Sökresultat:
830 Uppsatser om Födoämnesöverkänslighet - Sida 3 av 56
Arbetsbiens kÀrlek i Sverige : Alexandra Kollontaj i svensk debatt under mellankrigstiden
Uppsatsen tar sin utgÄngspunkt i det svenska mottagandet av Alexandra Kollontajs novellsamling Arbetsbiens kÀrlek, och undersöker vidare hur hennes texter i svensk press infogades i den svenska mellankrigstidens debatt om kvinnofrÄgor. Som bakgrund anvÀnds ocksÄ Kollontajs teoretiska verk Den nya moralen och arbetarklassen (1923) samt Kvinnans stÀllning i den ekonomiska samhÀllsutvecklingen (1926), de tvÄ verk av Kollontaj som fanns tillgÀngliga pÄ svenska vid denna tid..
City Sound Generator: Processen kring skapandet av ett interaktivt och generativt elektroakustiskt verk
Uppsatsen fokuserar pÄ skapandeprocessen kring prototypen av det interaktiva och generativa elektroakustiska verket City Sound Generator. De konstnÀrliga beslut som togs under arbetsprocessen kommer att diskuteras i relation till rÄdande tekniska och konceptuella restriktioner, tidigare forskning samt andra kompositörers verk. Vidare kommer dessa beslutsreflektioner ligga till grund för en diskussion kring huruvida prototypens klingande resultat bör benÀmnas som musik eller inte..
GlÀntan : ett sökande efter gemensamma ytor
I grÀnslandet mellan notbild och ljudande musik, mellan dirigent, musiker och Ähörare finns nÄgot som inte gÄr att sa?tta ord pÄ. Det sker en ordlös kommunikation och ett eller flera budskap förmedlas. Ett nyskrivet verk. Egentligen skulle den första frÄgan vara 'varför?'.
Sensing Space : En undersökning av rum och perception utifrÄn ett verk av Olafur Eliasson
Uppsatsen behandlar relationen rum, verk och betraktare utifrÄn et verk av konstnÀren Olafur Eliasson. Undersökningen styrs av frÄgan om vilka fysiska faktorer som pÄverkar betraktaren i mötet med rummet och genom att studera verket Beauty (1993). Dessutom diskuteras Olafur Eliasson relation till betraktaren som en del av verket. Metoden har varit en kombination av litteraturstudier och fallstudie av verket Beauty som visades pÄ AroS 2005. GrundlÀggande för hela undersökningen Àr ett receptionsteoretiskt perspektiv, dÀr fokus Àr flyttat frÄn verket till betraktaren. De fysiska faktorer som anses pÄverka vÄr visuella perception Àr ljus, fÀrg, form, rum och rörelse.
La vendetta : hÀmnd, opera och dess tolkningsmöjligheter
I grÀnslandet mellan notbild och ljudande musik, mellan dirigent, musiker och Ähörare finns nÄgot som inte gÄr att sa?tta ord pÄ. Det sker en ordlös kommunikation och ett eller flera budskap förmedlas. Ett nyskrivet verk. Egentligen skulle den första frÄgan vara 'varför?'.
Dialog - The creative mind playes with the things it loves
Mitt examensarbete kom till slut att bli en performance som handlar om keramikkonst genomen annan konstform, teatern. Jag ville skapa ett verk av flera bestÄndsdelar som enbart existerari nuet. Ett verk i förvandling. Jag kallar mitt examensarbete för Dialog eftersom jag har arbetat idialog mellan olika material och mellan olika konstformer. Verket handlar Àven om arbete, tid ochhur vi vÀrderar olika sysselsÀttningar.
BÄde listig och lat: En processbeskrivning av att komponera ett större sammanhÀngande jazzverk
Den hÀr uppsatsen behandlar ett konstnÀrligt projekt dÀr upphovsmannen komponerade ett jazzverk om cirka 45 minuter. Syftet Àr att utveckla och pröva olika strategier för att komponera lÀngre sammanhÀndande verk för jazzensemble. Vanligtvis har kompositionen en underordnad roll inom jazzmusik. Formuppbyggnaden Àr ofta enkel till förmÄn för improviserandet. HÀr ligger dock fokus pÄ kompositionen och upphovsmannen undersöker hur man kan gÄ tillvÀga för att komponera ett stort verk.
Analys av en analys : Dag Wiréns "analysmetod" och dess adekvans för andra verk av Wirén
AbstractPer-Henning Olsson: Analys av en analys. Dag Wiréns "analysmetod" och dess adekvans för andra verk av Wirén. - Uppsala: Institutionen för musikvetenskap, 2000. 60 p.I de flesta större dagstidningarna pÄgick frÄn jultiden 1956 till vÄren 1957, en debatt om den nya musiken. Den handlade om att det fanns en klyfta mellan tonsÀttarna och publiken, och huruvida tonsÀttarna skulle anpassa sig till publiken eller inte.
FÀrgerna, berÀttandet och den villkorslösa lusten
Wolfgang Amadeus Mozart, underbarnet frÄn Salzburg, levde under andra halvan av 1700-talet och anses av mÄnga som vÀrldens genom tiderna mest framstÄende kompositör. Under sina 35 levnadsÄr hann han tonsÀtta över 600 verk. Han skrev inte minst operor, symfonier, konserter, kör- och kammarmusik. Mozart komponerade fyra flöjtkvartetter för besÀttningen flöjt, violin, viola, och cello (K. 285, 285a, 285b, och 298).
Fight Clubs pedagogiska möjligheter : En studie av Fight Club och dess möjlighet att forma kritiska lÀsare
För att ta reda pÄ hur ett verk kan framhÀva sin egen fiktionalitet och hur ett verk kan förhÄlla sig till andra texter gjorde jag en nÀrlÀsning och tolkning av Fight Club. Syftet med undersökningen var att försöka undersöka verkets pedagogiska möjligheter att matcha och utmana elevernas litterÀra och allmÀnna repertoar, med fokus pÄ textens möjligheter att göra motstÄnd mot förhÄllningssÀttet att lÀsa litteratur som empirisk avbildning av verkligheten, samt hur jag som pedagog kan anvÀnda detta verk för att illustrera hur den som fiktiv text skapar sin betydelse genom sitt förhÄllande till andra texter och klassiska teman.Det som jag fick fram, var bl.a. att genom sin opÄlitlige berÀttare och luckor i texten sÄ framhÀvde Fight Club sin egen fiktionalitet. Tillsammans med dess tendenser och intertextuella relationer sÄ vill jag hÀvda att Fight Club utgör ett lÀmpligt lÀromedel och stöd i att forma kritiska och estetiska lÀsare.
Avspeglas Mozarts liv i hans operor? : En studie i förhÄllandet mellan liv och verk i tonsÀttarbiografin
Abstract saknas..
Eskapism : En analys av Edward Albees Who's Afraid of Virginia Woolf?
Syftet med denna uppsats Àr att undersöka de litterÀra, narratologiska elementen i ett verk som bygger pÄ faktiska hÀndelser och jÀmföra det med de faktiska element som kan Äterfinnas i ett skönlitterÀrt verk. För att svara pÄ detta tar jag hjÀlp av tre underfrÄgor:? Vilka narratologiska grepp anvÀnds? HÀr tar jag att ta upp och diskutera sprÄket, författaren/berÀttaren och dennes roll samt hur berÀttandet framförs.? Hur anvÀnds litterÀra stilbegrepp? HÀr undersöker jag förekomsten av stilbegrepp som till exempel metaforer och ironi och pÄ vilket sÀtt de anvÀnds.? Hur ser förhÄllandet till fakta ut? HÀr tar jag upp hur man i de bÄda böckerna förhÄller sig till just fakta för att antingen auktorisera sin forskningsresa eller för att skapa en illusion av fakticitet..
Det "vita fÀltet" i Peter Fries Listening : ouppmÀrksammat eller vill man bara inte kÀnnas vid det?
Min analys av verket Listening har fÄtt mig uppmÀrksam pÄ det jag kallar "vita fÀltet" i Peter Fries konstverksamhet. Detta Àr för mig ett abstrakt fÀlt som förekommer allt mer uteslutande i alla Fries verk frÄn 1990-talet fram till idag. Betydelsen av det "vita fÀltets" allt mer dominerande plats i verket har i min mening förÀndrat betydelsen av Fries verk som en helhet, dock pÄ olika sÀtt för olika betraktare under de olika tider de har förekommit. Fries verk har ofta analyserats genom referenser till landskapsmÄleri frÄn olika tidsepoker under konsthistorien.Jag vill med min undersökning av detta abstrakta fÀlt visa hur det har tagits upp av konstkritiker och skribenter, men Àven förmedla en syn pÄ Fries konst vilken inte har landskapsmÄleriet som utgÄngspunkt..
Skönlitteratur ? ett redskap mot mobbning?
Syftet med denna studie har varit att undersöka om arbete med skönlitterÀra verk om mobbning kan pÄverka elevers attityder till mobbning. Studien genomfördes i en gymnasieklass Är 1, dÀr nio elever ingick. Efter att ha lÀst utdrag ur skönlitterÀra verk och sett en film, som alla behandlade Àmnet mobbning ur olika perspektiv, har eleverna samtalat om och i skrift reflekterat över begreppet mobbning och om sina egna erfarenheter om detsamma. Efter en serie pÄ fyra dubbellektioner, genomfördes tre intervjuer. Resultatet visade att eleverna inte upplever att deras attityder till mobbning förÀndras nÀmnbart efter att ha arbetat med texterna.
Reflekterande text : Skapandet av en filmintroduktion
Under 12 arbetsveckor har vi i projektgruppen producerat en dokumentÀrfilm för en extern kund, Svenska Kyrkan. En film med 70 procent samtal och de övriga procenten har fördelat emellan, reportage, miljö och klippbilder. Samarbetet oss mellan oss tre har fungerat bra, med samarbetet med uppdragsgivaren inte fungerat lika önskvÀrt. DÀr problem med löften, förseningar i tidsplanen och snabba omstruktureringar tillstötte. Jag har applicerat Bill Nichols modus pÄ mitt verk samt jÀmfört verk som hÄller kriterierna för de modus som Nichols beskriver.