Sök:

Sökresultat:

429 Uppsatser om Ekologiskt hćllbart samhälle - Sida 11 av 29

SJ?LVF?RVERKLIGANDE I F?RORTSKOLONIN: Hur Changers Hub navigerar vithetsnormen i deras arbete f?r demokratiserandet av framg?ng

M?let med denna studie ?r att unders?ka vad vithetsnormen har f?r betydelse f?r arbetsmetoder och beslutsfattande p? Changers Hub samt p? vilka s?tt strukturer kopplade till detta begrepp interagerar med Changers Hubs arbete f?r att skapa en parallell, positiv samh?llsber?ttelse g?llande f?rortens inv?nare. Studien fokuserar p? hur personalen navigerar externt och internt gentemot majoritetssamh?llet och r?dande normer. Uppsatsen ?r skriven p? svenska och baserad p? ?tta veckors f?ltstudie hos Changers Hub Hj?llbo.

Specialistsjuksk?terskors erfarenhet av att identifiera ?ldre personer med risk f?r suicid utanf?r den psykiatriska specialistv?rden

Bakgrund: Personer ?ver 65 ?r utg?r 17 procent av befolkningen, men de svarar f?r 25 procent av all suicid, vilket g?r gruppen ?verrepresenterad. Suicid f?rekommer i alla samh?llsklasser och ?r ett folkh?lsoproblem. P? varje fullbordat suicid genomf?rs cirka 30?40 suicidf?rs?k hos den yngre befolkningen.

Ekologisk gestaltning : en utvÀrdering av hur landskapsarkitektur pÄverkas av ett ekologiskt förhÄllningssÀtt

This paper examines and compares several different sites in Sweden in addition to one in Mexico regarding whether the ecological requirements theses sites have had during planning and construction has affected the design in any way. Is it possible that, for different reasons, one thinks ?like nature? when one thinks of ecology and, if true, how does this reflect on the spatial and structural design? This paper tries to identify if some sort of general design expression is used in projects with requirements on ecological sustainability. In total, five projects have been compared in different areas such as choice of materials and their composition. These projects have an ecologically sustainable processing of water in common, although most also have ecological consideration in other areas as well.

Ekologiska byggmaterial ? ett alternativ? : En analys av nÄgra ekologiska byggmaterial

Miljöförstöringen hÄller pÄ att fÄ allt för stora proportioner, vilket genom bland annat vÀxthuseffekten leder till att vÄr planet snart Àr obeboelig för mÀnniskan.Byggbranschens andel i miljöförstöringen Àr onödigt stor genom transporter, energianvÀndning, maskinanvÀndning och miljömÀssigt dÄliga material.VÄr frÄgestÀllning Àr: gÄr det att ersÀtta de konventionella byggmaterialen med ekologiska sÄdana? JM vill Àven fÄ beprövat om de Àr sÄ bra, miljömÀssigt, som de tror. Detta ska besvaras genom en analys av tre ekologiska material som sedan jÀmförs med konventionella material för samma funktion.Newbeam Àr ett material som planeras gÄ i produktion till hösten 2007. Det bestÄr av autoklaverad aspflis och ligninbaserat lim som pressas till profilerade balkar i önskad form. Denna produkt har i media benÀmnts ?stÄlbalk av trÀ? pÄ grund av sin höga hÄllfasthet.

Förslag pÄ litteratur till gymnasieskolans byggprogram : Suggested literature to secondary school of the Construction Programme

Orsaken till mitt Àmnesval för detta examensarbete uppkom pÄ grund av att den teoretiska delen i byggutbildningen pÄ den skola dÀr jag arbetar ofta uppfattas som trÄkig och meningslös. Detta arbete Àr ett försök att skapa ett nytt teorimaterial för byggprogrammet som eleverna skall kunna anvÀnda för att ta till sig den teoretiska kunskapen pÄ ett effektivt och pedagogiskt sÀtt. I denna kurs sÄ ingÄr det att eleverna skall kunna utföra enklare praktiska byggövningar, fÄ kÀnnedom om lite olika byggmaterial, olika byggtekniker samt ekologiskt byggande. Detta arbete tar ocksÄ upp vad man skall tÀnka pÄ nÀr en pedagogisk facktext skall skrivas. Teorimaterialet i detta arbete Àr en handledning i hur man kan bygga en lekstuga.

?Har man en chans att pÄverka ska man göra det?

Folk blir mer och mer medvetna om den pÄverkan som bekÀmpningsmedel har bÄde pÄ mÀnniskan och pÄ miljön och vÀljer dÀrför ekologiska alternativ i större utstrÀckning. Detta leder till att efterfrÄgan pÄ ekologiska produkter stiger och antalet restauranger som vÀljer att erbjuda ekologiska produkter som vin ökar. Det innebÀr ocksÄ att serveringspersonalens kunskapsnivÄer om ekologiska viner och dess olika mÀrkningar mÄste öka för att man skall kunna svara pÄ gÀsters frÄgor.Syftet med studien Àr att jÀmföra tvÄ restaurangchefers instÀllning till ekologiska viner och vilka faktorer som pÄverkar restaurangernas val av vin, samt vilka faktorer restaurangcheferna tror pÄverkar gÀstens vinval. Genom en kvalitativ studie av semistrukturerade intervjuer med tvÄ restaurangchefer blev resultatet att ekologiska viner och konventionella viner i samma prisklass anses vara likvÀrdiga i smak och kvalité. De faktorer som pÄverkar restaurangens val av vin Àr personalens personliga instÀllning, gÀstens val samt det övergripande miljötÀnket restaurangerna har..

ATT FR?MJA PSYKISK H?LSA OCH MENINGSFULLHET I VARDAGEN F?R PERSONER MED RYGGM?RGSSKADA

Bakgrund En ryggm?rgsskada p?verkar funktionen och f?rm?gan att kunna vara delaktig i dagliga aktiviteter p? flera s?tt. Personer som drabbats av en ryggm?rgsskada har visat sig ha st?rre risk att utveckla psykisk oh?lsa ?n den ?vriga befolkningen. De som i ett tidigt stadium efter skadan m?r s?mre psykisk har ?ven en ?kad risk att isolera sig och inte vara delaktig i aktiviteter i samh?llet.

Det meningsfulla arbetet ? En kvalitativ studie om personaladministrativt utbildade unga vuxna och deras attityder till meningsfullhet i arbetet

Denna kvalitativa studie unders?ker vad unga vuxna med akademisk bakgrund inom personaladministration finner meningsfullt i arbetet och hur deras attityder speglas mellan altruistiska och individualistiska v?rderingar. Med utg?ngspunkt i Tomas Berglunds teori om idealtypiska f?rh?llningss?tt till arbete (2001) syftar forskningen till att besvara tv? centrala fr?gor: Vilka v?rden motiverar unga vuxna med personaladministrativ utbildning i deras arbete? Och, hur resonerar dessa unga vuxna kring meningsfullhet i arbetslivet? Studien bygger p? empiriska data fr?n kvalitativa och semistrukturerade intervjuer. Resultaten visar att informanterna inte drivs av en stark lojalitet till ett yrkeskollektiv eller altruistiska m?l, utan snarare av en individualistisk str?van efter sj?lvf?rverkligande, autenticitet och en balans mellan arbete och privatliv. Sociala aspekter, s?som autentiska relationer p? arbetsplatsen, ?r viktiga men uppfattas fr?mst som ett medel f?r personlig utveckling snarare ?n ett kollektivt v?rde.

Gl?m inte mig

Bakgrund: Syskon till kroniskt sjuka barn upplever psykologiska sv?righeter och deras vardagssituation f?r?ndras markant n?r ett barn i familjen blir sjukt. Det finns beskrivet i forskning hur syskon till kroniskt sjuka barn har behov av st?d och information. Syskon som anh?riga i v?rden har r?ttigheter som ska tas i beaktning n?r ett barn ?r sjukt.

HÄllbar utveckling och CSR inom foderindustrin för hund och katt : Med fokus pÄ det ekologiska perspektivet

Pets like dogs and cats have a considerable importance for humans and research demonstrate a variety of positive economic and social effects in society due to our pet companions. The presences of pets are increasing on a global scale with correlation to economic development in low- and middle income countries. For example dogs have doubled in India over a five year period. The feed industry for dogs and cats is also the fastest growing sector in the food industry and certain pets have a significant animal protein intake which, depending on the choice of resources may provide a high ecological footprint. Examples of environmental effects with distribution and manufacturing of pet food are increased greenhouse gas emissions, waste, use of water and energy.

Hur mycket bekÀmpningsmedel fÄr vi i oss via grönsaker? : En studie av 12 olika hushÄll

Denna studie har som syfte att fÄ fram ett exempel pÄ hur mycket av de vanligaste bekÀmpningsmedlen vi mÀnniskor i praktiken fÄr i oss via grönsaker beroende pÄ vad vi Àter.En kvittoundersökning har genomförts dÀr 27 försökspersoner frÄn 12 olika hushÄll har samlat ihop kvitton under en sexveckorsperiod. 52 % (n=14) var kvinnor, 41 % (n=11) var mÀn och 7 % (n=2) var barn. En enkÀtundersökning kompletterade kvittometoden med sÄdana frÄgor som pÄverkar hur mycket grönsaker man Àter. För att bedöma mÀngden bekÀmpningsmedel som försökspersonerna kan förvÀntas ha fÄtt i sig anvÀndes mÀtdata frÄn livsmedelsverkets undersökning av bekÀmpningsmedelshalter i frukt och grönt 2008 vilken Àr den senaste undersökningen dÀr halterna publicerats.Resultatet i denna undersökning visade att bekÀmpningsmedelsbelastningen pÄ försökspersonerna inte var över grÀnsen för det acceptabla dagliga intaget för enskilda substanser. Resultatet visade ocksÄ att vi mÀnniskor nÀstintill inte fÄr i oss nÄgra bekÀmpningsmedel vid konsumtion av ekologiska grönsaker och att det kan vara en risk att Àta konventionellt odlade grönsaker..

KULTUR OCH HEDERSRELATERAT V?LD: En studie av socialsekreterares f?rst?else f?r kultur och kulturell kompetens i samband med v?ld och f?rtryck i hederns namn

Hedersmorden p? Pela Atroshi och Fadime Sahindal v?ckte stor uppm?rksamhet p? den sociopolitiska agendan i Sverige i b?rjan av 2000-talet och blev startskottet p? en splittrad hedersdebatt, om huruvida morden kunde f?rklaras kulturellt eller som en del av det universella patriarkatet. Idag ?r de flesta politiker och forskare eniga om att hedersrelaterat v?ld och f?rtryck ?r kulturellt betingat och fenomenet har f?tt ett erk?nnande i det svenska samh?llet. Denna kvalitativa studie unders?ker socialsekreterares f?rst?else och resonemang kring kulturella f?rest?llningar i relation till v?ld och f?rtryck i hederns namn samt hur hedersv?ld utm?rker sig fr?n v?ld i n?ra relation.

MossagÄrden - En studie i att skapa förtroende och relationer

MÀnniskans miljö och hÀlsa blir allt viktigare för individen, vilket medför en medvetenhet i dagens konsumtion. Vi har i vÄr uppsats valt att studera, via intervjuer och en observation, hur ett litet ekologiskt e-handelsföretag, MossagÄrden, gÄr tillvÀga för att sprida det ekologiska budskapet och marknadsföra sig hos kunderna. UtifrÄn teorier om identitetsskapande, kvalitet, servicemöte, och marknadsföring analyserar vi MossagÄrdens agerande och vilka konsekvenserna blir för kunden. DÄ MossagÄrden sÀljer sina produkter via sin hemsida tar vi Àven upp företagets fördelar och nackdelar med e-handel. Analysen visar att hemsidan har stor betydelse för företaget, dÀrför Àr det viktigt att kontinuerligt utveckla sidan och dra nytta av de fördelar Internet ger.

Framtidens konsumtion- en studie av attityder till ekologiska varor hos framtidens konsument

Vi Àmnar i denna uppsats att undersöka, om ekologiska produkter har högt eller lÄgt intresse hos framtidens konsument och orsakerna till detta.VI har stÀllt oss följande frÄgestÀllningar: Har framtidens konsument högt eller lÄgt intresse för ekologiska livsmedel? Vad Àr orsaken till graden av intresse? och för vilka typer av argument för ekologiska livsmedel Àr konsumenter mottagliga? VÄra resultat visar att framtidens konsument har lÄgt intresse av ekologiska livsmedel. Orsakerna till detta beror pÄ bristande kommunikation frÄn butiker och samhÀllet ut till konsumenterna. Andra orsaker Àr att livsmedel ofta konsumeras vanemÀssigt, okunskap om ekologiska produkter och oengagemang att konsumera dem.För framtidens konsument Àr mottagliga argument bland annat, mer information, pÄverkan pÄ lokal nivÄ genom ekologisk konsumtion och ekologipoÀng nÀr man handlar ekologiskt..

Den ekologiska mÀrkningens betydelse för produkten: Attityder och upplevelser

Ekologisk mat har blivit ett hett Àmne. DÄ forskningen Àr tvetydig Àr det intressant att uppmÀrksamma vad  mÀnniskor faktiskt tycker. Studien bestod av tvÄ delar, en enkÀt dÀr deltagarna fick skatta sina tankar kring ekologiska produkter, och ett kompletterande experiment dÀr deltagarna fick skatta eko-mÀrkt eller omÀrkt kaffe. Studien undersökte 133 högskolestudenters sjÀlvskattade intresse för hÀlsa, miljö och tankar kring ekomÀrkning mot deras skattning av tre ekologiska produkter. Experimentet hade 43 deltagare och syftade till att undersöka om en halo-effekt förelÄg hos mÀrkningen pÄ ekologiskt kaffe.

<- FöregÄende sida 11 NÀsta sida ->