Sök:

Sökresultat:

14771 Uppsatser om Epitet för tyst kunskap - Sida 17 av 985

En Projektgrupps lÀrande

VÄrt syfte med denna uppsats Àr att bidra till en ökad förstÄelse för hur lÀrande sker inom en projektgrupp och vilka sociala och organisatoriska konsekvenser lÀrandet fÄr för arbetet. Vi har sett att olika sorters lÀrande uppstÄr i olika situationer och dessa leder till varierande former av kunskap. Kunskap vÀrderas olika beroende pÄ de antaganden som styr organisationen och högre vÀrderad kunskap tenderar att uppmÀrksammas mer Àn annan kunskap. Relationer Àr en förutsÀttning för lÀrande och hur dessa uppstÄr och förÀndras beror pÄ tre faktorer vi sett; trygghet, status och tid. Dessa tre faktorer pÄverkar i sin tur arbetetsuppgifter och arbetsfördelning i gruppen pÄ olika sÀtt..

Tyst Bok - Bilden av svenska historielÀroböckers syn pÄ miljö och jÀmstÀlldhet

Undersökningen syftar till att synliggöra hur vÀrderingar och normer tar sig uttryck i bild och text i tre svenska lÀroböcker i historia för gymnasiet. Tanken pÄ bilden som ett redskap och vilka effekter bilden har för undervisningen vad gÀller perspektiven miljö och jÀmstÀlldhet Àr frÄgor som behandlas. Hur kommer perspektiven till uttryck i bild och text i lÀroböckerna? Hur vÀl korresponderar uttrycken med de skrivningar som finns i skolans styrdokument vad gÀller miljö och jÀmstÀlldhet? Dessa frÄgor har genom en kvantitativ men framförallt kvalitativ metod för text- och bildanalys angripits och analyserats. Resultatet visar att lÀrobokens bilder, dess funktioner och möjligheter att fungera som ett redskap för att lyfta ett miljö- och jÀmstÀlldhetsperspektiv i undervisningen Àr ytterst begrÀnsat..

Kunskap och lÀrande ur en nyanlÀnds perspektiv. En studie i om nyanlÀnda elever kan ha en annorlunda syn pÄ kunskap och lÀrande Àn den som genomsyrar LGR 11.

Denna studie har syftet att undersöka om synen pÄ kunskap och lÀrande hos en nyanlÀnd elev kan se annorlunda ut Àn den som genomsyrar LGR 11. För att genomföra undersökningen har jag anvÀnt mig av semistrukturerade intervjuer, och dÀrefter jÀmfört materialet med tidigare forskning. De frÄgor som har anvÀnts i studien Àr hÀmtat frÄn ett pedagogiskt kartlÀggningsmaterial för nyanlÀnda elever. Personerna som jag intervjuat Àr nyanlÀnda elever frÄn Syrien och Somalia och det har varit bÄde flickor och pojkar i Äldern 13-15 Är. Undersökningen visade att elevernas syn pÄ kunskap och lÀrande sÄg annorlunda ut, jÀmfört med den syn pÄ kunskap och lÀrande som genomsyrar svensk skola och LGR 11.

?TvÄ sidor av samma mynt? Faktorer av betydelse för patienters upplevelse av palliativ vÄrd i det egna hemmet

Att varje dödsfall gör ett bestÄende intryck pÄ de efterlevande Àr ett Äterkommandefaktum för de som vÄrdar patienter palliativt. Palliativ vÄrd i hemmet Àr en vÄrdformsom ökar i omfattning och som bygger pÄ en samverkan av flera yrkeskategorier i olikaorganisationsformer. Professionell vÄrd i hemmet vid livets slut utifrÄn ettlivsvÀrldsperspektiv avser att lindra patientens lidande och istÀllet uppnÄ optimaltvÀlbefinnande för patienten och de nÀrstÄende. DÄ det Àr en vÄrd som stÀller krav pÄsjuksköterskors förmÄga att medvetet samordna och tillÀmpa olika kunskaper inomomvÄrdnad, Àr det viktigt att urskilja vilka faktorer som Àr av betydelse för patientensupplevelse av att vÄrdas palliativt i hemmet. Syftet med detta arbete Àr att belysafaktorer av betydelse för patienters upplevelse av palliativ vÄrd i det egna hemmet.Studien baseras pÄ en litteraturstudie, dÀr Evans (2003) modell anvÀnds för att analyseraÄtta kvalitativa artiklar som Äterfanns i databaserna Cinahl, MedLine och PubMed.Analysen gav upphov till tvÄ huvudteman; lidande respektive vÀlbefinnande.

OsÀkerhet och motstÄnd : -   i telemedicinska samarbeten

Informationsteknologins snabba framfart har fÄtt en allt större betydelse inom hÀlso- och sjukvÄrden, vilket har  bidragit till telemedicinens utveckling. Telemedicin kan beskrivas som en teknik dÀr sjukvÄrden utnyttjar elektronisk kommunikation för patientrÄdgivning, bedömning, övervakning och specialistkonsultationer pÄ distans. Detta kan resultera i en ökad kunskapsspridning, höjd kvalitet samt minskade kostnader. Telemedicinska samarbeten förutsÀtter dock kontinuerliga organisationsförÀndringar mellan de ingÄende parterna i form utav införande av ny teknik, rutiner och arbetsÀtt. Studier har visat att organisationsförÀndringar medför en osÀkerhet hos individer som pÄverkas av förÀndringen, vilket i vissa fall kan resultera i motstÄnd.Denna uppsats Àmnar undersöka och identifiera var motstÄnd finns hos lÀkare i samband med ingÄende i telemedicinska samarbeten och kartlÀgga vilka bakomliggande osÀkerhetstyper som skapar motstÄndet.

SprÄkstimuleringens betydelse i förskolan för senare lÀs- och skrivinlÀrning

Examensarbetets syfte Àr att belysa och analysera hur pedagoger arbetar med sprÄkstimulering i förskolan. Vi presenterar vad tidigare forskning inom omrÄdet sprÄkstimulering belyser som viktigt vid barnens tidiga sprÄk och skriftmöte. Om barnen fÄr chansen att pÄ ett utvecklande sÀtt delta i rim och ramsor samt samtala om texter har de, enligt forskningen, en större chans att lÀra sig lÀsa och skriva. Genom att genomföra kvalitativa intervjuer med fyra pedagoger har vi undersökt hur förskolan förhÄller sig gentemot rÄdande forskning kring sprÄk-stimulering. Vi kommer att redovisa hur respondenterna redogör för hur de arbetar med sprÄkstimulering i verksamheten och vilka metoder pedagogerna berÀttar att de arbetar utifrÄn.

Hur fÄr man tyst pÄ en gitarrist? : En observationsstudie i a-°©?vistalÀsning

Studiens syfte Àr att se ifall det Àr möjligt att under en kortare tid bli en bÀttre a-vistalÀsare. För att underso?ka detta har jag under en Ättaveckorsperiod övat a-vista 15 minuter per dag, med hjÀlp av en bok just för a-vistalÀsning. Ett urval av dessa övningstillfÀllen har jag videofilmat. Jag har ocksÄ anvÀnt mig av loggbok för att dokumentera mina upplevelser av min egen process.

NÀr sitt bÀsta inte Àr bra nog : En essÀ om att stÄ mellan kollegor och chef pÄ förskolan

Syftet med den hÀr essÀn Àr att synliggöra svÄrigheter i förskolans vÀrld. I förskolan Àr man omgiven av mÀnniskor med olika bakgrunder, kunskaper och erfarenheter. Jag som pedagog, ska kunna förhÄlla mig professionellt till medarbetare, förÀldrar och ledning. Men nÀr man uppfattar brister i barnsÀkerheten uppstÄr flera svÄrigheter. I essÀn undersöker jag en frÄga utifrÄn tvÄ arbetsroller.

Kunskapsutvinning ur informationssystem : Utvinning och vÀrdering av kunskap för att öka kvaliteten pÄ kravspecifikationer

Denna rapport har haft som uppgift att studera hur organisationer ska gÄ tillvÀga för att utvinna och vÀrdera kunskap ifrÄn sitt befintliga informationssystem. Detta Àr en mycket viktig process dÄ kunskap har blivit en av de absolut viktigaste resurserna för organisationer över hela vÀrlden. Utvinningen Àr viktig att effektivisera sÄ att inte organisationer förlorar viktig kunskap nÀr de avvecklar sitt gamla informationssystem för att bygga ett nytt och bÀttre system. Samtidigt Àr det viktigt att vÀrdera ifall den utvunna kunskapen Àr relevant för organisationen. Ifall den inte Àr relevant sÄ ska den inte sparas utan kasseras för att öka effektiviteten. För att undersöka detta problem sÄ har en kvalitativ fallstudie genomförts hos ett medelstort företag som heter Colorex Sweden AB.

VÅLDTAGEN: ett förpliktigande epitet. En kritisk diskursanalys

Our purpose has been to review and analyse the representation of rape, as well as discussions concerning rehabilitation, present in texts targeted at professionals and/or female victims of rape. We wish to investigate whether female victims of rape themselves are given the opportunity of individual positioning with regard to the crimes they have been exposed to. We consider it to be of relevance that female victims of rape themselves are given the opportunity to act, react and feel individually in the context in which they find themselves, without judgement or certain expectations on how to act being dealt to them from their surroundings. Our research questions have been as follows; what views of the phenomenon that is rape are presented in the texts? Do the texts apply any specific theoretical analysis aimed at the possible explanations of the phenomenon that is rape? In what ways do the texts present the significance of rape for the female rape victim? How are the victims feelings of disgrace, guilt and disgust with regard to rape explained, are these reactions linked to the understanding of female sexuality? How are methods of the rehabilitation of female rape victims presented in the texts? Do the texts render possible any other/varying subject positions as a female rape victim? To answer these research questions we have applied a critical discourse analysis on our selection of texts and thereafter made a connection to relevant theory.

LÀkande rum : - ett examensarbete om arkitektur, psykiatri och lÀkande miljöer

Projektets syfte Àr att försöka utröna hur en visionÀr psykiatri skulle kunna se ut i framtiden. Jag frÄgade mig om man som arkitekt kan komma med en vision som Àr en lösning pÄ psykiatrins problem. Hur gör man för att maximera de lÀkande faktorerna sÄ att patienter ÄterhÀmtar sig sÄ fort och fullstÀndigt som möjligt? Projektet Àr ocksÄ ett försök att förmÀnskliga en av de stora insitutioner vi Àr beroende av i samhÀllet och har resulterat i en bok i Àmnet och ett designprojekt..

Kunskap och skola i elevperspektiv : en intervjustudie av Ätta högstadieelever

Uppsatsens syfte Àr att belysa högstadieelevers kunskapssyn och att diskutera resultatet. Jag har intervjuat Ätta högstadieelever om kunskap, skola och lÀrare. Undersökningens resultat visar att: eleverna Àr ovana att diskutera kunskapsbegreppet, att lÀrare inte diskuterat kunskapsbegreppet med eleverna samt att eleverna har svÄrt att frikoppla kunskapsbegreppet frÄn skolvÀrlden. Eleverna har nÀmnt fyra aspekter pÄ viktig kunskap: nytta, förstÄelse, allmÀnbildning samt grundkunskaper..

Hörs det tysta ropet? Fyra unga vuxnas upplevelser av att vara tyst under grundskoletiden och samtidigt varit i skolsvÄrigheter

Syfte: Syftet med studien var att undersöka hur nÄgra tysta elever i skolsvÄrigheter upplevt sin grundskoletid. Följande frÄgestÀllningar ligger till grund för studien: ? Hur beskriver eleverna sin grundskoletid och de svÄrigheter de upplevt? Hur Àr det att vara en tyst elev?? Hur upplever eleverna att de blivit bemötta av lÀrare respektive kamrater under sin grundskoletid? ? Vilket specialpedagogiskt stöd har eleverna fÄtt och upplever de att det överensstÀmmer med deras behov av stöd? Vad upplevs som positivt respektive negativt?? Hur upplever eleverna att grundskolan har bidragit till deras sjÀlvbild och sjÀlvkÀnsla?Teori och metod:Studien utgick ifrÄn en livsvÀrldsfenomenologisk ansats dÀr respondenternas egna erfarenheter lyftes fram. Som metod för datainsamling genomfördes halvstrukturerade livsvÀrldsintervjuer, med en intervjuguide som grund. Detta för att möjligheten till att stÀlla följdfrÄgor skulle finnas.

FrÄn smÄindustri till hÄllbar stad : Fallstudie av den planerade omvandlingen av Södra ButÀngen i Norrköping

Svenska elevers prestationer inom matematik rapporteras bli allt sÀmre. Om man trÀnat exempelvis multiplikationstabellerna till den grad att de automatiserats belastas arbetsminnet mindre och man kan sÄledes fokusera pÄ mer krÀvande uppgifter. I föreliggande studie har kvalitativa metoder i form av elevobservationer och elevintervjuer anvÀnts. Vi undersökte hur det ser ut dÄ elever i en Ärskurs tre tabelltrÀnar multiplikation intensivt, hur deras resultat utvecklades av tabelltrÀningen med hjÀlp av Diamantdiagnoser samt vad eleverna tyckte om detta.Resultatet av observationerna var att eleverna satt enskilt och trÀnade tyst med hjÀlp av olika material. Ingen interaktion Àgde rum varken mellan lÀraren och eleverna eller eleverna sinsemellan.

Kan man det man lÀrt sig ? om rymden?

Varför kan vi som vuxna inte mer om rymden? Varför verkar det ibland som om barn i Ă„rskurs tre vet mer? Dessa frĂ„gor ledde oss in pĂ„ Ă€mnet för vĂ„r uppsats. Är det sĂ„ att skolans undervisning bygger pĂ„ ytinlĂ€rning och att kunskap inte befĂ€sts pĂ„ bĂ€sta sĂ€tt? Denna uppsats försöker visa hur undervisning skall ske för att förstĂ„else skall uppnĂ„s och kunskap om rymden ska befĂ€stas och finnas kvar. VĂ„r litteraturgenomgĂ„ng visar hur viktigt det Ă€r att förstĂ„ hur inlĂ€rning sker.

<- FöregÄende sida 17 NÀsta sida ->