Sök:

Sökresultat:

1204 Uppsatser om Centrum för lättläst - Sida 43 av 81

"Men lilla raring, nu tar vi pÄ oss tröjan!" - Att bemöta och kommunicera med personer med demenssjukdom i daglig omvÄrdnad.

I Sverige lever nÀstan 150 000 personer med en demenssjukdom. Den dagliga omvÄrdnaden kan vara problematisk pÄ mÄnga sÀtt, bl.a. relaterat till de demenssjuka personernas nedsatta kognitiva förmÄgor och svÄrigheter att utföra praktiska moment. Bristande kommunikation och bemötande frÄn vÄrdarna kan förvÀrra den demenssjukes symtom som t.ex. oro, rÀdsla och aggressivitet.

ADHD och arbete : Arbetsgivares uppfattningar om personer med diagnosen ADHD pÄ arbetsplatsen

Studien analyserar vad arbetsgivare har för uppfattningar betrÀffande personer med ADHD pÄ en arbetsplats. Semistrukturerade intervjuer har anvÀnts som datainsamlingsmetod. Urvalet bestÄr av sju arbetsgivare inom den privata sektorn. Studien har inspirerats av den fenomeno-grafiska ansatsen, dÀr olika uppfattningar om ett fenomen stÄr i centrum. Teoretiska analysbe-grepp för den hÀr studien Àr social kategorisering och den medicinska och sociala modellen kopplat till funktionsnedsÀttningar.

Grönt andrum i "storstadspulsen" : - en processbeskrivning

Det hÀr examensarbetet har fokuserat pÄ betydelsen av gröna miljöer för stressade mÀnniskor i stadsmiljö. Flera vetenskapliga studier som presenteras i detta arbete visar att de gröna miljöerna Àr positiva för mÀnniskors hÀlsa och kan fungera stressreducerande. Det finns Àven indikationer pÄ att gröna miljöer sÀnker vÄr stressnivÄ mer Àn bebyggda miljöer. Studierna visar ocksÄ att utformningen och innehÄllet i grönytan har betydelse för hur restorativ miljön Àr.  NÀr man gestaltar en grön miljö med funktionen att reducera stress hos besökaren bör man tÀnka pÄ sÄvÀl besökarens stressnivÄ, ytans form, storlek som innehÄll. I denna studie ges en rad konkreta gestaltningsrekommendationer.

Riktlinjer för en Internetbaserad karriÀrguide

Problem:PÄ grund av den konkurrens som idag rÄder pÄ arbetsmarknaden om kvalificerad arbetskraft ser företaget Manpower ett behov av att kommunicera med individer mitt i karriÀren. DÀrför har en Internetbaserad karriÀrguide nyligen implementerats, men idag finns endast enklare funktioner att tillgÄ. För att kunna attrahera kvalificerad arbetskraft behövs djupare förstÄelse erhÄllas för hur de tÀnker kring Àmnet karriÀr, karriÀrvÀgledning och karriÀrvÀgledning pÄ Internet.Syfte:Uppsatsen syfte Àr att ge riktlinjer för Manpowers Internetbaserade karriÀrguide. Ett strategiskt tÀnkande för karriÀrguiden presenteras samt riktlinjer för funktioner och utformning.Metod:UtifrÄn insamlad sekundÀrdata om Career Management och Internetmarknadsföring utformades en intervjuguide som lÄg till grund för genomförandet av undersökningen. 15 kvalitativa intervjuer med individer mitt i karriÀren utfördes.

Handeln i Hofors : En undersökning om detaljhandelns framtid

Syfte: Mitt syfte med den hÀr uppsatsen var att undersöka hur framtiden för detaljhandeln ser ut i Hofors. Metod: Genom en kombination av kvalitativ och kvantitativ metod samlade jag det empiriska material som behövde för att fÄ en bild av lÀget i Hofors. Den kvalitativa metoden tog sitt uttryck i intervjuer med en stor del av dem som bedriver affÀrsverksamhet i Hofors kommun. Den kvantitativa metoden i sin tur bestod av en enkÀtundersökning bland dem som bor och arbetar i Hofors. Teori: Genom att lÀsa böcker och forskningsrapporter rörande handel och konsumentbeteende, sÄ har jag kunnat föra fram viktiga teorier till vilka jag har kopplat min empiri.Slutsats: De som bor och arbetar i Hofors uppger att de ofta handlar sina dagligvaror i Hofors, men mÄnga vÀljer ocksÄ att handla pÄ andra orter ibland.

Chefskapets betydelse för etablerandet av en lÀrandemiljö - LivslÄngt lÀrande i pedagogisk verksamhet

Dagens ledord skulle kunna sÀgas vara förÀndring. Medarbetare börjar och slutar sina anstÀllningar, verksamheter omorganiseras, nya företag etableras och gamla kommunala funktioner avknoppas och blir privata. En annan kultur tar plats dÀr medarbetarnas lÀrande och utveckling ses som ett av företagens viktigaste konkurrensmedel och blir dÀrigenom nÄgot att fokusera pÄ, synliggöra och utveckla. Vikten av en gynnsam lÀrandemiljö för medarbetarna stÄr dÀrför i centrum för att möjliggöra för deras livslÄnga lÀrande. Med utgÄngspunkt frÄn det sociokulturella perspektivet samt hur förutsÀttningar för lÀrande uppstÄr och skapas blev syftet med studien sÄledes att fÄ förstÄelse för chefens betydelse för lÀrandemiljön pÄ en nyetablerad arbetsplats.

Det ÄldersbestÀmda förÀldraskapet : En studie om hur unga förÀldrar blir bemötta i samhÀllet

Syftet med denna studie var att granska handlÀggarens handlingsutrymme vid genomförandet av en BBIC (barns behov i centrum) utredning. För att utröna hur stort handlingsutrymme handlÀggaren har i arbetet med de olika delarna av BBIC genomfördes en kvalitativ innehÄllsanalys av BBIC-triangeln. Tre teoretiska perspektiv anvÀndes för att analysera reultatet; symbolisk interaktionism, social konstruktivism och teorier om byrÄkrati. InnehÄllsanalysen resulterade i tre teman som symboliserar tre olika grader av handlingsutrymme som vi fann vid analysen av BBIC-triangeln. Det första temat var "Faktorer som kan komma att skapa missförhÄllanden".

Dialogens betydelse i LSS-verksamhet - att kunna möta mÀnniskor utan att vilja förÀndra dem

Inom stödverksamhet för vuxna med utvecklingsstörning, som regleras enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, 1993:387 ) har personalens bemötande en avgörande betydelse för kvaliteten och möjligheten till delaktighet. Syftet med detta arbete Àr att belysa, tolka och förstÄ hur personal i denna stödverksamhet ser pÄ sin kompetens, och hur de upplever att de kan tillÀgna sig och utveckla denna. Med en narrativ ansats, dÀr mÀnniskans behov av att berÀtta ses som en existentiell förutsÀttning, har svaren sökts med intervjun som metod. Med fokus pÄ dialog har de teoretiska utgÄngspunkterna centrerats till begreppen kompetens, kunskap, berÀttelse och en kommunikationsteori som sÀtter dialogen i centrum, Michael Bachtins teori om dialogicitet. Intervjupersonerna ser bÄde yrkesmÀssiga och personliga hÀndelser som avgörande för hur deras syn pÄ yrkesrollen förÀndrats över tid.

Att anvÀnda kommunikations- och dokumentationssystem i kommunal individ- och familjeomsorg : exemplet BBIC

Föreliggande uppsats syftar till att undersöka hur Barns Behov i Centrum (BBIC) som system för handlÀggning och dokumentation fungerar i socialtjÀnstens utredning, planering och uppföljning av barn i familjehem. I uppsatsen undersöks hur tillÀmpningen av systemet i en socialtjÀnstorganisation förhÄller sig till systemets intentioner pÄ nationell nivÄ och till det i organisationen tÀnkta sÀttet. Ett antal centrala implementeringskomponenter har undersökts liksom vilka problem som kan betraktas vara inbyggda i BBIC-systemets konstruktion. Dessutom har dokumentationens rationaler, sÄsom de förstÄs av studiens respondenter, undersökts och relaterats till BBIC-systemets intentioner.Uppsatsen Àr en fallstudie av en socialtjÀnstorganisation och dess anvÀndning av BBIC. Det empiriska material som utgör grund för analysen bestÄr dels av dokument och litteratur kring BBIC liksom av lokala riktlinjer, dels av intervjuer och fokusgruppsintervjuer med socialarbetare, politiker och chefer.

Jönsaplan blir Östra torget : ett torg för sin tid

This project is about Jönsaplan in Landskrona. Jönsaplan is situated at the center of Landskrona in a part called Södra centrum which the municipality is developing, mainly by building new residential buildings. Today, Jönsaplan is not a functioning square. This is due to a ferry terminal and its many fences that block the way for people. In this project, I have assumed that the ferry terminal will be moved somewhere else so that Jönsaplan can be a real square. By studying The Concise Townscape by Gordon Cullen and Byens uttrykksformer by Thomas Thiis - Evensen and three reference places, Daniaparken, Raoul Wallenbergs torg and Norr MÀlarstrand, I came up with a number of guidelines for my design proposal for Jönsaplan.

Vikten av personliga egenskaper pÄ arbetsplatsen

Uppsatsens syfte Àr att öka förstÄelsen för och kunskapen om vÀrdet av personliga egenskaper som en del av det mÄngfacetterade kompetensbegreppet, erfarenhet och utbildning Àr andra begrepp som har studerats i relation till dessa. Dessa begrepp Àr alla interrelaterade och skapar en persons unika sammansÀttning vilket blir allt viktigare nÀr samhÀllet utvecklas mot en kunskapsbaserad ekonomi med humankapitalet i centrum. Den svenska befolkningen utbildar sig i allt högre grad och arbetsmarknadens krav pÄ formell kompetens ökar i takt med att utbildningsnivÄn stiger. TillgÄngen pÄ kompetens skiftar dock och motsvarar inte alltid företagens krav vilket gör situationen allt tuffare för organisationer med felrekryteringar som en följd av detta. Studiens fokus ligger pÄ att försöka förklara vad som definierar begreppen kompetens, personliga egenskaper, utbildning och erfarenhet och vad som gör att de Àr viktiga.

Penningpolitik med prisstabilitet som primÀrt mÄl : en studie med fokus pÄ Bundesbank och ECB

Av flera anledningar har i mÄnga lÀnder mÄl för prisstabilitet ersatt den aktiva stabiliseringspolitiken dÀr mÄl för nationalprodukt och sysselsÀttning stÄtt i centrum. Centralbanker bedriver och har bedrivit penningpolitik för att uppnÄ prisstabilitet pÄ olika sÀtt och det Àrdenna frÄga som stÄr i fokus i denna uppsats. Detta aktualiseras ytterligare dÄ den europeiska centralbanken (ECB) Àr i ett startskede vad det gÀller att bedriva penningpolitik med prisstabilitet som primÀrt mÄl. I detta perspektiv Àr det av intresse att studera Bundesbank nÀrmare dÄ denna under relativt lÄng tid bedrivit penningpolitik inriktad pÄ prisstabilitet. För att belysa frÄgan om penningpolitik har, efter en teoretisk presentation, en empirisk studie av Bundesbank genomförts.

Ekumeniska arbetsplatser En empirisk studie med fokus pÄ yrkesroll och yrkesidentitet

Syftet med studien Àr att frÄn de yrkesverksammas perspektiv beskriva det som kan utmÀrka yrkesroll och yrkesidentitet pÄ en ekumenisk arbetsplats. Jag har valt att empiriskt söka svar pÄ dessa frÄgor och har intervjuat tre arbetslag. De tre arbetsplatser som jag besökt Àr Sjukhuskyrkan och Universitetskyrkan samt ett arbetslag för den andliga vÄrden pÄ hÀkte.Jag har valt att göra fokusintervjuer med en intervjustil dÀr Àmnet introduceras pÄ ett sÀtt som öppnar för deltagarna att ge uttryck Ät personliga Äsikter och upplevelser. Svaren har analyserats med hjÀlp av en rollteoretisk modell. Enligt den rollteoretiska modell jag utgÄtt frÄn formas yrkesroll i vÀxelspel med sammanhanget, det formella regelverket, de egna förvÀntningarna, samspelet med andra i arbetslaget och brukarnas förvÀntningar.

Jokern ? dialogkonstnÀr i spelet

SammanfattningI stora delar av vÀrlden anvÀnds forumteater för att motverka förtryck. NÀr forumteater spelas har jokern en nyckelroll. Undersökningens syfte Àr att ta reda pÄ vad de i studien ingÄende jokrarna uppfattar som jokring och hur de uppfattar jokring samt att skapa beskrivningskategorier för dessa uppfattningar. FrÄgestÀllningen Àr: Hur beskriver jokrar jokring?I undersökningen har korta intervjuer med 19 jokrar analyserats.

Gustavsberg - förnyelse i kulturhistorisk miljö. Ett planförslag för centrala Gustavsberg med fokus pÄ kulturmiljövÄrd.

En kulturmiljö bestÄr i princip av hela vÄr fysiska omgivning, undantaget helt orörd natur. Dessutom kan kulturmiljön vara av social art, det vill sÀga att den Àr immateriell och innefattas av bland annat traditioner, folkminnen och ortsnamn. Eftersom begreppet kulturmiljö omfattar sÄ mycket Àr det svÄrt att kunna praktisera en kulturmiljövÄrd utan att ha nÄgra riktlinjer och urvalsmetoder. Allt kan inte bevaras och vÄrdas i oförÀnderligt skick till kommande generationer, utan det mÄste finnas en kontinuitet i utvecklingen av den fysiska miljön. Varje tid bör lÀmna sina spÄr till eftervÀrlden utan att Àldre spÄr helt raderas ut.

<- FöregÄende sida 43 NÀsta sida ->