Sök:

Sökresultat:

1996 Uppsatser om Bilder av övervakning - Sida 3 av 134

Bilder i svenska som andrasprÄksundervisningen - en bild av hur bilder kan vara sprÄkstimulerande för eleven i grundskolans senare Är

Uppsatsen behandlar hur bilder kan leda till sprÄkliga aktiviteter och dÀrmedocksÄ hur bilder kan vara sprÄkstimulerande för andrasprÄksinlÀraren. Uppsatseninleds med en litteratur- och forskningsöversikt som beskriver nÄgrapedagogiska teorier kring lÀrande och utveckling. I forskningsöversiktenbeskrivs ocksÄ bilden som verktyg för kommunikation och svenska somandrasprÄk i teori och praktik. Till sist behandlas bilder och bildskapande somvÀg till mÄlsprÄket och varför man skall anvÀnda bilder och bildskapande isvenska som andrasprÄksundervisningen.Undersökningen visar att bilder i undervisningen kan ha mycket positivaeffekter för andrasprÄksinlÀraren genom att de bland annat fungerar somigÄngsÀttare till skriftlig och muntlig produktion. Genom bilder kan elevenocksÄ ÄskÄdliggöra sin verklighet och sina tankar, vilket avspeglar sig bÄde i dediskussioner som bilderna gav upphov till och i elevernas skriftliga produktion.Bilderna möjliggjorde för eleverna att arbeta pÄ sin kognitiva nivÄ och de bildersom anvÀnds i den observerade undervisningen bidrar till att de sprÄkligaaktiviteterna tala, lyssna, skriva och lÀsa stimuleras.I undersökningen framkommer det att bilder i svenska somandrasprÄkundervisningen upplevs som positivt av eleverna, Àven om det finnsen tendens hos vissa elever att tycka att detta arbetssÀtt inte Àr ?riktigt arbete?.Men dÄ undersökningen visar att bilder kan vara sprÄkstimulerande pÄ olika sÀttÀr det viktigt att pedagogen, precis som i all undervisning, diskuterar dedidaktiska frÄgorna varför, vad och hur med eleverna.

FRANZ VON BAYROS FARLIGA FEMININER Undersökning av Bilder aus dem Boudoir der Madame C.C

Uppsatsen handlar om det tidiga 1900-talets syn pÄ kvinnor och sexualitet. UtgÄngspunkten förundersökningen Àr Franz von Bayros portfölj av erotiska bilder Bilder aus dem Boudoir derMadame C.C. frÄn 1912. Huvudsyftet med uppsatsen Àr att undersöka om och hur den tidens syn pÄkvinnor och sexualitet kan ses i dessa bilder. Detta Àr genomfört genom en deskriptiv analys av detrettio bilder som Àr med i denna samling och genom att sedan sÀtta teman frÄn bilderna mot teorieroch idéer frÄn decennierna före och efter sekelskiftet 1900.

Kan illustrationer i lÀroböcker i matematik skapa svÄrigheter för elever?

Syftet med arbetet var att undersöka lÀroböcker i matematik för att se om det fanns nÄgra svÄrigheter kring uppgifter med tillhörande bilder. Vi ville Àven se om förÀndrade bilder till en uppgift pÄverkade elevernas förmÄga att lösa den, i förhÄllande till hur de löste uppgiften med de ursprungliga bilderna. För att ta reda pÄ detta valde vi att granska tre olika lÀroböcker i matematik. Dessutom gjorde vi en elevundersökning dÄ en elevgrupp fick lösa en och samma uppgift men med olika bilder. Resultatet har visat att det finns en del uppgifter med tillhörande bilder som saknar vardagsanknytning och dÀr bilden Àr orealistisk, vilket skulle kunna skapa svÄrigheter för elever.

Barn och biologi i förskolan : ett idehÀfte till pedagogerna

En vanlig Äsikt bland lÀrare Àr att genetiken Àr ett intressant avsnitt, men att det Àr svÄrt att undervisa sÄ eleverna förstÄr. DÀrmed Àr det viktigt att det bör finnas illustrativa bilder som förtydligar texten, och Àr pedagogiskt framstÀllda. Som lÀrare Àr man ansvarig för lÀrandet, och anvÀnder olika hjÀlpmedel, exempelvis lÀrobok. LÀroböckernas kvalitet Àr dÀrför mycket viktig, Syftet med examensarbetet var att undersöka, hur bilderna inom genetik och genteknik presenteras i gymnasielÀroböcker. Samtliga bilder analyseras och tolkas med hjÀlp av ett kodschema och dess tillhörande bedömningsgrunder.

En bild ska inte gÄ snabbt förbi - En studie om hur historielÀrare anvÀnder sig av bilder i sin undervisning.

Det övergripande syftet med detta arbete Àr att undersöka hur historielÀrare som undervisar i grundskolans senare Är anvÀnder sig av bilderna som finns i elevernas lÀroböcker. Syftet Àr Àven dels att undersöka vilka bildgenrer som finns i lÀroböckerna och dels varit att se pÄ hur bild och text samspelar med varandra. Jag upplevde under min egen skoltid att bilder snabbt blÀddras förbi okommenterade. Kunde detta bero pÄ lÀrares okunskap om bilder eller var bilder bara dekorativa? I denna undersökning presenteras teorier som exempelvis bildens roll i skolan, semiotik, bild som kvarleva, hur bilder vÀljs till lÀromedel och att bilder uppfattas olika beroende pÄ vilken social och kulturell kontext vi kommer frÄn. En kvalitativ undersökningsmetod blev vald till denna undersökning.

Att anvÀnda bilder i fysikundervisningen

Syftet med denna studie Àr att undersöka hur en lÀrare anvÀnder bilden i fysikundervisningen, vilken betydelse denne anser att bilden har och hur lÀrarna anser att bilden har och hur lÀrarna tolkar fysikinnehÄllet i de anvÀnda bilderna. Detta jÀmför vi med vilken betydelse eleverna lÀgger i bilder och deras tolkningar av de bilder lÀraren anvÀnder. LÀraren intervjuades för lektionstillfÀllet och observerades vid tre olika lektionstillfÀllen.Tio elever i Är 7 intervjuades.En tolkning visar att om lÀraren anvÀnder olika typer av bilder i undervisningen underlÀttar det förstÄelsen för fysikbegrepp, samtidigt som eleverna upplever att fysikundervisningen Àr rolig..

Bilder av islam - en lÀroboksgranskning

I vÄr undersökning gör vi en lÀroboksgransknig av kapitlet som berör Islam i tvÄ lÀroböcker som idag anvÀnds i religionsundervisningen pÄ högstadiet. Vi har fokuserat oss pÄ bilderna, vad de innehÄller och relationen mellan bilden och texten. I litteraturgenomgÄngen ger vi en kort presentation om lÀroböcker i allmÀnhet, bilder i lÀroböcker och Àven hur bildtolkning sker. Vi presenterar Àven tidigare forskning inom samma omrÄde. Syftet med vÄr undersökning Àr ocksÄ att med hjÀlp av denotation och konnotation, göra en djupare analys av en del av de bilder vi stöter pÄ i lÀroböckerna.

UtvÀrdering av bildkvalitet i digitala panoramaröntgenbilder, med och utan bildbehandling

Studien utvÀrderade bildkvaliteten hos digitala panoramaröntgenbilder och korrelerade denna med synbarhet av normalanatomiska strukturer i bilderna. Studien undersökte Àven pÄverkan av subjektiv bildbehandling med avsikt att förbÀttra synbarheten av strukturerna. 500 panoramaröntgenbilder (DICOM-format) framtagna med ett digitalt bildplattesystem utvÀrderades kvalitativt. Bildkvaliteten och synbarheten av utvalda normalanatomiska strukturer utvÀrderades i samtliga bilder. Bristande bildkvalitet medförde en subjektiv bildbehandling varefter en ny utvÀrdering gjordes. Enbart 10% av samtliga bilder var optimala. Felen bland de resterande bilderna dominerades av att patienten inte höll tungan mot gommen och positioneringsfel.

LÀrares syn pÄ bilder i undervisningen

Syftet med examensarbetet Àr att undersöka hur lÀrare arbetar med bilder som ett verktyg för sprÄkutveckling i undervisningen. ForskningsomrÄdet rör bilders förekomst i grundskolan. För att synliggöra bilder inom undervisning valde vi ett lÀrarperspektiv dÀr vi intervjuat och samlat in enkÀter som utgör vÄrt empiriska material. De teoretiska utgÄngspunkter vi valt att applicera pÄ vÄrt resultat Àr teorier kring sprÄkutveckling, bildsprÄk och bildanalys. VÄrt materialinsamlande utmynnade i ett resultat som visar pÄ att lÀrare anvÀnder bilder men delvis oreflekterat i sin undervisning.

Bilden pÄ vÀggen : om bilden, dess retoriska dimensioner och anvÀndning i skolan

Skolmiljöerna Àr liksom de allra flesta av vÄra sociala rum fyllda med bilder. Samtidigt prÀglas skolan av en textsprÄksdominerande kunskapssyn. Syftet med uppsatsen var att undersöka hur bilders egenskaper pÄverkarade hur elever anvÀnder bilder. Med avstamp i semiotisk teori undersöktes, sÀrskilt hur bilders retoriska egenskaper (deras retoriska dimensioner), pÄverkade urvalsprocessen för vilka bilder eleverna vÀljer att anvÀnda, i undervisningssituationer. Empirin baserades pÄ intervjuer med Ätta stycken gymnasie­elever som fick, ur ett urval av 70 uppsatta bilder, vÀlja ut bilder och berÀtta om dem, i relation till sitt eget skapande och sina egna erfarenheter.

Kopplingar mellan styrformer : En empirisk undersökning av styrpaketet i ett industriföretag

Eftersom att samhÀllet förÀndras stÀlls nya krav pÄ vad lÀskunnighet innebÀr. Bilder omgeross stÀndigt och förmedlar budskap i lika hög grad som skriven text enligt det vidgadetextbegreppet. Syftet med litteraturstudien var att undersöka vad forskningen sÀger omeffekterna av anvÀndandet av bilder i samband med lÀsutveckling med utgÄngspunkt ilÀrandepotential för eleverna.Artiklarna var Ätta till antalet och innefattade fem kvantitativa undersökningar och trelitteraturstudier. De teman som har betydelse Àr i de kvantitativa artiklarna; inferenser,arbetsminne, ögonfixering, bildpreferenser, fysisk interaktion med bilder samt lÀsförstÄelse. Ilitteraturstudierna identifierades 4 olika teman; lÀrarens roll, meningsskapande genom bildoch text, elevers utveckling och vÄr tids krav.

Att anvÀnda bilder i undervisningen

Denna studie avser att undersöka hur man kna anvÀnda bilder i undervisningen och hur detta kan fungera. Studien Àr utförd pÄ tre olika skolor med Ätta informatanter, bÄde lÀrare och elever. Studien rör Àmnena engelska och biologi. Undersökningen har en kvalitativ inriktning vilket innebÀr att den bygger pÄ vetenskapliga granskningar av verkligheten utifrÄn olika individers erfarenheter. Intervjumeyoden som anvÀnts Àr av semistrukturerad karaktÀr, d.v.s.

STREETSTYLE - BILDER I ETT NYTT MEDIUM : En kvalitativ undersökning av streetstyle-bloggarna The Sartorialist och JAK&JIL

Syftet med uppsatsen Àr att undersöka hur streetstyle-bilder förhÄller sig till sin visuella kultur i det nya bloggmediet genom att besvara följande frÄgor: ?Hur möter betraktaren dessa bilder??, ?Vilka omstÀndigheter finns kring fotografens bildskapande??, ?Hur förhÄller sig bilderna till sin visuella kontext? samt ?Hur pÄverkas genren streetstyle-bilder till den nya bloggkontexten??. Uppsatsen har en performativ utgÄngspunkt och hör hemma pÄ omrÄdet visuella kulturstudier. Den anvÀnda metoden undersöker seende- och produktionskontext samt bildkonventioner för streetstyle-bilder i tvÄ utvalda bloggar: The Sartorialist samt JAK&JIL. Resultatet av studien Àr att identifikation Àr central för betraktandet av dessa bilder.

Att anvÀnda bilder i historieundervisningen - teori och praktisk tillÀmpning

Mitt examensarbete utgÄr frÄn mina praktiska erfarenheter av att anvÀnda bilder i historieundervisningen. I arbetet analyserar och utvÀrderar jag mina erfarenheter ur ett historiedidaktiskt perspektiv. Mitt empiriska material utgörs dels av elevernas skriftliga berÀttelser och tolkningar av bilder, dels mina nerskrivna reflektioner ur VFU-dagboken Àr mina direkta erfarenheter och upplevelser av metoden ÄskÄdliggörs och dels av en enkÀt dÀr eleverna ger sin syn pÄ undervisningssÀttet i vilket historiska bilder har en central roll. Detta empiriska material ligger till grund för uppsatsens analys och diskussion. Jag beskriver Àven de teorier som ligger till grund för hur vi uppfattar bilder och historiska budskap ? bland annat receptionsteori samt vad som ligger i begreppet palimpsestisk historisk medvetenhet.

NÄgra förskolebarns perspektiv pÄ sitt eget bildskapande

Emilia Sundström. (2010). NÄgra förskolebarns perspektiv pÄ sitt eget bildskapande. Examensarbete i pedagogik. LÀrarprogrammet.

<- FöregÄende sida 3 NÀsta sida ->