Sök:

Sökresultat:

19722 Uppsatser om En bok för alla - Sida 36 av 1315

Tanken Àr god men? En fallstudie om skolpersonals uppfattningar om inkludering av sÀrskoleelever i grundskolans senare Ärskurser

Karlsson, Emma (2006). Tanken Àr god men?.En fallstudie om skolpersonals uppfattningar om inkludering av sÀrskoleelever i grundskolans senare Ärskurser. (It?s a good thought, but? A Case Study of School Employees' Views of Inclusion of Special Education Pupils in Secondary School) Skolutveckling och ledarskap, Specialpedagogisk pÄbyggnadsutbildning, LÀrarutbildningen, Malmö högskola. Arbetet behandlar Àmnet en skola för alla och mera specifikt förestÀllningar om inkludering av sÀrskoleelever i en grundskola för de senare Äldrarna, Ärskurs 7 - 9.

StÀmplad som missbrukare : En kvalitativ studie om missbrukares upplevelser kring stÀmpling

 I vÄr studie har vi valt att undersöka om manliga missbrukare, som genomför en behandling pÄ en institution i Mellansverige, anser att de blir stÀmplade och vilka de anser att det Àr som utför den. Om det Àr nÀra och kÀra, myndigheter och/eller dem sjÀlva. Vi vill belysa vilka kÀnslor och tankar de intervjuade personerna har kring Àmnet stÀmpling. Vi har sett pÄ faktorer som, hur de skulle definiera begreppet missbrukare och hur de Àr i relation till det begreppet. Vi har Àven undersökt om de har eller har haft nÄgra strategier för att undanhÄlla och/eller mörka sitt missbruk. Vi valde att göra tematiskt strukturerade intervjuer dÀr vi utgick frÄn teman.

ÅtgĂ€rdsförslag för erosionsskador i KölaĂ€lv

Lagen sÀger att man inte fÄr uppföra byggnader sÄ att det riskerar mÀnniskors hÀlsa. Trots detta uppförs byggnader sÄ att ohÀlsa uppstÄr för de boende. Arbetet behandlar hur man i ett byggprojekt arbetar med fuktsÀkring. Syftet Àr att undersöka hur man i projektet arbetar med att fuktsÀkra byggnaderna. MÄlet Àr att lyfta fram var i processen det finns risker nÀr det gÀller fuktsÀkring, och Àven ge förslag till förbÀttringar av arbetet med fuktsÀkringen.

LÀxmiljöer och lÀrstilar.

Syftet med arbetet Àr att undersöka hur miljön, nÀr eleverna arbetar med sina lÀxor, förÀndras med stigande Älder. Vidare att försöka finna nÀr barnens lÀrstil utvecklas. Slutligen att undersöka om det finns lÀrmiljöer som eleverna vÀljer hemma som inte skolan kan erbjuda. Arbetet ger en översikt av tidigare forskning om lÀxor, lÀxmiljöer, lÀrmiljöer och lÀrstilar. Med enkÀter utfrÄgas ett antal elever i grundskolans Är tvÄ och Är Ätta för att ta reda pÄ vilka lÀxmiljöer de trivs i. NÄgra rektorer fÄr uttala sig om de kan erbjuda alla de lÀrmiljöer eleverna trivs i utifrÄn enkÀtsvaren. Resultatet visar att lÀxmiljöerna förÀndras under grundskoletiden.

Yngre elevers och pedagogers tankar om modersmÄlsundervisning och andrasprÄksinlÀrning

Mitt syfte med den hÀr uppsatsen Àr att fÄ en djupare kunskap om vilka behov yngre elever med ett annat modersmÄl har av modersmÄls- och andrasprÄksundervisning. Jag har anvÀnt mig av kvalitativa intervjuer med elever och pedagoger för att fÄ kunskap om hur de ser pÄ modersmÄlsundervisning och svenska som andrasprÄk. Eleverna gÄr pÄ en mÄngkulturell skola. De elever som jag intervjuade var 6-8 Är gamla och var alla födda hÀr i Sverige av utlÀndska förÀldrar. Alla eleverna pratade bÄde svenska och sitt modersmÄl.

E-handel - En studie kring utvecklingen av e-handeln i Sverige med inriktning pÄ möbelbranschen.

VÄr slutsats Àr att det krÀvs att produkten Àr standardiserad och att kunderna kÀnner till produkten för att företaget ska ha större chans att kunna sÀlja sina produkter via Internet. Detta dÄ kunderna inte Àr lika beroende av den fysiska kontakten. Detta anser vi Àr anledningen till att endast ett fÄtal möbelföretag anvÀnder sig av e-handel. Detta dÄ alla möbelföretags produkter inte Àr standardiserade och kunderna inte kÀnner till dem. Vilket innebÀr att alla möbelföretags produkter inte lÀmpar sig för e-handel.

I verktygens vÀrld : En studie av textförfattarverktyg

Detta Àr en jÀmförande studie av textförfattarverktyg och dess pÄverkan pÄ min skapandeprocess. Mitt syfte var att undersöka hur skapandeprocessen pÄverkas av olika textförfattartekniker och vilka verktyg jag fÄr mest nytta av i mitt egna textskapande.Jag genomförde detta genom att skriva sex lÄtar och genom att dokumentera skapandet av dessa för att sedan diskutera verktygens pÄverkan pÄ texternas skapandeprocess.Jag fick en djup insikt i textförfattandets hantverk och en del av de verktyg man kan anvÀnda som hjÀlpmedel för sitt textskapande. Jag har insett att alla verktyg inte Àr optimala i alla avseenden och att jag gÀrna vÀljer verktyg beroende pÄ vilken typ av lÄt jag Àmnar skriva. Jag har Àven funnit en kedja av verktyg och moment som jag kÀnner mig bekvÀm i och som hjÀlper mig prestera bÀttre Àn nÀr jag skriver texter utan verktyg. .

Barns olikheter i förskolan : Pedagogers synsÀtt kring barns olikheter i förskolan

Denna studie syftar till att undersöka pedagogernas synsÀtt pÄ uppdraget om en likvÀrdig utbildning, med avseende för barns olikheter i förskolans verksamhet.Metoden som anvÀnts i undersökningen Àr kvalitativa intervjuer med tre förskollÀrare och en specialpedagog i olika förskolor i Blekinge. Jag har spelat in intervjuerna och dÀrefter transkriberat dem. Det materialet som jag samlat in har jag utifrÄn ett kritiskt utvecklingspsykologiskt perspektiv med koppling till pedagogisk-och specialpedagogisk forskning analyserat.Resultatet jag kommit fram till Àr att pedagogerna har ett gemensamt mÄl om en likvÀrdig förskola för alla barn oavsett vilka olikheter barnen har. Pedagogernas synsÀtt Àr att man ska utgÄ frÄn barnens nivÄ, skapa en utbildning dÀr alla barn kÀnner sig delaktiga och att det finns en gemenskap.  För att skapa en likvÀrdig utbildning menar pedagogerna pÄ att man mÄste möta barnen utifrÄn deras erfarenheter, förutsÀttningar samt pÄ nivÄn barnen befinner sig pÄ.

Alla barns rÀtt till lÀrande : En kvalitativ studie om tre pedagogers syn pÄ begÄvade barn

Denna studie handlar om de barn som tycker att skolan Àr vÀldigt lÀtt och om deras rÀtt att fÄ stimuleras och utvecklas utifrÄn deras behov. Syftet med mitt arbete Àr att ta reda pÄ hur pedagoger uppfattar dessa begÄvade elever och hur de arbetar för att stötta dem pÄ ett pedagogiskt utvecklande sÀtt. Efter att ha gÄtt igenom relevant litteratur inom mitt omrÄde sÄ anvÀnde jag mig av kvalitativa intervjuer för att fÄ svar pÄ mina frÄgestÀllningar och genomförde intervjuer med tre verksamma pedagoger.Mina slutsatser blev att begÄvade barn inte Àr nÄgot som det pratas mycket om och att det kanske Àr lÀtt att det fokuseras för lite pÄ denna elevgrupp. Mina respondenter hade svÄrt att skilja pÄ begÄvade och högpresterande barn men menade att ett begÄvat barn Àr ett barn som lÀr sig vÀldigt snabbt utan nÄgra hinder. Alla mina intervjupersoner visade dock en medvetenhet kring vikten av att möta varje individ dÀr hen befinner sig och de menade att man tillsammans med eleven mÄste finna vad just den eleven behöver arbeta med för att fortsÀtta utvecklas.

En deskriptiv analys av Europaskolan i Mol

Arbetet Àr en studie över tyska avdelningen och engelska gruppen pÄ Europaskolan i Mol i Belgien. Vi har i arbetet Ätergivit intervjuerna vi har gjort med lÀrare, förÀldrar och elever vid Europaskolan. I vissa fall har intervjuerna genomförts pÄ ett sprÄk som inte Àr modersmÄl för endera parten i intervjusituationen, dÀrför blir det en tolkning, blandat med vÄra iakttagelser och samtal som vi haft under tiden vi vistades i Belgien.De yttre förutsÀttningarna för alla avdelningarna Àr bland annat stora klassrum och stor skolgÄrd. Sedan gÄr vi vidare till bÄda avdelningarnas lÀrarperspektiv, efter det kommer förÀldraperspektivet och sist elevperspektivet.I intervjuerna med lÀrarna kommer det fram att man arbetar efter det egna landets lÀroplan i sprÄk, i orienteringsÀmnena finns en lokal lÀroplan, matematiken och europeiska timmarna styrs av en gemensam lÀroplan för Europaskolorna. LÀrarna har alla genomgÄtt en lÀrarutbildning typisk för sitt hemland.FörÀldrarna berÀttar alla att de inte har informerats om lÀroplanen, de har inte nÄgot inflytande pÄ skolans verksamhet och att det inte finns nÄgon förÀldraförening.

Betydelsen av samhÀlleliga och historiska kontexter för sekters uppkomst : en jÀmförande studie av Peoples Temple, Heavens Gate och Soltempelorden

Syftet med denna litteraturstudie Àr att finna samhÀlleliga och historiska kontexter som sammanbinder Peoples Temple, Heavens Gate och Soltempelorden. Definitioner och beskrivningar av sekter, manipulativa sekter och karismatiska ledare presenteras. Fokus ligger pÄ vilka likheter och skillnader som finns i deras uppbyggnad och tro, hur samhÀllet sÄg ut nÀr dessa sekter uppstod och om man kan finna nÄgra gemensamma nÀmnare nÀr det gÀller sjÀlvmorden, alternativt morden.Peoples Temple, Heavens Gate och Soltempelorden har alla nÄgot gemensamt. De iscensatte tre av historiens största religiösa tragedier genom tiderna. Alla tre sekterna lÀmnade jordens yta genom att medlemmarna tillsammans med ledarna begick sjÀlvmord för att komma till en bÀttre vÀrld.Alla tre sekternas sjÀlvmord kantades av samhÀllets motstÄnd och det finns historiska incidenter som kan ha att göra med grundandet av dessa grupper.

"Jag vet inte vem man ska tro pÄ, jag tror pÄ mig sjÀlv" : En studie av sent anlÀnda ungdomars framtidstro

MÄnga ungdomar immigrerar med eller utan sina förÀldrar till Sverige varje Är. Deras livssituationer Àr olika; de kommer frÄn olika kulturer, frÄn olika lÀnder och har alla olika bakgrund. Detta Àr en kvalitativ studie som gjorts pÄ fyra elever pÄ IVIK med syftet att studera framtidsförestÀllningar och motivationen för att fÄ en bild av deras framtida val och beslut för utbildning och yrke. Resultatet visar att de fyra eleverna vill och har som mÄl att lÀsa pÄ högskolan men de Àr osÀkra pÄ vad de vill lÀsa. Social tillhörighet, genus och intresse Àr faktorer som pÄverkar studie- och yrkesval.

Stress i förskolan : Pedagogens möjlighet att se nÀr barn i 2 till 4-ÄrsÄldern Àr stressade

Denna uppsats handlar om samband mellan barn och stress. Stressen finns överallt Àven bland de yngsta barnen pÄ förskolan. Syftet med min uppsats Àr att undersöka vilka kunskaper och vilken uppfattningsförmÄga pedagogerna i förskolan har om stress. Hur vi som pedagoger kan se att barn Àr stressade och vilka faktorer som leder till stress hos förskolebarnen i Äldrarna 2 till 4 Är. Undersökningen Àr kvalitativ och bestÄr av en enkÀt som delats ut till 40 st pedagoger varav 25 har svarat.

Att arbeta med begreppsförstÄelse i naturvetenskapsundervisning : En studie om hur lÀrare i Ärskurs 2-4 arbetar med naturvetenskapliga begrepp

Syftet med undersökningen Àr att undersöka hur lÀrare anger att de arbetar med att skapa begreppsbildning inom NO-Àmnena för elever i Ärskurs 2-4, hur man arbetar för att eleverna ska anamma och förstÄ begrepp som bearbetas i undervisningen. Studien har genomförts med 8 pedagoger, varav 2 arbetar i Ärskurs 2, 2 som arbetar i Ärskurs 3, 3 lÀrare som arbetar i Ärskurs 4 och en lÀrare som arbetar i Ärskurs 1-3. Tanken med studien var att som blivande lÀrare i NO-Àmnena fÄ ta del av lÀrares goda exempel pÄ hur begreppsförstÄelse skapas. Resultatet visar att samtliga lÀrare har mÄnga goda exempel pÄ metoder för att arbeta med begreppsbildning men att alla metoder inte anvÀnds av alla lÀrare. Samtliga lÀrare belyser vikten av kommunikation i begreppsbildningen och att det Àr nÄgot som mÄste ske kontinuerligt i undervisningen..

Lika Olika Tillsammans : En studie om hur förskollÀrare kan möta individen samtidigt som hÀnsyn tas till gruppen

Syftet med den hÀr undersökningen Àr att ta reda pÄ vilka strategier förskollÀrare har nÀr de hanterar dilemmat kring att uppmÀrksamma individen, samtidigt som de ska ta hÀnsyn till hela gruppen. LÀroplanen styr förskollÀrares arbete och gÄr inte att bortse ifrÄn, den tar upp att det Àr förskollÀrarens uppgift att tillgodose varje enskild individs behov, intressen och förutsÀttningar. Eftersom det hÀr ses som ett dilemma för förskollÀrare, anses det som intressant att undersöka vilka strategier förskollÀrare har för hur de ska gÄ till vÀga. Undersökningen utgÄr frÄn intervjuer dÄ det Àr det undersökningsinstrument som anses vara lÀmpligast nÀr det gÀller att ta reda pÄ vilka strategier förskollÀrarna har. Resultatet visar pÄ att det finns mÄnga vÀgar att gÄ vad det gÀller att kunna tillgodose alla individer.

<- FöregÄende sida 36 NÀsta sida ->