Sök:

Den ekologiska märkningens betydelse för produkten

Attityder och upplevelser

Ekologisk mat har blivit ett hett ämne. Då forskningen är tvetydig är det intressant att uppmärksamma vad  människor faktiskt tycker. Studien bestod av två delar, en enkät där deltagarna fick skatta sina tankar kring ekologiska produkter, och ett kompletterande experiment där deltagarna fick skatta eko-märkt eller omärkt kaffe. Studien undersökte 133 högskolestudenters självskattade intresse för hälsa, miljö och tankar kring ekomärkning mot deras skattning av tre ekologiska produkter. Experimentet hade 43 deltagare och syftade till att undersöka om en halo-effekt förelåg hos märkningen på ekologiskt kaffe. Materialet analyserades med hjälp utav t-test, envägsanova och Pearsons korrelationskoefficienter,  som bland annat visade att kön, inkomst, och föräldraskap påverkade attityden mot ekologiska produkter medan miljövänlig inställning och intresse för egen hälsa inte påverka attityden. Detta sista resultat antas bero på brister i studien snarare än att faktorerna inte har någon påverkan.

Författare

Tobias Strid Österman David Svantesson

Lärosäte och institution

Mälardalens högskola/Akademin för hälsa, vård och välfärd

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..