
Sökresultat:
258 Uppsatser om Eating phobia - Sida 15 av 18
Ät- och sväljningsproblem efter stroke : En litteraturstudie om äldres upplevelser av matsituationen efter stroke
Inledning: En vanlig missuppfattning är att feta individer är lata och inte vill försöka uppnå viktkontroll, eller gå ner i vikt. Syfte: Identifiera faktorer, vilka respondenterna uppfattar påverkar viktuppgång som upphov till övervikt och fetma hos sig själva samt hos andra individer. Urval: Fyra kvinnor och två män i åldrarna 39-50. Ingen respondent har varit överviktig som barn, men har någon gång efter 18 års ålder upplevt fetma. Metod: Studien har en kvalitativ forskningsansats där semistrukturerade intervjuer har använts för att ta reda på respondenternas uppfattningar kring fenomenet viktuppgång.
Svenska sojabönor - finns marknadsmöjligheter?
The large-scale soy cultivation has negative consequences for the habitat of local populations because of the intensive use of pesticides and the destruction of rain forests and eco-systems. GM soya, varieties are often used. The majority of Swedish people, however, do not want GM products in their food. It will be hard in future to ensure GM free food, particularly foods that come from countries where GM crops are grown on a large scale. It is very difficult to avoid cross- contamination when both GM and non-GM crops are grown in the same area.
Hur människor med ätstörning erfar sin omgivning
Bakgrund: Anorexia Nervosa och Bulimia Nervosa är de två främsta ätstörningarna enligt medicinsk praxis. För att förstå en lidande människas verklighet är det av vikt att ta del av dennes livsvärld, samt känsla av hälsa, välbefinnande och lidande. Hur en människa påverkas av sin ätstörning är individuellt, och sättet människan påverkas av sin omgivning är således olika för alla. Syfte: Studiens syfte var att belysa hur människor med ätstörning erfar sin omgivning. Metod: Studien har en kvalitativ metodansats och baseras på tre skönlitterära böcker.
Huvudhalscancer och livskvalitet : Patientens skattning av livskvalitet innan och efter strålbehandling
Introduction: Each year 1200-1300 patients are diagnosed with head neck cancer. Treatment that involves radiotherapy can cause severe side effects for example trismus that affects quality of life.Purpose: To study health-related quality of life in patients who have undergone radiation treatment for head and neck cancer and participated in a intervention group who received training intended to prevent trismus or in a control group who received standard treatment.Method: This is a prospective study in which data is collected from 66 patients participating in a randomized study aiming to evaluate a training program to prevent trismus. Thirty three participated in the intervention group and thirty three in the control group. Both patient groups assessed health related quality of life (HRQOL) with EORTC QLQ C30 and QLQ-H&N35, at start and end of the radiation treatment, and at 3 and 6-months after completing radiation treatment.Results: There is no difference between the intervention and control groups regarding symptoms, functional status and global health, except for intake of nutritional supplements. For both groups almost all scales measuring HRQOL deteriorated under the radiation treatment. However, 3 and 6 months after end of radiotherapy HRQOL had improved and had returned to the baseline values.
Potatis, marknad och konsumtion i dagens Malmö :
I want to find the meaning of food ?potato in today?s society. How about marketing and how does potato consumes? What can be done to achieve better competitiveness towards other products now and in the future? I will build this project on a statistic ground ?now and then? as well as a study to people outside various food- markets. The consumers answers will state my foundation in this project.
Sjuksköterskors erfarenheter av patienter som lider av ätstörningar
Bakgrund: Ett stort antal patienter fullföljer inte sin behandling av ätstörningar på grund av att de känner sig missförstådda av vårdaren vilket kan leda till ett vårdlidande. Sjuksköterskors arbete är betydelsefullt då den vårdande relationen som hen fokuserar på anses vara mer läkande än den medicinska behandlingen. En väletablerad kontakt mellan vårdpersonal och patient är av stor betydelse för en god omvårdnad och en lyckad behandling.Syfte: Syftet med studien är att belysa sjuksköterskors erfarenheter av att vårda patienter som lider av ätstörningar.Metod: En litteraturstudie har gjorts med utgångspunkt i Evans (2002) analysmetod. Analys av 10 vetenskapliga studier som har svarat till studiens syfte.Resultat: Fyra teman framkom som belyser sjuksköterskors erfarenheter kring attityder och beteenden, en vårdande relation, kunskap och känslor.Slutsats: Relationen mellan patient och vårdare är mycket viktig men också mycket komplext. Det är vår uppfattning att alla sjuksköterskor försöker med bästa möjliga förmåga sträva efter att lindra patienters lidande däremot är kunskapen om hur detta ska uppnås inte tillräckligt tydlig.
Svenska livsmedel - varför? : restaurangers, grossisters och offentlig upphandlares inställning till livsmedel från Sverige
The background of this research is that Swedish food products have hard to compete at the home market, depending on imported food products that increase more and more for every year that pass by. The ethic values LRF associate with Swedish food products, many customers have hard to put in relation with condition of foreign agriculture.
Most customers today inquire high quality, safety and convenience in the food which they are eating. The source of their food seems to have less meaning. Many restaurants and bigger households appreciate Swedish food products and wants to buy them but price differences against foreign wares are to high.
We have done oral interviews with wholesale dealers, restaurants, public purchasers and with different market organisations, there we have discussed buying strategies, the way they see the primary producer, the conscious of guests, choice and attitudes to Swedish and foreign products, distribution of power in the food market chain and to what position and suspension, they want the ranks of suppliers to have.
The result shows the share of imported wares within restaurants and bigger households are at a high level and will continuing increasing. Within these sectors the final consumer in many cases put less effort in the origin of the raw source of food.
Upplevelsen av att leva med Anorexia Nervosa : De första sex månaderna efter slutenvård
Bakgrund: I Sverige lever cirka 100 000 personer med någon typ av ätstörning och den mest omtalade är Anorexia Nervosa. Sjukdomen är allvarlig, långvarig och drabbar främst unga kvinnor. Ett flertal olika faktorer orsakar och påverkar utvecklingen av sjukdomen. Anorexia Nervosa är svår att behandla optimalt och kan kräva både psykiatrisk och somatisk vård. Även omvårdnaden av denna patientgrupp är problematisk, då vårdpersonalen uttrycker en svårighet att förhålla sig professionellt till patientgruppen som visar ambivalens kring sitt tillfrisknande.
Organic acids in liquid feed for pigs - palatability and feed intake
Fermented liquid feed is well known for its health promoting effects on piglets. High levels of lactic acid are desired in the feed together with low levels of acetic acid and certain biogenic amines. Limits for acetic acid have been suggested to be 30-40 mmol/kg to avoid a decreased palatability of the feed; however, few studies have been performed. The purpose of this trial was therefore to examine which levels of lactic acid and acetic acid that can be accepted in a fermented feed without affecting the feed intake and thus the weight gain of the pig. A total of 60 pigs (Yorkshire/ Hampshire) were used in a trial during two weeks, between 9-11 weeks of age.
Pedagogisk förståelse till utveckling av livskompetens och återerövrad hälsa- Berättelser om att övervinna en ätstörning.
Sverige har många olika kliniker och institutioner som behandlar problem med ätstörningar och behandlingsformerna inom dessa är mycket varierande. Många av dem har lagt fokus på att ge sina patienter individanpassade resurser och ökad kunskap för att utifrån detta lära sig att ta eget ansvar för sitt tillfrisknande. Syftet med denna undersökning är att se på vilket sätt lärprocesser utvecklats och vilken ny personlig kunskap som påverkat tillfrisknandet till ett hälsosammare liv. Undersökningen har inspirerats av en narrativ ansats och metoden som använts är personlig intervju samt intervju via e-post och brev. Genom MHE Kliniken i Mora skickades brev till, sammanlagt, 20 personer som tidigare haft problem med ätstörningar men som nu anses friska efter professionella kriterier.
Travhästars aktivitet i hagen
Today there is a research project undertaken by the Swedish University of Agricultural Sciences along with Wången (a highschool specialized in trotter training), which focuses on trotting horse training, performance and health. The project investigates how exercise intensity and feeding strategies affect the development of growing horses.
The project includes two groups of horses where all 16 horses are fed in the same way. One group of eight individuals are trained 100% compared to conventional training and the other group are trained 20% less than the other group. All horses are trained twice a week and are out at pasture beyond that.
How drinking behaviour in automatic milk feeders can be used as early disease detection
Healthy calves are the foundation in order to run a profitable diary production. Being healthy as calf results in a better start in life and good growth is expected to follow. Within dairy production it becomes more common to rear calves in groups and feed them by an automatic milk feeder. The milk feeder enables for the calves in greater extent to ingest milk or milk replacer several times per day and they are also able to perform natural behaviors in greater extent. Group rearing of calves puts higher demands on the animal keepers to localize individual calves in the group pen, showing signs of illness.
Utvärdering av Sensus amningsutbildning för blivande föräldrar
ABSTRACTStatistics show that breastfeeding prevalence for Sweden has fallen since the mid 90´s. Studies show that breastfeeding offers health benefits to both mother and child and that the mothers' belief and confidence in their ability to breastfeed is a key factor to having a positive breastfeeding outcome. In 2010, Amningshjälpen in collaboration with Sensus studieförbund, started a nursing course, for mothers-to-be, who wished to breastfeed their babies and its aim was to prepare them for a successful and enjoyable experience.Objective: To examine whether a preparatory breastfeeding course can affect mothers' confidence in their ability to breastfeed and if that ability can affect the breastfeeding outcome when the child reaches four months. A further aim is to investigate the experience of perceived problems surrounding breastfeeding and what affect these might have on the mothers' confidence in breastfeeding when the child reaches four months.Design/Methods: A quantitative approach with prospective experimental design was used to evaluate the study. The questionnaire Breastfeeding Self-Efficacy Scale Short Form (BSES-SF) was used three times to measure women's trust in lactation.
Vad ridskolor lär ut om hästens beteende
The horses have been in the care of humans for about 5000-7000 years. But even though the horses have been domesticated and artificial selected for such a long time their natural behaviours and instincts still remains. In the rich countries there are many people who have the opportunity to ride either on their own horses or at riding schools. Many of these people have not grown up on farms and have no experience of handling big animals. This can lead to implications of the horses? welfare.
Listeria monocytogenes i vakuumförpackad lax :
Listeriosis, which is caused by Listeria monocytogenes, is a rare food borne disease that primarily affects people whose immune system is weakened. These may be elderly people, pregnant women, new-born infants and individuals on immunosuppressive medication. The most common symptoms are meningitis, septikemia and abortion. The mortality is high, on average 20-30 %.
In recent years the number of cases in Sweden has increased.