Sök:

Sökresultat:

24422 Uppsatser om Betydelse för elever - Sida 66 av 1629

Att bli en bÀttre lÀsare - en studie av ÄtgÀrdsprogram i lÀsning och lÀsförstÄelse

Syfte: Studiens syfte Àr att kartlÀgga och analysera insatser och ÄtgÀrder som skrivs in i Ät-gÀrdsprogram för elever som befaras att inte nÄ de uppstÀllda mÄlen i Är 3 och 6 nÀr det gÀller lÀsning och lÀsförstÄelse. Den syftar ocksÄ till att ge en fördjupad bild av hur lÀrare resonerar kring ÄtgÀrder för elever som riskerar att inte nÄ dessa kunskapskrav Teori och metod: Studiens teoretiska kunskapsansats Àr det sociokulturella perspektivet. I detta perspektiv förstÄs allt lÀrande i samspelet mellan kollektivet och den enskilda individen. SprÄket har en central roll och genom det kan vi dela erfarenheter och kommunicera kunskap. Synen pÄ lÀrande handlar om hur man utnyttjar och tillÀgnar sig kognitiva resurser.

Att lyckas eller inte lyckas?- en studie om hur 40 elever, pedagoger och andra vuxna uppfattar vad det Àr att lyckas i skolan

Det huvudsakliga syftet med denna undersökning var att ta reda pÄ vad det innebÀr att lyckas i skolan, som elev, samt vilka faktorer som kan tÀnkas pÄverka detta. Vi misstÀnkte att mÄnga mÀnniskor ser betyg som ett sÀtt att mÀta att lyckas i skolan. Som bakgrund till undersökningen presenterar vi vad nÄgra författare skriver om kunskap, inlÀrningsförmÄga, olika faktorers pÄverkan pÄ inlÀrningen samt aktuell debatt. Vi intervjuade och lÀmnade enkÀter till yngre och Àldre elever, pedagoger samt andra vuxna om vad det innebÀr att lyckas, om alla kan lyckas och vilka faktorer som pÄverkar om man lyckas eller inte. VÄr undersökning visar att det finns en viss samstÀmmighet mellan de olika grupperna, men Àven stora skillnader.

Missbruk genom leveransvÀgran : dragkampen mellan parallellhandlare och lÀkemedelsföretag om distributionen av lÀkemedel pÄ EU:s inre marknad

Syftet med denna studie Àr att undersöka vilken betydelse klasstorlek har för elever och lÀrare utifrÄn deras egna upplevelser mot bakgrund av faktorer som trivsel, miljö, gruppdynamik, stress, lÀrande samt prestation och motivation. VÄra frÄgor var sÄledes: Hur upplever elever och lÀrare att det Àr att befinna sig i en liten respektive stor klass? Vilka för- och nackdelar upplever elever och lÀrare i den befintliga klassen? och Finns det nÄgot samband mellan klasstorlek och elever och lÀrares upplevelser? Som metod anvÀndes en kvalitativ metod i form av intervjuer dÄ vÄr önskan var att komma informanterna pÄ djupet genom att ta del av deras upplevelser, erfarenheter och sociala vÀrld. Det genomfördes Ätta intervjuer pÄ tvÄ olika skolor, varav fyra intervjuer pÄ varje skola. Sex av intervjuerna var elevintervjuer och tvÄ var lÀrarintervjuer.

Arbete med elever i matematiksvÄrigheter : En intervjustudie med speciallÀrare/specialpedagoger

Syftet med föreliggande studie var att undersöka det specialpedagogiska stödet till elever i matematiksvÄrigheter i skolans tidigare Är. Vi anvÀnde oss av kvalitativa intervjuer dÀr vi intervjuade tio speciallÀrare/specialpedagoger pÄ nio skolor i tvÄ olika kommuner. Majoriteten av pedagogerna hade specialpedagogexamen, men de flesta arbetade i praktiken som speciallÀrare. Samtliga speciallÀrare/specialpedagoger hade lÄng undervisningserfarenhet, dock inte specifikt av matematiksvÄrigheter. I litteraturgenomgÄngen framgick att det rÄder oenighet mellan forskare om hur matematiksvÄrigheter ska definieras.

VÀrdering av medicinsk bevisning i försÀkringsmÄl

Syftet med denna studie Àr att undersöka vilken betydelse klasstorlek har för elever och lÀrare utifrÄn deras egna upplevelser mot bakgrund av faktorer som trivsel, miljö, gruppdynamik, stress, lÀrande samt prestation och motivation. VÄra frÄgor var sÄledes: Hur upplever elever och lÀrare att det Àr att befinna sig i en liten respektive stor klass? Vilka för- och nackdelar upplever elever och lÀrare i den befintliga klassen? och Finns det nÄgot samband mellan klasstorlek och elever och lÀrares upplevelser? Som metod anvÀndes en kvalitativ metod i form av intervjuer dÄ vÄr önskan var att komma informanterna pÄ djupet genom att ta del av deras upplevelser, erfarenheter och sociala vÀrld. Det genomfördes Ätta intervjuer pÄ tvÄ olika skolor, varav fyra intervjuer pÄ varje skola. Sex av intervjuerna var elevintervjuer och tvÄ var lÀrarintervjuer.

Elevers koncentrationsförmÄga i skolan

I litteraturgenomgÄngen har vi skrivit om vad koncentration/okoncentration Àr, vad som pÄverkar koncentrationen och vÄr huvudfrÄga som lyder hur lÀrare ska bemöta elever och göra klassrumsmiljön mer trivsam för de elever som har sekundÀra koncentrationssvÄrigheter. Genom intervjuer med lÀrare och elever pÄ tre olika skolor i Malmö ville vi skaffa oss mer kunskap om hur vi kan arbeta med okoncentrerade elever. Vilka metoder finns det? Vi kÀnner att det inte har utvecklats mycket inom omrÄdet sekundÀra koncentrationssvÄrigheter, men tycker ÀndÄ att det material vi har funnit och anvÀnt oss av, Àr tillfredsstÀllande. VÄrt examensarbete byggde vi pÄ litteraturstudier, intervjuer och vetenskapliga artiklar. VÄra resultat visar att det flesta lÀrare var överens om att det Àr uppvÀxten, de sociala förhÄllandena och skolmiljön som ger okoncentration.

Kunskapsbedömning i trÀningsskola : LÀrares perspektiv

Kunskapsbedömningar i trÀningsskola ska utgÄ frÄn en lÀroplan utformad specifikt för elever i trÀningsskola. Den ska utgÄ frÄn elevens förutsÀttningar. Syftet med denna studie Àr att lÄta lÀrare i trÀningsskola beskriva hur de utför kunskapsbedömningar. I studien beskriver lÀrare sitt arbete med kunskapsbedömningar i trÀningsskola. Studien beskriver ocksÄ vad lÀrare anvÀnder för verktyg och vilken betydelse de anser att kunskapsbedömningar i trÀningskola har.Studien bygger pÄ kvalitativa intervjuer med sex lÀrare som arbetar i trÀningsskola.

Hur integreras och inkluderas nyanlÀnda elever i förskolan och grundskolan

I denna uppsats kommer vi att med utgÄngspunkt i ett mÄngkulturellt samhÀlle lÀgga vikten pÄ hur elever och barn utan det svenska sprÄket integreras och inkluderas i förskolan och grundskolan. För att tydliggöra arbetet kommer vi att fokusera pÄ det sociokulturella perspektivet. Vi kommer att undersöka hur lÀrare och skolledare anvÀnder sig av, och deras syn pÄ integreringen och inkluderingen av nyanlÀnda elever i förskolan och grundskolan. Med hjÀlp av kvalitativa intervjuer vill vi belysa och undersöka hur skolledare och lÀrare förhÄller sig till integreringen och inkluderingen av elever med ett annat modersmÄl. Sammanfattnings-vis pekar resultatet pÄ att det finns mÄnga vÀgar till en bra integration och inkludering av barn och elever i förskola och skola.

Elevers förhÄllande till Àmnet idrott och hÀlsa - En kvantitativ undersökning av elever i Ärskurs 9

En fÀrsk inspektion pÄ skolor runt om i landet visar tydliga tecken pÄ att bollspel och bollen överlag Àr flitigt anvÀnda pÄ idrottslektionerna. Samma underökning visar ocksÄ att nÀrvaron hos elever i den svenska skolan pÄ idrottsundervisningen varierar stort. Idrotten har enligt mÄnga tappat sin identitet och kursplanerna beskrivs som oklara, vilket direkt pÄverkar eleverna. Syftet med vÄr undersökning var dÀrför att se idrottsundervisningen ur elevernas perspektiv och fÄ tydlighet i vilket förhÄllande elever har till Àmnet idrott och hÀlsa. Genom en enkÀtundersökning pÄ tre olika skolor med 109 respondenter har vi sökt förstÄelse.

"Det Àr svÄrt att fÄ elever att lÀsa en hel bok om de inte ser en mening med det" : En studie om hur lÀrare motiverar elever till att lÀsa skönlitteratur

Motivationen Àr den kraft som driver oss framÄt och hÄller ett intresse vid liv och har en stor betydelse inom skolans vÀrld. Hur lÀrare arbetar med motivation har stor betydelse för elevers lÀrande, personliga utveckling och sociala kompetens. Forskningen visar att det finns ett samband mellan elevernas motivation och lÀrande. Mitt examensarbetes syfte Àr att se hur lÀrare pÄ högstadiet arbetar med att öka elevernas intresse, engagemang och motivation till lusten att lÀsa skönlitteratur i skolan och pÄ fritiden. För att fÄ svar pÄ detta anvÀnde jag mig av dessa frÄgestÀllningar:? Hur arbetar svensklÀrare pÄ högstadiet med att motivera elevers skönlitterÀra lÀsning?? AnvÀnder de nÄgra sÀrskilda strategier för att öka elevers lÀsning i skolan och pÄ fritiden?? Vilka resultat vill man uppnÄ genom att arbeta med skönlitteratur i klassen?För att fÄ svar pÄ mina frÄgestÀllningar anvÀnde jag mig av halvstrukturerade semiintervjuer.

Uttryck och intryck : En studie om hur elever uppfattar varandra utifrÄn klÀdsel.

Sammanfattning I Lgr11 stÄr det att elever i sin undervisning ska fÄ förstÄelse för mode och trender och vilka signaler de uttrycker. Syftet Àr att fÄ en förstÄelse för elevers uppfattningar om vad de uttrycker med sina klÀder, vilket intryck de fÄr av andra elevers klÀdsel och om eleverna anpassar sina klÀder efter varandra. FrÄgestÀllningarna Àr: pÄ vilka sÀtt uppfattar och beskriver elever andra elever utifrÄn deras klÀder, anpassar eleverna i undersökningen sina klÀder efter varandra och anpassar eleverna i undersökningen sina klÀder efter situationer? Elever i Ärskurs nio pÄ tvÄ olika skolor har besvarat ett frÄgeformulÀr och nÄgra elever har deltagit i intervjuer. Resultatet tolkas med habitus, doxa, genus och normer.

Medarbetarskapets betydelse för frÀmjande av kommunikation i organisationer.

Syftet med uppsatsen var att kartlÀgga och granska olika insatser som gjorts inom ramen för statsbidraget för ?lÀsa, skriva, rÀkna? Är 2009, vid fyra gotlÀndska skolor.  Fokus var pÄ hur elever i skolÄr 1-3 och i behov av sÀrskilt stöd kan bli hjÀlpta av dessa insatser. Empirimaterialet samlades in med hjÀlp av kvalitativa intervjuer med Ätta pedagoger och rektorer samt analys av ÄtgÀrdsprogram upprÀttade för elever i behov av stöd i svenska eller matematik pÄ skolorna.  Resultaten visade att informanterna vÀlkomnade denna satsning pÄ de yngre barnen.

En studie om andrasprÄksundervisning i teori och praktik : - en fallstudie mellan tvÄ skolors arbetssÀtt

Syftet med detta examensarbete var att genom en fallstudie undersöka hur tvÄ olika skolor anpassar organisation och undervisning, utifrÄn andrasprÄkselevers sÀrskilda behov. Forskningsbakgrunden lyfter fram för undersökningen centrala tankar inom andrasprÄksteorier, synen pÄ sprÄkundervisning genom tiderna samt organisationen av undervisningen idag. Syftet var att belysa skolors arbetssÀtt vad gÀller under­visning av andrasprÄkselever och jÀmföra det med den forskningsbakgrund vi har tagit del av.     För att ta reda pÄ detta anvÀnde vi oss av kvalitativa metoder. Inledningsvis genomfördes observationer av klassrums­undervisning, vilket följdes av intervjuer av berörda klasslÀrare samt enkÀtintervjuer med lÀrare i svenska som andrasprÄk.   Det vi kunde konstatera var att en grundlÀggande lÀrarutbildning, med fortsatt kompetens­utbildning i svenska som andrasprÄk, Àr en förutsÀttning för att skapa ett undervisningsklimat som gynnar elever med annat modersmÄl Àn svenska. Dessutom hade skolans policy för hur under­visningen bör bedrivas samt instÀllning till dessa elever avgörande betydelse.

Bara vissa lÀrare - Erfarenheter av lÀrares interkulturella kompetenser bland elever med invandrarbakgrund

Det finns indikationer pÄ att det rÄder brister i skolans interkulturella arbete. Syftet med den hÀr uppsatsen Àr att belysa denna problematik genom att undersöka hur elever med invandrarbakgrund ser pÄ sina lÀrares interkulturella kompetenser. Undersökningen Àr genomförd med hjÀlp av intervjuer dÀr elever pÄ tre olika gymnasieskolor i Malmö har fÄtt ge sina perspektiv pÄ lÀrares förhÄllningssÀtt och arbetsmetoder. Resultatet antyder stora variationer mellan olika lÀrare. BerÀttelser om pedagoger som Àr öppna gentemot andra kulturer och som försöker att bedriva ett medvetet mÄngfaldsarbete framkom, men det fanns Àven elever som trÀffat oengagerade lÀrare och ibland Àven fördomsfulla och rent frÀmlingsfientliga sÄdana.

SvenskÀmnet ? möjligheter och problem i en förÀnderlig gymnasieskola

Examensarbetet undersöker vilka lösningsmetoder elever pĂ„ yrkesförberedande program anvĂ€nder sig av nĂ€r de löser lineĂ€ra ekvationer efter det att A-kursen i matematik avslutats. En viktig frĂ„ga har varit att se huruvida elever har tillĂ€gnat sig de formella lösningsmetoderna som traditionellt har betonats i undervisningen. Ämnet Ă€r relevant eftersom det inom forskningen finns vissa bevis för att mĂ„nga elever betraktar algebra som en mekanisk regelföljande aktivitet utan mening, och att det dessutom Ă€r vanligt att elever pĂ„ framförallt yrkesförberedande program saknar grundlĂ€ggande baskunskaper i matematik. Ämnet har undersökts med hjĂ€lp av ett skriftligt test till gymnasieelever med efterföljande intervjuer. Resultatet visar att de flesta eleverna i studien frĂ€mst anvĂ€nder sig av informella metoder, och att de formella metoderna i kontrast har lett till ett antal missuppfattningar.

<- FöregÄende sida 66 NÀsta sida ->