Sökresultat:
1103 Uppsatser om Brottsförebyggande myndigheter - Sida 5 av 74
De nationella inköpscentralernas existensberÀttigande och pÄverkan pÄ konkurrensen
Den nationella inköpssamordningen i Sverige bedrivs av tvÄ inköpscentraler, dels SKI som verkar inom den kommunala sektorn, dels SIC som svarar för den statliga inköpssamordningen. SKI kan enligt 2 kap. 9 § LOU iklÀ sig tvÄ funktioner: ombuds- och ramavtalsfunktionen. SIC ska dÀremot enligt förordningen om statlig inköpssamordning upphandla ramavtal till myndigheter under regeringen. Enligt 3 § i förordningen om statlig inköpssamordning ska myndigheter under regeringen avropa frÄn de ramavtal som SIC upphandlar, medan en upphandlande myndighet fÄr anskaffa byggentreprenader, varor och tjÀnster med hjÀlp av SKI enligt 4 kap.
Svensk polis arbete mot 1 % -gÀngen
Syftet med denna rapport Àr att undersöka den svenska polisens arbetsmetoder mot ?1% MC-gÀngen? Hells Angels MC och Bandidos MC. Med ?1 % MC-gÀngen? menas i detta sammanhang klubbar, som sjÀlva hÀvdar att de tillhör en del av mc-miljön som har brutit med det etablerade samhÀllet och har sina egna ?lagar och regler?. Empirin Àr byggd pÄ intervjuer med poliser frÄn polismyndigheterna i Stockholm och SkÄne.
UtvÀrdering av metod för applikationsgranskning
Enligt Myndigheten för samhÀllsskydd och beredskap sÄ Àr information ?mycket vÀrdefull, ibland till och med livsviktig? (1). InformationssÀkerhetsarbete syftar i korthet till att skydda information och för att möjliggöra det krÀvs det att utifrÄn de förutsÀttningar som finns att anpassade skydds- och sÀkerhetsÄtgÀrder införs för att informationen ska fÄ ett vÀlavvÀgt, anpassat och kostnadseffektivt skydd i förhÄllande till dess vÀrde för en organisation eller individ (1).I detta examensarbete har Försvarsmaktens metod för applikationsgranskning utvÀrderats i syfte att utifrÄn ett informationssÀkerhetsperspektiv se om den Àr tillÀmpbar som en sÀkerhetsÄtgÀrd för andra svenska myndigheter samt ta fram en uppdaterad version av metodiken.Kvantitativa och kvalitativa data har samlats in via enkÀtundersökning, litteraturstudie samt intervjuer och resultatet visar att applikationsgranskning passar vÀl in i det övriga informationssÀkerhetsarbetet.Denna studie visar att svenska myndigheter har brister i sitt informationssÀkerhetsarbete och efterlyser konkreta exempel och metodstöd för att det ska bli bÀttre. I den hÀr studien visar sig Försvarsmaktens metod för applikationsgranskning vara en lÀmplig och flexibel grund som kan bidra med detta dÄ den Àr anpassningsbar utifrÄn miljö och förutsÀttningar och en billig sÀkerhetsÄtgÀrd som gÄr fort att genomföra och klarar sig med smÄ resurser. Metoden ger en god grund till ett fortsatt informationssÀkerhetsarbete genom att den metodiskt steg för steg gÄr igenom och granskar en applikation.
Sambandet mellan redovisning och beskattning -Myndigheters stÀllning till SOU 2008:80
Sammanfattning:Sambandet mellan redovisning och beskattning har varit etablerat i Sverige sedan1928 Ärs Kommunalskattelag. Sambandet i Sverige klassas som starkt och innebÀr attföretagens redovisning ocksÄ Àr underlag till beskattningen. En stark koppling har oftainneburit att skattereglerna har haft ett stort inflytande över redovisningen. SedanintrÀdet i EU har projektet för en internationell harmonisering av redovisningsnormerpÄverkat redovisningens utveckling i Sverige. 2008 kom slutbetÀnkandet frÄn denstatliga offentliga utredningen om sambandet mellan redovisning och beskattning somföreslog en total frikoppling och att sambandet skulle ersÀttas med nya kapital iinkomstskattelagen som reglerade beskattningstidpunkten, det vill sÀga nÀr intÀkteroch kostnader skall tas upp i redovisningen.
SamrÄd med byggnadsnÀmnden : En undersökning av rutiner och tillÀmpning, 4 kap. 25-25 a §§ FBL
I förvaltningslagen, föreskrivs att myndigheter skall handlÀgga Àrenden ?sÄ enkelt, snabbt och billigt som möjligt utan att sÀkerheten eftersÀtts?. Man skall ocksÄ bereda andra myndigheter tillfÀlle att yttra sig i de frÄgor som kan beröra deras verksamhetsomrÄde. I lantmÀterimyndighetens ramlag, fastighetsbildningslagen, stÄr det i 4 kap 25 § att samrÄd ska ske med andra myndigheter ?vid behov?.
ErsÀttning av trÀd pÄ begravningsplatsen : samspelet mellan lagar, myndigheter, organisationer och förvaltning
TrÀden pÄ begravningsplatserna Àr en del av det svenska, gröna kulturarvet och de Àr en del av begravningsplatsernas uppbyggnad, rumslighet och struktur. NÀr begravningsplatsernas förvaltningar stÄr inför arbetet att byta trÀd, i en befintlig plantering pÄ en begravningsplats som Àr skyddad av kulturminneslagen, mÄste de ta hÀnsyn till mÄnga olika lagar, myndigheter och organisationer. Denna uppsats handlar om detta, hur de olika myndigheterna, organisationerna och förvaltningarna förhÄller sig till varandra och till lagtexterna. Om de sÀger samma sak eller om det finns olikheter dem emellan. Hur de inblandade förhÄller sig till aspekterna kring trÀd och sÀkerhet, kulturmiljö, sjukdomar, artdiveristet och Äterplantering av inhemskt eller exotiskt material.
Att organisera ansvar och tvÄng i vÄrden av individer med narkotikamissbruk
Denna studie handlar om relationen mellan narkotikamissbrukare och samhÀllets organisering av ansvar, tvÄng och omvÄrdnad i Sverige. Syftet Àr att bidra till en djupare förstÄelse av hur narkotikamissbrukare blir bemötta av samhÀllet och vilka val de stÀlls inför.Med hjÀlp av kvalitativ data har uppsatsens syfte varit att belysa tvÄngsvÄrdens betydelse för narkotikamissbrukarnas sjÀlvidentitet och frihet som enskilda individer. Undersökningen har genomförts med hjÀlp av ansvariga pÄ myndigheter inom narkotikaomrÄdet, sociologiska teorier samt lagtexter som pekar pÄ en djupare förstÄelse av individer med narkotikaproblem samt hur den svenska tvÄngsvÄrden motiveras. Resultatet i uppsatsen redovisas med intervjuer frÄn respondenter som arbetar inom narkotikamissbruk pÄ institutioner och vi presenterar Àven teorier som anknyter till vÄr undersökning. Avslutningsvis diskuterar vi undersökningen i sin helhet. .
Kommunikation i offentlig upphandling : En explorativ studie av kommunikationen mellan myndigheter och smÄföretag
Offentlig upphandling anvÀnds av den offentliga sektorn för att ingÄ avtal eller teckna kontrakt med leverantörer av varor och tjÀnster. Rapporter har visat att smÄföretag inte deltar i offentlig upphandling i samma utstrÀckning som större. Kostnader för företagen att ta fram anbud har angivits som orsak liksom att förfrÄgningsunderlagen Àr krÄngligt utformade och att kraven som stÀlls Àr irrelevanta. Kommunikationen mellan upphandlande myndigheter och företagen har beskrivits som otillrÀcklig och att kunskapen om det som upphandlas dÀrmed blir lidande.Uppsatsens syfte Àr att undersöka kommunikationen mellan myndigheter och smÄföretag i samband med offentlig upphandling. Hur aktörerna kommunicerar, vilka hinder av kommunikativ karaktÀr som eventuellt förekommer samt hur dessa hinder kan övervinnas Àr de frÄgestÀllningar som anvÀnts.
Kompetensutveckling inom statliga myndigheter : En studie av mellanchefers upplevelse av internutbildning
Sammanfattning: I takt med att samhÀllets behov av kunskap ökar sÄ ökar Àven behovet av utbildning genom livet. I den hÀr uppsatsen har vi undersökt en ledarskapsutbildning för mellanchefer inom statliga myndigheter, vi har tittat pÄ vilken typ av undervisning som har visat sig generera djupast kunskaper och vad behÄllningen av utbildningen har varit. De frÄgestÀllningar som vi haft för studien har varit följande: Vilka lÀrtillfÀllen har gett kunskap till deltagarnas nuvarande yrkesuppdrag? Hur vÀrderar deltagarna innehÄllet i utbildningen? Vad Àr den övergripande behÄllningen av utbildningen? för att besvara frÄgestÀllningarna har vi gjort sex kvalitativa intervjuer med deltagare som genomgÄtt ledarskapsutbildningen olika Är. Datum: 2015-02-13  Författare: Charlotte Danielsson, Sofia Laurin  Handledare: Joacim Andersson  Examinator: Wieland Wermke Titel: Kompetensutveckling inom statliga myndigheter - En studie av mellanchefers upplevelse av en internutbildning  Nyckelord: LÀrprocess, erfarenhetsbaserat lÀrande, kollektivt lÀrande, livslÄngt lÀrande  FrÄgestÀllning: Vilka lÀrtillfÀllen har gett kunskap till deltagarnas nuvarande yrkesuppdrag? Hur vÀrderar deltagarna innehÄllet i utbildningen? Vad Àr den övergripande behÄllningen av utbildningen?   Syfte: Syftet med vÄr studie Àr att undersöka en internutbildning inom statliga myndigheter i termer av hur deltagare vÀrderar utbildningens olika innehÄll. Vi har velat undersöka vilka delar i utbildningens upplÀgg och innehÄll som deltagarna har ansett varit betydelsefulla för deras lÀrande men ocksÄ vilka kunskaper och erfarenheter de har kunnat ta med sig tillbaka till det vardagliga yrkeslivet.   Teori: Erfarenhetsbaserat lÀrande och kollektivt lÀrande. Metod: Kvalitativ metod  Slutsats: LÀrandet har frÀmst skett genom diskussioner med förelÀsarna, genom seminarium samt genom att utbyta erfarenheter med andra deltagare i utbildningen.
Myndigheter för hÄllbar utveckling : En studie av myndigheters miljölednignssystem 2005
Agencies towards Sustainable Development ? A Study of Environmental Management Systems in Governmental Agencies 2005A vision of the Swedish government is to build an ecologically sustainable society. A tool in this effort is to implement environmental management systems (EMS). The aim of the thesis is to present in which phase of the implementation of EMS Swedish governmental agencies are. This will be done by compilation and evaluation of agencies? yearly environmental reports.The thesis is written in co-operation with the Swedish Environmental Protection Agency (Swedish EPA).
Talande myndigheter och förbisedda flyktingar : En text- och innehÄllsanalys av TT:s objektivitet i rapporteringen om flyktingar och asylsökande
Syftet med vÄr undersökning har varit att se vilken bild TT förmedlar av flyktingar och vem som fÄr komma till tals. Vi vill undersöka hur nyhetsbyrÄn TT:s opartiskhet ser ut. Som fallstudie har vi valt att analysera hur TT skriver om flyktingar och asylsökande. I en kvantitativ undersökning har vi undersökt 159 artiklar. Vi har kompletterat med en kvalitativ textanalys dÀr vi har analyserat tre nyhetsartiklar och en notis.
En vilja att bli sedd : Varenda ungdom som kommer dit testar de för adhd
Denna C-uppsats handlar om en kille med adhd, hur hans uppvÀxt har varit och vilka behovhan har. Vi har undersökt hur barn- och ungdomspsykiatrin (BUP), Ungbo som hjÀlper unga att fÄ en egen lÀgenhet och skolan kan uppfylla dessa behov hos ungdomen. För att ta reda pÄ detta genomförde vi kvalitativa intervjuer med dessa informanter. Inledningsvis kontaktade vi BUP för att ta reda pÄ i vilket skede de möter en tjej eller kille med adhd. DÀrefter hörde vi av oss till Ungbo för att se hur de kan vara ett stöd för barn med adhd samt till en skola med en sÀrskild pedagogisk inriktning för dessa barn.
SAKLIGA GRUNDER SĂ SOM FĂRTJĂNST OCH SKICKLIGHET : meritvĂ€rdering hos Arbetsdomstolen och Regeringen för arbetsledare och chefer
Statligt arbetsledarskap och chefskaps skall utövas av individer som Àr bÀst lÀmpade för uppgifterna. Enligt Regeringsformen skall vid tillsÀttning av statlig tjÀnst avseende fÀstas endast vid sakliga grunder sÄsom förtjÀnst och skicklighet. Med stöd av bestÀmmelserna i förvaltningslagen Àr myndigheter inte skyldiga att motivera ett anstÀllningsbeslut. Varje Är överklagas drygt hundratalet Àrenden av enskilda som Àr missnöjda med anstÀllningsbeslutet. Syftet med detta arbete Àr att skildra vad kriterierna saklig grund sÄsom förtjÀnst och skicklighet Àr vid statlig anstÀllning.
Barn till missbrukande förÀldrar : ur socialsekreterares perspektiv
Huvudsyftet med studien var att belysa vad socialsekreterarna visste om barn till missbrukande förÀldrar, barnens behov och situation bÄde i hemmen och ute i samhÀllet. Ytterligare ett syfte var att fÄ en inblick i vad det fanns för insatser och hjÀlp för dessa barn. Undersökningen gjordes pÄ en socialförvaltning i södra Sverige. En kvantitativ metod valdes dÄ fördelarna med detta var att man nÄdde mÄnga respondenter och anonymiteten sÀkerstÀlldes. Resultatet visade att kunskapen bland socialsekreterarna var stor, men mer kunskap om vad det finns för specifik hjÀlp för barn till missbrukare samt hur man samtalar med barn efterlystes.
?Och det var pÄ grund av att vi var zigenare.? ? En kvalitativ studie om romers upplevda situation
Romers situation Àr ett aktuellt Àmne som berör och upprör mÄnga mÀnniskor. Syftet med vÄrstudie var att undersöka hur romers situation ser ut. I studien valde vi att utgÄ ifrÄn romersegna upplevelser och erfarenheter. VÄra frÄgestÀllningar var hur romer upplever sin situationsom rom, hur de har blivit bemötta av olika myndigheter och om de upplever att deras romskatradition pÄverkar deras förutsÀttningar i livet. Respondenterna i vÄr undersökning var romer iGöteborg, nÄgra av dem arbetade för romers rÀttigheter och nÄgra av dem var allmÀnnamedborgare.