Sök:

Sökresultat:

8713 Uppsatser om Entreprenörskap i skolan - Sida 55 av 581

Ökat ansvar- ökad kunskap?

Examensarbetet utgÄr frÄn arbetet med det lokala projektet HMU-högre mÄluppfyllelse. I och med HMU ska eleverna ta ett stort eget ansvar över skolarbetet och mÄlet Àr att varje termin höja resultaten i tre av eleven sjÀlv valda Àmnen. Syftet med detta examensarbete Àr att undersöka hur elever stÀller sig till ett ökat ansvarstagande, hur lÀrare uppfattar arbetet samt huruvida det hjÀlper eleverna att nÄ bÀttre resultat i skolan och ökad kunskap. Metoden som anvÀnts Àr kvalitativ intervju dÀr ledning, lÀrare och elever intervjuats om HMU, elevansvar och resultat i skolan. Genom analys av intervjuerna har framkommit att man ser HMU-arbetet som positivt i den bemÀrkelsen att det hjÀlper eleverna att nÄ höjda resultat samt att elever och lÀrare lÀttare kan överblicka elevernas arbete i skolan. SvÄrigheter med HMU Àr hur det kan hjÀlpa de allra svagaste eleverna samt att fÄ alla lÀrare att arbeta likartat för att bidra till en klar struktur, vilken förutsÀtts för att hjÀlpa eleverna i strÀvan efter höjda betyg och ökad kunskap..

Medveten rörelsetrÀning-samverkan mellan skola och fritidshem

I mitt arbete undersöker jag vad medveten rörelsetrÀning har för inverkan pÄ barns liv, bÄde fysiskt och socialt. Jag valde att göra undersökningen till stor del praktisk genom att starta ett Pröva-pÄ fritids för de barn som Ànnu inte hittat sin fritidssysselsÀttning. I litteraturgenomgÄngen tar jag bl a upp barns motoriska och sociala utveckling. Jag redogör ocksÄ vad Bunkefloprojektet Àr för nÄgot. I resultatet redovisar jag min forskning pÄ barnen.

Rörelse i skolan: att integrera fysisk aktivitet i den
dagliga undervisningen i olika Àmnen

Uppsatsen hade som syfte att undersöka hur fysisk aktivitet med hjÀlp av olika arbetssÀtt gÄr att integrera i olika Àmnen i den dagliga undervisningen i Är 6. I studien har vi anvÀnt oss av observationer, en kvalitativ metod. Undersökningen bestod av 16 elever i Är 6, varav 6 pojkar och 10 flickor. Resultatet av studien visar att fysisk aktivitet gÄr att integrera i olika Àmnen i den dagliga undervisningen om förutsÀttningar finns. Det krÀvs bÄde tid, planering och engagemang hos lÀrarna för att kunna anvÀnda sig av detta arbetssÀtt..

NÀsta lektion Àr fotboll : En undersökning om fotbollsundervisningen i skolan

I denna studie undersöks hur lÀrare ser pÄ vad de lÀr ut nÀr de har fotbollslektioner i skolan, och vad eleverna uppfattar att de lÀr sig. Resultaten kopplas sedan till den aktuella lÀroplanen (Lgr 11, skolverket). Studien Àr frÀmst baserad pÄ intervjuer som dels gjordes med tvÄ lÀrare inom skolan, och dels pÄ intervjuer med fyra elever frÄn Ärskurs nio. Vid studien intervjuas tvÄ pojkar och tvÄ flickor, för att pÄ sÀtt ocksÄ undersöka eventuella skillnader ur ett genusperspektiv. Intervjuerna transkriberades och sedan anvÀnds ramfaktorteorin för att analysera resultaten.Det Àr intressant att resultaten visar att lÀrare och elever har olika uppfattningar om vad man egentligen lÀr sig.

Ledarskap i arbetslivet

Syftet med denna uppsats har varit att undersöka hur specialundervisningen i en skola i Stockholms lÀn Àr uppbyggd samt vilket förhÄllningssÀtt specialpedagogerna har gÀllande specialundervisningen av elever i behov av sÀrskilt stöd. För att ge svar pÄ syftet har jag tre frÄgestÀllningar: Hur Àr specialundervisningen uppbyggd i en skola belÀgen i Stockholms lÀn? Hur utformas stödet till elever i behov av sÀrskilt stöd i skolan? Anser specialpedagogerna att specialundervisningen kan tolkas bÀst utifrÄn ett inkluderande eller ett segregerande integreringsperspektiv nÀr det gÀller elever i behov av sÀrskilt stöd?Metoden som jag har valt att anvÀnda Àr en kvalitativ forskningsintervju, i vilken jag har intervjuat fyra specialpedagoger som arbetar pÄ en skola i Stockholms lÀn. Det empiriska resultatet analyseras samt diskuteras utifrÄn Peder Haugs teori om segregerande respektive inkluderande integrering och tidigare forskning.Undersökningens resultat visar att specialundervisningen i skolan Àr uppbyggd pÄ sÄ vis att specialpedagogerna arbetar sÄvÀl i klassrummet som i sÀrskilda undervisningsgrupper med elever under vissa timmar i veckan. Att elever i behov av sÀrskilt stöd ibland fÄr gÄ i mindre grupper som sker utanför elevernas ordinarie klassrum, tolkas enligt Haug bÀst utifrÄn ett segregerande integreringsperspektiv.

Psykiskt hÀlsofrÀmjande arbete i skolan : En kvantitativ undersökning om elevers uppfattningar om psykiskt hÀlsofrÀmjande arbete i skolan

Skolan innefattar inte bara lÀrande utan handlar Àven om elevers hÀlsa och vÀlmÄende. För att eleverna ska kunna tillgodogöra sig undervisningen i skolan krÀvs en god psykisk hÀlsa. Enligt de rapporter och den litteratur vi tagit del av har elevers psykiska ohÀlsa ökat de senaste Ären. StÀmmer nu detta, att allt fler barn och ungdomar i skolan mÄr psykiskt dÄligt, Àr det av en enorm vikt att skolan tar sitt ansvar att uppmÀrksamma och försöka förebygga psykisk ohÀlsa hos eleverna. Detta Àr ett Àmne som stÀndigt Àr aktuellt eftersom det alltid kommer att finnas elever som mÄr dÄligt, dvs.

Att hantera och förebygga konflikter i skolan och pÄ fritidshemmet

SammandragI förskolan, skolan och pÄ fritidshemmen uppstÄr dagligen konflikter, dÀrför Àr det viktigt att ha bra strategier hur de skall bemötas. Syftet med arbetet Àr att ta reda pÄ hur pedagoger arbetar med att förebygga och hantera konflikter. UtifrÄn frÄgestÀllningarna, hur pedagoger arbetar för att förebygga och hantera barns konflikter pÄ fritidshemmet har jag uppnÄtt mitt syfte. Jag anvÀnde mig av metod i form av intervjuer av sex stycken fritidspedagoger som arbetar pÄ fritidshem och i skolan. Resultatet av min undersökning visar att fritidspedagoger arbetar aktivt med att hantera och förebygga konflikter.

Estetisk verksamhet : En intervjustudie om lÀrare anvÀnder estetisk verksamhet som ett verktyg i den obligatoriska skolan och pÄ fritidshemmet

Bakgrund: VÄr vetenskapsteori utgÄr ifrÄn Vygotskijs tankar om fantasi och kreativitet.Syfte: Att undersöka om lÀrare i den obligatoriska skolan och pÄ fritidshemmet anvÀnder sig av estetisk verksamhet i sin pedagogiska utövning och vilka effekter de anser att det fÄr för eleverna. VÄr frÄgestÀllning Àr:AnvÀnder sig lÀrare av estetisk verksamhet i den obligatoriska skolan och pÄ fritidshemmet och vad anser de intervjuade lÀrarna att estetisk verksamhet bidrar till för eleverna? Metod: Vi anvÀnde oss av en kvalitativ studie, inspirerad av fenomenografin, i form av intervjuer med sex lÀrare. Analysering skedde genom kategorisering.Resultat: Samtliga av de intervjuade lÀrarna anvÀnder sig av estetisk verksamhet i sin pedagogiska utövning och de anser att det bidrar till mycket för eleverna. De kategorier som lÀrarna anser att eleverna utvecklar Àr fantasi och kreativitet, social kompetens, sjÀlvförtroende och sjÀlvkÀnsla samt lustfylldhet..

Grammatik - regler eller kommunikation : Ett studium om avsikten med grammatikundervisning i de nationella styrdokumenten och fyra lÀroböcker i svenska för gymnasieskolan

Det övergripande syftet Àr att beskriva diskurser gymnasieungdomar med mÄngkulturell bakgrund kan ha att hantera och hur ungdomarna anger att de hanterar olikheter mellan diskurser. Följande konkreta frÄgestÀllningar utformas: Hur beskriver de intervjuade eleverna sina förÀldrars syn pÄ den svenska skolan? Vilka strategier anvÀnder sig intervjupersonerna med mÄngkulturell bakgrund av för att hantera situationen? Sex gymnasieungdomar intervjuades i halvstrukturerade samtal som skrevs ut och tolkades hermeneutiskt. En anpassningsdiskurs och en auktoritÀr diskurs framtrÀdde i materialet. I anpassnings-diskursen diskuteras inordning, undvikande, uppgivenhet, motstÄnd och maktlöshet.

?PÄ fritids gör man det man vill, pÄ skolan arbetar man.? : En undersökning om barns syn pÄ lÀrande i en formell kontra informell kontext

Studiens syfte var att undersöka barns uppfattningar om lÀrande som generellt begrepp men ocksÄ i förhÄllande till informell kontra en formell kontext. I studien har jag valt att anvÀnda fritidshemmet som den plats som stÄr för en informell kontext och skolan som den plats som stÄr för den formella kontexten. Detta pÄ grund av att jag varit intresserad av att undersöka om den integrering som enligt LGR11 bör finnas mellan fritids och skola, uppfattas av eleverna. Undersökningens empiri bygger pÄ kvalitativa intervjuer med 12 elever i Ärskurs tre. Studiens resultat visar att lÀrande som begrepp Àr starkt förknippat med skolans vÀrld och den formella kontexten.

Pedagoger berör: om beröringens betydelse i skolan ur lÀrarperspektiv

Syftet med denna studie var att ta reda pÄ hur nÄgra pedagoger uppfattar beröringens betydelse i skolan i relation till eleverna och utifrÄn sin yrkesroll. Vilka möjligheter och hinder upplever de med beröring i sin gÀrning som lÀrare? I ljusets av lÀrarens uppdrag presenteras i bakgrunden tidigare forskning om beröring och dess effekter pÄ relationsskapande och kommunikation. Vidare avhandlas dess betydelse för neurologisk- och social utveckling samt kontextens betydelse för hur beröringen uppfattas. Forskningsansatsen Àr fenomenografisk med inledande observationer av pedagogers beröringsbeteende följt av fyra kvalitativa intervjuer.

Skolan i Dagens Nyheter : Specialpedagogik, politiska intentioner och mediasprÄk - en textanalys

VÄrt examensarbete skrivs inom specialpedagogik som fördjupningsspecialisering, dÀrför ligger fokus pÄ specialpedagogik som verksamhetsfÀlt, diskurs och som synsÀtt.I Sveriges största morgontidning Dagens Nyheter har det lÀnge förts en livfull diskussion angÄende skolan och dess aktörer. De flesta mÀnniskor har nÄgon koppling till skolan och dÀrför ocksÄ Äsikter om verksamheten. Blivande lÀrare fÄr ibland anstrÀnga sig för att inte tappa fokus inför olika viljeyttringar. I det skenet Àr det viktigt att studera debatten nÀrmare för att se vad som skrivs och inte skrivs.Syftet med uppsatsen Àr att granska dagens samhÀllsdebatt angÄende skolan, företrÀdesvis specialpedagogiken, i Dagens Nyheter, liksom att relatera debatten till tidigare forskning om skolans verksamhet.Det empiriska materialet utgörs av ett antal artiklar frÄn Dagens Nyheters avdelningar DN Debatt och Insidan. UtifrÄn dessa har en textanalys gjorts med inspiration frÄn bland annat diskursanalys men Àven en hermeneutiskt tolkande ansats ligger till grund för uppsatsen.Resultatet visar att specialpedagogikens verksamhet Àr ett oprioriterat omrÄde, istÀllet fungerar de politiska och mediala arenorna som slagfÀlt dÀr ordet maktkamp vÀger tyngre..

Att mötas och bemötas. Om bemötande av förÀldrar till elever i behov av sÀrskilt stöd

Syftet med arbetet var att beskriva hur nÄgra förÀldrar till elever i behov av sÀrskilt stöd upplever och har upplevt bemötandet frÄn skolan, samt hur gymnasielÀrare tÀnker kring bemötande av förÀldrar till elever i behov av sÀrskilt stöd. Med hjÀlp av intervjuer ville vi skapa oss en bild av hur förÀldrar till elever i behov av sÀrskilt stöd upplever bemötandet frÄn skolan. Vi har ocksÄ anvÀnt oss av intervjuer för att undersöka hur nÄgra gymnasielÀrare tÀnker kring bemötande av dessa elever. Resultatet pekar pÄ att förÀldrarna till dessa elever Àr missnöjda med bemötandet frÄn skolan. FörÀldrarna önskar mer respekt och förstÄelse och Àven tydligare information om vilka rÀttigheter elever i behov av sÀrskilt stöd har.

Bemötande i skolan utifrÄn ett genusperspektiv

Min studie om bemötande sett ur genusperspektiv i undervisningen har som syfte att undersöka hur eleverna kÀnner och uppfattar sin situation ur detta perspektiv. Jag kommer Àven att tolka elevernas bemötande mot de olika könen.Undersökningen bestÄr av strukturerade och ostrukturerade observationer, samtal och elevenkÀter. Jag belyser genusbegreppet och redogör för vad tidigare forskare och författare har skrivit om Àmnet. Mycket kortfattat visar mitt resultat att flickor och pojkar bemöts pÄ olika sÀtt i skolan. Det Àr samtidigt mycket möjligt att bemötandet mot pojkar och flickor vid olika situationer blir olika pÄ grund av omedvetenhet hos pedagogerna..

Fröken Àr inget datorgeni riktigt : en undersökning om pedagoger och elevers uppfattning om datorn i skolan

Skolan har fÄtt ta del av den tekniska utvecklingen genom datorns introduktion. VÄr uppfattning Àr att dess fulla potential inte anvÀnds och att det har fokuserats för mycket pÄ hur man kan fÄ in datorn i undervisningen, nÀr frÄgan borde ha varit: "Varför?" I lÀroplanen finns det inga tydliga mÄl eller riktlinjer för hur datorn skall anvÀndas. Eftersom införandet av datorn inte har förankrats hos pedagogerna, har den ibland förpassats till att bli en dyr skrivmaskin eller en teknisk encyklopedi. Vi anser att datorn Àr ett hjÀlpmedel med stor potential för pedagoger och elever i skolans verksamhet.

<- FöregÄende sida 55 NÀsta sida ->