Sök:

Sökresultat:

8713 Uppsatser om Entreprenörskap i skolan - Sida 42 av 581

Alla barn Àr vÄra barn : om vÀgen till skolan för alla

Tanken om den inkluderande skolan har under en lÀngre tid debatterats livligt av forskare frÄn olika vetenskapliga discipliner. Det som i huvudsak har diskuterats Àr om, och i sÄ fall varför, alla elever skall undervisas tillsammans eller inte. MÀrkligt nog har frÄgan om hur en inkluderande skola kan uppnÄs inte alls fÄtt samma uppmÀrksamhet. Syftet med den hÀr studien Àr att öka kunskapen om och förstÄelsen för hur ?den inkluderande skolan? kan skapas och hur personal, elever och förÀldrar upplever en skola som strÀvar efter att bli fullstÀndigt inkluderande.

Utomhuspedagogik i förskolan och skolan

Denna kvalitativa intervjustudie genomfördes med sju förskollÀrare och sju lÀrare. Syftet var att införskaffa kunskap om hur utomhuspedagogik anvÀnds som arbetssÀtt i förskolan och skolan. Resultatet visade att de förskollÀrare och lÀrare som deltog i studien arbetar med utomhuspedagogik men i olika stor utstrÀckning och med olika mÄl. De menade att det handlade om ett intresse för huruvida de sjÀlva vill arbeta med utomhuspedagogik eller inte, men Àven om de kunskaper de besitter. MÄnga lÀrare ansÄg att förskolan anvÀnder sig av detta arbetssÀtt mer Àn vad skolan gör, nÄgra av lÀrarna tyckte att de har tydligare mÄl med vad de vill uppnÄ tillsammans med eleverna.

Hbt i skolan : En undersökning av lÀrares arbete med hbt-frÄgor och heteronorm

En studie av hur lÀrare pÄ gymnasiet arbetar med synliggörande av elever som identifierar sig som homo- och bisexuella eller transpersoner och motverkande av heteronorm. Vidare undersöker studien elevernas uppfattning av skolans och lÀrarnas arbete och kunskaper i hbt-frÄgor. Syftet med studien Àr att undersöka hur lÀrarna arbetar med vÀrdegrundsfrÄgor, speciellt hbt-frÄgor, vilken kompetens kring hbt-frÄgor de anser sig ha och hur miljön för bht-personer Àr pÄ skolan. Mot detta stÀlls liknande frÄgor till eleverna för att kunna jÀmföra lÀrarnas uppfattning av sitt arbete mot hur eleverna uppfattar det. Studien bestod av intervjuer med sex lÀrare, sex elever och en skolsköterska.

Byggnation av takstolar Lwengo Basilla : Tillverkning och berÀkning av erforderliga dimensioner pÄ takstolar för att uppnÄ en jÀmn och sÀker byggprocess i Demokratiska Republiken Kongo

Denna rapport Àr en del av ett examensarbete pÄ avdelningen för "Byggteknik och design" med inriktning "husbyggnad, projektering och konstruktion" pÄ Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm, Sverige.Rapporten handlar om byggandet av ett tak för en skolbyggnad i byn Lwengo Basilla som ligger i sydöstra delarna av Demokratiska republiken Kongo. Skolprojektet finansieras av en ideell organisation i Sverige som heter "Elikia na Biso" och leds av Miza Landström. Designen och konstruktionen av skolan har tagits fram med hjÀlp av studenter frÄn olika avdelningar inom Kungliga Tekniska högskolan (KTH). En grupp studenter frÄn KTH hjÀlpte till att lÀgga grunden och vÀggarna i skolan. NÀsta grupp av studenter skickades för att hjÀlpa till med byggandet av skolans tak.Denna rapport fokuserar pÄ att dimensionera och konstruera taket pÄ skolan med hjÀlp av lokala material pÄ ett effektivt sÀtt.

Det goda livet och den goda skolan: om nyckelpersoners
uppdragsutövande

Syftet med undersökningen var att beskriva omstÀndigheter som uppstÄr vid tolkning och verkstÀllighet av skolans uppdrag mellan stat (regering och riksdag), huvudman (kommunen), skolledare (rektor) och personal (pedagoger). I undersökningen har vi huvudsakligen anvÀnt oss av arbetsrelevanta frÄgestÀllningar hÀmtade frÄn BRUK, ett nationellt kvalitetsindikatorsystem för barnomsorg och skola utvecklat av Skolverket. I undersökningen har vi Àven hos respondenterna sökt förslag pÄ förÀndringar i syfte att förbÀttra arbetsförutsÀttningar och resultat. Vi granskade ocksÄ respondenternas instÀllning i frÄgor som berör förÀndringar i resurstilldelning, lagar och styrdokument, arbetsuppgifter och arbetssÀtt samt i elevernas förhÄllande till informationsteknologi och media. Undersökningen visar att respondenterna överlag Àr tillfreds med hur verksamheten fungerar men att det finns omrÄden som kan utvecklas och förbÀttras.

Friluftsliv i skolan, lika för alla? : En kvalitativ studie om friluftslivsundervisning i innerstaden jÀmfört med i en mindre stad

Syfte och frÄgestÀllningarSyftet med min studie var att undersöka om det förekommer skillnader i friluftsliv vad gÀller innehÄll och utformning beroende pÄ en skolas geografiska lÀge. För att fÄ svar pÄ det anvÀnde jag mig av följande frÄgestÀllningar; Hur ser möjligheterna att bedriva friluftsliv ut pÄ skolorna? Vilka svÄrigheter finns för att följa kursplanen utefter vilka möjligheter skolan har? Existerar friluftsdagar och vad innehÄller de om de finns? Hur ser skolan pÄ att frÀmja friluftslivet och ge utrymme för exempelvis frilufsdagar?MetodJag gjorde tre stycken halvstrukturerade intervjuer med tre olika idrottslÀrare. TvÄ av intervjuerna gjorde jag pÄ en innerstadsskola i Stockholm och en intervju pÄ en skola belÀgen i en mindre stad i Mellansverige. Intervjuerna hade samma upplÀgg och berörde mina frÄgestÀllningar.

Ramadans inverkan pÄ skolprestationen

Syftet med studien var att undersöka om utövandet av ramadan pÄverkar muslimska elevers prestation i skolan. Vi som blivande lÀrare ville med denna studie fÄ mer kunskap och erfarenhet kring ramadans inverkan pÄ elever med syfte att skapa ett positivare undervisningsklimat. Sverige Àr ett mÄngkulturellt land och i nÀstan varje klass finns det elever med annan kulturell bakgrund Àn den svenska. Det Àr viktigt i skolan att kunna anpassa och ge varje elev sÄ bra förutsÀttningar som möjligt. Detta uppnÄs, enligt undersökningen, bÀst genom förstÄelse för varje elevs kulturella och religiösa bakgrund.

SprÄk II-inlÀrning i skolan : Hur lÀrare kan hjÀlpa sina elevers andrasprÄksinlÀrning

SprÄk Àr en del av den undervisning som alla elever fÄr under sin tid i skolan. För att elever ska kunna lÀra sig ett andra sprÄk utöver det modersmÄl eleven har krÀvs det att lÀraren kan, genom kunskap om och val av strategier och modeller, hjÀlpa till med inlÀrningen. Det Àr hur lÀraren kan hjÀlpa sina elever att uppnÄ bÀsta möjliga resultat i sin inlÀrning av sitt andrasprÄk som arbetet behandlar. Detta arbete tar sin utgÄngspunkt frÄn ett lÀrarperspektiv, d.v.s. hur en lÀrare ser pÄ hur de bÀst kan hjÀlpa sina elevers andrasprÄksinlÀrning.

Att ha en vÀn frÄn varje vÀrldsdel. Om mÄngkulturalitet i skolan.

Med den hÀr uppsatsen ville jag undersöka mÄngkulturalitet i skolan genom tvÄ perspektiv, lÀrarnas och elevernas, och syftet var att undersöka hur begreppet mÄngkulturalitet uppfattas samt försöka komma Ät tankar och erfarenheter kring hur det Àr att gÄ eller att arbeta pÄ en mÄngkulturell skola. I mina frÄgestÀllningar riktade jag in mig pÄ hur begreppet mÄngkulturalitet uppfattas, vilka fördelar och nackdelar som finns i den mÄngkulturella skolmiljön, om och i sÄ fall hur lÀrare tar det mÄngkulturella i beaktande i undervisningen, samt om och i sÄ fall hur eleverna ansÄg att det mÄngkulturella pÄverkar dem sjÀlva och arbetssÀtt i skolan. I min undersökning har jag anvÀnt mig av kvalitativa intervjuer av lÀrare och elever. Att lÀra av varandra, och att se varje mÀnniska för vem den Àr och inte för var den kommer ifrÄn, blir en sjÀlvklar del i mötet pÄ skolan, enligt lÀrarna och eleverna. Till fördelarna hör ocksÄ att eleverna, och mÄnga av lÀrarna, anser att toleransen gentemot varandra Àr stor pÄ skolan. Till nackdelarna hör bland annat att mycket lektionstid gÄr Ät till att förklara ord och begrepp, det svÄra i att fÄ en bra kontakt med förÀldrar som inte talar svenska, samt att hantera det hat som nÄgra invandrargrupper kÀnner gentemot varandra. Det finns en vilja hos lÀrarna, att i enlighet med styrdokumenten, utgÄ ifrÄn elevernas erfarenheter och bakgrunder i undervisningen, Àven om detta uppfattas som nÄgot svÄrt ibland.

FörÀldrar och skola - en utmanande relation : Problembeskrivningar utifrÄn ett förÀldraperspektiv

Mitt första syfte med denna uppsats Àr att undersöka hur nÄgra förÀldrar beskriver problem som kan uppstÄ i mötet med skolan. Ett andra syfte Àr att nÄ en djupare förstÄelse av deras problembeskrivningar i ljuset av begreppen kulturellt kapital och habitus.Som grund för uppsatsen har jag anvÀnt tidigare forskning och litteratur som skildrar relationen mellan förÀldrar och skola. Jag har sedan utgÄtt ifrÄn en kvalitativ ansats och genomfört en intervjustudie med sex förÀldrar. Dessa har erfarenheter frÄn totalt tretton skolor och studien omfattar hela grundskolan.FörÀldrarnas problembeskrivningar visar att det finns kommunikationsproblem i relationen till skolan och dÄ frÀmst nÀr det gÀller viktiga beslut i samband med barnens skolgÄng. FörÀldrarna vill bli lyssnade till och tagna pÄ allvar eftersom de kÀnner sina barn och vet vad de kan prestera.

Styrda bildskapande aktiviteter i förskolan : Hur de sker och vad Àr mÄlsÀttningen med aktivitetrna?

Föreliggande studie har som syfte att ta reda pÄ hur en mÄngkulturell skola bemöter mÄngfalden samt studera hur pedagogerna tar tillvara pÄ den mÄngfald som rÄder. Det hÀr Àmnet ses som aktuellt dÄ mÄnga skolor idag har en mÄngfald. För att kunna skapa oss en bild över hur pedagogerna ser pÄ den mÄngkulturella skolan har vi Àven valt att ta reda pÄ deras syn pÄ skolan samt hur dem ser pÄ begreppet mÄngfald. Dessa frÄgor bör stÀllas för att kunna ta reda pÄ hur skolan sedan bemöter mÄngfalden och om pedagogerna tar tillvara pÄ den mÄngfald som rÄder. Vi har anvÀnt oss av en kvalitativ metod som Àr i form intervjuer.

Olika verkligheter : En studie om förÀldrars uppfattning om genus

Syftet med uppsatsen Àr att förstÄ hur förÀldrar till barn i den yngre skolÄldern uppfattar genus. FörÀldrar reproducerar normer och genusförestÀllningar till barnen, barnens möte med skolvÀrlden innebÀr ett möte med de normer och genusförestÀllningar som finns representerade i skolan genom lÀrarna. Följande frÄgor belyses i studien: Hur uppfattar förÀldrarna sin genusmedvetenhet? Hur yttrar sig genusförestÀllningarna i skolan? Hur görs det genusskillnader enligt förÀldrarna för barn i skolan? Hur uppfattas förÀldrarnas genusmedvetenhet av pedagoger? Kvalitativa intervjuer har anvÀnts, förÀldrarna som medverkat i studien har sjÀlva valt att delta och har barn i samma skola. De begrepp och teorier som ligger till grund för analysen Àr normer, genus, habitus och genushabitus.

Mobbning : Varför mobbar man och varför blir man mobbad?

I Lpo 94 stÄr det att skolan ?skall utformas i överensstÀmmelse med grundlÀggande demokratiska vÀrderingar och att var och en som verkar inom skolan skall frÀmja aktningen för varje mÀnniskas egenvÀrde och respekten för vÄr gemensamma miljö?(Lpo94, s.3). Syftet med denna uppsats var att undersöka mobbning och varför man mobbar och varför man blir mobbad. Jag vill genom detta arbete hitta svar pÄ hur man kan arbeta för att förhindra och stoppa mobbning och vilka lagar man kan anvÀnda sig av för att stoppa mobbning. Mobbning kan drabba vem som helst och nÀr som helst och den har alltid funnits (Björk, 1999).

Ungdomars medievanor

Denna uppsats tar reda pÄ var nÄgra ungdomar i Ärskurs nio har lÀrt sig att hantera datorn och hur man anvÀnder och tÀnker kring bilder pÄ internet. Jag undersöker hur de pratar och berÀttar om sitt anvÀndande av olika digitala medier som TV, elektroniska spel som TV- och dataspel, mobil och Internet. Jag försöker att fÄnga det informella lÀrandet kring bildhantering och deras tolkningar av bilder. Ungdomarna som blev intervjuade valdes ut av sin lÀrare med hÀlften pojkar och hÀlften flickor, sammanlagt Ätta stycken. Intervjuerna skedde i tre grupper.

Fritidspedagogens yrkesroll nu och dÄ : tvÄ fritidspedagoger berÀttar om sin yrkesbana

Syftet med uppsatsen Àr att belysa fritidspedagogens yrkesroll i ett historiskt perspektiv och dÀrigenom bidra med fördjupad kunskap. Jag har i mitt examensarbete lÄtit tvÄ fritidspedagoger berÀtta om sitt yrke. De har berÀttat om vilka olika sorters fritidshem de har arbetat pÄ, vilka förÀndringar som verksamheterna har varit med om och hur detta har pÄverkat deras yrke pÄ olika sÀtt. Resultatet visar pÄ att alltmer av fritidspedagogens arbetstid förlÀggs i skolan och fritidshemmets verksamhet blivit alltmer marginaliserat. Planering av verksamheten pÄ fritidshemmet har reducerats pÄ bekostnad av samarbetet med skolan och arbetet som fritidspedagogen utför i skolan.

<- FöregÄende sida 42 NÀsta sida ->