Sök:

Sökresultat:

770 Uppsatser om Didaktik företagsekonomi - Sida 15 av 52

VÀrdegemenskapen i den mÄngkulturella skolan: En hermeneutisk undersökning av tre teman ur vÀrdegrundsboken med hjÀlp av det interkulturella synsÀttet

Jag har valt tre teman ur vÀrdegrundsboken och jÀmför vad olika författare anser om dessa tre teman. Skolan kan inte undvika att fostra och socialisera, skolans socialiserande verksamhet innebÀr att förmedla kultur.Ett konstaterande Àr att skolans kultur och vÀrdegemenskap förmedlande uppdrag Àr motsÀgelsefullt. Uppgiften som skolan har tilldelats av riksdagen Àr sammansatt av ett bestÀndighets, kontinuitets och ett förÀndringsuppdrag. Det Àr tÀnkt att skolan ska spegla sitt samhÀlles historia och kultur genom att socialisera sina elever till svenska medborgare, samtidigt ska skolan vara visionÀr och dÀrmed bana vÀg för ett framtida samhÀlle som pÄ bestÀmda sÀtt skiljer sig frÄn dagens. Det stÀlls krav pÄ att personalen ska förmedla kulturellt bestÀmda vÀrden och upprÀtta kultur som överensstÀmmer med dessa vÀrden.

En historisk analys av aritmetik i skolmatematiken

Syftet med uppsatsen har varit att studera om det som stod i Lgr62 gÀllande aritmetik ansÄgs som progressivt och nyskapande för sin tid eller om lÀroplanen bara bekrÀftade tidigare Äsikter som förekommit i dokument som fanns riktade mot folkskolan. Vidare var syftet Àven att bÀttre förstÄ vad Frits Wigforss i realiteten verkligen menade gÀllande aritmetikÀmnet i matematikundervisningen. Detta skulle inte bara ske genom övergripande resonemangen utan avsikten var att vi bÀttre skulle förstÄ vad han verkligen menade i sina lÀroböcker.VÄr huvudsakliga slutsats var att Lgr62 snarare bekrÀftade ett sÀtt att se pÄ skolmatematikens innehÄll och metodik som redan fanns Àn att lÀroplanen pÄbörjade en förÀndring. Vidare kom vi Àven fram till att  Wigforss faktiskt kunde realisera sina tankar frÄn sin metodbok till skapandet av lÀroböckerna. .

LÀxan - Tre lÄg- och mellanstadielÀrares uppfattningar om fenomenet lÀxor

Studien syftar till att försöka finna de uppfattningar som lÄg- och mellanstadielÀrare uppvisar i samband med lÀxan som fenomen. Vi har genomfört en kvalitativ studie med semistrukturerade intervjuer. Intervjuerna har analyserats utifrÄn Hellstens (1997) sju konnotationer av begreppet lÀxan. Dessa Àr förberedelse, tidstruktur, kontroll och styrning, kÀrlek och omsorg, identitet och status, gemenskap och kontakt samt arbetsprestation. Vi fann att lÀrarnas syn pÄ fenomenet lÀxan stÀmde vÀl överens med dessa sju redovisade funktioner.

Medarbetarna - i skuggan av makten: en kvalitativ studie om konflikten mellan makt och ansvar sett utifrÄn empowerment.

Bakgrunden till vÄr studie grundar sig i att utifrÄn ett medarbetareperspektiv undersöka hur individen upplever konflikten mellan makt och ansvar sett utifrÄn empowerment. Vi har genomfört en kvalitativ studie som grundar sig pÄ kvalitativa forskningsintervjuer gjorda med anstÀllda pÄ olika företag.I en empowermentprocess sÄ krÀvs det att det finns en fungerande kommunikation mellan chef och medarbetare. Förtroende och tillit har ocksÄ visat sig vara av stor betydelse för att skapa en upplevelse av makt som i sin tur gÄr att koppla an till individens subjektiva handlingsutrymme. Medarbetarens syn pÄ ledarskapet handlar till stor del om chefens roll att skapa förutsÀttningar för en accepterande organisationskultur, detta för att en empowermentsatsning ska upplevas som positiv av bÄda parter. Det Àr Àven viktigt för chefen att vara engagerad i medarbetarnas arbetsuppgifter utan att bli för kontrollerande..

Svenskt ledarskap i utlandet : Reflektioner och erfarenheter att leda interkulturella arbetsteam utomlands ur ledarperspektiv

I en allt mer globaliserad vÀrld Àr det nödvÀndigt att mÀnniskor kan och har förmÄgan att jobba i andra lÀnder och med medarbetare som har en annan kulturell bakgrund.Syftet med uppsatsen har varit att undersöka vilka egenskaper som krÀvts för ett interkulturellt ledarskap hos ledare som jobbat utomlands och vad de lÀrt sig av sina erfarenheter under den hÀr tiden.Studien har haft en kvalitativ ansats dÀr insamlingen av empirin har skett pÄ ett av Sveriges största företag som nÀmns som "Koncernen" genom semistrukturerade intervjuer.Resultatet har visat att kommunikation spelar en mycket stor roll i detta avseende. Detta innefattar bÄde verbal och icke-verbal kommunikation. Viktiga egenskaper hos interkulturella ledare Àr bl.a. förmÄgan att vara öppen och social. Samtliga intervjupersoner ansÄg att vistelsen utomlands hade gjort att deras yrkesroll stÀrkts bÄde i yrkeslivet och i det privata..

Hur kommunicerar vi i rummen? : en komparativ studie av magasinsrum och utstÀllningsrum i museimiljö

Vad lÀr vi i olika museirum? Hur ser den pedagogiska potentialen ut i museimagasin jÀmfört med i utstÀllningsrum? Hur fungerar interaktion och kommunikation mellan objekt, rum och mÀnniska i olika rum i museimiljö?Denna uppsats behandlar dessa frÄgor. Empirin utgörs av en enkÀtstudie utförd vid fem museer i Sverige samt tvÄ utstÀllningsanalyser utförda vid tvÄ av museerna, belÀgna i Stockholm. Relevant litteratur i museologi, museipedagogik, didaktik och pedagogik har behandlats. Forskningsansatsen Àr didaktisk, jag vill undersöka hur undervisning och lÀrande kan konstitueras i skilda museimiljöer.Resultatet visar att de didaktiska ansatser som finns, bÄde nÀr det gÀller undervisning och lÀrande i magasinsmiljö och i utstÀllningsmiljö, Àr intimt förknippad med det museologiska uppdrag som Àr förhÀrskande vid Sveriges museer.

Kartan, ett pedagogiskt och geografiskt verktyg i undervisningen : En didaktiskt studie om kartans roll i geografiundervisningen och om elevers attityd till kartundervisning i skolan

Syftet med denna uppsats Àr dels att belysa kartans möjliga dimensioner i undervisningen, se hur eleverna upplever kartarbetet samt se vad lÀroplanen och kursplanerna sÀger om kartarbetet. DÄ lÀroplaner och kursplaner Àndras med tiden var det ocksÄ intressant att se om det har skett nÄgon förÀndring över tid gÀllande kartografin. För att nÄ mitt syfte genomförde jag en empirisk undersökning. Totalt 60 elever fick genomföra en enkÀtundersökning samt en kartuppgift. Elevernas undervisande geografilÀrare intervjuades dÀrefter, detta för att fÄ en djupare förstÄelse för hur eleverna hade svarat pÄ undersökningen.

Invandrarungdomars sprÄkutveckling : sprÄkflyt och integration

I denna forskningsstudie har vi undersökt elever med invandrarbakgrund och deras utveckling av sprÄkflytet. Detta har skett under arbetet med en teateruppsÀttning. Arbetet handlar om elevernas eventuella framsteg i sprÄkflytet genom arbetet med drama samt de olika integrationsaspekterna som ingick i gruppsammansÀttningen. Syftet var att undersöka hur sprÄkflytet hos en grupp elever utvecklas. Vad sker i deras sprÄkutveckling dÄ de fÄr möjlighet att integrera mellan grupper, i arbetet med drama? Vi valde att anvÀnda oss av aktionsforskning som metod i vÄr undersökning.

Inertia som hinder eller möjlighet för organisationers lÀrande? : En litteraturstudie

Inertia beskrivs i litteraturen som ett organisatoriskt förÀndringsmotstÄnd och förklaras ofta vara orsaken till att organisationsförÀndringar misslyckas. Uppsatsen syftar till att genom litteraturstudie öka förstÄelsen för vad inertia Àr för nÄgot, vad organisationsförÀndring innebÀr samt hur dessa tvÄ faktorer pÄverkar lÀrandet i organisationen.Resultatet av denna litteraturstudie Àr att inertia konstateras vara en del av det som utgör organisationskulturen samt att inertia som begrepp i sig Àr olÀmpligt eftersom detta Àr i grunden naturvetenskapligt. Avslutningsvis konstateras att det som betecknas som inertia skulle kunna vara sÄvÀl ett hinder som en möjlighet för lÀrande i organisationen. Detta beroende pÄ vilket synsÀtt man har pÄ organisationer och organisationsförÀndringar. Sandberg & Targama (1998) konstateras föresprÄka ett synsÀtt som skulle kunna vara till stor nytta för organisationer inför förÀndringar dÄ lÀrande bör ske.

SpeciallÀrares arbete med elever i matematiksvÄrigheter : en intervjustudie kring de strategier speciallÀrare anvÀnder i sin undervisning

Syftet med denna intervjustudie Àr att fÄ en fördjupad förstÄelse för speciallÀrares syn pÄ sitt arbete med elever i matematiksvÄrigheter. Studien intar ett didaktiskt inslag och belyser de strategier speciallÀrare anvÀnder sig av i arbetet i den specialpedagogiska verksamheten i samband med elevers svÄrigheter och hinder i matematikutvecklingen och matematiklÀrandet.Studien utgÄr frÄn en kvalitativ ansats och jag har genomfört 10 intervjuer med speciallÀrare som undervisar i grundskolans Är 1-6.I resultatet synliggörs speciallÀrares uppfattningar om vad som försvÄrar och hindrar eleven i sin matematikutveckling och i sitt matematiklÀrande. I resultatet framtrÀder hur speciallÀrare arbetar med svÄrigheter och hinder och det framgÄr vilka strategier de anvÀnder i arbetet med eleverna. SpeciallÀrarna uttrycker att elevens svÄrigheter kan bero pÄ ett antal olika orsaker. Det framkommer en variation i hur speciallÀrare beskriver sitt arbete med eleverna.

Hur hanteras lÀs- och skrivproblem i klassituationer? : NÄgra elevers, lÀrares och speciallÀrares berÀttelser

Thylander, Camilla (2007): Hur hanteras lÀs- och skrivproblem i klassituationer?Examensarbete i didaktik. LÀrarprogrammet. Institutionen för Pedagogik, didaktik och psykologi. Högskolan i GÀvle.

SprÄkutveckling i mÄngkulturell miljö : - en intervjustudie med Ätta pedagoger

Examensarbete i didaktik. Högskolan i GÀvle, 2007.LÀrarprogrammet. Institutionen för Pedagogik, didaktik och psykologi.Jennifer Rodin & Katarina Lindberg (2007): SprÄkutveckling i mÄngkulturell miljö - en intervjustudie med Ätta pedagoger.SammanfattningSprÄket utgör en viktig roll i barnets identitetsskapande, socialisation, utveckling och lÀrande.Det Àr den pedagogiska verksamhetens uppgift att ge barnet god stimulans för dess livslÄnga lÀrande. Allt fler pedagoger arbetar i dag i en mÄngkulturell miljö dÀr de möter barn och förÀldrar med olika bakgrunder och förutsÀttningar. UtifrÄn detta ville vi undersöka hur förskolan och skolan arbetar med barns sprÄkutveckling i en mÄngkulturell miljö.Undersökningens syfte Àr att studera pedagogers uppfattning om deras arbete med barns sprÄkutveckling och vad de anser om sprÄkets betydelse för barnet.

Matematikundervisningens förbluffande komplexitet: en studie
i hur lÀrare förhÄller sig till sin undervisning i
skolÀmnet matematik

Denna uppsats behandlar frÄgan om lÀrarens förhÄllande till matematikdidaktik. Genom intervjuer av fyra lÀrare i Är 3 och 4 har denna frÄga försökt besvaras. Resultatet visar att lÀrarna har ett visst matematikdidaktiskt tÀnkande Àven om detta inte Àr nÄgot direkt medvetet utan snarare ett förhÄllningssÀtt gentemot de olika begreppen lÀrarkompetens, didaktik och Àmnesdidaktik som tillsammans ger begreppet matematikdidaktik dess innehÄll. LÀrarna förhÄller sig till matematikdidaktiken genom att de stÀller sig de sÄ viktiga didaktiska frÄgorna vad, hur och varför i sin matematikundervisning. Att göra just detta Àr en matematikdidaktisk handling i sig.

Estetiska lÀroprocesser i svenskundervisning -lÀrares reflektioner över didaktiska val

Syftet med följande studie Àr att undersöka betydelsen av estetiska lÀroprocesser i svenskundervisning. Genom kvalitativa intervjuer undersöks hur och varför lÀrare valt att arbeta med estetiska lÀroprocesser i svenskundervisningen pÄ gymnasiet, samt vilka möjligheter och begrÀnsningar lÀrarna ser i sitt arbete. I undersökningen kommer jag fram till fyra övergripande omrÄden inom vilka störst potential för arbetat med de estetiska lÀroprocesserna i svenskundervisning Äterfinns. Det första omrÄdet rör att fÄnga eleven medan de övriga tre Àr mer elevrelaterade. 1.

Att undervisa i mystik : kan man förmedla erfarenheter med hjÀlp av teorier?

Detta arbete handlar om möjligheten att inkludera mystika erfarenheter i religionsundervisningen. Jag har utgÄtt frÄn en intervjustudie med lÀrare. Studien startade med tre huvudfrÄgor. För det första tillfrÄgades lÀrare om de i samklang med lÀroplan och kursplan kunde undervisa i mystik? För det andra stÀlldes frÄgan om det finns svÄrigheter och didaktiska dilemman som lÀrare möter i mystikundervisningen? Slutligen frÄgades om mystikundervisningen kan bidra till meningsfullt lÀrande?NÄgra lÀrare sÄg en möjlighet, nÄgra andra dementerade att mystikundervisningen ryms inom kurs- och lÀroplanens ramar.

<- FöregÄende sida 15 NÀsta sida ->