Sök:

Sökresultat:

8713 Uppsatser om Entreprenörskap i skolan - Sida 36 av 581

Att ta ansvar i skolan En studie av nÄgra elevers uppfattningar kring begreppet ansvar

Denna uppsats syfte Àr att undersöka elevers ansvar i skolan utifrÄn ett elevperspektiv. Vad eleverna har för uppfattningar om sitt ansvar och hur dessa uppfattningar kan förklaras utifrÄn den skolsitution de befinner sig i. Som bakgrund diskuteras innebörden av begreppet ansvar. Enligt moralfilosofiska teorier kan mÀnniskan vara ansvarig endast om hon har möjlighet att vÀlja sina handlingar, att hon har visst mÄtt av frihet. Skolans styrdokument pÄpekar hur viktigt det Àr med personligt ansvarför ett demokratiskt samhÀlle och att skolans uppgift Àr att fostra eleverna till ansvarsfulla individer.

Den blomstertid nu kommer...Eller? : Om lÀrares eventuella arbete för att skapa samma förutsÀttningar för alla elever.

Detta arbete syftar till att ta reda pÄ om och i sÄ fall hur lÀrare motverkar och förebygger klasskillnader, mellan akademikerbarn och arbetarbarn i skolan. Jag genomförde en kvalitativ undersökning i form av semistrukturerade intervjuer med tvÄ verksamma lÀrare och tvÄ lÀraraspiranter. Resultatet bearbetas, analyseras och diskuteras utifrÄn olika teorier som behandlar klasskillnader, socialisation samt lÀroplaner. Arbetet mynnar ut i ett resultat som kan bekrÀfta att akademikerbarn klarar sig bÀttre Àn arbetarbarn i skolan och att lÀrare inte har nÄgon speciell plan för hur man ska arbeta för att motverka dessa skillnader. Intervjupersonerna menar att orsaken till att man inte kan bemöta detta pÄ bÀsta sÀtt beror dels pÄ att det krÀvs mer resurser i skolan, dels att det krÀvs en större medvetenhet bland lÀrare om detta segregeringsfenomen..

Mobiltelefonen, konfliktÀmne eller hjÀlpmedel i skolan? : En studie om elevers och lÀrares syn pÄ mobiltelefonens för- och nackdelar i skolan.

Syftet med denna studie Àr att undersöka vad elever och lÀrare anser om att anvÀnda mobiltelefonen som hjÀlpmedel i skolan. Fungerar den bra som hjÀlpmedel eller vÀger nackdelar som konflikter med elever angÄende anvÀndningen och risken för krÀnkningar över till dess nackdel?Undersökningen genomfördes med enkÀter samt uppföljande intervjuer med lÀrare och elever. DÄ liknande undersökningar tidigare har utförts bland Àldre elever valde jag att göra undersökningen bland lÀrare och elever i mellanstadiet.Undersökningen visar att bÄde elever och lÀrare Àr positiva till att mobiltelefonen anvÀnds i skolan dÄ den Àr lÀttillgÀnglig och snabb att anvÀnda. Nackdelar som kommit fram i undersökningen Àr att en del elever kan kÀnna sig otrygga dÄ de Àr oroliga för att filmas eller fotograferas mot sin vilja varpÄ detta material kan distribueras pÄ internet.

Evolution i skolan : Aspekter pÄ undervisning i evolution i gymnasieskolan

Internationella studier visar att elever i alla stadier har stora brister i evolutionskunskap ochhar svÄrigheter att lÀra sig evolution. Denna uppsats ger en översikt överevolutionsundervisningen i den svenska skolan och försöker klarlÀgga varför evolution Àr sÄsvÄrt att förstÄ och lÀra ut.Styrdokumenten för den svenska skolan betonar inte övergripande evolutionskunskaper,och i de flesta lÀroböcker har evolution litet utrymme. Svenska elevers kunskaper i evolutionÀr svaga, och Àven mÄnga svenska biologilÀrare verkar ha bristande förstÄelse.Evolutionsprocessen Àr svÄr att förstÄ, den krÀver ett helt annat tÀnkande ÀnvardagstÀnkandet. De flesta elever tillÀmpar vardagstÀnkande i sina förklaringar av evolution,och har dÀrmed ingen verklig förstÄelse av processen. Denna insikt mÄste finnas med iutformningen av evolutionsundervisningen, och lÀraren mÄste fÄ eleverna att tÀnka pÄ ett nyttsÀtt för att de verkligen skall förstÄ evolution..

Hur kan matematiksvÄrigheter identifieras och kartlÀggas?En studie om hur skolan kan arbeta för att upptÀcka och kartlÀgga elever i matematiksvÄrigheter skolÄr 1-5,samt specialpedagogens roll i detta

Syftet med denna studie var att undersöka hur skolan kan arbeta för att följa elevens matematikutveckling och hur skolan kan identifiera och kartlÀgga elever i matematiksvÄrigheter i skolÄr 1-5. Med hjÀlp av litteratur och aktuella forskningsrapporter sökte vi kunskap om utvecklingsprocessen i matematik, orsaker till matematiksvÄrigheter och olika kartlÀggningsmetoder. I vÄr kvalitativa studie ville vi Àven ta reda pÄ vilken roll specialpedagogen hade i detta arbete. Det Àr viktigt att följa elevernas matematikutveckling och tidigt upptÀcka deras starka och svaga sidor, för att kunna ge dem rÀtt bemötande. Resultaten frÄn vÄr studie visade att det i första hand var klasslÀrarnas uppgift att följa elevernas matematiska utveckling och dÀrmed upptÀcka och identifiera elever i matematiksvÄrigheter.

Barnmobbning i skolor - En enkÀtstudie om lÀrarstudenters instÀllning till mobbning i skolan

Bakgrund:.I mitt av 19 talet blev mobbningen uppmÀrksammad av forskarna. I skolan sker mobbningen varje dag vilket orsakar allvarliga psykosociala konsekvenser för eleven/offren. I skolan Àr mobbningen en del av skolvardagen, dÀrför har pedagogerna ett stort ansvar att förebygga och förhindra skolmobbningen. God grundkunskap om mobbningen ger lÀrarstudenterna möjlighet att minska de psykosociala konsekvenser som drabbar offren/eleven och familjen samt samhÀllet.Syfte:Syftet med denna studie Àr att fÄ kunskap om lÀrarstudenternas syn pÄ skolmobbningen samtifall de visar enighet med tidigare forskning angÄende definitionen av mobbningen.Metod:Studien bestÄr av en kvantitativ forsknings ansats. En enkÀt formulÀr utformades med tjugo olika teoretiskt anknutna pÄstÄenden som tÀcker de fyra huvudfrÄgestÀllningarna.

Sambandet mellan sprÄk, kön och skola : En litteraturstudie av forskning frÄn 2000-talet

Syftet med uppsatsen Àr att studera hur synen pÄ det manliga och kvinnliga talsprÄket utvecklats frÄn 1900-talet fram till början av 2000-talet och om denna utveckling Àven syns i elevers ageranden i skolan. De frÄgestÀllningar uppsatsen bygger pÄ Àr: Hur beskriver och förklarar forskare frÄn 2000-talet mÀns och kvinnors muntliga sprÄkbruk? Hur beskriver och förklarar forskare frÄn 2000-talet pojkars och flickors muntliga ageranden i skolan? Kan de allmÀnna teorierna kring mÀns och kvinnors muntliga sprÄkbruk relateras till de muntliga ageranden som pojkar och flickor uppvisar i skolan? För att besvara frÄgestÀllningarna och leva upp till syftet har en litteraturundersökning genomförts. Forskningen som bearbetas i studien Àr frÄn 2000-talet och representerar sÄvÀl samband mellan sprÄk och kön, som samband mellan sprÄk, kön och skola. Resultatet visar en generell attitydsförÀndring kring det kvinnliga och manliga talsprÄket, dÀr de kvinnliga dragen idag vÀrdesÀtts mer Àn tidigare.

Tjejer och killars attityd till skolan, NO och den fysiska miljön i NO-salen

Elevers motivation, lÀrande och deras psykiska skolmiljö ligger allt som oftast till grund för forskning i och kring skolans vÀrld. DÄ studier saknas pÄ omrÄdet kring hur elever pÄverkar eller pÄverkas av skolans fysiska miljö, har en enkÀtundersökning genomförts i grundskolans senare del. Resultaten visar att eleverna, i den undersökta skolan, inte prioriterar sin fysiska miljö i den utstrÀckningen som antogs. Elevernas reflektioner kring sin fysiska arbetsmiljö Àr sval och oklar. Ytterligare forskning pÄ omrÄdet elevers fysiska arbetsmiljö i relation till deras attityder till skolan föreslÄs.

Elevinflytande i skolan

Uppsatsens syfte Àr att undersöka vad eleverna vill vara med och pÄverka i skolan, vad eleverna har inflytande över och nÀr det ges tillfÀlle för elevinflytande? Dessutom ville vi Àven fÄ reda pÄ hur eleverna kÀnner för elevinflytandet i skolan. VÄr teoridel bygger pÄ John Dewey teori om socialiseringsuppdrag dÀr pedagogen och elever förverkligar utbildningen tillsammans och förankrar den i elevens verklighet och pÄ sÄ sÀtt möjliggör individens fria utveckling. Vi har valt att anvÀnda oss ut av kvalitativa intervjuer som undersökningsmetod. Uppsatsen bygger pÄ intervjuer med 16 elever i Ärskurs sex pÄ en skola i en större stad i södra Sverige.

?Ja, det Àr vÀl att lyssna pÄ dem? - en studie om pedagogers och elevers uppfattningar om elevinflytande

Rapporten behandlar synen pÄ elevinflytande och elevdemokrati, i skolan i allmÀnhet och i förskolegruppen i barnskolan i synnerhet.Syftet med vÄrt examensarbete Àr att studera vilka uppfattningar det finns om elevinflytande. I den empiriska delen av arbetet studerar vi hur nÄgra pedagoger uppfattar orden elevinflytande och elevdemokrati. Vi har ocksÄ studerat vad eleverna uppfattar att de har för möjlighet till inflytande i skolan.Resultatet bygger pÄ intervjuer och observationer hos förskollÀrare i barnskola, och intervjuer med deras elever i sexÄrsgruppen. Vi har funnit att pedagogerna anser att deras lyhördhet för eleverna och dessutom elevernas möjlighet att sÀga vad de tycker Àr en definition pÄ elevinflytande. De uppger dessutom att inflytande handlar om respekt för varandra och att Àven möjligheten till delaktighet i beslut Àr av vikt nÀr vi talar om elevinflytande och elevdemokrati.

Det pedagogiska stödet för barn med koncentrationssvÄrigheter - ur ett lÀrarperspektiv : En jÀmförelse mellan en friskola och en kommunal skola

Syftet med denna jÀmförande studie var att ta reda pÄ om det fanns nÄgra skillnader i arbetssÀtt och miljö kring hur en friskola respektive en kommunal skola arbetar kring barn med koncentrationssvÄrigheter. Arbetet Àr baserat pÄ semistrukturerade intervjuer vilka genomfördes med fem lÀrare pÄ vardera skolan. Resultatet visade att det specialpedagogiska stödet skiljer sig sÄ till vida att pÄ friskolan konsulteras en specialpedagog vid behov medan det pÄ den kommunala skolan finns en speciallÀrare stationerad pÄ skolan. Miljöns skillnader ligger i den fysiska utformningen pÄ skolorna och Àven i den sociala miljön. En slutsats var att alla lÀrare anser sig anpassa sitt arbetssÀtt utefter varje elevs behov och att de inte lÀgger för stor vikt vid att en elev ska ha diagnos för att fÄ rÀtt hjÀlp..

Elevers fysiska aktivitet : - ett rörelseprojekt i skolan

Den hÀr studiens syfte har varit att undersöka lÀrares uppfattningar om den fysiska aktivitetens betydelse för skolarbetet. Som metod anvÀndes intervju i bÄde undersökandet av ett befintligt rörelseprojekt och lÀrarnas uppfattningar. En deltagande observation utfördes ocksÄ för att kunna observera fysisk aktivitet i ett klassrum. Resultatet visar att lÀrarna upplever rörelseprojektets utformning tillfredstÀlland och material och övningar dÀrifrÄn hjÀlper eleverna att utveckla kroppsuppfattning, sjÀlvkÀnsla, samarbetsförmÄga, koncentrationsförmÄga och motorik. LÀrarna anser att fysisk aktivitet Àr en nödvÀndighet i undervisningen för eleverna nÀr det Àr lÄngpass i skolan.

Patienters upplevelser av den perioperativa dialogen och den perioperativa vÄrden : En litteraturöversikt

Sammanfattning Bakgrund: Typ 1 diabetes Ă€r en av de vanligaste kroniska sjukdomarna bland barn. MĂ„let för all diabetesbehandling hos barn Ă€r att normalisera blodsockernivĂ„n för att undvika senkomplikationer i vuxen Ă„lder. Eftersom barnet tillbringar en stor del av dagen i skolan sĂ„ behöver behandlingen fungera bra under skoldagen. År 2008 uppgav barndiabetesteam i Sverige att ca 50 % av alla barn med diabetes i lĂ„g- och mellanstadiet inte fĂ„r ett tillrĂ€ckligt stöd i sin diabetesbehandling i skolan. En funktion som diabeteskonsulent har testats i Jönköpings lĂ€ns landsting under tvĂ„ Ă„r för att erbjuda kunskaper som skolpersonal behöver angĂ„ende diabetes.Syfte: Att beskriva diabeteskonsulentens möjlighet att pĂ„verka de stöd som barn med typ 1 diabetes fĂ„r i skolan.

Elevers anvÀndning av datorn och Internet i skolan

Syftet med arbetet var att undersöka hur och till vad eleverna egentligen anvÀnder datorn i skolan. Eftersom jag inte alltid tyckte att deras arbete var effektivt och att de var dÄliga pÄ att söka fakta och information pÄ Internet ville jag undersöka hur det förhöll sig lite nÀrmare.För att fÄ svar pÄ mina frÄgor har jag gjort en enkÀtundersökning som dels Àr kvalitativ, men den Àr ocksÄ kvantitativ eftersom en del frÄgor handlar om mÀngden tid, antal dagar etc. som eleverna spenderar vid datorn. EnkÀtundersökningen gjordes pÄ tvÄ olika skolor, en med högre datortÀthet och en med lÀgre för att utforska om det fanns nÄgon skillnad mellan skolor med olika förutsÀttningar. Litteraturen som jag har anvÀnt mig av och kopplat till arbetet ger en tillbakablick över anvÀndning av datorer och IT i skolan och berör tidigare forskning kring Àmnet.Resultatet visar att datorer och Internet anvÀnds flitigt i skolan men har inte tagit över andra lÀromedelsformer.

"Man lÀr inte för skolan utan för livet" -en studie av ett samarbete mellan skola och företag inom hÄllbar utveckling

?Man lÀr inte för skolan utan för livet? Àr ett talesÀtt som det flesta trÀffat pÄ, men om detta ska kunna införlivas mÄste man ta del av livet utanför skolan. BÄde pedagogisk forskning och lÀroplanen framhÄller betydelsen av ett nÀra samarbete mellan skola och nÀrsamhÀllet. I detta examensarbete har jag studerat ett antal gymnasieelever pÄ det naturvetenskapliga programmet och deras samarbete med företag som bedriver ett konkret arbete inom hÄllbar utveckling. Syftet med mitt examensarbete var att genom intervjuer utvÀrdera detta samarbete och undersöka vilka positiva effekter samt nyvunna kunskaper eleverna erhöll.

<- FöregÄende sida 36 NÀsta sida ->