Sök:

Sökresultat:

436 Uppsatser om Byggbranschen - Sida 10 av 30

EGENKONTROLLER OCH FUKT, EN DEL I KVALITETSARBETET

För att kunna garantera hög kvalité på en slutprodukt är det viktigt att kvalitetsarbetet beaktas under produktionen. Kvalitetsarbete påverkar företaget på ett positivt sätt genom att säkerstäl-la nöjda kunder och bidra till både ett gott rykte och en god ekonomi. NCC misstänker att det förekommer bristfälligt kvalitetsarbete under produktion i Byggbranschen och gav oss därför i uppdrag att undersöka hur deras arbete med detta fungerar. I examensarbetet har intervjuer gjorts ute på fem av NCC:s pågående projekt i Örebro län för att ge en bild av hur arbetet med egenkontroller och fukt ute på byggarbetsplatserna fungerar. Vi har kartlagt hur arbetstagarna jobbar med egenkontroller och fukt i produktion, om det finns några brister i arbete och i så-dana fall vad det beror på.

Analys av produktionseffektiviteten inom byggservicen

Min rapport har följt upp hur Bergenudds jobbar i dagsläget med deras byggservice och hur de jobbar för att effektivisera deras produktion och öka förtjänsten.Jag har byggt min rapport på samtal med snickare och hantverkare som jobbar med servicejobben på Bergenudds. Jag har även fört diskussioner med arbetsledare och VDn: Dan Lindbäck om deras uppfattningar och idéer hur effektiviteten kan ökas.Byggbranschen har tyvärr fått ett dåligt ryckte att vara väldigt ineffektiva och ta för lång tid att utföra deras jobb. Problemet är att det kan vara många olika moment som kräver en noggrann planering och samordning. Det är där som jag har upplevt att det drar ut på tiden när hantverkaren måste vänta på elektrikern eller rörmokaren. Det är många moment som ska samordnas på ett så smidigt sätt som möjligt.

Arbetsberedningar på NCC : Undersökning om hur arbetsberedningar används som ett verktyg för att effektivisera produktionsprocessen

I Byggbranschen påverkar planering omkostnader och kvalité vilket gör att det krävs en bra och noggrant planering innan ett byggprojekt påbörjas. Arbetsberedningar är ett planeringsverktyg som används vid genomförandefasen med syfte att effektivisera arbetet. Denna studie beskriver hur arbetsberedningar på NCC Construction AB används och vad den har för påverkan samt hur den kan förbättras. I denna studie har fyra av NCCs arbetsplatser undersökts, där både ledning och medarbetare intervjuats. Studien visar att arbetsberedningar på många sätt är ett uppskattat planeringsverktyg av ledning och ett bra underlag för yrkesarbetarna samtidigt som flera anser sig klara sig utan dem.

Utvecklad värdeflödesanalys för produktutveckling inom industriellt byggande: En fallstudie på BAC Såg och Hyvleri

Inom Byggbranschen är två centrala frågor att höja produktiviteten och öka säkerheten. Produktiviteten inom Byggbranschen anses vara, i jämförelse med andra branscher, låg då tidigare studier har visat att 30-35 % av ett byggnadsobjekts totala produktionskostnad kan kategoriseras som slöseri, då aktiviteterna inte skapar värde för kunden. Säkerhetsaspekten är viktig då Byggbranschen har dubbelt så många allvarliga arbetsolyckor som övriga branscher. Detta, i kombination med att många företag skapar varor och tjänster som inte är anpassade till kundernas behov och önskemål, har lett till att en modell vid namn Utvecklad värdeflödesanalys har skapats. Målet med modellen, som består av fyra steg, är att generera kundanpassade produktutvecklingsförslag som förbättrar produkten ur ett antal definierade parametrar (Kundbehov, P2, P3,?, Pn).

Kravspecifikationens innehåll och struktur : en jämförelse med byggbranschens kontraktshandlingar

Dynamiken i det moderna samhället gör att förutsättningarna för företag och organisationer ständigt förändras. Informationssystemen blir då väldigt viktiga för att företagen skall få rätt information i rätt tid. Även informationssystemen måste ibland förändras och kraven på ett nytt informationssystem anges i en kravspecifikation. Denna kravspecifikation upprättas i den del av systemutvecklingsarbetet som kallas för requirements engineering (RE).Denna rapport är ett examensarbete inom det systemvetenskapliga programmet vid Högskolan i Skövde. Författaren har tidigare arbetat som byggnadsingenjör i flera år och gör i detta arbete en jämförelse mellan Byggbranschens kontraktshandlingar och systemutvecklingsområdets kravspecifikation.

Analys av möjligheterna att Svanenmärka flerbostadshus

Skanska Sverige AB vill undersöka möjligheterna att Svanenmärka sitt flerbostadshuskoncept ModernaHus. I dagsläget är det endast småhus som kan Svanenmärkas. För att få ett småhus Svanenmärkt krävs att 50 obligatoriska kriterier uppfylls, samt att bland 8 poänggivande kriterier erhålla 23 poäng. Rapporten är gjord som en fallstudie på ModernaHusprojektet Söderberg 3 i Kristianstad. Analysen utfördes i två delar.

Att mäta inköpsfunktionens prestationer i byggbranschen: en
fallstudie hos Skanska

Byggbranschen har på senare tid, som ett led i att sänka kostnaderna och öka marginalerna, uppmärksammat besparingspotentialen i att arbeta mer aktivt med inköp. Syftet med uppsatsen innebär att hitta en rad mått, både på för den strategiska inköpsfunktionen på koncernnivå och i inköpsfunktionen i Skanska Sverige, som kan beskriva inköpsfunktionens prestationer. Vidare innebär syftet också att lägga grunden för en modell som kan mäta hur inköpsfunktionen presterar. Med modell avses den gruppering av mått och tillvägagångssätt och resonemang som använts för att hitta måtten. Modellen och måtten behandlar Skanska, år 2010.

Partnering inom Banverkets drift- och underhållsverksamhet

Det här examensarbetet beskriver konceptet partnering i ett förhållande mellan en beställare och en utförare i Byggbranschen. Det är initierat av Banverket och är en del av projektet ?Avtalsformer för drift och underhåll av järnvägar?. Vidare presenteras en modell för partneringprocessen omfattande drift och underhåll av järnvägsanläggningar. Partnering är en samverkansform där parterna arbetar mot gemensamt framtagna mål för att uppnå en hög total kvalitet och kostnadseffektivitet i projektet.

Fukt i byggnadsmaterial : Hur man förebygger fuktskador vid materialhantering på byggarbetsplatsen

Byggsektorn har fortfarande svårigheter med att hantera fuktproblematiken.  Vi har valt att fokusera på hanteringen av material i produktion. Den informationssamling vi utfört ligger till grund för vår analys och slutsats. Vi har intervjuat flera olika entreprenörer från Byggbranschen för att ge oss en helhetssyn av fuktsäkerheten ute på byggarbetsplatserna. Studien påvisar att det råder brister både på beställar- och entreprenörssidan. Vi ser att det finns potential för förbättring när det så krävs.

Materialdokumentation inom BIM

Byggbranschen befinner sig mitt i ett paradigmskifte ? detta i samband med att BIM kommer att ersätta de traditionella arbetsmetoderna inom byggprocessen. BIM, även kallat objektsbaserad informationshantering, används idag till 3D-projektering, visualisering och samordning. Dock utnyttjas inte BIM till sin fulla potential.Förändringar sker även beträffande miljöaspekter inom byggsektorn. Miljökrav är inte längre enbart lagstadgade, utan kommer även från fastighetsägarna själva.

Från projektering till montage - en studie av produktionsprocessen för prefabricerade byggnadselement

I dagsläget pågår en debatt kring onödiga kostnader inom Byggbranschen. Denna rapport visar ett exempel på hur onödiga kostnader kan uppstå i ett byggprojekt och vad de beror på. För att undersöka problem och eventuella följdkostnader har vi granskat samarbetet mellan Skanska och Kadoprefab när det gäller prefabricerade byggelement i trä till projektet Kv. Gruvan i Nyköping. I vår undersökning har vi använt oss av intervjuer, studiebesök och diskussioner med berörda parter för att få en opartisk bild.

IKT-verktyg för distansstudier: Hur upplever studenter att de verktyg som LTU tillhandahåller för distansstudier fungerar?

Min rapport har följt upp hur Bergenudds jobbar i dagsläget med deras byggservice och hur de jobbar för att effektivisera deras produktion och öka förtjänsten.Jag har byggt min rapport på samtal med snickare och hantverkare som jobbar med servicejobben på Bergenudds. Jag har även fört diskussioner med arbetsledare och VDn: Dan Lindbäck om deras uppfattningar och idéer hur effektiviteten kan ökas.Byggbranschen har tyvärr fått ett dåligt ryckte att vara väldigt ineffektiva och ta för lång tid att utföra deras jobb. Problemet är att det kan vara många olika moment som kräver en noggrann planering och samordning. Det är där som jag har upplevt att det drar ut på tiden när hantverkaren måste vänta på elektrikern eller rörmokaren. Det är många moment som ska samordnas på ett så smidigt sätt som möjligt.

HUVUDENTREPRENÖRSANSVAR -en kartläggning av gällande arbetsrätt

SAMMANFATTNINGTanken bakom att införa ett huvudentreprenörsansvar i Byggbranschen är att det ska ligga till grund för ordning och reda. Arbetsmarknadsparterna är överens om att Byggbranschen ska innehålla rättvisa och sunda konkurrensförhållanden och därtill ett seriöst företagande med god arbetsmiljö. Vad parterna däremot inte varit överens om är huruvida ett ekonomiskt solidariskt ansvar i entreprenadkedjan är förenligt med svensk arbetsrätt. Efter drygt ett års förhandling om att införa ett huvudentreprenörsansvar i svensk rätt, kompromissade parterna den 31 mars 2014 om en lösning. Kompromissen innebär att ett huvudentreprenörsansvar ska införas tillsammans med en särskild nämnd med tillhörande fond.Uppsatsens syfte är att kartlägga och analysera gällande svensk rätt för att undersöka om möjligheten att reglera huvudentreprenörsansvaret utifrån arbetsmarknadsparternas perspektiv finns och om så är fallet även se på hur denna reglering kan te sig inom byggindustrin.

PLATSCHEFENS FÖRMÅGA ATT ÖKA PRODUKTIVITETEN - en jämförande studie av fyra arbetsplatser hos Peab -

studier visar en låg produktivitet jämfört med andra branscher men också komplexiteten av produktivitetsmätningar. Syftet med rapporten är att undersöka platschefens roll och vilka faktorer som påverkar förmågan att få ut produktiviteten på en byggarbetsplats. Fallstudien genomfördes på fyra av Peabs projekt och frågeställningen besvarades med hjälp av kvalitativa och kvantitativa metoder i form av intervjuer och enkätundersökningar. Vidare undersöks produktivitetspåverkande faktorer såsom kommunikation, motivation, kompetens och samarbete. Vid jämförelse används en incitamentkvot som ställs i relation till enkätundersökningarna och intervjuerna.Resultatet visar tydliga skillnader mellan platschefernas förmågor, arbetssätt och egenskaper som leder till en skillnad i produktivitet på arbetsplatserna.Slutsatsen visar vilka egenskaper och arbetssätt som tenderar i att ge en hög produktivitet..

Påverkad strukturerad produktion produktiviteten? : Analys av mätningar från byggbranschen

The cost of construction projects have increased during the past few years. Different actors in the construction industry work together to advocate various measures to mitigate these cost increases. One of these measures is to try to improve the efficiency in the phase of production. By striving for a kind of standardization with a constant quest for improvement, the productivity can increase while the costs of production fall.For this thesis has a case study been conducted at the construction company JM AB which is seeking this. They call the approach structured production and have implemented various measures to achieve a more productive output.Based on information from reconciliations, the cost and the spent hours of craftsmen have been analyzed at the company where the case study took place.

<- Föregående sida 10 Nästa sida ->