Sök:

Sökresultat:

340 Uppsatser om Demokratisk fördjupning - Sida 10 av 23

Skönlitteratur - Ett komplement i det förebyggande arbetet mot mobbning

denna uppsats belyser jag hur man med hjÀlp av skönlitteratur kan förmedla de demokratiska vÀrderingar som skola och samhÀlle vilar pÄ. Jag försöker förankra mitt uppslag om hur man kan förebygga mobbning i grundskolans senare del i redan vÀl befÀsta metoder som Farsta och Stiftelsen friends, samt i förhÄllande till de normalitetsförestÀllningar som finns i skolan och i samhÀllet. Det Àr en teoretiskt uppbyggd uppsats och jag utgÄr frÄn litteratur som Louise M. Rosenblatts Literature as Exploration (1938), Gunilla Molloys Att lÀsa skönlitteratur med tonÄringar (2003), Eva Hultins Skolans litteraturundervisning som demokratisk mötesplats (2002) och Lpo94. I behandlad litteratur tas bland annat transaktionsbegreppet, efferent och estetisk lÀsning, subjektiv förankring i skönlitteratur och autentiska frÄgor upp.

Egyptiska universitetsstudenters Äsikter om det egyptiska utbildningssystemets förutsÀttningar att frÀmja en demokratisk utveckling i Egypten

The purpose of this essay is to examine Egyptian university studentsŽattitudes about the Egyptian education systemŽs ability to support a democratic process in Egypt. In order to carry out my study, scientific books and articles have been read and interviews have been made among Egyptian university students. The interviews contained questions about the Egyptian education systemŽs impact on the democratic process in Egypt and which impact the Egyptian education system has had on the Egyptian revolution.The conclusion drawn from my study is that Egyptian university students find the contemporary Egyptian education system based on authoritarian rules and with a lack of democratic values. The Egyptian university students believe that to establish democratic institutions in Egypt, the Egyptian citizens need a better understanding about democratic values. However, some of the students believe that the democracy that should be established in Egypt, must be based on Islamic values and to succeed with that, Islamic studies must play a greater part in the Egyptian education.When it comes to the Egyptian education systemŽs impact on the Egyptian revolution the Egyptian university studentsŽopinions were somehow divided. .

HÀlsofrÀmjande skola - en fallstudie

Begreppet hÀlsofrÀmjande skola handlar om att skolan ska vara en demokratisk process som syftar till att utveckla ungas kompetens för att de ska kunna förstÄ och pÄverka deras egen livsstil sÄvÀl som levnadsvillkor. WHO har satt upp de övergripande kriterierna för hÀlsofrÀmjande skolor och de grundar sig i tio principer som skolorna ska arbeta med. Syftet med undersökningen Àr att genom en fallstudie beskriva hur arbetet med hÀlsofrÀmjande skolor implementeras och hur WHO:s tio riktlinjer för hÀlsofrÀmjande skolor tillÀmpas i praktiken. Forskningsstrategin i den hÀr undersökningen har varit en fallstudie och det fall som har studerats Àr en hÀlsofrÀmjande högstadieskola. Som metod till undersökningen har dokumentanalys och intervjuer anvÀnts.

Samtal och omröstning : hur lÀrare konstruerar demokrati

Mitt syfte med undersökningen Àr att undersöka hur lÀrare förhÄller sig till demokratibegreppet och hur de beskriver och konstruerar demokrati i skolan samt hur lÀrare ser pÄ eleven som "medborgare" i skolan. I min studie har jag valt en kvalitativ undersökningsmetod. För att kunna undersöka lÀrares förhÄllningssÀtt och hur de beskriver och konstruerar en situation anvÀnde jag mig av halvstrukturerade intervjuer med intervjuguide. Under bearbetningen och analysen av empirin har jag anvÀnt mig av ett hermeneutiskt tillvÀgagÄngssÀtt och tagit hjÀlp av meningskoncentrering. De intervjuades svar delade jag in i kategorier utifrÄn teman och Äterkommande mönster som uppstod under samtalen.LÀrarna beskriver "demokrati" som en formell beslutsprocess som kombineras med samtal, men utan att koppla det till demokratiprocessen.

"Det Àr svÄrt att förklara en bok" - en fallstudie i literacy i skolan

Syftet med uppsatsen har varit att pröva, beskriva, analysera och diskutera hur literacy kopplat till ett vidgat textbegrepp kan anvÀndas i ett klassrum för de lÀgre Äldrarna. Att arbeta utifrÄn ett literacy-perspektiv innebÀr att ta fokus frÄn de tekniska fÀrdigheterna och skapa meningsfulla lÀrandesituationer dÀr elevers sprÄkutveckling i vid mening utgör ett betydelsefullt inslag. Fokus i uppsatsen har legat pÄ lÀrares arbetssÀtt utifrÄn ett literacy-perspektiv och av den anledningen behandlar forskningsbakgrunden till största del detta. I forskningsbakgrunden tas Àven upp lÀrandeteorier, traditionell skriftsprÄksundervisning, critical literacy och ett vidgat textbegrepp. Vi har utgÄtt frÄn flera framstÄende forskare inom omrÄdena och satt deras tankar i relation till varandra.

Civilt samhÀlle i Bosnien-Hercegovina? Hur man kan förklara ett svagt och dÄligt civilt samhÀlle.

I den hÀr uppsatsen försöker vi förklara vad som orsakar problematiska civila samhÀllen, det vill sÀga civila samhÀllen som inte bidrar till demokratisk konsolidering. Undersökningen Àr en fallstudie av Bosnien-Hercegovina, ett etniskt splittrat land som fÄtt mycket internationellt bistÄnd. Vi utgÄr frÄn ett eget teoretiskt ramverk dÀr vi frÀmst knyter samman befintliga teorier, men Àven skapar nya begrepp.Vi kommer fram till att bÄde den nationella politiska kontexten och det internationella givarsamfundets roll Àr av stor betydelse för att förklara problemen i det bosniska civila samhÀllet. De inhemska politiska strukturerna och aktörerna har cementerat den etniska polariseringen och otryggheten, vilket frÀmjat framvÀxten av odemokratiskt, intolerant civilt samhÀlle. Det internationella givarsamfundet har genom sitt massiva, villkorade bistÄnd berövat det goda civila samhÀllet dess autonomi, vilket gjort det svagt..

Arkeologi i förÀndring : om arkeologer, allmÀnhet och statlig kulturmiljövÄrd

Följande uppsats har som syfte att diskutera arkeologins roll i samhÀllet. Detta görs dels genom att undersöka den statligt finansierade kulturmiljövÄrdens vÀrdegrunder ochmÄlsÀttningar, dels genom tvÄ enkÀtundersökningar vars syfte Àr att undersöka vilka attityder och vÀrderingar som cirkulerar kring Àmnet bÄde pÄ ett inom- och utomvetenskapligt plan. Resultatet visar pÄ en kulturmiljövÄrd med stora ideologiska problem, en relativt öppensinnadarkeologgrupp som har svÄrt att nÄ ut i samhÀllet, samt en allmÀnhet vars intresse och nyfikenhet finns dÀr, men kanske inte riktigt pÄ det sÀtt som man frÄn arkeologernas sida tÀnker sig. Vad som i stort skiljer alla tre kategorierna Ät Àr synen pÄ vilken funktion arkeologin skall fylla i ett modernt samhÀlle, dÀr kulturmiljövÄrden syftar till en demokratisk utveckling och ett hÄllbart samhÀlle, arkeologerna till kunskap om bÄde nuet och dÄet, samtintellektuella och emotionella upplevelser, och allmÀnheten till mer traditionella vetenskapligakunskaper om dÄet som kan sÀgas relatera till en syn pÄ historia som nÄgonting viktigt att ha ibagaget ? nÄgot som man bör kunna..

Ungerns demokratiska konsolidering. Demokratisering utifrÄn tre överlappande arenor

Uppsatsen behandlar frÄgan huruvida dagens Ungern bör kunna betraktas som en konsoliderad demokrati. FrÄgan utgÄr ifrÄn teorin om för att ett lyckat demokratiskt samhÀlle ska kunna uppnÄs mÄste fem dimensioner vara uppfyllda: ett vÀl fungerande och demokratiskt institutionaliserat civilsamhÀlle, politiskt samhÀlle och ekonomiskt samhÀlle samt en rÀttstat och statsbyrÄkrati. Uppsatsen tar tre av dessa samhÀlleliga arenor i beaktande samt medborgarnas och politikernas attityder och utgÄr i huvudsak frÄn artiklar, böcker och tidsskrifter. För att ÄskÄdliggöra Ungerns utveckling frÄn demokratisk transition till dagens situation har en viss historisk tillbakablick varit nödvÀndig för att ge perspektiv Ät landets sociala, politiska och ekonomiska hÀndelseförlopp..

Olof Palmes statsbesök pÄ Kuba 1975. Vilka faktorer lÄg bakom besöket och stödet till Castro?

1975 besökte Olof Palme med en delegation den kommunistiska diktaturen Kuba dÀr han uttalade sig positivt om landets utveckling. Dessutom betonades vÀnskapen mellan lÀnderna. Vilka faktorer lÄg bakom statsministern agerande? Analysen har utgÄtt frÄn system-, stats- och individnivÄ, dÀr en addition av dessa tre nivÄer lett oss fram till vÄra resultat.Vid en analys av Olof Palmes belief systems visar det sig att han blev demokratisk socialist genom sina resor till Nordamerika och Asien, dÀr ett kolonialt förtryck pÄgick. NÀr Vietnamkriget blossade upp sÄg Palme ett liknande förtryck frÄn en stor stat mot en liten stat, pÄ samma sÀtt som USA var mot Kuba, men bortsÄg frÄn förtrycket som regimen utövade.

Bosnien - ett fall av statsbyggande under utlÀndsk intervention

Uppsatsen behandlar Bosnien som ett fall av statsbyggande under utlÀndsk intervention. Det Àr nu 10 Är sedan Dayton-avtalet undertecknades, ett avtal som inte bara syftade till att fÄ ett slut pÄ den blodiga konflikten utan Àven till att bygga upp den nya staten Bosnien-Hercegovina samt dess institutioner. Under det gÄngna decenniet har vi dock fÄtt bevittna ytterligare tvÄ fall inom samma kategori, interventionerna i Afghanistan och Irak. Det kan dock snabbt konstateras att ingen av dessa stater idag kan klassificeras som helt suverÀna dÄ internationella aktörers inflytande Àr ytterst pÄtagligt pÄ olika sÀtt. I alla fall i Bosnien verkar den demokratiska utvecklingen ha avstannat och landet stÄr vid ett vÀgskÀl; att nÀrma sig EU med allt vad det innebÀr av reformer samt demokratisk och ekonomisk utveckling eller bibehÄlla det nuvarande dödlÀget vilket kan dra in landet i en destruktiv spiral och ÄteruppvÀcka konflikten.

Skolan i demokratisk utveckling : FörÀndringar i lÀrar- och elevrelationer

This work is designed to monitor developments in the relationship between teacher and student in the school environment, but also outside, from the 1950s until today. The survey was based on four interviews with teachers in the same age, and based on their life stories. Their experiences range from student to novice teachers and a long working life until retirement. In addition, all four children has a parent perspective. The following issues have been focused:                      1.What factors have been crucial in teaching elevrelationens development from the 1950s up     to today?                      2.

Förhandlingsplanering i realiteten : En fallstudie över Annedals planeringsprocess

Denna studie Àmnar undersöka hur den reella makten över ett omrÄdes fysiska utformning kan konstrueras och ta sig i uttryck genom informella nÀtverk och förhandlingsplanering. Resultatet diskuteras sedan utifrÄn ett demokratiskt perspektiv. Undersökningen sker genom att med kvalitativa metoder undersöka den planeringsprocess som skulle leda fram till Annedal, ett pÄgÄende nybyggnadsprojekt i Stockholms kommun. Den huvudsakliga kÀllan till empiriskt material har varit genom intervjuer och samtal med personer som varit centrala aktörer inom Annedals planeringsprocess. Undersökningens empiri analyseras genom de teoretiska begreppen governance och rationalitet för att undersöka de nÀtverk inom vilka makten över kommunens fysiska utformning kan konstrueras, samt hur rationalitet anvÀnds som ett verktyg för att forma det fysiska rummet.

New Public Management i skÄnsk sjukvÄrd -en demokratisk förlustaffÀr?

SjukvÄrden har lÀnge varit satt under hög press för att sÀnka de stigande vÄrdkostnaderna och öka produktiviteten. Med ursprung i den privata sektorn introducerades i slutet av 80-talet nya organisationsidéer, New Public Management, som strÀvar efter att ta till vara pÄ ekonomiska vÀrden. Vissa forskare har sedan dess oroat sig för att detta underminerar de normer som tidigare dominerat offentliga sektorn. Lennart Lundquist hÀvdar att det gÄtt sÄ lÄngt att dessa vÀrden influerat politiker och tjÀnstemÀn till den grad att det hotar demokratin.Denna uppsats fokuserar pÄ hur BestÀllar-utförarmodellen och kontraktering till privata vÄrdproducenter har pÄverkat demokratiska vÀrden sÄsom ansvarsutkrÀvande, insyn och politiskt styrning. Med Lundquists teori i ryggen har vi genomfört en fallstudie av ett sjukvÄrdsdistrikt i Region SkÄne som har lÄng erfarenhet av arbete med privata vÄrdproducenter.

VÀgar till ett demokratiskt klassrum : - en kvalitativ undersökning

Syfte med denna undersökning har varit att belysa tidigarelÀrares uppfattningar av demokrati­upp­draget i 2000-talets skola. Vi har noggrant valt ut forskningsfrÄgor för att uppnÄ syftet. Vi har genomfört kvalitativa intervjuer med fem lÀrare riktade mot tidigare Är. FrÄgorna grundar sig i det syfte vi vill belysa. Resultatet bestÄr av delar av intervjuerna som vi valde att lyfta fram utifrÄn vÄra forskningsfrÄgor.

MedbestÀmmande i samling och tema pÄ förskolan - En kvalitativ studie om förskollÀrares och barns syn pÄ medbestÀmmande

BakgrundFör att barn ska utvecklas till sjÀlvstÀndiga och demokratiska individer bör de fÄ vara medbestÀmmande i situationer som rör deras vardag, exempelvis samling och tema. För att samling och tema ska bli meningsfullt för barnen bör deras intressen, tankar och Äsikter synliggöras. Vygotskijs sociokulturella teori handlar om att barn lÀr i samspel med andra.SyfteSyftet med denna studie Àr att undersöka hur förskollÀrare och barn ser pÄ medbestÀmmande i samling och tema pÄ förskolan. Vi vill ta reda pÄ vad medbestÀmmande innebÀr för förskollÀrarna och vilka förmÄgor förskollÀrarna anser att barn utvecklar genom att fÄ vara medbestÀmmande.MetodUndersökningen grundar sig pÄ en kvalitativ fallstudie dÀr fyra förskollÀrare och tio barn har observerats och intervjuats.ResultatResultatet visar att medbestÀmmande för förskollÀrarna innebÀr att fÄ göra sin röst hörd och fÄ möjlighet att pÄverka olika situationer. Barnen lyssnas in i samling och tema genom att deras idéer och tankar synliggörs.

<- FöregÄende sida 10 NÀsta sida ->