
Sökresultat:
258 Uppsatser om Eating phobia - Sida 16 av 18
"Okej, jag kan sitta och lyssna på musik men jag tänker inte äta!" : en kvalitativ intervjustudie om musikens funktion för patienter som gått i musikterapi för ätstörningsproblematik
Munkesjö, Maria: "Okej, jag kan sitta och lyssna på musik men jag tänker inte äta!" En kvalitativ intervjustudie om musikens funktion för patienter som gått i musikterapi för ätstörningsproblematik. Uppsats 15 hp inom ramen för Magisterprogrammet i musikpedagogik med inriktning musikterapi vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm.Syftet med denna kvalitativa intervjustudie har varit att undersöka hur patienter som gått i musikterapi för ätstörningsproblematik upplever och använder sig av musik. Frågeställningarna har handlat om vilken funktion musik har i deltagarnas liv och om detta har förändrats av musikterapi. I uppsatsen presenteras en genomgång av relevant litteratur och tidigare forskning inom områden som: musikterapi, musik och hälsa och ätstörningsproblematik.Sex kvinnliga patienter (medianålder 25 år) som genomgått musikterapeutisk behandling (i snitt 2,6 år) för sin ätstörningsproblematik intervjuades med hjälp av semistrukturerade dialogintervjuer.
Rasa åtta kilo på en månad : En kvantitativ studie om hur bantning förekommer på löpsedlarna
Almost half of the population in Sweden suffers from obesity and the cases of eating disorders are increasing. We are exposed daily to the belief that losing weight will make us happier and it will just be through this particular diet. Even if it has been proven that short dieting plans like ?lose 20 pounds in one month? doesn?t give a long-term result, society continues to buy into the idea that they do.Every day 16000 placards are placed around us in Sweden with loud yellow colors and big black letters which make them almost impossible to avoid. Their main purpose is to attract and get as many people as possible to buy single copies.This essay deals with several questions: How diet tips figures on placards and how this has developed through years.
Marmoreringsstandard på nötkött : nulägesanalys och kartläggning av slakterinäringens perspektiv
Av det nötkött som produceras i Sverige råder det stor variation ur kvalitetssynpunkt. Konsumenten kan idag inte garanteras ett nötkött med önskade egenskaper vid varje inköpstillfälle, trots att köttet kommer från samma typ av styckningsdetalj. För att kunna konkurrera med den ökade importen av nötkött och för att kunna erbjuda konsumenten ett nötkött med förbättrad och jämn ätkvalitet finns nu ett gemensamt intresse inom den svenska köttbranschen att bedöma marmoreringsgraden av svenskt nötkött. Köttets marmorering utgörs av det intramuskulära fettet som visat sig ha positiv effekt på köttets sensoriska egenskaper.
Studiens syfte var att kartlägga internationella erfarenheter och tillvägagångssätt för marmoreringsbedömning på nötkött samt att belysa det svenska slakteriledets perspektiv inför en ny svensk kvalitetsklassificering avseende nötköttets marmoreringsgrad. Denna studie kan ses som en delstudie i branschorganisationen Svenskt kötts projekt vars mål är att skapa ett system för klassificering av nötkött avseende köttets grad av marmorering för att möta konsumenters önskemål och för att stärka kvaliteten på svenskt nötkött.
Utifrån litteraturen har fyra internationella klassificeringssystem studerats där marmoreringsbedömning utgör ett viktigt kvalitetsattribut vid klassificering av slaktkroppen.
Ung och stressad : En kvalitativ studie om unga tjejers upplevelser och hantering av skolans krav
A considerable number young of students are suffering from sociopsychological complaints. The psychological complaints emerge from differnt sources. Important factors for psychological well being are experiences of a satisfactory social network, efficient coping strategies and a supportive school climate.The aim of this study was to examine how young girls in the age of 16-18 years old experience and cope with demands from school. To fulfill the aim of this study we have five questions: What do the girls apprehend as a satisfactory/unsatisfactory working environment? How do the girls define stress? How do the girls cope with stress? What importance has leisure time? What importance has the social network? The method we used for this study was qualitative and the material was collected through four focus groups.
Effekten av frukostens glykemiska index på energiintag hos barn och ungdomar
Sahlgrenska Academyat University of GothenburgDepartment of Internal Medicine and Clinical NutritionTitle: The effect of the glycemic index of breakfasts in energy intake inchildren and adolescentsAuthor: Charlotte Olofsson, Cornelia Johansson and Maria NordbeckSupervisor: Fredrik BertzExaminer: Ingrid LarssonProgramme: Dietician study programme, 180/240 ECTSType of paper: Examination paper, 15 hpDate: May 16, 2013Background: The glycemic index (GI) and it´s effect on energy intake is a debated subject.Research has been done whether food with lower GI decreases hunger and lowers energyintake, which could be an effective tool to prevent overweight in children and adolescents.Breakfast eating is successful for maintaining a healthy weight and it´s therefore interesting tosee if the quality of the carbohydrates matters.Objective: To evaluate the scientific evidence regarding the effect of GI of breakfasts inchildren?s and adolescents energy intake.Search strategy: To find relevant articles, a systematic literature search was made in thedatabases PubMed, Scopus and Cochrane. Search terms that were used were: breakfast,breakfast quality, children, glycemic index, energy intake, obesity.Selection criteria: Randomized controlled trials and cohort trials, breakfast eatingindividuals, children and adolescents under 18 years old, reported glycemic index. Outcomemeasurements: Energy intake.Data collection and analysis: Six original articles met the inclusion criteria and werereviewed by the SBU audit template for randomized and controlled studies. There after onearticle was excluded because of very low quality of the study.
Sjuksköterskans stöd till individer med hjärtsvikt vid vätske- och saltrestriktion. -en integrerad litteraturstudie.
Karin Holmkvist (2014) Sleep, meals and physical activity among professional drivers during the day with work and spare time. Master?s thesis in health at work. University of Gävle. Night work and irregular work hours affects social and biological rhythms in activity, eating, sleep and metabolism. Researchshows how theworking conditions andworking hours affect professional drivers´ lifestyle and there is a negative impact on their health.
Att leva med ett syskon som lider av en ätstörning
Utifrån mina tidigare erfarenheter inom barnpsykiatrin tänker jag att syskon till psykiskt sjuka barn och ungdomar varit en exkluderad grupp som inte fått sitt utrymme inom vården. Det är av stor vikt att deras tankar och känslor blir belysta för att hitta sätt att möta upp denna grupp. I hälso- och sjukvårdslagen betonas barns behov av information, råd och stöd. Studiens syfte var att undersöka ungdomars upplevelser av att leva med ett syskon som lider av ätstörning. Tre pojkar och två flickor i ålder 15-20 intervjuades i studien.
Aspects on cow traffic and management on farms with automatic milking
This thesis consists of four case studies. The objective is to find out how to get a well functioning cow traffic in an automatic milking system. Different technical and building solutions are analysed and some adjustments are proposed for the DeLaval herd management software.
Case study 1: Lactation chart comparison from traditional cow traffic and Feed First? cow traffic
Case study 2: Farm A - a study of the precedence passage and the cow traffic
Case study 3: Farm B ? an overview of the farm and their way of working
Case study 4: Key factors ? how can we judge how well a VMS farm is working?
Case study 1: Lactation chart comparison from traditional cow traffic and Feed First? cow traffic
In this survey data is analysed from before and after rebuilding to Feed First? cow traffic. Lactation
graphs are compared between traditional cow traffic and Feed First? cow traffic.
Vildsvinsskador inom jordbruket : hur stora är förlusterna?
Problems with wild boars are increasing in Sweden and some people argue that the wild boar population must decrease. This is mostly the opinion by farmers, while the hunters want more wild boars in Sweden. Today the population is the strongest in the south of Sweden and in the eastern parts of the country. However the population is growing stronger in other parts of Sweden as well. The population origins from these areas where they escaped from pens around 1970.
Sömn, måltider och fysisk aktivitet hos yrkesförare under dygn med arbete och ledighet.
Karin Holmkvist (2014) Sleep, meals and physical activity among professional drivers during the day with work and spare time. Master?s thesis in health at work. University of Gävle. Night work and irregular work hours affects social and biological rhythms in activity, eating, sleep and metabolism. Researchshows how theworking conditions andworking hours affect professional drivers´ lifestyle and there is a negative impact on their health.
Den inre klockan i obalans : en kvalitativ studie om hur kostvanor och måltidsmönster påverkas av skiftarbete
Syfte och frågeställningarSyftet med studien var att få en uppfattning om hur kosten och måltidsmönstret påverkas av en oregelbunden dygnsrytm hos skiftarbetande poliser. Syftet var också att skapa en bild av hur och vilka metoder som används för att skapa goda kost- och sömnrutiner i vardagen. Specifika frågeställningar var hur poliser upplever att deras kostvanor och måltidsmönster påverkas av skiftarbete med en oregelbunden dygnsrytm samt vilka livsstrategier som används för att hantera kost- och sömnvanor som skiftarbetande polis.MetodDatainsamlingen är baserad på intervjuer med fyra poliser, två kvinnliga och två manliga i åldrarna 26 till 37 år, som arbetar i en närförort till Stockholm. Respondenterna valdes ut med hjälp av bekvämlighetsurval via en bekant inom polisen. Samtliga deltagare kontaktades via telefon för att bli informerade om studiens syfte, frågeställningar, genomförande, för att boka in tid för intervju och blev dessutom upplysta om att de har full anonymitet i studien.
Skiftarbetande individers upplevelser av skiftarbetets fysiska och psykiska effekter samt effekter på mattider och matvanor.
Syftet med studien var att undersöka hur individer som arbetar skift upplever att skiftarbetet påverkar dem fysiskt och psykiskt samt hur de upplever att det påverkar deras mattider och matvanor.Metoden som användes var en kvalitativ semistrukturerad intervju. Fyra skiftarbetande informanter deltog i studien, av dessa var tre personer män och en kvinna. Informanterna i studien var 24, 27, 45 samt 45. Intervjuerna spelades in och transkriberades för att sedan analyseras med hjälp av innehållsanalys. Meningsenheter ur det transkriberade materialet valdes ut, kondenserades och kodades.
Stadsodling : möjligheter och begränsningar
Urban farming can be viewed in several contexts. The first part of this work brings up the beneficial effects of farming on our physical and mental health, knowledge as well as on social life in cities. The introduction of gardening in schools can contribute to an increased awareness on both agricultural practices and importance as well as ecological processes. It can also be used in teaching of other subjects. Farming can also contribute to improving the household economy, and the economy on a municipal or national level.
Välfärd hos växande nötkreatur ? finns den?
During an investigation of animal welfare in animal production, the focus has for a long time been focused on the absence of stress, suffering and injuries, and positive emotions have not been prioritized. However, in recent years that has been drastically changed. The public interest have increased for buying animal products from animals that have had a decent life, which have led to that play, exploratory behavior and other positive behaviours has come to play a significant role in welfare assessment. The welfare of cattle is difficult to assess since there is currently no ancestors to study, it is thus difficult to determine which behaviors can be regarded as natural and thus positively related, acordingly the welfare of cattle have been forgotten and research on positive emotions of cattle have not been prioritized.
The aim of this study was to observe which behavior growing cattle performe, and if there was any differences of which kind of behavior that was observed, if the cattle is keept on slatted floor or on a deep straw bedding. Furthermore, antoher purpose was to investigate if the observed behaviours indicate a positive, negative or natural welfare, and if it is possible to use the observed behaviours in a welfare assessment.
Äldres matval
BakgrundAllt fler blir allt äldre. I takt med sociala och ekonomiska framsteg ökar människors livslängd - en utveckling som antas fortgå under de närmsta decennierna (World Health organization, 2013). En ökad medellivslängd är ett tecken på en positiv samhällsutveckling i form av effektivare sjukvård och förbättrade levnadsförhållanden (Agahi, Lagergren, Thorslund & Wånell, 2005). En befolkning som blir allt äldre innebär dock även en ökad incidens av kroniska, livsstilsrelaterade sjukdomar som högt blodtryck, diabetes typ II och benskörhet (World Health Organization, 2013). För förebyggande av dessa sjukdomar är bra kosthållning genom hela livet av avsevärd betydelse (Livsmedelsverket, 2009), och så är även forskning kring vad, hur och när människor väljer att äta (Bellisle, 2003; Renner, Sproesser, Strohbach & Schupp, 2012).SyfteVårt syfte är att undersöka vilka de övervägande skälen till äldres matval är.