppsats tar upp elevers uppfattning om kondition och fysisk aktivitet. Syftet var att undersöka vad elever i årskurs 9 har för självskattad kondition, om de utövar fysisk aktivitet regelbundet samt om deras självskattade kondition påverkar deras gymnasieval. Undersökningen tar även upp betydelsen av fysisk aktivitet och inställning till fysisk aktivitet. Fysisk aktivitet har positiva effekter på hälsan och det finns ett samband mellan kontinuerlig fysisk aktivitet och minskad psykisk stress och oro. Dåliga erfarenheter inom fysisk aktivitet förmår personen ifråga att avstå från att genomföra fysisk aktivitet, eftersom personen förväntar sig ett negativt resultat.
Effekter av fysisk träning som sjukgymnastisk behandling vid fibromyalgi: en litteraturstudie
American Collage of Rheumatology definierade 1990 fibromyalgi som en långvarig multifokal muskuloskeletal smärta. Smärtan ska vara kombinerad med en generell allodyni eller hyperalgesi och patienten ska uppvisa smärta vid minst 11 av 18 triggerpunkter. Fysisk träning i form av styrketräning och aerob träning har visat positiva effekter för patienter med fibromyalgi. Syftet med denna studie var att granska effekterna av fysisk träning som sjukgymnastisk behandling vid fibromyalgi. Studien är en litteraturöversikt med granskning och bedömning av RCT studier som avhandlar fysisk träning som sjukgymnastisk behandlingsform för patienter med fibromyalgi.
Varde ljus!... tyvärr stod det ett hus i vägen. : En studie om dagsljus och vilken plats det har i Stockholms planering
The importance of daylight for humans has been known for a rather long time. Applying this knowledge in the science of urban planning is not very common, at least not in Stockholm, Sweden. Living in a country far from the equator with great differences between daylight and darkness during the year, daylight gets even more important for our wellbeing. This study aims to highlight the subject of daylight planning and contribute to the discussion about how to include daylight in the process of urban planning. By critically observing a new built district in Stockholm and applying guidelines of how to use daylight planning, this paper shows how important it is to include daylight planning early in the process.
Täthet som planeringsideal
Att planera för att uppnå täthet är ett rådande ideal inom svensk fysisk
planering. Idealet är inte nytt, och ofta hämtas inspiration och idéer från
1800-talsstaden som får fungera som förebild till den täta stad som planeras
idag. Men täthet har inte alltid varit önskvärt, tvärtom. Under en stor del av
1900-talet pågick en utspridning av bebyggelsen som har satt tydliga spår i den
bebyggelsestruktur vi har idag. Under 70-talet började denna utspridning
alltmer att ifrågasättas och en återgång till ett planeringsideal med en tätare
struktur gjorde sig återigen gällande.
Till en början sågs en strävan efter täthet mer som någonting nödvändigt, ett
måste för att vända pågående trender.