Sök:

Sökresultat:

19722 Uppsatser om En bok för alla - Sida 58 av 1315

Sveriges utrikeshandel med NIE-lÀnderna

Den hÀr uppsatsen Àr en utredning och analys av hur Sveriges utrikeshandel har förÀndrats med en grupp öst Asiatiska lÀnder: Singapore, Hong Kong, Taiwan och Syd-Korea. Alla lÀnderna har kÀnnetecknats av fyra Ärtionden av mycket hög tillvÀxt, dÀr lÀnderna gÄtt frÄn att vara fattiga utvecklingslÀnder till att ha en utvecklingsnivÄ jÀmförbara med mÄnga I? lÀnder i VÀst. Först presenteras en historiskt beskrivning av lÀnderna med översikt över den ekonomiska utvecklingen. Relevant teoribildning inom omrÄdet tas upp.

Inspiration och lust till skapande

I denna uppsats tar jag upp hur man kan inspirera och skapa lust till slöjdande för eleverna i skolan. Jag tycker att det Àr betydelsefullt att man som lÀrare vet vad som skapar lust hos eleverna och att man kan sporra alla i skolan. Syftet med studien Àr att undersöka hur jag som lÀrare ska inspirera och fÄ eleverna intresserade av slöjd. För att fÄ fram information har jag intervjuat hemslöjdskonsulenten i SkellefteÄ samt lÀst pedagogiska böcker, styrdokumenten och sökt information pÄ Internet. Jag har funnit att det Àr leken och fantasin som inspirerar barn och ungdomar till slöjdande, samt att jag som lÀrare mÄste skapa förutsÀttningar för att slöjden ska vara lustfylld för alla.

AnvÀnds lÀroboken? : En undersökning om lÀrobokens anvÀndning inom religionsÀmnet.

LÀroboken har anvÀnds en del genom tiden, frÄn början var det mest genom den kristna religionen som man började anvÀnda sig av lÀroböcker. De frÀmsta lÀroböckerna var Luthers katekes och Bibeln. LÀroboken kom sedan mer och mer att utvecklas till den vi har idag. Man kan relatera utvecklingen till tvÄ perioder: 1500- och 1600- talet dÄ trycktekniken utvecklades och 1800- och 1900- talet dÄ lÀroboken blev det grundlÀggande redskapet i den organiserade undervisningen.Min undersökning visar att nÀstan alla lÀrare (alla utom en) anvÀnder lÀroboken, vilket ocksÄ stÀmmer bra med litteraturen. LÀroboken anvÀnds dock olika mycket, men den största delen av lÀrarna menar att de anvÀnder den lite mindre Àn halva tiden.LÀroboken anvÀnds som diskussionsunderlag, underlag till egna arbeten, till att svara pÄ frÄgor och inför prov.

Jag kan lÀsa och skriva! : En intervju- och enkÀtstudie om att skapa goda lÀs- och skrivcirklar för barn i Ärskurs 1 i riskzon att utveckla lÀs- och skrivsvÄrigheter.

Syftet med studien var att med hjÀlp av intervjuer och enkÀter med ett kvalitativt inslag synliggöra klasslÀrares tankar om olika vÀgar att skapa framgÄng i lÀsning och skrivning för de elever som befinner sig i riskzon att utveckla lÀs- och skrivsvÄrigheter. Sammanfattning av resultatet visar att klasslÀraren har god kunskap om barns lÀs- och skrivutveckling och arbetar pÄ ett strukturerat och varierat sÀtt med lÀs- och skrivinlÀrning i Ärskurs 1, dÀr det sker en integrering av bÄde ljudmetoden och helordsmetoden. I studien finns tankar om delaktighet och ett metakognitivt perspektiv, dÀr man gör eleven delaktig i sitt eget lÀrande vilket utvecklar elevens inre kompensation och vilja, mod att lÀra och kÀnslan av att kunna. Studien lyfter accepterande för olikhet och en tillÄtande attityd som betydelsefullt för elevens sjÀlvbild, dÀr ett flexibelt arbetssÀtt och ett dynamiskt samarbete med speciallÀraren eller specialpedagog, dÀr nÀrheten och den dagliga kommunikationen Àr en styrka, bÀst gynnar eleverna. Intensiva pedagogiska insatser i Är 1 förekommer men Àr ingen sjÀlvklarhet för alla elever dÀrför Àr det ett viktigt utvecklingsomrÄde dÀr skolan som en sjÀlvklarhet ska erbjuda alla elever i riskzon att utveckla lÀs- och skrivsvÄrigheter denna möjlighet.

Mobbning av icke-heterosexuella i skolan : En empirisk undersökning med exempel pÄ elever som p.g.a. sin sexuella lÀggning Àr mobbade och lÀrarnas motverkan mot detta.

Denna studie handlar om icke-heterosexuella* ungdomars upplevelser av mobbning i skolan p.g.a. deras sexuella lÀggning och ungdomarnas upplevelser om vad som görs av lÀrarna för att motverka denna mobbning. Studien genomfördes i tvÄ delar: förstudie och huvudstudie. I förstudien studerades lÀrarestuderandes Äsikter om utbildningen som de fÄr om mobbningen av icke-heterosexuella elever i skolan pÄ lÀrareprogrammet. I förstudie medverkade 11 lÀrarestuderande, alla var kvinnor.

Instrumentalmusik som medierande verktyg i förskolan : Instrumentalmusik som strategi för att frÀmja barns sprÄkutveckling

Syftet med denna studie Àr att undersöka om pedagogerna medvetet stödjer förskolebarns sprÄkutveckling genom att aktivera barnens koncentrationsförmÄga med hjÀlp av instrumentalmusik. För att ta reda pÄ detta genomfördes en enkÀtundersökning via internet bland pedagoger inom förskolan.  Resultatet frÄn undersökningen visar att instrumentalmusik enligt pedagogerna kan anvÀndas för att stÀrka barns koncentrationsförmÄga, samt att de anser att koncentrationsförmÄgan i sin tur har positiv inverkan pÄ barns sprÄkutveckling. Dock tyder resultatet pÄ att inte alla respondenter gör den kopplingen hela vÀgen. De flesta ser sambandet mellan instrumentalmusik och koncentration respektive mellan koncentration och sprÄkutveckling, men de kopplar inte ihop alla tre komponenterna.

Realiserade vÀrdeförÀndringar - en studie av svenska börsnoterade fastighetsbolag Ären 2005-2007

SammanfattningBakgrundFrÄn och med Är 2005 mÄste alla börsnoterade förvaltningsfastighetsbolag redovisa sina fastigheter till verkligt vÀrde enligt IAS 40. En vÀrdering till verkligt vÀrde motsvarar det vÀrde som fastigheten har pÄ marknaden vid vÀrderingstillfÀllet. En korrekt vÀrdering innebÀr att det vÀrderade vÀrdet överrenstÀmmer med försÀljningsvÀrdet.ProblemTrots införandet av IAS 40 redovisar de flesta bolagen realiserade vÀrdeförÀndringar som utgörs av skillnaden mellan vÀrderat vÀrde och försÀljningsvÀrde. I vÄr studie ska vi undersöka tÀnkbara orsaker till varför dessa vÀrdeförÀndringar uppkommer och om företagen medvetet vÀrderar exempelvis för lÄgt.UndersökningFör att utreda ovanstÄende problem ska vi undersöka realiserade vÀrdeförÀndringar hos alla svenska börsnoterade fastighetsbolag under Ären 2005-2007. Detta har vi gjort genom att granska bolagens Ärsredovisningar samt redan skriven teori inom Àmnet.

Unga vuxnas upplevelse av personlig assistans

Den som har ett funktionshinder och blir beviljad personlig assistans via LSS, Lag (1993:38) om stöd och service till vissa funktionshindrade och LASS, Lag (1993:389) om assistansersÀttning kan vÀlja mellan att anlita personliga assistenter via kommunen, nÄgot privat assistansbolag eller sjÀlv anstÀlla sina personliga assistenter.Studiens syfte Àr att öka förstÄelsen av unga vuxnas upplevelse av att ha personlig assistans. För att tydliggöra syftet kommer jag belysa Àmnet utifrÄn 4 olika frÄgestÀllningar:·         Vilken möjlighet till sjÀlvbestÀmmande i vardagen upplevs av brukarna?·         Hur upplevs relationen till assistenterna, arbetsrelationer kontra vÀnskapsrelationer?·         Hur upplevs det Àr att ha andra relationer med assistent nÀrvarande?·         Vilka strategier anvÀnds för att den personliga assistansen ska fungera sÄ bra som möjligt i vardagen? I studien anvÀnds halvstrukturerade intervjuer med fenomenologisk inriktning för att fÄnga intervjupersonernas upplevelse av att ha personlig assistans. Fem personer har intervjuats, tre tjejer och tvÄ killar i Äldern 18-26 Är som alla har personlig assistans.  UtifrÄn tidigare forskning fokuserar studien pÄ sjÀlvbestÀmmande, sjÀlvbestÀmmande nÀr man har personlig assistans och pÄ funktionshindrades strategier i vardagen.

Resursteamets funktion i förskola och skola

Vad innebÀr musik och rörelse i förskolan? De flesta förskollÀrarna ansÄg att fantasin och viljan att spela och sjunga med barnen var en av de viktigaste förutsÀttningarna för att fÄ en lyckad musik och rörelseverksamhet i förskolan. GlÀdje, inlevelse och spontanitet Àr Àven en viktig del i musik och rörelseverksamheten, nÄgot som förskollÀrarna genomgÄende tyckte. Hur arbetar förskolan (informanterna) med musik och rörelse? I de sex förskolorna som ingick i vÄr studie, kom vi fram till att samtliga förskolor arbetade kontinuerligt med musik och rörelse i samlingarna.

LÀsförstÄelse pÄ högstadiet : VÀgar till god lÀsförstÄelse

Syftet med föreliggande uppsats Àr att visa hur skillnaden ser ut mellan lÀrarnas praktik och forskningens teori nÀr det gÀller att frÀmja lÀsförstÄelse pÄ högstadiet. I litteraturgenomgÄngen presenteras lÀsprocessen och ett antal studier om vad nÄgra forskare anser frÀmjar lÀsförstÄelse. Följande frÄgestÀllningar har varit ledande i undersökningen: Hur ser skolan till att eleverna uppnÄr en lÀsförstÄelse som motsvarar deras Älder/utveckling; hur utvÀrderar skolan elevernas kunskaper inom Àmnet; hur ser forskare pÄ vad som krÀvs för att förbÀttra lÀsförstÄelsen? Jag har intervjuat en specialpedagog och fem lÀrare som undervisar i svenska pÄ tvÄ högstadieskolor. Resultatet visar att lÀrarna anvÀnder ett stort antal av de metoder som forskarna föresprÄkar men inte alla.

Ensemblespel pÄ högstadiet: en kvalitativ studie av verksamma
musiklÀrares erfarenheter




I detta arbete har jag undersökt vilka erfarenheter fyra verksamma musiklÀrare pÄ grundskolans högstadium har av att jobba med ensemblespel i undervisningen. Syftet var att ta reda pÄ vilka erfarenheter de har av ensembleundervisning i allmÀnhet, samt vilka förutsÀttningar de anser att arbetsmetoden krÀver. Jag ville Àven veta hur informanterna sÄg pÄ skillnader i kunskapsnivÄer hos elever, hur detta pÄverkade undervisningen samt vilka metoder de anvÀnde för att anpassa undervisningen till alla elever. Resultatet jag har kommit fram till visar att de intervjuade lÀrarna har en positiv syn pÄ ensembleundervisning. Faktorer som styr undervisningen Àr styrdokument, gruppstorlekar, tidsramar, lokaler och utrustning.

"Det finns nÄgonting innanför alla de hÀr lagren" : patienters upplevelser av symboldramabehandling

Syftet med denna uppsats Ă€r att beskriva hur tidigare patienter upplever och tĂ€nker kring symboldramabehandling. Åtta personer (6 kvinnor och 2 mĂ€n) har intervjuats, och intervjuerna har analyserats utifrĂ„n en tolkande fenomenologisk analys (IPA). I resultatet framkommer sĂ„vĂ€l faktorer som utifrĂ„n tidigare forskning Ă€r gemensamma för alla terapiinriktningar och sĂ„dana som Ă€r specifika för symboldramaterapi. Resultat som framkommer Ă€r bland annat att informanterna upplever att symboldrama förmĂ„tt nĂ„, och starta positiva förĂ€ndringsprocesser i, djuppsykologiska och emotionella dimensioner inom dem. De menar att dessa förĂ€ndringsprocesser fortsĂ€tter att pĂ„verka dem ocksĂ„ lĂ„ngt efter att symboldramabehandlingen avslutats.

Hur barn och ungdomar inspireras till att utöva musik pÄ fritiden - nÄgot alla lÀrare som undervisar i musik bör veta

Syftet med undersökningen var att ta reda pÄ varför barn och ungdomar börjar musicera och varifrÄn deras musikintresse kommer. VÄr teoretiska utgÄngspunkt Àr det sociokulturella perspektivet. I litteraturgenomgÄngen behandlas relevanta faktorer som pÄverkar musikintresset, barn och ungdomars utövande av musik, forskning kring musikens positiva effekter och vad styrdokumenten sÀger om musik i skolan. Resultatet av de semistrukturerade intervjuerna delades in i sju teman och visar att det Àr skillnad pÄ varifrÄn musikintresset kommer och varför musik börjar utövas. Utvecklingen mot ett utövande delas in i tre steg.

RÀknar skolan med alla? : En studie om hur lÀrare uppfattar kunskapsskillnader mellan elever i Ärskurs 6 kopplat till matematik

Syftet med den hÀr studien var att se vilka uppfattningar lÀrare har om att eleverna i en klass befinner sig pÄ olika kunskapsnivÄer kopplat till matematik. Studien bygger pÄ kvalitativa intervjuer med lÀrare som arbetar i Ärskurs 6. Litteraturen tydliggör vikten av att alla elever fÄr möjligheter att utvecklas utifrÄn sina egna förutsÀttningar och behov. Hur undervisningen lÀggs upp och hur grupperna ser ut varierar, men dialogen mellan lÀrare och elev samt en varierande pedagogik Àr tvÄ betydelsefulla inslag som lyfts fram. Resultatet visar att lÀrarna ser stora fördelar med att ha elever som Àr pÄ en jÀmn kunskapsnivÄ, men de vÀnder ocksÄ skillnaderna till nÄgot positivt och utnyttjar det i undervisningen.

HjÀlp mig att vÀxa : en studie av förskollÀrares upplevelser och arbetssÀtt med inkluderande specialpedagogik i förskolan

Ellström Larsson, S. & Persson, S. (2011). HjÀlp mig att vÀxa ? en studie av förskollÀrares upplevelser och arbetssÀtt med inkluderande specialpedagogik i förskolan.

<- FöregÄende sida 58 NÀsta sida ->