Sökresultat:
11768 Uppsatser om Elever som stör - Sida 43 av 785
Skolans praktiska arbete för likvÀrdighet
Syftet med studien Àr att utforska och förtydliga vad likvÀrdighet idag uppfattas som hos skolans huvudmÀn, rektorer och lÀrare, samt hur likvÀrdighet efterstrÀvas inom grundskolan. Det finns en önskan om att uppmÀrksamma en problematik med strÀvan efter minskade resultatskillnader mellan elever som verkar motsÀga likvÀrdighetsmÄlet att alla elever ska utvecklas sÄ lÄngt som möjligt.Studien har utförts i Linköpings kommun dÀr huvudmÀn, rektorer och lÀrare inom grundskolans högstadie har intervjuats. LikvÀrdighet definieras av respondenterna som att ge alla elever samma möjlighet och samma chans. Detta genom en lyckad skolgÄng för att nÄ kunskapskraven samt möjlighet till maximal utveckling. Resultaten visar att smÄ resultatskillnader mellan elever och mellan skolor inte efterstrÀvas, utan varje elevs maximala utveckling anses viktigare för likvÀrdigheten.
Elevers uppfattningar kring brÄk
Detta arbete ger en uppfattning om vad elever i skolÄr 6 har för attityder kring omrÄdet brÄk och sin brÄkinlÀrning. Insamling av material skedde med undersökningsmetoden enkÀter. Med metoden ?Grounded Theory? har jag sammanstÀllt och kategoriserat mina resultat. Det innebÀr att man lÄter elevernas svar pÄ enkÀterna ?tala? till sig.
Shakespeare-en vÀg till motivation
Det hÀr examensarbetet handlar om att motivera elever att lÀra sig engelska och hur man som lÀrare kan arbeta i grundskolan för att bÄde starka och svaga elever ska vilja och kunna lÀra sig engelska. Arbetet bestÄr av en studie av Donya Feuers Shakespeareprojekt i Stockholm, en litteraturstudie och en undersökning gjord i en sjÀtteklass. Undersökningen bestÄr av ett försök att genomföra en serie lektioner i Donya Feuers anda samt en utvÀrdering. Studien visar att det Àr viktigt att motivera elever sÄ att de ska finna det meningsfullt att lÀra sig och att det gÄr att genomföra delar av Shakespeareprojektet i en klass av en lÀrare..
IdrottlÀrarens roll i att motivera elever
Motivation Àr ett ord som Àr vÀlbekant inom skolans vÀrld, och ett ord som Àr viktigt inom idrott och hÀlsa. Elevers instÀllning till Àmnet idrott och hÀlsa Àr avgörande, inte bara för elevernas skolgÄng, utan Àven i det fortsatta livet. Som stöd och hjÀlp till att stimulera eleverna till en god instÀllning till Àmnet finns idrottslÀraren. Syftet med arbetet var att se vilken roll lÀraren har nÀr det gÀller att motivera sina elever i Àmnet idrott och hÀlsa. Vidare ville jag se vilka erfarenheter lÀraren har, och vilka metoder som finns för att motivera sina elever.
Elevers uppfattningar om en skolas trygghetsplan
AbstraktTitel: Elevers uppfattningar om en skolas trygghetsplan ?Det Àr vÀl nÄgonting som skolan har för att alla ska kÀnna sig trygga?Författare: Anna WÀngman & Ulrika LindqvistTy av arbete: Examensarbete (10p)Handledare: Ingegerd Gudmundson Examinator: Maud SöderlundProgram: LÀrarprogrammet, Högskolan i GÀvleDatum: December 2007________________________________________SyfteStudiens syfte var att undersöka vad elever vet om skolans trygghetsplan och hur elever uppfattar skolans förebyggande arbete mot mobbning och krÀnkningar. Den empiriska undersökningen avsÄg att besvara syftet utifrÄn fyra underfrÄgor som berör omrÄdet.MetodTvÄ metoder anvÀndes i form av enkÀtundersökning och gruppintervju. Elever i en klass i Är 9 svarade pÄ en enkÀtundersökning om mobbning och krÀnkande behandling och förebyggandet av dessa samt skolans trygghetsplan. Tre elever i denna klass deltog sedan i en gruppintervju i Àmnet.Resultat8 av 13 elever vet att skolan har en trygghetsplan men de vet inte vad som stÄr i den.
Barn i behov av sÀrskilt stöd : Specialpedagogik - inkludering
AbstraktDagens skola har fÄtt mycket kritik för att allt fler elever inte nÄr upp till skolanskunskapskrav. Skolans misslyckade Àr störst bland elever med olika typer avsvÄrigheter. Inkluderingsbegreppet belyser alla elevers rÀtt till en likvÀrdig skoladÀr alla skall kÀnna delaktighet och gemenskap. Specialpedagogiken som sÄdanbeskrivs som nÄgot som uppkommer nÀr den ordinarie pedagogiken inte rÀckertill. Studien beskriver aktuella specialpedagogiska teorier genom enlitteraturöversikt.
Betydelsen av interkulturell kompetens : En undersökning om lÀrarens reflektion kring elever med ett annat kulturellt pÄbrÄ inom skolor i Hong Kong
Syftet med denna studie Àr att undersöka sju lÀrares reflektioner om elever med en annan kulturell bakgrund i Hong Kong, vilken betydelse har interkulturell kompetens och vilka effekter skolsystemet i Hong Kong gör som pÄverkar elever med en annan kulturellbakgrund, lÀrare samt förÀldrarna. För att fÄ svar pÄ mina frÄgestÀllningar har jag dÀrför Äkt till Hong Kong och vistats dÀr i tvÄ veckor. Jag besökte tvÄ skolor och gjorde totalt sju intervjuer. UtifrÄn intervjuerna kan man se att de lÀrare som Àr mindre interkulturell kompetenta kÀnner en svÄrighet och oro i möten med elever med en annan kulturell bakgrund. De ansÄg Àven att orsaken till att elever med en annan kulturell bakgrund inte kunde hinna ikapp med skolgÄngen berodde pÄ deras kulturella bakgrund och deras förÀldrar.
Prao Praktisk arbetslivsorientering - vad Àr det bra för?
Detta examensarbete syftar till att utvÀrdera praoverksamheten (praktisk arbetslivsorientering) i en kommun som fortfarande har prao. Jag har Àven undersökt hur kommunen följer AllmÀnna rÄd om studie- och yrkesorientering (Skolverket 2009).
Jag har valt att kombinera kvalitativ och kvantitativ intervjumetod. Datainsamlingen sker i form av enkÀter till samtliga elever i klass 9 pÄ de tvÄ högstadieskolorna i kommunen samt intervjuer med fyra olika tjÀnstemÀn som arbetar med prao pÄ ett eller annat sÀtt i kommunen.
Ă
sikterna om prao som jag under arbetets gÄng har funnit hos elever och tjÀnstemÀn Àr mÄnga. Prao kan vara en insikt i det ?verkliga? livet, en möjlighet att fÄ se hur det faktiskt gÄr till pÄ en arbetsplats.
Busungar! ? Hur kan lÀraren arbeta för att behÄlla oroliga och stökiga elever i klassrummet?
Uppsatsens syfte Àr att ta reda pÄ hur lÀraren kan bedriva undervisning i klassrummet och samtidigt behÄlla busungarna i salen. Med ordet busungar menas alla barn, bÄde flickor och pojkar, som allmÀnt stör inne i klassrummet. Oftast Àr dessa elever vÀldigt stökiga och högljudda. Genom litteraturstudier, intervjuer och observationer med de olika parterna som Àr inblandade i elevernas undervisning har möjligheter att integrera dessa elever i undervisningen undersökts. PÄ den skola dÀr den empiriska delen av undersökningen genomfördes har man ett fungerande system dÀr busungarna tas om hand pÄ ett bra sÀtt sÄ att de inte stör undervisningen..
Att upptÀcka och arbeta med elever som har matematiksvÄrigheter
Syftet med detta arbete var att fÄ inblick i hur jag som undervisande lÀrare kan upptÀcka
och arbeta med elever i matematiksvÄrigheter, inom gruppen, alltsÄ inkluderande
undervisning. En litteraturstudie Àr genomförd som i huvudsak berört Adler, Magne,
Ljungblad, Malmer samt Engström. Jag har Àven genomfört en översiktsdiagnos i en
klass för att upptÀcka elevernas starka och svaga sidor i matematik. En djupare analys
gjordes av tvÄ elever för att bland annat fÄ en helhetsbild av dessa elever och deras
instÀllning till matematik. UtifrÄn de svÄrigheter eleverna visade upp utformades fyra
arbetspass för att stÀrka eleverna inom dessa omrÄden.
Att undervisa elever som har svenska som andrasprÄk : en kvalitativ studie av sex pedagogers erfarenheter
Syftet med detta examensarbete Àr att ta reda pÄ hur klasslÀrare undervisar elever som har svenska som andrasprÄk för att de ska kunna uppnÄ mÄlen i kursplanen. I denna undersökning har jag intervjuat sex pedagoger frÄn tvÄ olika skolor. Det hÀr Àmnet anser jag Àr relevant dÄ vi lever i ett mÄngkulturellt samhÀlle, vilket gör att jag med stor sannolikhet kommer att möta barn som har svenska som andrasprÄk i min undervisning. Studien visar att pedagogerna för det mesta anvÀnder sig av konkret material samt att de gÀrna anvÀnder sig av diskussioner i klassrummet. De pÄtalar ocksÄ att det finns fördelar med att ha flersprÄkiga elever i undervisningen, bland annat ger det dem en större utmaning och dessutom kan eleverna fÄ ta del av varandras kulturer och traditioner.
Hur lÀr lÀrare elever att lÀsa? : En undersökning av lÀrares arbetssÀtt och val av metod
Studiens syfte var att undersöka hur lÀrare lÀr elever att lÀsa. Vilka metoder de anvÀnder och om det finns skillnader mellan deras arbetssÀtt. Jag har anvÀnt mig utav kvalitativ forskningsmetod i min undersökning och utfört intervjuer av fem verksamma lÀrare och Àven tvÄ observationer i en Ärskurs 1. Skillnaderna visade sig inte vara sÄ stora och lÀrarna lÀgger tyndpunkten pÄ samma faktorer vid arbetssÀttet. Resultatet av detta arbete visade att det inte finns endast en rÀtt metod att anvÀnda nÀr man lÀr elever att lÀsa.
Betyg i Àmnet idrott och hÀlsa hos elever med utlÀndsk bakgrund : spelar skolans etniska samansÀttning nÄgon roll?
SammanfattningSyfte och frÄgestÀllningar:Syftet med vÄr studie har varit att jÀmföra genomsnittspoÀngen för Àmnesbetyget i idrott och hÀlsa hos elever med svensk respektive utlÀndsk bakgrund i tvÄ olika skolor med skilda etniska sammansÀttningar.FrÄgestÀllningarna var följande: Skiljer sig genomsnittspoÀngen i idrott och hÀlsa Ät hos elever med utlÀndsk bakgrund vid jÀmförelse mellan en skola som domineras av elever med svensk respektive utlÀndsk bakgrund? Skiljer sig betygsgenomsnittspoÀngen i idrott och hÀlsa Ät hos elever med svensk bakgrund vid jÀmförelse mellan en skola som domineras av elever med svensk respektive utlÀndsk bakgrund? Hur uppfattar de intervjuade lÀrarna i idrott och hÀlsa att utlÀndsk hÀrkomst hos eleverna pÄverkar deras deltagande och prestation i Àmnet? Hur uppfattar elever med utlÀndsk bakgrund att deras deltagande och prestationer bedöms?Metod:Vi har valt att göra en undersökning av genomsnittspoÀngen i idrott och hÀlsa pÄ tvÄ grundskolor i nordvÀstra Stockholm. Undersökningen av genomsnittspoÀngen baserades pÄ data frÄn lÀsÄret 2005. Vi tittade pÄ betyget i idrott och hÀlsa i Ärskurserna 8 och 9. Total samlades 290 betyg, varav 124 betyg frÄn den utlÀndskdominerade skolan och 166 betyg frÄn skolan som dominerades av elever med svensk bakgrund.
SÀrskild undervisningsgrupp eller bara "sÀrskild"
Problemomra?det och syftet med uppsatsen a?r att underso?ka hur elever i skola?r 7 ? 9 placerade i en sa?rskild undervisningsgrupp upplever, ka?nner och vilka erfarenheter de har och har haft under sin grundskolega?ng. Deras erfarenheter analyseras i fo?rha?llande till olika skolrelaterade begrepp som: inkludering, delaktighet, normalitet och ?En skola fo?r alla? Vidare sa? go?rs en generell politisk diskussion o?ver tid om samha?llets syn pa? elever i behov utav sa?rskilt sto?d.
Med underso?kningen hoppas jag kunna bidra kunskap om erfarenheter och perspektiv hos elever placerade i sa?rskild undervisningsgrupp, fo?r att go?ra en ba?ttre skolsituation mo?jlig. Den empiriska underso?kning genomfo?rdes med hja?lp av intervjuer av ett antal utvalda
elever som har sin skolga?ng i en sa?rskild undervisningsgrupp
I underso?kningen kom det fram att elever ibland upplever sig delaktiga i skolarbetet med
den nuvarande gruppen, men att de a?ven ka?nner sig exkluderade i fo?rha?llande till deras hemskolor.
Produktionsbemyndiganden och commitment i industriella relationer
Syftet med denna kvalitativa studie var att genom semi-strukturerade intervjuer undersöka hur lÀrare ser pÄ sin pedagogiska förmÄga att individanpassa undervisningen för elever med ADHD, eller liknande svÄrigheter, samt vilka kunskaper lÀrare har om ADHD. Vidare undersöktes deras uppfattningar om möjligheter och svÄrigheter i undervisningen, vilka strategier de kunde anvÀnda sig av, samt hur de sÄg pÄ inkludering. Med en hermeneutisk forskningsansats gavs lÀrarna möjlighet att fritt uttrycka sina tankar och Äsikter kring forskningsfrÄgorna. Resultatet visar att möjligheter och svÄrigheter i undervisningen till stor del handlar om vilka resurser de har i form av tid, pengar och personal, eftersom elever med sÀrskilda behov Àr en extra kostnad för skolorna. Majoriteten av lÀrarna Àr beredda att ta egna initiativ till vidareutbildning för att lÀra sig hur de pÄ bÀsta sÀtt kan bemöta dessa elever.