Sök:

Sökresultat:

14771 Uppsatser om Epitet för tyst kunskap - Sida 14 av 985

Att lÀra det dolda: En fallstudie om lÀrande av tyst kunskap pÄ Utrikesdepartementet

Knowledge is of great importance for organizations and it is seen as an important competitive advantage to effectively preserve knowledge within an organisation. The upcoming retirement of employees born in the 1940s poses a threat because it is believed to result in a knowledge drain. The problem of preserving knowledge within the organization lies in the fact that it is partly tacit, and therefore not possible to write down or communicate in words. The purpose of this thesis is to investigate how tacit knowledge is created in the Swedish Ministry for Foreign Affairs and the implications thereof. We examine the following research questions: Of what significance is the creation and reproduction of tacit knowledge for the Swedish Foreign Ministry? Which factors influence the creation and reproduction of tacit knowledge and why? A case study of the Swedish Ministry for Foreign Affairs has been conducted.

LĂ€sa? - Javisst, men vad?

Barn har olika intresse av att lÀsa, vissa lÀser mycket och andra mindre. NÄgra tycker om att lÀsa skönlitterÀra böcker och andra föredrar serietidningar eller dataspel. För att inte vissa elever ska tappa sitt lÀsintresse Àr det viktigt att lÀrarna tillvaratar elevernas lÀsintresse i skolans svenskundervisning för att stimulera deras utveckling. Syftet med den kvalitativa studien Àr att undersöka hur valet av de texter som anvÀnds i undervisningen gÄr till samt om pedagogerna i sina val tillvaratar elevernas intressen eller inte. För att uppnÄ studiens syfte har jag genomfört en enkÀtundersökning med 48 svarande och nio kvalitativa intervjusamtal varav sex med elever och tre med lÀrare. Studien har utförts pÄ samma skola i tvÄ klasser i Ärskurs fem.

Den allvarsamma leken : Ett fokussamtal om pedagogiska strategier för att skapa förutsÀttningar för rollspel

AbstractRönngren, C (2011) Den allvarsamma leken - ett fokussamtal om pedagogiska strategier för att skapa förutsÀttningar för rollspel.  Syftet med studien var att undersöka hur erfarna pedagoger tÀnker kring sina strategier i situationer nÀr teaterovana vuxna ska ta steget in i rollspel. Ett fokussamtal med fyra informanter genomfördes och urvalet skedde med kravet att deltagarna skulle ha arbetat med teaterovana vuxna och rollspel, i det hÀr fallet forumspel och simuleringar. Samtalet spelades inte in, utan vÀgganteckningar fördes löpande sÄ att deltagarna kunde ta stÀllning till materialet under samtalets gÄng samt lÀtt Äterknyta till tidigare samtalstrÄdar. Resultatet redovisas i en sammanfattning av samtalet och diskuteras sedan med utgÄngspunkt i teorier om kommunikation i fiktion; lek samt teori om kommunikation mellan skÄdespelare och publik. Deltagarna i fokussamtalet visade sig mycket medvetna om kommunikationen pÄ den sensoriska nivÄn, vilken handlar om kommunikation pÄ ett plan som kan beskrivas som ett personligt förhÄllande.  Vikten av att pedagogen Àr följsam gentemot deltagaren var en av de strategier som ansÄgs viktigast.

Tala matematik - med lÀrobokens hjÀlp?

Gemensamma genomgÄngar och dÀrefter tyst rÀkning var den vanligaste undervisningsformen under vÄr grundskoletid pÄ 70-talet. PÄ mÄnga skolor i grundskolans senare del Àr det fortfarande det vanligaste arbetssÀttet. Forskning visar att om eleverna fÄr arbeta i par eller grupp inverkar det positivt pÄ deras inlÀrning. Undersökningar konstaterar dessutom att lÀroboken fortfarande styr undervisningen i alltför hög grad. Mot denna bakgrund har vi undersökt om lÀroböckerna stÀmmer överens med kursplanen i matematik med avseende pÄ muntlig kommunikation.

Överföring och Skapande av Kunskap i Organisationer: Kultur och struktur som verktyg för att pĂ„verka dess förutsĂ€ttningar och hinder

Bakgrund: I det kunskapssamhÀlle vi Àr pÄ vÀg in i blir kunskapen viktigare Àven för företag. VÀl anvÀnda rutiner för överföring och skapande av kunskap lÀgger grunden för bestÄende konkurrensfördelar. Syfte: Syftet med uppsatsen Àr att skapa en modell för överföring och skapande av kunskap i en organisation. För att göra detta kommer vi att: · Ge en definition pÄ kunskap. · Studera förutsÀttningar och hinder som finns vid överföring och skapande av kunskap.

NÀr mÀnniskor ser pÄ TV Àr de nÄgon annanstans : En konstnÀrlig undersökning av TV:s representationsformer i bilderböcker

Mitt kandidatarbete Àr ett undersökande och utmanande av unga kvinnors sjÀlvbild i förhÄllande till upplevda krav och förvÀntningar, samt normativa förestÀllningar om hur en kvinna ska vara. Jag vill, genom konstnÀrlig/konsthantverklig gestaltning i materialen keramik och glas, lyfta fram och bejaka det otillÄtna som ?inte fÄr finnas? och lÄta det utgöra det vackra. Att inte vara till lags, inte rÀtta sig efter vad andra tycker utan öppna upp för att skapa sina egna ideal. Att vÄga ta den plats man vill ha; högljudd eller tyst, motbjudande eller attraktiv.

Statlig rasforskning : En artikelserie om vart den svenska rasforskningen tog vÀgen

Statens institut för rasbiologi i Uppsala var det första i sitt slag att öppna i vÀrlden. Statlig utsovring av undermÄliga mÀnniskor diskuterades pÄ mÄnga hÄll men förverkligades bara i ett fÄtal lÀnder. Bland dem hörde Sverige till pionjÀrerna. Efter andra vÀrldskriget blev det tyst om institutet i Uppsala. Det som en gÄng var rikets stolthet blev nu nÄgot det inte talades öppet om.

"Det rÀcker inte med lÀsförstÄelseböcker och tyst lÀsning" : En studie om lÀrares erfarenheter och uppfattningar gÀllande lÀsförstÄelsesvÄrigheter

Syftet med detta examensarbete har varit att utifrÄn ett lÀrarperspektiv, belysa möjligheter och problem i lÀsförstÄelseundervisningen och att bidra till en fördjupad kunskap om elever i behov av sÀrskilt stöd i sin lÀsutveckling. Det empiriska materialet bestÄr av en enkÀt som har vesvarats av 64 lÀrare som undervisar i svenska i Är 1-6. Studien Àr kvalitativ och inspirerad av enomenografin.Resultaten visar att lÀrarna i studien har erfarenhet av flera olika typer av lÀssvÄrigheter. LÀsförstÄelsesvÄrigheter upptÀcks pÄ flera olika sÀtt: lÀsförstÄelse, avkodning, muntlig fömÄga, svÄrigheter med andra uppgifter, arbetsminne, ordförrÄd, strategier för att inte lÀsa samt kÀnslomÀssiga reaktioner. Flera av informanterna har mött elever i Är 3-4 som kan avkoda bra men ÀndÄ inte förstÄr innehÄller i en text.

En undersökning om implicit erfarenhetsbaserad kunskap inom en verkstadsindustri

Syftet var att undersöka hur implicit erfarenhetsbaserad kunskap kan tillvaratas samt huruvida det Àr möjligt för organisationer att hjÀlpa medarbetare att tydliggöra denna. Rapporten ger exempel pÄ verktyg som tydliggör implicit erfarenhetsbaserad kunskap samt undersöker medarbetarnas kÀnslor inför detta. Respondenterna valdes pÄ grund av deras lÄnga verkstadserfarenhet. Slutsatserna blev att implicit erfarenhetsbaserad kunskap gör medarbetaren trygg pÄ arbetsplatsen och i sig sjÀlv. Respondenterna kunde inte sÀtta ord pÄ sina kunskaper dÄ de vÀrderade teoretisk kunskap över praktisk, detta försvÄrade deras möjligheter att diskutera studiens föreslagna metoder.

KartlÀggning av bildundervisning : en fallstudie av en lÀrares strategier

LÀrare i skolan har stora kunskaper inom de Àmnen som de undervisar sina elever i, kunskaper som inte bara kommer genom inlÀrning utan Àven genom upplevelser och erfarenheter. Dessa ?tysta? kunskaper som lÀrare har finns inte nedskrivna utan finns i deras tankevÀrld. Syftet med denna studie Àr att kartlÀgga de tÀnkta mÄlen och strategierna som en bildlÀrare har i un-dervisningen som en tankekarta, hÀr kallad strateginÀt.Undersökningen Àr en fallstudie med intervjuer, observationer och insamling av material för att fÄ en sÄ djup insyn i informantens strategier som möjligt. Intervjun redovisas med hjÀlp av dataprogrammet Complador, vilket redogör för de mÄl lÀraren har med sin undervisning.

Kunskapshantering : En jÀmförande studie mellan en offentlig enhet och ett privat bolag i omsorgssektorn

 Syftet med denna uppsats var att undersöka om en offentlig enhet inom en kommun och ett privat bolag liknar och/eller skiljer sig Ät gÀllande kunskapshantering, i sÄdant fall hur och varför. Följande tre frÄgestÀllningar stÀlldes i avsikt att svara pÄ detta syfte: Uppfyller den offentliga enheten och det privata bolaget olika kriterier, och har de förutsÀttningar, för att bli framgÄngsrika i arbetet med KM, i sÄdant fall hur?, Sker kunskapsomvandling inom den offentliga enheten och det privata bolaget, i sÄdant fall hur?, Finns det skillnader och/eller likheter mellan den offentliga enheten och det privata bolaget, vilka Àr i sÄdant fall dessa och vilka bakomliggande orsaker kan finnas till dessa? För att svara pÄ syftet och frÄgestÀllningarna gjordes en kvalitativ studie genom att sex intervjuer genomfördes för att samla in det empiriska materialet. Tre av dessa genomfördes pÄ en offentlig enhet och de övriga tre pÄ ett privat bolag. Det empiriska material tolkades och analyserades sedan i ljuset av tidigare forskning och teorier som behandlar kunskapsbegreppet, kunskapsomvandling, Knowledge Management samt huruvida och varför privata och offentliga organisationer liknar och/eller skiljer sig Ät. De slutsatser som kunde dras var att det privata bolaget i högre grad uppfyllde vissa kriterier och förutsÀttningar för att anses som framgÄngsrika i arbetet med kunskapshantering samt att det privata bolaget Àven i högre grad frÀmjade kunskapsspridning genom att lÄta personalen mötas i praktiken pÄ en frekvent och kontinuerlig basis.

LÀsglÀdje: hur pedagoger kan vÀcka elevers lust till lÀsning

Syftet med detta arbete var att undersöka hur pedagoger kan vÀcka och bibehÄlla elevernas lÀsglÀdje under de tidigare skolÄren. Undersökningen Àr genomförd pÄ tre skolor inom samma kommun och vi har dÀr intervjuat och observerat tre lÀrare som arbetar med elever i Ärskurs tvÄ till fyra. Det övergripande temat i intervjuerna var att undersöka hur lÀrarna arbetar för att vÀcka och bibehÄlla elevernas lÀsglÀdje. Intervjuerna berörde höglÀsning, tyst/fri lÀsning, klassrumsmiljö och samarbete med hemmet. Vi har Àven observerat dessa tre lÀrare under en höglÀsningsstund.

Barns motoriska reflexer : vilken kunskap behövs hos förskollÀrare enligt en sensomotorisk reflexpedagog, en idrottslÀrare och tre specialpedagoger?

 Syftet med studien Àr att göra tydligt vilken kunskap förskollÀrare behöver om motoriska  reflexer i sitt arbete med barn samt ge en bild av verkligheten ute pÄ fÀltet, vilken kunskap om reflexer finns hos förskollÀrare? I studien har fem intervjuer genomförts samt en rikstÀckande enkÀtundersökning riktad till 400 förskollÀrare. Resultatet visar att förskollÀrare behöver en grundlÀggande kunskap om reflexer för att kunna observera, förstÄ och vidta alt. hÀnvisa till nödvÀndiga ÄtgÀrder. Det framgÄr Àven att kunskap om de kvarvarande primitiva reflexernas alt.

Att bedöma och betygsÀtta scenisk gestaltning pÄ gymnasiets

TeaterlÀrare pÄ gymnasiets estetiska program har mycket knapphÀndiga nationella beskrivningar och betygskriterier för teaterkurserna de undervisar i. FrÄgan Àr hur teaterlÀrarna under dessa omstÀndigheter utför sitt bedömningsarbete. I studien undersökts med hjÀlp av kvalitativa intervjuer hur tvÄ teaterlÀrare bedömer och betygssÀtter sina elever i scenisk gestaltning. Som orientering ges en genomgÄng av betygens utveckling i skolan frÄn relativt/normativt till ett mer formativt, elevorienterat system. Sedan följer en kort belysning av för- och nackdelar med formativa och summativa betygssystem och om den oenighet som funnits inom skolvÀrlden om vilket system som skall rÄda. Med detta som bakgrund presenteras undersökningens resultat. LÀrarna vilar sin bedömning pÄ fyra ben: Skriftliga bedömningsverktyg, den egna erfarenheten, stöd frÄn kollegor samt elevernas reflektioner över sitt eget och sina skolkamraters arbeten.

Förlagsredaktörers informationsbeteende. En studie av förlagsredaktörer som arbetar med facklitteratur.

The main purpose of this work was to examine the information behavior of nonfiction publishing Company editors. Three problem areas were presented and expressed in the following questions:- What is the information need of the editor in every day work?- Which sources of information do the editors use when they are looking for information and how do they make use of them?- Are there any factors that have an influence on the information behavior of the editors and in what way do the factors effect the information behavior of the editors in their everyday work? And finally, do the editors experience any factors as barriers to information behavior?Six editors, all with academical background, all employed in different publishing companies were interviewed. The result of this study have been analysed within a theoretical framework influenced by the work of Tom Wilson, Lars Höglund and Olle Persson and Block and Lagberg. The result shows that the editors had various regular needs of information in their every day work.

<- FöregÄende sida 14 NÀsta sida ->