Sök:

Sökresultat:

24422 Uppsatser om Betydelse för elever - Sida 18 av 1629

Hur barn ser pÄ hÀlsa : En studie i Är 3 om hur elever tolkar hÀlsobegreppet och hur de kopplar livsstil till hÀlsa

HÀlsa Àr ett omfattande begrepp, som kan tolkas utifrÄn mÄnga olika aspekter beroende pÄ av vem och inom vilken vetenskap begreppet behandlas. De attityder och förhÄllningssÀtt till vad hÀlsa Àr, som vi införlivar som barn har betydelse för om vi i vuxen Älder kommer att leva hÀlsofrÀmjande och ta ansvar för vÄr hÀlsa. Det Àr dÀrför intressant att belysa hur elever tolkar och beskriver hÀlsobegreppet samt om de kan se samband mellan livsstil och hÀlsa.För studiens resultat har elever i Är 3 ritat teckningar utifrÄn instruktionen: Vad betyder ?hÀlsa? för dig och vad betyder ?att mÄ bra?. Rita vad du tÀnker pÄ.

Hur barn ser pÄ hÀlsa : En studie i Är 3 om hur elever tolkar hÀlsobegreppet och hur de kopplar livsstil till hÀlsa

    HÀlsa Àr ett omfattande begrepp, som kan tolkas utifrÄn mÄnga olika aspekter beroende pÄ av vem och inom vilken vetenskap begreppet behandlas. De attityder och förhÄllningssÀtt till vad hÀlsa Àr, som vi införlivar som barn har betydelse för om vi i vuxen Älder kommer att leva  hÀlsofrÀmjande och ta ansvar för vÄr hÀlsa. Det Àr dÀrför intressant att belysa hur elever tolkar och beskriver hÀlsobegreppet samt om de kan se samband mellan livsstil och hÀlsa.För studiens resultat har elever i Är 3 ritat teckningar utifrÄn instruktionen:  Vad betyder ?hÀlsa? för dig och vad betyder ?att mÄ bra?. Rita vad du tÀnker pÄ.  För att fÄ en djupare förstÄelse över hur elever uppfattar begreppet har Àven intervjuer genomförts.

Vem fÄr hjÀlp och beröm? LÀrarens bemötande av elever med lÀs- och skrivsvÄrigheter

Uppsatsen handlar om hur lÀrare bemöter och hjÀlper elever med lÀs- och skrivsvÄrigheter. Undersökningen utgÄr frÄn tvÄ lÀrare och deras klasser, dÀr observationer och intervjuer har genomförts med lÀrarna. Syftet var att undersöka hur lÀrarna bemöter och hjÀlper elever med lÀs- och skrivsvÄrigheter i jÀmförelse med de övriga eleverna. Resultatet visade att elever med lÀs- och skrivsvÄrigheter fick mer hjÀlp och mer individanpassat arbetsmaterial Àn de övriga eleverna. DÀremot fick de lÀs- och skrivsvaga eleverna inte sÄ mycket beröm och uppmuntran av lÀrarna.

Fröken! Jag kan, jag kan!

Syftet i denna uppsats Àr att undersöka talutrymmet hos starka respektive svaga elever.Uppsatsen grundar sig pÄ material frÄn observationer i en klass under loppet av tvÄ dagar och ger en tydlig inblick i hur det ser ut i verkligheten. Resultatet visade att de stereotypa roller som finns i stort stÀmmer överens med hur det egentligen Àr och det visade sig att svaga elever talar mindre. Detta beror framförallt pÄ lÀraren dÄ denne vÀljer att ge de starka eleverna ordet trots att det Àr den gruppen elever som ocksÄ tar ordet sjÀlva. Av resultaten att döma Àr en förÀndring behövlig..

Alla elever har rÀtt att utvecklas : NÄgra lÀrares redogörelser om hur de hjÀlper matematiskt starka elever att utvecklas i skolÄr 1-3

Vi har med denna undersökning tagit del av hur sex lÀrare i Ärskurs 1-3 planerar undervisning ur ett individuellt perspektiv med fokus pÄ matematiskt starka elever. Med begreppet matematiskt starka elever menar vi de elever som ligger lÀngre fram i kunskapsutvecklingen Àn genomsnittet. Vi har anvÀnt oss av en kvalitativ metod dÄ vi valt att göra intervjuer som dÀrefter analyserats och tolkats. Undersökningen  har avgrÀnsats genom att vi har tagit del av sex lÀrares syn pÄ matematiskt starka elever frÄn olika skolor. LÀrarna har valts genom ett bekvÀmlighetsurval dÄ vi har haft begrÀnsat med tid och det handlar om en mindre undersökning.

Social kompetens: en studie bland elever i en Ärskurs ett för
att se om det med pedagogiska aktiviteter gÄr att utveckla
elevernas sociala kompetenser

Syftet med vÄr undersökning var att studera olika pedagogiska aktiviteters betydelse för utveckling av elevers sociala kompetenser. Vi genomförde vÄr undersökning i en klass ett. Eleverna var indelade i fyra grupper med fyra till sex elever i varje grupp. Vi utförde övningar under fem veckor som syftade till att stÀrka elvernas sociala kompetenser. Resultatet vi kom fram till var blandat.

"Man orkar inte vara pedagog i alla lÀgen" - en intervjustudie kring hur sex lÀrare arbetar och förhÄller sig till elever med bristande socioemotionell kompetens i Àmnena hem- och konsumentkunskap samt svenska

Syftet med studien var att studera och undersöka hur lÀrare i Àmnena hem- och konsumentkunskap samt svenska arbetar och förhÄller sig till elever med bristande socioemotionell kompetens, bÄde i undervisningssituationer samt i betygsÀttning. Den empiriska undersökningen genomfördes genom kvalitativa intervjuer med sex yrkesverksamma lÀrare. De teoretiska utgÄngspunkterna för studien grundades utifrÄn Vygotskijs sociokulturella perspektiv, Erikson och det sociala sammanhangets betydelse samt Antonovskys kÀnsla av sammanhang. Resultatet har visat att lÀrarna Àr vÀl medvetna hur de delar in elever med bristande socioemotionell kompetens vid olika gruppindelningar. Vidare visar resultatet att en elevs bristande socioemotionella kompetens kan bidra med ett icke godkÀnt betyg..

HÄller din lÀrobok i matematik mÄttet? : En modell för granskning av hur lÀroböcker i matematik förhÄller sig till rÄdande styrdokuments centrala innehÄll

Denna studie handlar om sprÄkets pÄverkan pÄ elevens förstÄelse i matematik i Äk 4-6. Syftet med denna studie Àr att undersöka hur elever och speciellt de som har invandrarbakgrund kan stöttas för att skapa bÀttre sprÄkförstÄelse i matematik. I denna studie undersöks hur gruppsamtal kan bidra till bÀttre förstÄelse i matematik och vilka slags ord Àr svÄra för invandrarelever respektive svenska elever nÀr det gÀller lÀrandet i matematik. Detta Àr en jÀmförande studie som bygger pÄ observationer gjorda i en skola med invandrarelever i majoritet och en annan med elever i svensk majoritet. TvÄ intervjuer genomfördes, den ena med en lÀrare i mellanstadiet och den andra med en speciallÀrare.

En intervjustudie om lek och samspel hos elever med Asperger syndrom : ?Jag Àr ganska unik?

Studiens syfte Àr att undersöka lek och samspel hos elever med diagnosen Asperger syndrom eller högfungerande autism genom att ta del av deras egna upplevelser av detta. Hur beskriver dessa elever sin lek under förskole- och skoltid? Hur beskriver de sitt samspel med andra? Vilka stÀllningstaganden gör eleverna för att delta eller icke delta i lekar?I litteraturgenomgÄngen belyses olika begrepp och aspekter som Àr relevanta för studien sÄsom lekens betydelse för ett barns utveckling och lÀrande. HÀr presenteras ocksÄ autismspektrumstörningar och vad dessa funktionshinder kan medföra för konsekvenser för barnet nÀr det gÀller lek och samspel. SvÄrigheter som gÀller ömsesidig social interaktion, ömsesidig verbal och icke-verbal kommunikation samt fantasi och alla dessa omrÄden Àr viktiga förutsÀttningar för lek och samspel.Den metodansats jag Àr inspirerad av Àr hermeneutiken.

Elevers och lÀrares förhÄllningssÀtt till matematiklÀxor, i Ärskurs tre och fyra

Sammanfattning VÄrt syfte med arbetet Àr att titta nÀrmre pÄ elevers förhÄllningssÀtt till arbetet med matematiklÀxor och deras motivation till att vilja lÀra sig matematik. Vi anser att elever bör ha en positiv attityd till matematik för att gynna lÀrandet. UtifrÄn ett sociokulturellt perspektiv sker lÀrandet i samband med interaktion och kommunikation. LÀraren har en viktig roll i skolan och har stor betydelse för eleverna. Alla elever har inte samma förutsÀttningar utanför skolan.

TvÄsprÄkighet : en studie dÀr tvÄsprÄkiga elever beskriver fördelar med att vara tvÄsprÄkig och problem med att lÀra sig modersmÄlet

Syftet med vÄr undersökning Àr att undersöka hur tvÄsprÄkiga elever beskriver vilka fördelar som finns med att vara tvÄsprÄkig samt problem med att lÀra sig modersmÄlet. Vi vill undersöka detta eftersom vi anser att det Àr angelÀget att ta reda pÄ vilka fördelar som kan pÄtrÀffas med att vara tvÄsprÄkig och vilka problem som kan uppstÄ med att lÀra sig modersmÄlet. Samtidigt vill vi undersöka vilken betydelse modersmÄlsundervisning har för tvÄsprÄkiga elever. För att söka svar pÄ vÄra frÄgestÀllningar anvÀnde vi en kvalitativ metod dÀr vi genomförde intervjuer med Ätta tvÄsprÄkiga elever. Intervjuerna visar att samtliga elever beskriver att det Àr vÀldigt bra att de kan deras modersmÄl eftersom de dÄ kan kommunicera med slÀktingar och vÀnner dÀr man talar ursprungssprÄket, men nÄgra anser att det ibland kan vara svÄrt att till exempel skriva, eller komma ihÄg ord pÄ modersmÄlet.

Gymnasieskola i förÀndring : ett artikelserie om gymnasiepolitik

Gymnasieskolan Àr precis som sina elever i stÀndig förÀndring. Snart fÄr vi en ny skola indelad i tre delar och utan obligatorisk högskolebehörighet. Vad tycker elever och lÀrare sjÀlva om de beslut som fattas om deras framtid och hur pÄverkas de? HÀr möter du de politiker som fattar besluten, och de elever och lÀrare som berörs direkt av dem..

Engelskundervisningens betydelse för elever med dyslexi

Studien belyser och diskuterar hur undervisning i engelska inom grundskola och gymnasium samt antagningsregler till högskola kan pÄverka möjligheten att utbilda sig i tekniska Àmnen för personer med dyslexi. Studien belyser att det finns en hel del som tyder pÄ att undervisningen i engelska i grundskola och gymnasium ofta inte Àr anpassad till de elever som har fonologiska svÄrigheter, och att detta kan fÄ avgörande betydelse för deras framtid.I en första delstudie görs en enkÀtundersökning bland engelsklÀrare i grundskola och gymnasium för att se om de har goda möjligheter att undervisa elever med dyslexi. Undersökningen visar bland annat att det har funnits brister pÄ lÀrarhögskolor nÀr det gÀller utbildningen om lÀs- och skrivsvÄrigheter/dyslexi.81 % av de 33 lÀrare som har engelska i sin utbildning svarar att de inte har fÄtt kunskap om lÀs- och skrivsvÄrigheter/dyslexi som hjÀlper dem i undervisningen i engelska. Undersökningen visar ocksÄ att flera kommuner inte ger lÀrarna den fortbildning de behöver och att mÄnga lÀrare upplever en vardag med tidsbrist, för fÄ alternativa verktyg och för stora undervisningsgrupper.I en andra delstudie belyses framgÄngsfaktorer i engelska för elever med dyslexi. Fyra högskolestudenter som har dyslexi djupintervjuas, samtliga gÄr fjÀrde Äret pÄ utbildningen till civilingenjör. TvÄ av studenterna har MVG i engelska B frÄn gymnasiet och tvÄ har inte lÀst engelska B.I en tredje studie görs en jÀmförelse mellan gymnasiebetygen i engelska för 30 studenter med dyslexi pÄ civilingenjörsprogrammet och en kontrollgrupp.

TrÀning och betyg : En studie om trÀnings betydelse för betygen pÄ gymnasiet

Studien undersöker om elever som trÀnar mycket i skolan och pÄ sin fritid presterar bÀttre betygsmÀssigt pÄ gymnasiet Àn de elever som inte Àr lika aktiva. Kan dessa olikheter mellan de elever som trÀnar mycket och en kontrollgrupp skilja sig Ät i avseende pÄ LOT, PANAS, SE och HAD. Hypotesen som testas Àr: TrÀning korrelerar positivt med bra betyg. För att utreda om hypotesen stÀmmer har elever pÄ gymnasiet fÄtt fylla i en enkÀt. EnkÀten innehÄller dels flera psykologiska test, PANAS, LOT, SE och HAD, men Àven ett formulÀr dÀr deras betyg ska skrivas in.Resultatet för studien visar att hypotesen stÀmmer.

LÀrmiljöns betydelse för elever i behov av sÀrskilt stöd

Malmö Högskola LÀrarutbildningen 60 p Skolutveckling och ledarskap Höstterminen 2006 ABSTRACT Annette Karlgren (2006). LÀrmiljöns betydelse för elever i behov av sÀrskilt stöd. (The significance of the learning environment for students with special educational needs). Skolutveckling och ledarskap, LÀrarutbildningen 60 p, Malmö högskola. Syfte Jag har under det senaste Äret kunnat stifta bekantskap med en friskola i södra Sverige. Friskolan ifrÄga inriktar sig mot elever i grundskolans senare del.

<- FöregÄende sida 18 NÀsta sida ->