Sök:

Sökresultat:

1204 Uppsatser om Centrum för lättläst - Sida 52 av 81

"Jag tror man mest söker information hos kompisar eller pÄ nÀtet." FörutsÀttningar för att nÄ unga med information om alkohol och droger.

Denna uppsats undersöker kommunikativa förutsÀttningar för Mini-Maria i Göteborg att föra ut information om alkohol och droger till unga 13?21 Är. Uppsatsen undersöker vidare om unga vet vart de skall vÀnda sig för att fÄ information om alkohol och droger och till vilka plattformar, aktörer och sociala kontaktytor de helst vÀnder sig för att fÄ alkohol- och droginformation, samt huruvida unga i Göteborg kÀnner till Mini-Maria eller ej. Uppsatsens resultat har för avsikt att ge fingervisningar som kan fungera som underlag till Mini-Marias framtida kommunikationsstrategier. Undersökningens teoretiska utgÄngspunkt Àr inom fÀltet strategisk kommunikation.

Vems rÀtt? : En essÀ om makt, etik och specialpedagogik

EssÀn bygger pÄ tvÄ egenupplevda hÀndelser som utspelar sig pÄ tvÄ olika förskolor dÀr jag varit yrkesverksam. De hÀndelser jag valt att beskriva sÀtter barnen Agnes och Victor och mig sjÀlv i handlandets centrum. Gemensamt för Agnes och Victor Àr att de bÄda Àr delaktiga i förskolans verksamhet och att de pÄ olika sÀtt skadar andra barn, vilket skapar svÄrigheter för mig som pedagog. I dessa situationer handlar jag spontant pÄ ett sÀtt som innebÀr en exkludering för Agnes och Victor dÄ det i stunden verkar rÀtt för att skydda de andra barnen. Men detta medför ocksÄ att de frÄntas sin rÀtt till delaktighet och medskapande i sin förskoleverksamhet.Jag syftar till att undersöka hur maktförhÄllandet barn ? vuxen pÄverkar hur jag agerar gentemot Agnes och Victor och om detta kan innebÀra etiska problem, i sÄ fall vilka? Hur kan jag som pedagog ta hjÀlp av etiken i mitt arbete? Genom ett hermeneutiskt förhÄllningssÀtt undersöker jag mitt handlande utifrÄn teorier om makt, etik och specialpedagogik och lyfter med hjÀlp av de tvÄ berÀttelserna fram hur olika sÀtt att handla kring Agnes och Victors agerande kan problematiseras genom specialpedagogiska perspektiv och begrepp.Följande frÄgestÀllningar ingÄr i mitt essÀskrivande: Vilka perspektiv kan jag som pedagog pÄ förskolan inta nÀr jag handlar i mötet med Agnes och Victor? Vad fÄr detta för konsekvenser för de aktuella barnen och verksamheten? Hur anvÀnder jag min makt som vuxen och hur pÄverkar denna Agnes och Victors situation?Genom mitt skrivande utforskar jag de svÄrigheter som finns beskrivna i mina berÀttelser och pÄvisar behov av reflektion tillsammans med andra för att kunna utveckla ett empatiskt och relationellt specialpedagogiskt arbetssÀtt för barn i behov av sÀrskilt stöd..

Att matcha behovet : En studie om bemanningsbranschens syn pÄ anstÀllningsbarhet

Jag gör i denna uppsats en fallstudie om hur fritidspedagogerna pÄ en mellanstor grundskola kan tÀnkas tolka sitt uppdrag i den verksamhet de arbetar i, fritidshemmet. Bakgrundskapitlet inleds med att beskriva fritidshemmets historia med syftet att förklara varför det finns fritidshem idag och varför denna skolbarnomsorg numera kan sÀgas vara en utbildningsverksamhet i grundskolan. Det avslutande i det bakgrundstÀckande kapitlet Àr en specifikt framtagen presentation av de styrdokument som fritidshemmet idag lyder under.Det specifika med denna presentation Àr sÄledes att styrdokumenten blir presenterade med syftet att försöka lyfta fram det som Skolverket föreskriver vara fritidshemmets och dess pedagogers uppdrag.I uppsatsens rapport redovisas och analyseras fyra intervjuer jag gjort med fritidspedagogerna i en mellanstor grundskola. Sammanfattningsvis kan dessa pedagogers tankar om deras uppdrag sÀgas vara lika nÀr de Äterger vad de i sin verksamhet ska erbjuda sina elever. En trygg miljö som eleverna fÄr en möjlighet att bara vara i.

NordingrÄ, maj 1675 : en ÄngermanlÀndsk socken i centrum för trolldomsprocesserna

In May 1675, the local court in the northern Swedish parish of NordingrĂ„, which had approximately 1,000 inhabitants, held a preliminary investigation on 113 persons accused of witch-craft and superstition. For the majority of the 113, the main accusation was to have travelled to BlĂ„kulla, a place where witches according to Swedish folklore participated in satanic festivities and rites led by the Devil himself. The preliminary investigation was held at the request of The Royal Witch-craft Commission. NordingrĂ„ belonged to the province of Ångermanland, one of the Swedish provinces with the highest number of witch trials in the 1670s. The trials in NordingrĂ„ have, more or less never been examined before, mainly due to the fact that no sentences or penalties were ever imposed.The purpose of this paper is to examine social relations and social conflicts in NordingrĂ„ with the records from the witch trial 1675 as the primary source.

FrÄn förorten till K-mÀrkt : Tillhörighet och identitet i stadens mÄngsidiga rum

Genom denna antologi vill vi lyfta fram olika aspekter av hur stadens olika rum interagerar med mÀnniskor och hur det kombineras med identitet och livsvillkor. Det övergripande syftet Àr att fÄ fram information om betydelser olika aktörer tillskriver sÄdant som bostadsomrÄden och nya kommersiella centrum i relation till olika mÀnniskors livsvillkor och identitet. Freddie HÄkansson bidrar med antologibidraget Stadens gemensamma vardagsrum: FÄr du plats i soffan? ? En studie om hur handelscentrum konstruerar meningsskapande rum berör det relativt nya omgjorda kvarteret KnÀppingsborg belÀget i Norrköping. Studien söker information kring vilka individer som anvÀnder sig av kvarteret, hur dess butiker marknadsförs och pÄ sÄ sÀtt avgör vilka kunder kvarteret söker.

Vad hÀnder nÀr mode pÄverkar möbeldesign? : En kollektion strandmöbler och badklÀder

Rapporten beskriver ett designprojekt, som Àr en del av examensarbetet pÄ 15p, Vad hÀnder nÀr mode pÄverkar möbeldesign? En kollektion strandmöbler och badklÀder, utfört av Veronica Lindahl, avgÄngsstudent pÄ utbildningsprogrammet möbeldesign pÄ Carl Malmsten, Centrum för TrÀteknik & Design vid Linköpings universitet. Syftet med denna rapport Àr att beskriva processen av detta examensarbete.Valet av produkter tog avstamp frÄn min bakgrund i Halmstad. En möbel för stranden och nÄgot att ha pÄ sig. Att koppla samman mode och möbeldesign tilltalar mig.

Återfotografering - nu, dĂ„ och sen dĂ„?

VÄra landskap Àr i stÀndig förÀndring, nu i snabbare takt Àn nÄgonsin. Ett sÀtt att dokumentera dessa förÀndringar Àr markbaserad Äterfotografering. Inom omrÄdet för landskapsarkitektur undersöks i uppsatsen hur markbaserad Äterfotografering kan anvÀndas, om det markbundna fotografiet Àr ett bra medel för visuell dokumentation av landskap och om Äterfotografering kan ligga till grund för framtida planering av landskap. MÄlet Àr att belysa och utvÀrdera metoden och visa pÄ dess styrkor men Àven dess begrÀnsningar, genom litteraturstudier, fallstudier och en egen Äterfotograferingsstudie i Eslövs centrum undersöks metoden. Resultaten diskuteras sedan utifrÄn en teoretisk bakgrund om förÀndringsprocesser, platsidentiteter och planering.

Kunskap och lÀrande bland barn - En jÀmförelse mellan Montessoripedagogers och den traditionella kommunala förskolans pedagogers uppfattningar och kunskap och lÀrande hos barn

Syftet med uppsatsen Àr att utröna om det finns skillnader i hur pedagoger ser pÄ barns kunskap och lÀrande inom en Montessoriförskola och en traditionell kommunal förskola. Tanken Àr dessutom att fÄ kunskap om hur man ska arbeta med barnen och kunna befinna sig pÄ en nivÄ som gör att barnen kan kÀnna sig motiverade att inhÀmta kunskap. För att belysa detta har jag stÀllt följande frÄgor i min uppsats, nÀmligen 1.Hur förhÄller sig förskollÀrarna till lÀrande i Montessoriförskola i jÀmförelse med traditionell kommunal förskola? och 2.Hur förhÄller sig förskollÀrarna till kunskap i Montessoriförskola i jÀmförelse med traditionell kommunal förskola? I min studie har jag gjort fem intervjuer och tvÄ observationer dels pÄ en traditionell kommunal förskola och dels pÄ en Montessoriförskola. Jag genomförde mina intervjuer med fem pedagoger och genomförde en observation pÄ varje förskola.

FörtÀtning i Skanör och Falsterbo : Ett hÄllbart alternativ?

I detta examensarbete i Àmnet Fysisk planering lÀmnas förslag pÄ lÀmpliga sÀtt att förtÀta bebyggelsen i Skanör och Falsterbo utifrÄn mÄlet en hÄllbar stadsutveckling. En hÄllbar stadsutveckling kan sammanfattas i orden Venustas, Utilitas och Firmitas ? Skönhet, AnvÀndbarhet och HÄllbarhet. För att tillÀmpa detta i den fysiska planeringen krÀvs en analys av förutsÀttningarna inom de aktuella omrÄden som berörs. Den analysmetod som tillÀmpas i detta arbete Àr i huvudsak Realistisk stadsanalys.

HistorieÀmnet ? i ett mÄngkulturellt klassrum

SammanfattningInvandringen Àr en realitet i dagens samhÀlle. Skolan har hÀr en viktig roll och ett stort ansvar i mottagandet av de nya barnen och ungdomarna med invandrarbakgrund. Det Àr intressant att frÄga sig hur skolan och undervisningen förhÄller sig och anpassar sig till denya omstÀndigheterna. I styrdokumenten finns en medvetenhet kring mÄngkulturalitet och interkulturalitet. Samtidigt skall det gemensamma kulturarvet utgöra en trygghet och en gemensam plattform i undervisningen.Mot bakgrund av den realitet dagens skola befinner sig i och den kontrastförhÄllande som syns i styrdokumentet, syftar befintlig uppsats till en undersökning av hur lÀrare och invandrarelever ser pÄ historieÀmnets roll i det mÄngkulturella klassrummet.

Marknadsföringen av Wallanders Ystad

Denna uppsats handlar om Wallanderturismen i Ystad. VÄrt huvudsyfte Àr att ÄskÄdliggöra hur en litterÀr person kan pÄverka marknadsföringen av en stad. Som undersyften kommer vi att diskutera begreppet kulturarv och om den fiktiva personen Wallander kan ses som ett sÄdant. Vi kommer Àven att diskutera om karaktÀren Wallander kÀnns Àkta. VÄra frÄgestÀllningar Àr; - Hur har Wallander pÄverkat marknadsföringen av Ystad? - Kan Wallander bli ett kulturarv? - KÀnns Wallander Àkta? Trots att Wallanderturismen har kommit att bli ett stort dragplÄster för Ystad vÀljer inte kommunen att sÀtta honom i centrum för marknadsföringen.

Bilens allt mer underordnade roll i stadsplaneringen : En studie om hur VÀxjö kommun utvecklar stadskÀrnan i syfte att frÀmja miljövÀnliga alternativ som gÄng- cykel och kollektivtrafik

Att VĂ€xjö Ă€r en stad dĂ€r mycket Ă€r i förĂ€ndring i kombination med att det rĂ€knas som min hemstad var tvĂ„ motiv till denna uppsats. Även om förĂ€ndringarna sker i stort sett hela VĂ€xjö stad avgrĂ€nsades denna studie till i och runt stadskĂ€rnan. Syftet med studien Ă€r att utifrĂ„n en kvalitativ metod i form av tvĂ„ intervjuer, undersöka om och i sĂ„ fall hur kommunen arbetar för att öka tillgĂ€ngligheten för cykel- gĂ„ng och kollektivtrafik. Intervjuerna genomfördes med tvĂ„ personer med stort inflytande över frĂ„gor rörande stadsplanering. Det genomförs ocksĂ„ en observationsstudie.

Vad blir det för mat?

Idag Àr nÀstan en tredjedel av Sveriges befolkning över 55 Är, vilket innebÀr att en stor Ärskull snart nÄr pensionsÄldern. Demens Àr en av de vanligaste kroniska sjukdomarna bland Àldre och drabbar frÀmst personer över 65 Är. Med tanke pÄ sjukdomens fysiska och psykiska pÄverkan pÄ individen anses fler hÀlsofrÀmjande insatser vara nödvÀndiga för att öka demenssjukas upplevelse av vÀlmÄende och livskvalitet, trots sjukdom. MÄltidssituationen kan pÄverka individers kostintag och matlust bÄde positivt och negativt, dÀrmed Àr det ett relevant omrÄde att utforska.Studiens syfte Àr att belysa hur mÄltidssituationen pÄ ett gruppboende för personer med demenssjukdom kan pÄverka matlust och kostintag. Begreppet mÄltidssituation definieras i ett tidigt skede med hjÀlp av Five Aspects Meal Model och anvÀnds som stöd vid utformning av intervjuguide och under observationer.

Det meningsfulla lÀrandet : relevanta teorier och en metod

Föreliggande arbete Àr en litteraturstudie som innehÄller (enligt min Äsikt) relevant material, vilket jag sedan har tolkat utifrÄn min centrala frÄgestÀllning: Hur ser det meningsfulla lÀrandet ut i teori och praktik? Syftet med arbetet var att skaffa mig kunskap om det meningsfulla lÀrandet, kunskap som ger mig förutsÀttningar att överföra denna i form av ett meningsfullt lÀrande till sÄ mÄnga elever som möjligt i min framtida lÀrargÀrning. Resultatet visar att det meningsfulla lÀrandet kan ses som en interaktiv process vilken bygger pÄ förstÄelse av helheter. Det problembaserade lÀrandet Àr, enligt min mening, den praktiska motsvarigheten av meningsskapandet dÄ problemformulerandet - vilket sker i form av kontinuerligt omformulerade frÄgestÀllningar i ett stÀndigt utvecklande av ny kunskap - stimulerar en mÀngd meningsalstrande dimensioner i lÀrandet: Eleven i centrum, elevperspektivet, eleven som subjektet i lÀrandet, förförstÄelsens betydelse, synen pÄ lÀrandet som ett medel, betydelsen av olika typer av interaktioner i lÀrandet, dialogens positiva roll, det metakognitiva tÀnkandets betydelse, den pragmatiska kunskapssynen, lÀrarens handledande roll. MÀngden meningsskapande effekter i PBL visar att metoden i allra högsta grad Àr anvÀndbar i sammanhanget.

SharePoint apps

Microsoft SharePoint 2013 Àr en plattform som Àr vÀldigt populÀr för utveckling av intranÀt. Möjligheterna för kommunikation inom en organisation bidrar till större och bÀttre informationsflöde inom organisationen samt leder till effektivare arbete inom organisationen. Microsoft Sharepoint 2013 Àr alltsÄ ett intranÀt som blir ett centrum att vistas pÄ samt dÀr man trÀffar sina kollegor för att dela information och mycket mer.Detta examensarbete utgÄr frÄn Microsofts vÀlkÀnda intranÀt Sharepoint 2013. MÄlet med examensarbetet har varit att skapa ett Àrendehanteringssystem utifrÄn företaget Precio Systemutveckling AB:s bestÀllning samt kravspecifikation . Utvecklingen har baserats pÄ ?The great new app model? som under början pÄ detta Är (2013) introducerades utav Microsoft i den senaste versionen av Sharepoint: Sharepoint 2013.

<- FöregÄende sida 52 NÀsta sida ->