Sökresultat:
11768 Uppsatser om Elever som stör - Sida 56 av 785
LÀs- och skrivsvaga elever : Samarbete mellan lÀrare för att hjÀlpa eleverna i och utanför klassrummet
Syftet med uppsatsen var att fÄ reda pÄ hur lÀrare och speciallÀrare samarbetar för att hjÀlpa elever med lÀs- och skrivsvÄrigheter i Ärskurs 4, i och utanför klassrummet. I klassrummet med lÀraren och utanför klassrummet med speciallÀraren. Vilka hjÀlpmedel som fanns tillgÀngliga och vilka metoder de anvÀnde. Detta Àr en kvalitativ studie med intervjuer av tvÄ lÀrare, en speciallÀrare samt tre elever och observationer i klassrummet. Flera lÀs- och skrivinlÀrningsmodeller presenteras samt sprÄkets betydelse lyfts fram.
Samverkan mellan hem och skola pÄ gymnasiet - Hur ser pedagoger samt elever pÄ den?
SAMVERKAN MELLAN HEM OCH SKOLA PĂ
GYMNASIET
? HUR SER PEDAGOGER SAMT ELEVER PĂ
DEN?
ABSTRAKT
Uppsatsens syfte Àr att ta del av vad pedagoger och elever anser om samverkan mellan hem och gymnasieskola. Uppsatsen innefattar en litteraturdel som behandlar forskning kring ÀmnesomrÄdet samt att skolans lÀroplaner behandlar samverkan mellan hem och skola. Som metod har sÄvÀl kvalitativa som kvantitativa utnyttjats för att belysa pedagogernas och elevernas uppfattning. Resultatet pÄvisar att samverkan avtar under gymnasiet samtidigt som pedagogerna uttrycker en önskan om att förÀldrar engagerar sig mer.
Controllerrollens inverkan pÄ styrsystemet : En studie om den tvetydighet som kan uppstÄ i controllerrollen och hur den pÄverkar anvÀndandet av styrsystemet
Syftet med denna kvalitativa studie var att genom semi-strukturerade intervjuer undersöka hur lÀrare ser pÄ sin pedagogiska förmÄga att individanpassa undervisningen för elever med ADHD, eller liknande svÄrigheter, samt vilka kunskaper lÀrare har om ADHD. Vidare undersöktes deras uppfattningar om möjligheter och svÄrigheter i undervisningen, vilka strategier de kunde anvÀnda sig av, samt hur de sÄg pÄ inkludering. Med en hermeneutisk forskningsansats gavs lÀrarna möjlighet att fritt uttrycka sina tankar och Äsikter kring forskningsfrÄgorna. Resultatet visar att möjligheter och svÄrigheter i undervisningen till stor del handlar om vilka resurser de har i form av tid, pengar och personal, eftersom elever med sÀrskilda behov Àr en extra kostnad för skolorna. Majoriteten av lÀrarna Àr beredda att ta egna initiativ till vidareutbildning för att lÀra sig hur de pÄ bÀsta sÀtt kan bemöta dessa elever.
"SjÀlvkÀnslan Àr mycket mer vÀrd Àn att de vet svaret pÄ en frÄga" : En studie om hur grundskollÀrare frÀmjar sprÄkutvecklingen för elever med svenska som andrasprÄk samt hur de synliggör elevers kulturella bakgrund
   Syftet med studien Àr att undersöka hur ett antal lÀrare i Ärskurs 1 till 6 arbetar med sprÄkutveckling och synliggörande av olika kulturer hos elever med svenska som andrasprÄk. Studien baseras pÄ Ätta intervjuer som genomfördes pÄ tvÄ skolor i mellersta Sverige. Av dessa skolor har den ena ett stort antal elever med svenska som andrasprÄk och annan kulturell bakgrund, medan den andra skolan har fÀrre. Skolorna kommer Àven att jÀmföras för att se likheter och skillnader. Resultatet i studien visar att medvetenheten för att frÀmja sprÄkutvecklingen hos elever med svenska som andrasprÄk Àr större bland lÀrarna pÄ den mÄngkulturella skolan.
Dyslexi : En diskussion om inkludering utifrÄn ett lÀrarperspektiv
Detta examensarbete undersöker hur lÀrare inkluderar elever i skolan med dyslexi. Det Àr en litteraturstudie med kompletterande intervjuer av fyra lÀrare som har erfarenhet av elever med dyslexi. Resultatet av den litteraturen jag lÀst visar att det Àr viktigt för elever med dyslexi och lÀs och skrivsvÄrigheter att fÄ tidig hjÀlp för att inte komma in i en ond cirkel, som pÄverkar elevernas sjÀlvförtroende och sjÀlvkÀnsla. Om eleverna inte lyckas med lÀsningen och skrivandet pÄverkas ofta hela skolsituationen, och de övriga Àmnena. Att försöka inkludera eleverna i största möjliga mÄn i klassrummet Àr viktigt.
Det Àr ju i skolan man blir invandrare
VÄr uppfattning Àr att vÀgledare pÄ skolor har betydelse för integrationen av elever med invandrarbakgrund genom den vÀgledning de bedriver. DÀrför valde vi att ta reda pÄ hur vÀgledarna ser pÄ vÀgledningen av dessa elever, om det finns nÄgra utmÀrkande drag i denna, orsakerna till vÀgledarnas förhÄllningssÀtt, och om det finns stöd i skolans mÄldokument för vÀgledning av elever med utlÀndsk bakgrund. Undersökningen Àr gjord genom en kvalitativ enkÀtmetod, dÀr frÄgorna besvarats skriftligen av sex studie- och yrkesvÀgledare pÄ gymnasieskolor i Malmö. VÄr kunskapsbakgrund bygger pÄ tidigare forskning inom Àmnena utbildning, mÄngkultur och integration. Vi utgÄr dessutom frÄn bland annat V.
"Nu vet jag att jag inte Àr dum", att leva med lÀs- och skrivsvÄrigheter
Rapporter kring vad skolan ska och bör göra för elever med inlÀrningssvÄrigheter finns det mÄnga av, hur skolan och pedagoger ska agera för att skolresultaten ska bli sÄ bra som möjligt. Skolinspektionen (2011) har nyligen kommit ut med en kritisk rapport om hur elever negligeras stöd i undervisningen. DÀr beskrivs hur elever med lÀs- och skrivsvÄrigheter istÀllet för stöd i undervisningen fÄr en reducerad undervisning med fÀrre lektioner.
Men hur upplever elever med lÀs- och skrivsvÄrigheter sig sjÀlva i sin situation. Genom en ökad förstÄelse om hur elever upplever sin situation kan undervisningen bli Àn mer tillmötesgÄende och effektiv för elevernas skull.
?Det Àr inte bara ord som anvÀnds? : En studie av musiklÀrares sÀtt att kommunicera med sina elever i undervisning av ensemble
Föreliggande arbete inriktar sig pÄ lÀrares sÀtt att kommunicera i undervisning av ensemble dÀr de bemöter flera elever samtidigt. Med hjÀlp av videoobservationer av fyra lÀrare som bedriver undervisning av mindre ensembler pÄ gymnasiet har jag analyserat fram vilka kommunikationssÀtt som anvÀnds samt hur de anvÀnds. Resultatet visar att lÀrarna anvÀnder sig av sÄ vÀl verbal som icke-verbal kommunikation i sin undervisning. Via flertalet multimodala och semiotiska resurser kommunicerar musiklÀrarna med sina elever under lektionens gÄng. De kommunikationssprÄk som förekommer Àr ett socialt, humoristiskt, auktoritÀrt, gestaltande, kunnigt och mÄlande sprÄk.
Att mötas
Syftet med vÄrt forskningsarbete Àr att försöka förstÄ hur man kan öka elevers kÀnsla för socialt samspel och trygghet i den gemensamma kulturen. Vi vill studera om detta Àr möjligt och hur vi eventuellt kan möjliggöra ett sÄdant samspel för vÄra blivande elever. Vi har tittat pÄ vad tidigare forskning sagt om hur man lÀr sig av samtal i sin omgivning. Tydligt pekar forskningen pÄ hur mÀnniskor söker bringa klarhet i sina sammanhang utifrÄn den kunskap de har och den nya information som de möter. Vi har intervjuat elever och lÀrare i tvÄ skolor som Àr rika pÄ etnisk och kulturell mÄngfald.
Inkludering - Vem du Àn Àr, var du Àn bor? : FramgÄngsfaktorer för inkludering av elever med neuropsykiatriska funktionsnedsÀttningar
Syftet med denna studie Àr att undersöka vilka framgÄngsfaktorerna och förutsÀttningarna Àr för att kunna undervisa elever med neuropsykiatriska funktionsnedsÀttningar.FrÄgestÀllningarna var:Vilken kompetens inom omrÄdet neuropsykiatri anser lÀrarna att det finns i skolan? Vilka anpassningar anser de intervjuade lÀrarna behövs för att inkludering ska kunna fungera? Vilket stöd anser lÀrarna att de behöver för att lyckas med inkludering av barn med neuropsykiatriska funktionsnedsÀttningar? PÄ vilket sÀtt kan undervisningsmiljön för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsÀttningar skilja sig Ät i de undersökta skolorna?I studien anvÀndes kvalitativ metod i form av intervjuer med olika pedagoger. Genom att besöka flera olika skolor i olika kommuner hoppades jag kunna se likheter och/eller skillnader vad gÀllde undervisningssÀtt och förutsÀttningar att inkludera elever med NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsÀttningar).Resultatet visade att samtliga pedagoger var överens om att struktur var viktigt för alla elever och sÀrskilt för elever med NPF. De ansÄg att det var av stor vikt att lÀraren kom vÀl förberedd till lektionerna och förmedlade tydligt hur dagen skulle komma att se ut för eleverna. De intervjuade pedagogerna hade den instÀllningen att inkludering var efterstrÀvansvÀrt men att det krÀvdes kunskap och resurser för att lyckas..
Att bearbeta frÄgor om döden med elever i grundsÀrskolan. En hermeneutisk studie av fem lÀrares erfarenheter.
I det hÀr arbetet har jag gjort intervjuer med fem grundsÀrskolelÀrare om hur de bearbetar frÄgor om döden med sina elever. Om detta finns mycket fÄ undersökningar. Endast en bok i Sverige behandlar Àmnet utvecklingsstörda och döden. De beskrivningar av situationer frÄn tillfÀllen dÄ lÀrarna bearbetat dessa frÄgor Àr avidentifierade. LÀrarna har fÄtt lÀsa utskrifter av intervjuerna och haft möjlighet att reagera pÄ dessa före mina tolkningar av dem.
?AlltsÄ, det var ju ganska lÀtt. Det Àr det som gör det roligt.? : En studie om hur flersprÄkiga elever i Ärskurs 5 upplever och fullgör olika typer av matematikuppgifter.
Studier visar att resultaten i matematik för flersprÄkiga elever Àr sÀmre Àn de för elever med svensk bakgrund. DÀrför syftar studien till att ge exempel pÄ hur nÄgra flersprÄkiga elever i Ärskurs 5 fullgör och upplever olika typer av matematikuppgifter. Tre fallstudier utförs ur barns perspektiv med 12 elever frÄn tre skolor. Genom att kombinera intervjuer, observationer och ett experimentellt inslag sÄ blir det möjligt att urskilja eventuella likheter och skillnader mellan de olika skolorna.I studien framkommer inga skillnader mellan skolorna. Eleverna arbetar till övervÀgande del i sin matematikbok under lektionerna.
En geting kan vara lugn ocksÄ : En fenomenografisk studie om lÀrares och elevers uppfattningar om diagnosen ADHD
Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) Àr en relativt vanlig funktionsnedsÀttning hos elever i svenska skolor. Det Àr ett sÄ kallt dolt handikapp dÄ det inte syns pÄ eleven att han/hon har ADHD. De symtom som utmÀrker diagnosen ADHD Àr bristande uppmÀrksamhet, impulsivitet och hyperaktivitet. Den exakta orsaken till ADHD Àr inte faststÀlld, bÄde arv och miljö Àr av betydelse. Elever med diagnosen behöver stöd och förstÄelse frÄn omgivningen.
Varierande undervisningsmetoder - ett sÀtt att skapa
motivation?
Syftet med vÄrt arbete var att fÄ en uppfattning om hur sprÄklÀrare i engelska och svenska ser pÄ varierande undervisningsmetoder som ett sÀtt att skapa motivation bland sina elever. För att fÄ reda pÄ detta har vi gjort en enkÀtundersökning (enkÀter med öppna frÄgor) bland sex sprÄklÀrare pÄ en skola, Äk 7?9, i Kalix kommun, som varit yrkesverksamma mellan 8-26 Är. Vi identifierade tre aspekter av motivation, nÀmligen behov, intresse och lust att lÀra. Resultatet visar att alla lÀrarna Àr överens om att varierande undervisningsmetoder skapar motivation och lust att lÀra.
Naturvetenskaplig undervisning med funktionshindrade elever : En intervjustudie pÄ grundskolans senare Är och gymnasiet
Detta arbete Àr en intervjustudie med lÀrare och funktionshindrade elever pÄ högstadiet samt gymnasiet. Syftet med denna studie Àr att undersöka om och i sÄ fall hur lÀrarna anpassar sin undervisning till förmÄn för integration av elever med fysiska funktionshinder. Ett ytterligare syfte Àr att undersöka hur de fysiskt funktionshindrade eleverna upplever sin situation i klassen och hur vÀl de anser att dessa anpassningar, om de existerar, fungerar. Jag har personligen intervjuat lÀrare och funktionshindrade elever för att fÄ höra deras personliga erfarenheter och Äsikter i frÄgan. Detta för att fÄ en sÄ tydlig bild som möjligt av deras situation.